Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
- homo_sapiens
#1 Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Boravio sam danas neko vrijeme na Stojcevcu, i u razgovoru s jednim od mjestana, saznao sam informaciju koja zavrjedjuje da se o njoj raspravlja:
Gledajuci kako covjek sijece kukuruzne stabljike, pripremajuci ih, vjerovatno, za stocnu hranu, pogledom obuhvatih njegovu cijelu oranicu zasadjenu tom kukuruzom, i nesto mi se ucini neobicnim. Upitah ga: „A zasto su ti ove ovdje stabljike ovako sitne, neizrasle (zaista, na njima ima tek po neki plod kukuruza, listovi jako uski i kratki, na nekim ploda nema nikako), a ove na ovoj strani (rukom pokazujuci kompletnu drugu stranu oranice) krupnije“ ? Covjek prekide posao, spusti one vile, i pridje mi.
- „Susa, prijatelju, susa . . . Vec nekoliko godina je ovdje kod nas susa“.
- „Kako susa, pa zemlja ti se nalazi ovdje (misleci i rukom pokazujuci na cjelokupno vodozahvatno podrucje), mislim . . . nema logike da je ovdje susa“, pomislivsi pri tom da se covjek sa mnom sali, pretpostavljajuci da me smatra neozbiljnim, jer mu postavih glupo pitanje.
- „Eeeeh, dragi moj, nekad smo mi ovdje znali zakopati 2-3 m u zemlju, i naici na vodu. Zato se ovaj dio i zove – Bare. Danas nam treba kopati i 6-9 m pa da naidjemo na vodu. Nema vode vise, prijatelju“!
- „Kako mislis – nema vode“, pitam, jos uvijek s nevjericom ga gledajuci. Medjutim, covjek ima svojih 60-tak godina, bistrih ociju, zdrav, i ne daje mi utisak saljivdzije, vec sasvim suprotno, pogleda upucenog u daljinu kad prica, stisnutih usana i napregnutih misica na licu, izaziva punu paznju i ozbiljnost.
- „Fino, vode je sve manje. Pogledaj kako su nase Bare suhe, pogledaj taj prah. Svako bi rekao da je ovdje vlazno, ali nije vise. Prije rata bismo znali u maju, aprilu zakopati 2-3 m. i naici na vodu, danas ni u martu ne mozemo na toj dubini naci vodu, nema je, moramo dublje kopati. Prije smo zemlju ovdje mogli obradjivati tek u maju, a danas mozemo odmah poslije snijega, u martu vec“
- „Pa sta je razlog, kako se meni cini, malo prije rata i danas je skoro isti broj stanovnika u gradu, a i industrije je manje nego prije“ ?
- „Ne znam sta je razlog, ali znam da je vode sve manje. Pa sta ti mislis koliko se vode izvuce u Coca-Coli, u Dijamantu ? Ista je to voda, igmanska. A znas sta jos . . . Znas li ti gdje je kanalizacija na Igmanu? Gdje odvode prljavu vodu iz onih hotela i novih naselja na Bjelasnici? Nigdje. Sve to ide u zemlju. Eeeeee, moj prijatelju, nista ti ne znas. . .“ I ode.
Ja ne znam. Ne raspolazem podacima o kapacitetima izvorista pitke vode za grad Sarajevo, ne raspolazem ni kapacitetima – potrosacima pitke vode, ali ni drugim relevantnim podacima (a i da raspolazem, ne bih iz znao „procitati“) koji bi me (nas) trebali zabrinuti, ili mozda opustiti, zbog brige o pomanjkanju pitke vode . . .
Ni o igmanskoj kanalizaciji.
Mozda neko zna vise ?
Boravio sam danas neko vrijeme na Stojcevcu, i u razgovoru s jednim od mjestana, saznao sam informaciju koja zavrjedjuje da se o njoj raspravlja:
Gledajuci kako covjek sijece kukuruzne stabljike, pripremajuci ih, vjerovatno, za stocnu hranu, pogledom obuhvatih njegovu cijelu oranicu zasadjenu tom kukuruzom, i nesto mi se ucini neobicnim. Upitah ga: „A zasto su ti ove ovdje stabljike ovako sitne, neizrasle (zaista, na njima ima tek po neki plod kukuruza, listovi jako uski i kratki, na nekim ploda nema nikako), a ove na ovoj strani (rukom pokazujuci kompletnu drugu stranu oranice) krupnije“ ? Covjek prekide posao, spusti one vile, i pridje mi.
- „Susa, prijatelju, susa . . . Vec nekoliko godina je ovdje kod nas susa“.
- „Kako susa, pa zemlja ti se nalazi ovdje (misleci i rukom pokazujuci na cjelokupno vodozahvatno podrucje), mislim . . . nema logike da je ovdje susa“, pomislivsi pri tom da se covjek sa mnom sali, pretpostavljajuci da me smatra neozbiljnim, jer mu postavih glupo pitanje.
- „Eeeeh, dragi moj, nekad smo mi ovdje znali zakopati 2-3 m u zemlju, i naici na vodu. Zato se ovaj dio i zove – Bare. Danas nam treba kopati i 6-9 m pa da naidjemo na vodu. Nema vode vise, prijatelju“!
- „Kako mislis – nema vode“, pitam, jos uvijek s nevjericom ga gledajuci. Medjutim, covjek ima svojih 60-tak godina, bistrih ociju, zdrav, i ne daje mi utisak saljivdzije, vec sasvim suprotno, pogleda upucenog u daljinu kad prica, stisnutih usana i napregnutih misica na licu, izaziva punu paznju i ozbiljnost.
- „Fino, vode je sve manje. Pogledaj kako su nase Bare suhe, pogledaj taj prah. Svako bi rekao da je ovdje vlazno, ali nije vise. Prije rata bismo znali u maju, aprilu zakopati 2-3 m. i naici na vodu, danas ni u martu ne mozemo na toj dubini naci vodu, nema je, moramo dublje kopati. Prije smo zemlju ovdje mogli obradjivati tek u maju, a danas mozemo odmah poslije snijega, u martu vec“
- „Pa sta je razlog, kako se meni cini, malo prije rata i danas je skoro isti broj stanovnika u gradu, a i industrije je manje nego prije“ ?
- „Ne znam sta je razlog, ali znam da je vode sve manje. Pa sta ti mislis koliko se vode izvuce u Coca-Coli, u Dijamantu ? Ista je to voda, igmanska. A znas sta jos . . . Znas li ti gdje je kanalizacija na Igmanu? Gdje odvode prljavu vodu iz onih hotela i novih naselja na Bjelasnici? Nigdje. Sve to ide u zemlju. Eeeeee, moj prijatelju, nista ti ne znas. . .“ I ode.
Ja ne znam. Ne raspolazem podacima o kapacitetima izvorista pitke vode za grad Sarajevo, ne raspolazem ni kapacitetima – potrosacima pitke vode, ali ni drugim relevantnim podacima (a i da raspolazem, ne bih iz znao „procitati“) koji bi me (nas) trebali zabrinuti, ili mozda opustiti, zbog brige o pomanjkanju pitke vode . . .
Ni o igmanskoj kanalizaciji.
Mozda neko zna vise ?
-
radijator
#2 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Istina je da izvorišta presušuju, predviđa se da će pitke vode biti najdalje do 2015. godine.
Grad se širi, to je osnovni razlog.
Grad se širi, to je osnovni razlog.
- Skyfox
#3 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
A navecer iza 23h su redukcije, pritisak vode je pravo slabasan.
- potpuni stranac
#4 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
naravno da presušuje. prije 10g u s koloniji i hrasnici voda je bila na 5-6 metara, a sada je na 9. a čuo sam i da vodovod svako nekolko godina mora dodatno zabijati cijevi. glede kanalizacije, da, moglo se čuti na skupstini kantona da ista nigdje ne vodi, odnosno da su bjelasnica i igman jedna velika septicka jama.
- BSn
#5 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Bas mi je haver pric'o kako je i vrelo Bosne "opalo". Ja rek'o ono ljeto je, pa zato, a izgleda da mozda i nije do toga.
Nekad je i rijeka Bosna bila rijeka, danas je tek malo veci potok.
Nekad je i rijeka Bosna bila rijeka, danas je tek malo veci potok.
- x0z0y0
#6 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
radi se na prosirenju kapaciteta samog izvorista Bacevo a i drugi projekti (Crna rijeka..) su u izradi
Mislim da je pogresna konstatacija da izvorista presusuju...infiltracija u bunare je uglavnom konstantna..a i novi bunari se otvaraju koji zamjenjuju stare
However - Potraznja za vodom jeste veca..vise se crpi ..pa se i traze novi izvori pitke vode
to sto je tom dedi presusila njiva..pa ako sada zakopa naravno da ce traziti vodu na vecoj dubini
ipak je NPV opao..ljeto na izmaku 
Mislim da je pogresna konstatacija da izvorista presusuju...infiltracija u bunare je uglavnom konstantna..a i novi bunari se otvaraju koji zamjenjuju stare
However - Potraznja za vodom jeste veca..vise se crpi ..pa se i traze novi izvori pitke vode
to sto je tom dedi presusila njiva..pa ako sada zakopa naravno da ce traziti vodu na vecoj dubini
- potpuni stranac
#7 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
nije to bas tako. godinama prije rata, pa i nekolike poslije rata, koristili smo pumpu za zalijevanje dvorista. cijev joj je pobijena u zemlju 6 m i ranije NIKAD nije presusivala. u protekla 3-4 ljeta u njoj NEMA vode. tako da se te cijevi sada dodatno pobijaju za minimalno 3m, tj voda je sada na 9, i ima tendenciju pada.Compos_Sui wrote:radi se na prosirenju kapaciteta samog izvorista Bacevo a i drugi projekti (Crna rijeka..) su u izradi
to sto je tom dedi presusila njiva..pa ako sada zakopa naravno da ce traziti vodu na vecoj dubiniipak je NPV opao..ljeto na izmaku
- zgembo_sa
#8 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Mozda ce sad da izbije nafta 
- karanana
#9 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
ne zalijevajte dvorista 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici.
- Skyfox
#10 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
i pranje auta satima...
- tranquil
#11 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
E šta ti je maler. Preselim se iz Tuzle u Sarajevo, tamo nakon nekoliko decenija nestašice uvedu vodu, a ovdje je nestaje.
Da nije do mene ?
Da nije do mene ?
- potpuni stranac
#12 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
ah, sezona je paprika, znas kako je.karanana wrote:ne zalijevajte dvorista 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici.
- potpuni stranac
#13 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
jel ja to osjetim dasak ljubomore, ha?Skyfox wrote:i pranje auta satima...
- Skyfox
#14 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
samo dasakpotpuni stranac wrote:jel ja to osjetim dasak ljubomore, ha?Skyfox wrote:i pranje auta satima...![]()
-
vodoinstalater
#15 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Proširivati bacevo jeste moguce i to stoji u planovima, al prosiriti ga i nerazmisljajuci zasto "vode ima manje" je cisti neprofesionalizam.Compos_Sui wrote:
radi se na prosirenju kapaciteta samog izvorista Bacevo a i drugi projekti (Crna rijeka..) su u izradi
to sto je tom dedi presusila njiva..pa ako sada zakopa naravno da ce traziti vodu na vecoj dubini ipak je NPV opao..ljeto na izmaku
Dalje npr izvorište Sokolovici bi lako moglo biti "ugrozeno" jer je nivo korita rijeke Zeljeznice znacajno snižen zahvaljujuci iskopavanju naslaga šljunka (posebna prica). Tako da sada vjerovatno dolazi da izljevanja vode iz zaobalja u rijeku a ne iz rijeke u zaobalje kako se prirodno cesto desava tokom godine. Na taj nacin nema prihranjivanja bunara iz rijeke Zeljeznice kako je predvidjeno izmedju ostalog i projektom "Crna rijeka". Ma ovo nije prica za foruma al eto...
Sve se to moze izbjeci pravilnim mjerama, racionalizacijom potrosnje i smanjivanjem gubitaka na razumnu mjeru....planiranjem sa jasno zacrtanom dinamikom realizacije
- potpuni stranac
#16 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
jadno je to izvoriste koje se prihranjuje vodom iz zeljeznice, a jos jadniji su oni koji tu vodu piju. pa u zeljeznici je i kupanje zabranjeno.vodoinstalater wrote:[
Proširivati bacevo jeste moguce i to stoji u planovima, al prosiriti ga i nerazmisljajuci zasto "vode ima manje" je cisti neprofesionalizam.
Dalje npr izvorište Sokolovici bi lako moglo biti "ugrozeno" jer je nivo korita rijeke Zeljeznice znacajno snižen zahvaljujuci iskopavanju naslaga šljunka (posebna prica). Tako da sada vjerovatno dolazi da izljevanja vode iz zaobalja u rijeku a ne iz rijeke u zaobalje kako se prirodno cesto desava tokom godine. Na taj nacin nema prihranjivanja bunara iz rijeke Zeljeznice kako je predvidjeno izmedju ostalog i projektom "Crna rijeka". Ma ovo nije prica za foruma al eto...
Sve se to moze izbjeci pravilnim mjerama, racionalizacijom potrosnje i smanjivanjem gubitaka na razumnu mjeru....planiranjem sa jasno zacrtanom dinamikom realizacije
ps. jos da napomenem, sljunak iz zeljeznice je zakon, nema boljeg za betonske konstrukcije.
- fantom slobode
#17 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Nadam se da ce zamjenom starih cijevi, koje pustaju na sve strane, kao u svim gradovima Balkana, Sarajevo rijesiti problem gubitka vode prilikom transporta od vodovoda do potrosaca. Posao je strasno obiman i bez kraja, ali izgleda da se pocelo raditi kako treba, mogu i bez kopanja, guraju nove cijevi u stare, neki dan to prijavise u medijima.
A vode nam nestati nece, ne treba pretjerivati, bijela kuga ce smanjiti broj potrosaca

A vode nam nestati nece, ne treba pretjerivati, bijela kuga ce smanjiti broj potrosaca
-
vodoinstalater
#18 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
@potpuni stranac
da se razumijem nije da ne razumijem tvoju kontstataciju al na svu srecu priroda je ustanju ukloniti, nevidjeno mnogo našeg poganluka
Mislim da trecina vode iz sarajevskog polja se crpi iz tih bunara.....nisam siguran ali se radi o velikim kolicinama. A citav koncept projekta koji bi trebao da obezbijedi pitku vodu za sarajevo u buducnosti ("Crna rijeka") je koncipiran na infiltraciji iz rijeke Zeljeznice i potom eksploataciji vode iz prirodnih naslaga šljunka.
da se razumijem nije da ne razumijem tvoju kontstataciju al na svu srecu priroda je ustanju ukloniti, nevidjeno mnogo našeg poganluka
Mislim da trecina vode iz sarajevskog polja se crpi iz tih bunara.....nisam siguran ali se radi o velikim kolicinama. A citav koncept projekta koji bi trebao da obezbijedi pitku vodu za sarajevo u buducnosti ("Crna rijeka") je koncipiran na infiltraciji iz rijeke Zeljeznice i potom eksploataciji vode iz prirodnih naslaga šljunka.
-
vodoinstalater
#19 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
@potpuni stranac
Uuuu nisam vidio ovo za šljunak. Slažem se ja sa tobom da je on odličan ali koliko nam vrijedi na tom mjestu trebao bi placati pa bar izmedju 200-300 km jedan m3. Ili misliš da je bolje ovako kao na slici pa raspaliti sve do Igmana na jednu stranu i do Mojmila na drugu. Eksploatacija koju provodi Hidrogradnja i vrlo malim dijelom privatnici iz Hrasnice i RSa je cisti kriminal.
[[/img]
Uuuu nisam vidio ovo za šljunak. Slažem se ja sa tobom da je on odličan ali koliko nam vrijedi na tom mjestu trebao bi placati pa bar izmedju 200-300 km jedan m3. Ili misliš da je bolje ovako kao na slici pa raspaliti sve do Igmana na jednu stranu i do Mojmila na drugu. Eksploatacija koju provodi Hidrogradnja i vrlo malim dijelom privatnici iz Hrasnice i RSa je cisti kriminal.
[[/img]-
♥ Julianna ♥
#20 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
Kakve redukcije? Gdje to?Skyfox wrote:A navecer iza 23h su redukcije, pritisak vode je pravo slabasan.
- potpuni stranac
#21 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
vodoinstalater wrote:@potpuni stranac
e ovo je vrlo upitno, pogotovo uzimajuci u obzir da se otpadne vode iz industrijske zone FAMOS ulijevaju u zeljeznici. suvisno je spominjati kolike se kolicine teskih metala i sl otrova ulijeva ovim putem. kad se tome jos pridodaju brojne deponije smeca, pa skoro od izvora, nekako mi teorija o samoprečišćavanju ne ulijeva povjerenje. takođe mi ne ulijeva povjernje ni rijeka vecerica, koju su STRUCNJACI preusmjerili da ponire, a par kilometara dalje je opet crpe. informacije radi, u vecericu se ulijevaju brojne kanalizacije naselja kovači i stojčevac.
- potpuni stranac
#22 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
vodoinstalater wrote:@potpuni stranac
Uuuu nisam vidio ovo za šljunak. Slažem se ja sa tobom da je on odličan ali koliko nam vrijedi na tom mjestu trebao bi placati pa bar izmedju 200-300 km jedan m3. Ili misliš da je bolje ovako kao na slici pa raspaliti sve do Igmana na jednu stranu i do Mojmila na drugu. Eksploatacija koju provodi Hidrogradnja i vrlo malim dijelom privatnici iz Hrasnice i RSa je cisti kriminal.]
moze se tako reci. ali ima to i svojih prednosti,
- x0z0y0
#23 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
najzalosnije od svega je gubitak u mrezi (>60%)vodoinstalater wrote:
Proširivati bacevo jeste moguce i to stoji u planovima, al prosiriti ga i nerazmisljajuci zasto "vode ima manje" je cisti neprofesionalizam.
mislim da bi sadasnje kolicine koje se crpe pokrile svu potraznju pa i onu planiranu UKOLIKO bi se smanjili gubici u mrezi na neku realnu cifru
zalosno je sto nasi vodosnabjdjevaci lakse i azurnije prihvataju otvaranje novih bunara i nove kaptaze nego popravak mreze
-
vodoinstalater
#24 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
@potpuni stranac
sve sto si rekao mi je poznato, al cinjenica je da dalje dolazi do velikog samoprecišavanja. Samo je pitanje do kada sve tako....
Dobra je vrijest da iz Famosa nema vise toliko prljave industrije (presli su na malo cistije tehnolgije barem u nekim djelovima preduzeca). Znam da sam se i ja "izvrno na guzicu" kada sam skonto daj kolektor iz Famosa.
Planovi za Crnu rijeku ukljucuju jos sijaset stvari kao sto je i izgradnja rekreacionog bazena tipa zagrebačkog Jaruna, sto je vec sada gotovo nemoguce jer je na jednom dijelu "niklo" milion objekata. Ma vodovod uopste ne stiti svoja izvorista na nacin na koji bi trebao, citava firma je posebna prica.
PS Ništa mi ne rece za šljunak
jel ti skupo 200-300 KM ? 
sve sto si rekao mi je poznato, al cinjenica je da dalje dolazi do velikog samoprecišavanja. Samo je pitanje do kada sve tako....
Dobra je vrijest da iz Famosa nema vise toliko prljave industrije (presli su na malo cistije tehnolgije barem u nekim djelovima preduzeca). Znam da sam se i ja "izvrno na guzicu" kada sam skonto daj kolektor iz Famosa.
Planovi za Crnu rijeku ukljucuju jos sijaset stvari kao sto je i izgradnja rekreacionog bazena tipa zagrebačkog Jaruna, sto je vec sada gotovo nemoguce jer je na jednom dijelu "niklo" milion objekata. Ma vodovod uopste ne stiti svoja izvorista na nacin na koji bi trebao, citava firma je posebna prica.
PS Ništa mi ne rece za šljunak
- potpuni stranac
#25 Re: Presusuju li sarajevska izvorista pitke vode ?
ma to i nije dobra vijest je tamo industrije skoro da i nema, nekad kad je bude bice i otpada vise. a sad se postavlja pitanje zasićenja tla, tj stadija u kojem vise nece moci apsorbovati otrove. je kapaciteti apsorbcije su ograniceni buduci da otrovi ostaju u zemlji i NE RAZGRAĐUJU SE. posebna su priča brojne septičke jame na području Ilidže, te velika jama na bjelasnici. nimalo nisam optimistican.vodoinstalater wrote:@potpuni stranac
PS Ništa mi ne rece za šljunakjel ti skupo 200-300 KM ?
glede sljunka: jasta je neg skupo, no nije mi ni vazno, kuca je zavrsena. svi betonski dijelovi su od tog sljunka, a isti je bar 10x kvalitetniji od onih sa kamenoloma.