Nesto slicno ovome sam sluso dosta puta na radio Nabi! Neki tip o tome stalno vazi, ja kontam da mu je vaz isiti svake hefte...abdulhaqq_ wrote:Svijet je stvoren od slova. Opet, izvor svih slova je elif. "Elif nije od slova (tj, nije slovo) za onoga ko spozna realnosti, iako ga obični ljudi smatraju i nazivaju slovom." On (elif) ponaosob ima svojstvo samopostojanja. To je ogromni izvor svih izvora. Onda aspekt imena Živi (el~Hajj) podstakne manifestaciju formi (oblika, definisanosti). Život vanjskog tijela (forme, materije) je ustvari efekt života (energije) duha. Kada je sunce prisutno, određene stvari uzmu mjesta (tj, dešavaju se). Kada sunce, pak, zađe te stvari prestanu ili nestanu. Fotosinteza, naprimjer, se samo dešava u određenim vremenima. Kada Živi (el~Hajj) uplovi u stvar ona se pokrene (oživi).
(Prevodilac: To ne znači da Allah ulazi ili obitava u nekoj stvari te je zato ta stvar živa. Šta se ovom frazom želi reći je to da kada Allahovo ime el~Hajj manifestuje svoju prirodu u nekoj stvari, onda ta stvar dobije život, tj, pokret. Drugim riječima naš život , tj, život stvorenih stvari je manifestacija Allahova imena Živi (el~Hajj) a ne manifestacija njegova Esencijalnog Bića (zat). Razlika između te dvije manifestacije je fundamentalna jer jedna ima primarnu prirodu a druga sekondarnu. Ovo je dosta delikatna tema pa preporućujem običnim ljudima da ne donose nikakve zaključke povodom ovog predmeta dok ne postignu visoki stupanj duhovne i intelektuane perfekcije. Osoba treba da zna da Allahova Esencija nema ništa slično i zajedničko sa bilo čime stvorenim. Allahovo Biće nema nikakva kontakta niti pojmljive relacije sa stvorenim stvarima. Prema tome, neophodno je znati da je Allahovo Biće unikatno i nama potpuno nepojmljivo te se svaka poređenja ili simbolične predstave o Njegovom Biću moraju kategorično odbaciti kao insuinacije našeg ega i satane. Povodom ovog prvi halifa Ebu Bekr (radiallahu anh) je rekao, "Najveća duhovna spoznaja Allaha je saznanje da se Allahovo Biće ne može znati," i da Ga mi znamo samo kroz Njegove atribute i imena kojim se On predstavio u Kur'anu.)
Ma haj sve je OK kad tip povrsno objasnjava, al kad tamo ubaci u sve 16 ma skontat ga ne mogu, kodar ne prica na bosanskom...
U vremenu kad 90% Bosnjaka nema osnovno znanje o vjeri on nama na radiju vazi o transcenedetalnom shvcanju Bog o cemu nasi ljudi pojma nemaju....