Presveto Trojstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

abdulhaqq_ wrote:Svijet je stvoren od slova. Opet, izvor svih slova je elif. "Elif nije od slova (tj, nije slovo) za onoga ko spozna realnosti, iako ga obični ljudi smatraju i nazivaju slovom." On (elif) ponaosob ima svojstvo samopostojanja. To je ogromni izvor svih izvora. Onda aspekt imena Živi (el~Hajj) podstakne manifestaciju formi (oblika, definisanosti). Život vanjskog tijela (forme, materije) je ustvari efekt života (energije) duha. Kada je sunce prisutno, određene stvari uzmu mjesta (tj, dešavaju se). Kada sunce, pak, zađe te stvari prestanu ili nestanu. Fotosinteza, naprimjer, se samo dešava u određenim vremenima. Kada Živi (el~Hajj) uplovi u stvar ona se pokrene (oživi).

(Prevodilac: To ne znači da Allah ulazi ili obitava u nekoj stvari te je zato ta stvar živa. Šta se ovom frazom želi reći je to da kada Allahovo ime el~Hajj manifestuje svoju prirodu u nekoj stvari, onda ta stvar dobije život, tj, pokret. Drugim riječima naš život , tj, život stvorenih stvari je manifestacija Allahova imena Živi (el~Hajj) a ne manifestacija njegova Esencijalnog Bića (zat). Razlika između te dvije manifestacije je fundamentalna jer jedna ima primarnu prirodu a druga sekondarnu. Ovo je dosta delikatna tema pa preporućujem običnim ljudima da ne donose nikakve zaključke povodom ovog predmeta dok ne postignu visoki stupanj duhovne i intelektuane perfekcije. Osoba treba da zna da Allahova Esencija nema ništa slično i zajedničko sa bilo čime stvorenim. Allahovo Biće nema nikakva kontakta niti pojmljive relacije sa stvorenim stvarima. Prema tome, neophodno je znati da je Allahovo Biće unikatno i nama potpuno nepojmljivo te se svaka poređenja ili simbolične predstave o Njegovom Biću moraju kategorično odbaciti kao insuinacije našeg ega i satane. Povodom ovog prvi halifa Ebu Bekr (radiallahu anh) je rekao, "Najveća duhovna spoznaja Allaha je saznanje da se Allahovo Biće ne može znati," i da Ga mi znamo samo kroz Njegove atribute i imena kojim se On predstavio u Kur'anu.)
Nesto slicno ovome sam sluso dosta puta na radio Nabi! Neki tip o tome stalno vazi, ja kontam da mu je vaz isiti svake hefte...
Ma haj sve je OK kad tip povrsno objasnjava, al kad tamo ubaci u sve 16 ma skontat ga ne mogu, kodar ne prica na bosanskom...
U vremenu kad 90% Bosnjaka nema osnovno znanje o vjeri on nama na radiju vazi o transcenedetalnom shvcanju Bog o cemu nasi ljudi pojma nemaju.... :-) :) :roll:
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

018:109. Reci: "Kad bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo se pomogli još jednim sličnim."
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Jest , al taj ajet i jos mnoge druge treba citirat nasim hodzusijama koji vaze o bezveznim stvarima, ni jedno dijete nenauce elifu kako treba, nemju pojma kako organizovat dzemat i privuc omladinu u dzamiju.. al zato se oni slomise placuci za bracom palestincima, pravom zena u S.Arabiji, kritikujuci ''vehabije'' i teroriste... :-)
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Hajr insallah.Covjek je mikrokosmos.Kad dovedem sebe u red , onda ce i makrokosmos biti u redu , insallah:)
Stitch__

Post by Stitch__ »

ragib wrote:
Lojo_Hasanovic wrote:Evo imam jedno pitanje za bracu i sestre u islamu;
Ako je Allah sve stvorio, ako je on odvijek i zauvijek...ko je njeg,kad i kako stvorio???Dl ON ima kraj ko mi???

P.S. znam sta cete odgovorit!!! :D :-D
Prvo postavljas pogresno pitanje. Ti, prvo, priznajes Stvoritelja a potom pitas ko je Njega stvorio, podvrgavajuci Stvoritelja zakonima koji vladaju u svijetu stvorenja.

Ta tvoja tvrdnja nalici lutkama koje se pokrecu pomocu zembeka(opruge). Promatra li se u ravni njihovog kretanja, slijedi da se i covjek, koji ih je napravio krece u principu zempeka(opruge). Kada bi, kojim slucajem, bilo moguce njima(lutkama) reci da se on(covjek) krece sam sobom, odgovorile bi da je to nemoguce, jer u njihovom svijetu se sve krece pomocu zembeka. Tako i ti, omedjen i zavodjen sopstvenim svijetom u kome sve sto postoji nuzno pretpostavlja Tvorca, ne uspijevas dokuciti da Bog egzistira sam o sebi.
Kaze Aristotel: stolica je od drveta, drvo od stabla, stablo od sjemenke, a sjeme od sijaca.... da bi na kraju ukazao kako nas ovako redanje uzroka neizostavno dovodi prvom uzroku. Uzroku koji nema potrebe za uzrokom, pokretacu koji ne treba pokretaca, stvaraocu koji nema potrebe za stvaraocem.
e nek ti uspijevas :D djes ti prije dokuchivo :D u pm ja debila.... :x
velez

Post by velez »

Bird kaze: nasa katolicko krscanska vjera!!!!

Jedina krscanska i istinska vjera su Jehovini Svjedoci koji tacno tumace Bibliju i koji ne priznaju trojstvo!!!!

Po njima je trojstvo isto tako ubaceno u Bibliju od strane idolopoklonika i krscana koji su zastranili!!!!

Procitajte sta kaze enciklopedija Britanica po tome pitanju i bice vam sve jasno!!!
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

velez wrote:Bird kaze: nasa katolicko krscanska vjera!!!!

Jedina krscanska i istinska vjera su Jehovini Svjedoci koji tacno tumace Bibliju i koji ne priznaju trojstvo!!!!

Po njima je trojstvo isto tako ubaceno u Bibliju od strane idolopoklonika i krscana koji su zastranili!!!!

Procitajte sta kaze enciklopedija Britanica po tome pitanju i bice vam sve jasno!!!
Sekta Jehovinih svjedoka je osnovana da bi se oslabilo i eventualno unistilo postojece krscanstvo! Malo bolje procitaj istu tu enciklopediju Britanicu! :-)
Sinapsa

Post by Sinapsa »

ja mislim da bi se u ovim zemaljskim religijama i sami Bog izgubio.
i on bi presao u ateiste.... :roll:
velez

Post by velez »

Sekta Jehovinih svjedoka je osnovana da bi se oslabilo i eventualno unistilo postojece krscanstvo! Malo bolje procitaj istu tu enciklopediju Britanicu! :-)[/quote]

Lojo pojma nemas ko su jehovini Svjedoci!!!!
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

velez wrote:Sekta Jehovinih svjedoka je osnovana da bi se oslabilo i eventualno unistilo postojece krscanstvo! Malo bolje procitaj istu tu enciklopediju Britanicu! :-)
Lojo pojma nemas ko su jehovini Svjedoci!!!![/quote]

Eh nek mi ti imas pojma ko su i sta su Jehovini svjedoci! :-D
Ja znam da su to oni koji napadaju na sve moguce nacine postojece krscanstvo bilo ono pravoslavno, katolicko ili protestansko...
Po meni jako netolerantni prema ljudima koji ne pripadaju njihovoj sekti...
One koji ne pripadaju njihovoj sekti vide samo na 2 nacina; ili samo kao prokletnike-demone ili ako potencijalne clanove njihove sekte...
Ako su bas pravi krscani zasto se onda nije ispunilo nijedno ''prorocanstvo'' njihovih vodja o Isusovom dolasku??? :shock:
Svaki vodja je prorekao i tacan datum Isusovog dolaska!!!!
Zasto???
Da li znas kako je ta sekta nastala? :roll:
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

003:019. Allahu je prava vjera jedino - islam. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došlo saznanje, i to iz međusobne zavisti. A sa onima koji u Allahove riječi ne budu vjerovali Allah će se brzo obračunati.
Post Reply