Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Lincoln-Burrows

#76 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by Lincoln-Burrows »

Skijaš wrote:
A ti mi nisi odgovorio, kako je ARBiH u tvom Kaknju bila zločinačka, ako je pored kapije kasarne Crnih Labudova, hrvatska porodica tokom rata držala granap ?
Izvini ali ne mogu sve stići odgovoriti jer sam izgleda jedini Hrvat koji piše na ovim škakljivim temama.
Ja ne znam za tu hrvatsku obitelj a i nije to neko mjerilo za zaključivanje.
Ja sam iz Ričice pored Kaknja a ABiH (ne bih znao tko je sve pljačkao) je protjeravši sve redom
od Bjelavića, Čatiće, Seoce, Haljinići i.t.d. krenula u opskrbu bjelom tehnikom i suhomesnatim
proizvodima, valjda priprema zimnice.
Prije više godina (možda 5 god.) mi je ovdje jedan moj Kakanjac @hadzofield napisao kako
su oni krali jer da nisu to krali umrli bi od gladi.
horkesh

#77 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by horkesh »

Lincoln-Burrows wrote: Ja lično nemam ništa protiv kantona, ali imam protiv višedecenijskog odbijanja provođenja odluka Ustavnog suda BiH (termin županija, koji ti koristiš, je neustavan, recimo), a onda insistirati na sprovođenju jedne, i to na nakaradan način.
Ja koristim trenutno službeni naziv a nemam ništa protiv da se zove kanton.[/quote]

Znači, odobravaš nastavak faktičkog (ilegalnog) stanja koje je protivno odlukama Ustavnog suda BiH.

Hvala, samo sam to htio da čujem. Barem znam da se ti nećeš buniti oko ove odluke Ustavnog suda BiH o promjenama Izbornog zakona BiH jer ti podržavaš održavanje faktičkog stanja.
zrakomlat

#78 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by zrakomlat »

Lincoln-Burrows wrote:
Skijaš wrote:
A ti mi nisi odgovorio, kako je ARBiH u tvom Kaknju bila zločinačka, ako je pored kapije kasarne Crnih Labudova, hrvatska porodica tokom rata držala granap ?
Izvini ali ne mogu sve stići odgovoriti jer sam izgleda jedini Hrvat koji piše na ovim škakljivim temama.
Ja sam iz Ričice pored Kaknja a ABiH (ne bih znao tko je sve pljačkao) je protjeravši sve redom
od Bjelavića, Čatiće, Seoce, Haljinići i.t.d. krenula u opskrbu bjelom tehnikom i suhomesnatim
Prije više godina (možda 5 god.) mi je ovdje jedan moj Kakanjac @hadzofield napisao kako
Jel po tim mjerilima (ne navodeći ostalo) i HVO iz Hercegovine zločinački, konkretnije Stolac, Dubrave, Čapljina sa pripadajućim selima i još neka mjesta?
Drvosjeca iz Dejcica

#79 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kljujić, Komšić o Karađorđevu, Herceg Bosni i hrvatskoj izdaji Posavine:Milošević i Tuđman su zapjevali “nema te više Alija /VIDEO/
August 22, 2017

Piše prof. dr. Ivo Komšić u svojoj knjizi Preživljena zemlja: Tko je, kada i gdje dijelio BiH, Prometej, Zagreb 2006, str. 159-161.
(…) Ovo Bilandžićevo svjedočenje bio je prvi dokaz da se vojni sukobi u BiH, posebno rat i Hrvata i Muslimana, odvijaju po scenariju koji je davno napravljen i koji mi je prezentirao Mate Boban još prije godinu dana. Bilo je to ono jutro kad je Skupština RBiH izglasala raspisivanje referenduma o samostalnosti Bosne i Hercegovine. To je najdramatičnija noć u mom životu.

(…) Kada sam izašao na plato Skupštine dočekao me oštar i prohladan zrak. Još se nije bilo razdanilo. Uz zgradu Filozofskog fakulteta stajao je upaljen džip mog prijatelja. Kada sam ušao, na stražnjem sjedištu vidio sam Matu Bobana. Paško me požurio upozoriti da Mate želi sa mnom razgovarati. Bobana sam poznavao samo iz viđenja kao člana Skupštine i kluba HDZ-a. On je inače bio zastupnik koji se nije eksponirao na sjednicama i mislim da nikada nije izašao za govornicu da nešto kaže. Uz to, nije imao nikakvu značajnu funkciju u HDZ-u.

Boban nije pravio nikakav uvod. Odmah je prešao na stvar. Rekao je kako je veoma važno da razumijem ovu situaciju i kako moja uloga u njoj može biti značajna. Tvrdio je da sam “predsjednik“ inzistira na tome, misleći na Tuđmana.

ADVERTISING

Prema njegovim riječima, slijede povijesni događaji u kojima bi “njima“ bilo veoma važno da budem uz “njih“ i da preuzmem neku važnu funkciju. Inzistirao sam da mi objasni o kojim se događajima radi.
– Mi pravimo svoju državu, rekao je.
– Koju državu, pitao sam.
– Hrvatsku državu, odgovorio je nervozno i opsovao Isusa (psovka koju ne mogu ni izgovoriti a koja je njemu izgleda bila poštapalica).

Zastao sam i okrenuo se prema njemu na sjedištu iako je to bila neudobna poza. Želio sam ga gledati dok govori. Njegovo voštano lice se jedva razabiralo na prigušenom unutarnjem svjetlu automobila. Nastavio je mirno.

– Pravimo svoju državu u Bosni i Hercegovini koja će biti u granicama bivše Banovine. Drugu polovicu će uzeti Srbi. To je velik i važan projekt. Trebaš nam jer ti znaš kako se to radi. Ti si pametan čovjek. Predsjednik te cijeni. Mi ćemo to napraviti i bez tebe, ali je važno da budeš s nama. Da ne budeš protiv nas.
– Čekaj Mate, prekinuo sam ga. Da li vi računate s tim da će u toj vašoj državi biti pola Muslimana. Što će oni reći o tome?
– Kojih Muslimana, pitao je kao da prvi put čuje za njih.
– Ovih koji su se prošle godine tako izjasnili na popisu, odgovorio sam. Od Kotor Varoši do Neuma njih je u strukturi stanovništva preko 40 posto.

– To ne postoji, opet je reagirao nervozno.
– Kako ne postoji?
– Lijepo – i opet je dodao tešku psovku. – Oni će se morati izjasniti ili kao Hrvati ili kao Srbi.
– A šta ako se ne izjasne? – upitao sam već sa strepnjom i zebnjom.
– Onda ćemo ih pobiti.

– Stani Mate – prekinuo sam ga. – Vi ćete pobiti pola stanovništva ove zemlje. Znaš li ti Mate da je to nemoguće, da je to zločinački projekt, i ti mene zoveš da u tome sudjelujem. Govorio sam vrlo ubrzano, ne više kao odgovor već kao optužbu.
– Mi ćemo to završiti za petnaest dana, prekinuo me je i nastavio. – Oni nemaju ništa, nisu se organizirali, a mi imamo vojsku, imamo naoružanje, imamo sve.
– Ali to je zločin, nastavio sam otimajući se već s njim za riječi. – Ti mene zoveš da sudjelujem u zločinu. Nećete u tome uspjeti, Muslimani će se organizirati kad u to krenete i pobijedit će. Napravit ćete zločin, izgubiti rat i bit ćete krivi, govorio sam već bijesno i bez reda. (…)

– Ti si profesore lud, ti ništa ne razumiješ. Ovo je povijesna situacija, ponovno me prekinuo.
– Ja dobro razumijem ali vi ne razumijete. Bosna se ne može podijeliti bez zločina. Nećete uspjeti i odgovarat ćete jednoga dana za to.
– Znao sam da si lud ali nisam znao da si toliko lud – rekao je ne više kao konstataciju već kao zaključak razgovora. – Vozi, ja ću u Holiday na spavanje.
– Mate, ima još nešto što ti želim reći. Ne samo da neću s vama već kad krenete u taj projekt, ako Muslimani budu branili Bosnu i Hercegovinu, ja ću biti s njihove strane, rekao sam mirno i sa suzama u očima, koje se srećom nisu vidjele.

Do hotela smo došli šutke. On je tu izašao, a mi smo nastavili za Kiseljak. Nismo ništa govorili. Zanijemili smo obojica. Razmijenili smo ukočene poglede pred mojom kućom, gdje sam izašao. Paško je produžio u Kreševo.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 02/12/2017 18:02, edited 1 time in total.
Lincoln-Burrows

#80 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

horkesh wrote:
Znači, odobravaš nastavak faktičkog (ilegalnog) stanja koje je protivno odlukama Ustavnog suda BiH.

Hvala, samo sam to htio da čujem. Barem znam da se ti nećeš buniti oko ove odluke Ustavnog suda BiH o promjenama Izbornog zakona BiH jer ti podržavaš održavanje faktičkog stanja.
Da nebi bilo zabune ja sam da se ispoštuju sve odluke Ustavnog suda
od naziva kantona, Mostara, izbora i.t.d.
Ovdom prilikom to jasno kažem da ljudi nebi donijeli zaključak kakav ste vi donjeli gosp. horkesh
Lincoln-Burrows

#81 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

zrakomlat wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Skijaš wrote:
Jel po tim mjerilima (ne navodeći ostalo) i HVO iz Hercegovine zločinački, konkretnije Stolac, Dubrave, Čapljina sa pripadajućim selima i još neka mjesta?
Ja govorim iz osobnog iskustva za općinu Kakanj,
a za navedena mjesta koja navodiš bilo bi dobro da se javi netko
iz tih mjesta. U svakom slučaju ne opravdavam nijedan zločin
koji je počinjen.
palermo

#82 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by palermo »

zavrzlama wrote:
Na tvoju srecu varas se :bih:

Ja@skijasa pratim od neke 2000 godine i njegovi stavovi su isti....jedan od najdosljednijihil forumasa...
Tako je zavrzlama :thumbup:

A svima onima koji se osjećaju patriotima ove zemlje, samo da poručim, čitajte i učite od Skijaša, ovako se brani ova zemlja, od Drine do Save, od Une do mora :bih:
horkesh

#83 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by horkesh »

Lincoln-Burrows wrote: Da nebi bilo zabune ja sam da se ispoštuju sve odluke Ustavnog suda
od naziva kantona, Mostara, izbora i.t.d.
Ovdom prilikom to jasno kažem da ljudi nebi donijeli zaključak kakav ste vi donjeli gosp. horkesh
Pošteno :thumbup:

Obzirom da si rekao da si iz Kaknja, da li si svjedočio tim zbivanjima ili su ti pričali? Da li su Hrvati protjerani od strane Armije RBiH (to je kad vojnici lupaju po vratima stana, a onda te istjeraju i kažu ti da se tornjaš odatle) ili je civilno stanovništvo bježalo od nadiranja Armije RBiH prema Varešu dok je HVO još držao liniju Čatići-Kraljeva Sutjeska?
Drvosjeca iz Dejcica

#84 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Der Standard / Austrijski medij: Kolinda skuplja glasova na smrti zločinca Praljka
Lincoln-Burrows

#85 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

horkesh wrote:

Obzirom da si rekao da si iz Kaknja, da li si svjedočio tim zbivanjima ili su ti pričali? Da li su Hrvati protjerani od strane Armije RBiH (to je kad vojnici lupaju po vratima stana, a onda te istjeraju i kažu ti da se tornjaš odatle) ili je civilno stanovništvo bježalo od nadiranja Armije RBiH prema Varešu dok je HVO još držao liniju Čatići-Kraljeva Sutjeska?
Imao sam tada 5 godina i živio s majkom jer je otac mlad umro,
jedno jutro majka je pokupila najnužnije i krenuli smo prema Poljanima.
Nekima su "pokucali" na vrata ali mi nismo htjeli iskušavati sreću.
Ne bih o vojnim detaljima jer i ne znam sve ali mogu ponoviti ono što znam
a to je da nije bilo oružanih sukoba ABiH i HVO prije ovih događaja.

Eto samo toliko ne volim pisati o tome, to je prošlost, pa ako možeš uvaži i vratimo
se temi o mogućem ukidanju kantona.
zrakomlat

#86 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by zrakomlat »

Lincoln-Burrows wrote:
zrakomlat wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Jel po tim mjerilima (ne navodeći ostalo) i HVO iz Hercegovine zločinački, konkretnije Stolac, Dubrave, Čapljina sa pripadajućim selima i još neka mjesta?
Ja govorim iz osobnog iskustva za općinu Kakanj,
a za navedena mjesta koja navodiš bilo bi dobro da se javi netko
iz tih mjesta. U svakom slučaju ne opravdavam nijedan zločin
koji je počinjen.
Ok, razumijem.

Ja sam iz tih područja, kao dijete lično doživio mnogo toga lošeg od strane zločinačkog HVO-a. Dakle, sve to, što si ti naveo kao razlog prišivanja tog "zločinačka", plus razne druge aktivnosti gore od tog. Zato sam pitao, slabo pišem na ovakvim temama, pa ne znam kako ko diše :D
Korektan odgovor :thumbup:
Last edited by zrakomlat on 02/12/2017 18:30, edited 1 time in total.
horkesh

#87 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by horkesh »

Lincoln-Burrows wrote:
horkesh wrote:

Eto samo toliko ne volim pisati o tome, to je prošlost, pa ako možeš uvaži i vratimo
Hvala.
Drvosjeca iz Dejcica

#88 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Lincoln-Burrows wrote:
horkesh wrote:

Iskreno strašno je to kada dijete od 5 godina doživi da mora bježati od kuće i sigurno da ti i tvoja majka niste ni trunke krivi tome. Krivi su oni koji su proglasili Kakanj hrvatskom općinom i htjeli da budu dio HZHB. Da nije došlo do sukoba HVO i A.BiH ti nikada ne bi bježao a da je A.BiH htjela mogla vas je podaviti i zatrpati bagerima.
Fudo387

#89 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
zavrzlama wrote:
Na tvoju srecu varas se :bih:

Ja@skijasa pratim od neke 2000 godine i njegovi stavovi su isti....jedan od najdosljednijihil forumasa...
Tako je zavrzlama :thumbup:

A svima onima koji se osjećaju patriotima ove zemlje, samo da poručim, čitajte i učite od Skijaša, ovako se brani ova zemlja, od Drine do Save, od Une do mora :bih:
Dobro, u ovim teskim vremenima malo romantizma nije na odmet. Nista ne kosta.
A bude li se “ovako” branila, nema sumnje, najebala je opet.
Drugim rijecima, vise Hastora i Bekta, manje naprdjivanja i mozda se odbrani.
horkesh

#90 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by horkesh »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Iskreno strašno je to kada dijete od 5 godina doživi da mora bježati od kuće i sigurno da ti i tvoja majka niste ni trunke krivi tome. Krivi su oni koji su proglasili Kakanj hrvatskom općinom i htjeli da budu dio HZHB. Da nije došlo do sukoba HVO i A.BiH ti nikada ne bi bježao a da je A.BiH htjela mogla vas je podaviti i zatrpati bagerima.
Mislim da nema potrebe stajati čovjeku na muku, još je izašao u susret i onda zamolio da o tome više ne pričamo.
zlajaBHF

#91 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by zlajaBHF »

horkesh wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
horkesh wrote:

Hvala.
Mene su vijek zanimale i price Hrvata is opstna gdje se govori da je ARBiH protjerivala Hrvate.

U Capljini, Stocu i tom podrucju su nas bukvalno sve izveli iz kuca, i strpali u logor......pa vozili po nekim selima da budemo tu par dana.....na kraju zavrsili svi na fron liniji, i receno nam da idemo Aliji.....Svi muskarci, u bilo kojoj vojsci da su bili.....i oni koji nisu bili u vojsci, a bili Bosnjaci su odvedeni u logor.....SVI !
palermo

#92 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Ima i tvoje Fudara......ali principi koje Skijaš ovdje zastupa su jedini koji ovoj zemlji daju šansu...

I usput činjenica je da ovih dana na forumu neki forumaši prosipaju jednu nacionalističku histeriju.....i da ne bude zabune , mislim na ove forumaše koji su kobajagi dio probosanskog fronta, tako da potpuno razumijem onu Skijaševu šaharu....
zrakomlat

#93 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by zrakomlat »

zlajaBHF wrote:
horkesh wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

Hvala.
Mene su vijek zanimale i price Hrvata is opstna gdje se govori da je ARBiH protjerivala Hrvate.

U Capljini, Stocu i tom podrucju su nas bukvalno sve izveli iz kuca, i strpali u logor......pa vozili po nekim selima da budemo tu par dana.....na kraju zavrsili svi na fron liniji, i receno nam da idemo Aliji.....Svi muskarci, u bilo kojoj vojsci da su bili.....i oni koji nisu bili u vojsci, a bili Bosnjaci su odvedeni u logor.....SVI !
Ko zna, možda smo na istom kamionu bili :D
zlajaBHF

#94 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by zlajaBHF »

zrakomlat wrote: Ko zna, možda smo na istom kamionu bili :D
Mozda jesmo :)
Meni je bilo 11 godina.....12 napunio dan prije nego sto ce mi starog uhapsiti......01.07.1993
BTW stari bio u HVO-u.....krenuo na posao u kasarnu kad je uhapsen :-)
Fudo387

#95 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:
Ima i tvoje Fudara......ali principi koje Skijaš ovdje zastupa su jedini koji ovoj zemlji daju šansu...

I usput činjenica je da ovih dana na forumu neki forumaši prosipaju jednu nacionalističku histeriju.....i da ne bude zabune , mislim na ove forumaše koji su kobajagi dio probosanskog fronta, tako da potpuno razumijem onu Skijaševu šaharu....
Kad smo kod principa koje zastupa, mislim da mu je Kluz ipak bolje cucio.
Drvosjeca iz Dejcica

#96 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

zlajaBHF wrote:
Meni je bilo 11 godina.....12 napunio dan prije nego sto ce mi starog uhapsiti......01.07.1993
Svaka čast vama dole u Hercegovini...treba vam spomenik dići...jbt. još bili u HVO i opet svi u logor. Ja ne znam je li zabilježen slučaj u A.BiH da je recimo zarobljavala svoje pripadnike i odvodila u logor zbog nacionalnosti? :oops:
Fudo387

#97 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by Fudo387 »

horkesh wrote:
Mislim da nema potrebe stajati čovjeku na muku, još je izašao u susret i onda zamolio da o tome više ne pričamo.
Svakom je njegova muka najteza, s te strane ga i razumijem.
Imas petogodisnjeg djecaka kojeg samohrana majka zgrabi za ruku i bjezi nekud, od neceg...u svemu se vjerovatno naslusao svakakvih prica, i sad kad realno sagledas, dobar je i isp’o cemu je sve bio izlozen.
No, danas je odrasla osoba, i kad se razgovara o ovim mucnim stvarima dobro je emocije ostaviti po strani, ma koliko tesko bilo. U protivnom, moze se desiti da izvuces pogresne zakljucke, i onda se vrtis u krug citav zivot izbezumljen lazima.
zlajaBHF

#98 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by zlajaBHF »

zlajaBHF wrote:
Svaka čast vama dole u Hercegovini...treba vam spomenik dići...jbt. još bili u HVO i opet svi u logor. Ja ne znam je li zabilježen slučaj u A.BiH da je recimo zarobljavala svoje pripadnike i odvodila u logor zbog nacionalnosti? :oops:
Pa to je naravno jedna velika razlika, koju ovi HZHB loversi ne zele da vide....
Mi kad smo protjerani u MO, zivjeli smo u haustoru, sa hrvatskom porodicom....Oni su zivjeli iznad nas.
Svi su ih gledali posebno dobro, da ljudi slucajno nebi pomislili da ih neko ne voli zobg nacionalnosti....Muz je cini mi se radio na radiju Mostar.
Tad sam bio ponosan na to.....i uvijek sam bio posebno dobar prema njihovoj djeci, koji su imali 5-6 godina.....

Kao dijete sam prosao razne gradove u BiH tokom rata...... i do Sarajeva dosao...... Mostarsko ratiste je bilo daleko najgore....To je bio dzehenem....Bas su bili okrutni.
zrakomlat

#99 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by zrakomlat »

zlajaBHF wrote:
Meni 10 bilo. Ne ponovilo se nikome, a taj UZP je i sad aktivan u području Stoca, Čapljine i sela između i još nekih mjesta. Sadašnja politika HDZ dole je neratna verzija ratnog UZP-a.
tandmand

#100 Re: Presude zločinačkim tvorevinama tzv RS i tzv HB će ukinuti entitete i kantone

Post by tandmand »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Svaka čast vama dole u Hercegovini...treba vam spomenik dići...jbt. još bili u HVO i opet svi u logor. Ja ne znam je li zabilježen slučaj u A.BiH da je recimo zarobljavala svoje pripadnike i odvodila u logor zbog nacionalnosti? :oops:
Netom prije toga se dole govorilo, da Hrvati prave herceg-bosnu a Muslimani joj čuvaju granice.
Post Reply