Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Općinski sud Sarajevo Danas prve presude protiv banaka u BiH
Općinski sud u Sarajevu trebalo bi da danas donese prve presude u vezi sa 192 prekršajna naloga koje je Federalna uprava za inspekcijske poslove podnijela protiv banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa.
U ranijoj izjavi medijima direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak rekao je da ova institucija na ovaj način želi da dokaže da su ugovori o potrošačkim kreditima u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.
On je izrazio uvjerenje da će sud uvažiti prijave inspekcije i donijeti pozitivne presude.
''Kada donese prvih 10 ili 15 presuda, mi ćemo protiv banaka podnijeti sudu kolektivnu tužbu na odlučivanje u skladu sa Zakonom o zašiti potrošača. Ako sud donese pozitivne presude, banke će morati građanima da vrate novac koji su neosnovano uzele nakon povećanja kamata na potrošačke kredite, a riječ je o desetinama miliona KM'', najavio je Tirak.
Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odluke o povećanju kamata na potrošačke kredite koje su banke jednostrano donijele, nevažeće su i pravno neosnovane u slučajevima u kojima nema ugovorene klauzule o povećanju kamata.
Povećanje kamata je nezakonito i ako su neprecizni uslovi i načini obračuna kamatne stope ili ako potrošači nisu dovoljno upoznati sa tim odredbama. dobra vijest...
Nego, sta im ovo znaci "potrosacki" kredit???? Posebna vrsta kredita, ili....?
Ja imam "hipotekarni" kredit kod UniKriminal Banke od 2007-me...i fino su me zovnuli u Maju mjesecu da dodjem i potpisem povecanje kamate.
Da li to znaci da ce nakon presude vratiti kamate na pocetno stanje i za "hipotekarne" kredite?
Potrošački kredit odabiremo kad imamo tačno definiranu namjenu (zato kod odobravanja potrošačkog kredita unaprijed treba postojati predračun trgovačke kuće koja ima s bankom sklopljen ugovor o poslovnoj saradnji a i nemora ga imati samo da je validan predracun, dok u slučaju kad nemamo tačno definisanu namjenu, želimo manji iznos kredita ili bismo sredstva željeli koristiti za više različitih stvari, uzimamo nenamjenski gotovinski kredit. u slucaju da se uzima potrosacki kredit za rekonstrukciju, obnovu kuce takodje moraju se sacuvati svi racuni koji se daju banci na `pravdanje`
jah, ali da se vratim na nine-ovo pitanje, ukoliko sud presudi u korist tuzioca, da li ce i korisnici hipotekarnih kredita biti nadoknadjeni za nepravedno povecanje kamate?
karanana wrote:jah, ali da se vratim na nine-ovo pitanje, ukoliko sud presudi u korist tuzioca, da li ce i korisnici hipotekarnih kredita biti nadoknadjeni za nepravedno povecanje kamate?
tesko da ce vratiti pare, prije ce to biti neko manje umanjenje iznosa kredita ili neki grace period...sve samo da pare ne vrate
Pa i u "hipotekarnom" kreditu ima tacna namjena "gdje idu pare".....kakva je to glupava definicija.......pa i te se pare trose, necu ih u banci drzat'.........cuj "potrosacki".........jok "stedni"....eto ja uzeo kamaru para da stedim u banci..........
SVI KREDITI SU POTROSACKI KREDITI
Evo, danas oglobise UniKriminal Banku za 20.000 KM.
Nigdje ne vidim da pise "da ce banka automatski vratiti kamate na staro stanje"???
Zbog povećanja kamata UniCredit banka kažnjena sa 20.000 KM
UniCredit banka danas je na Općinskom sudu u Sarajevo kažnjena sa 20.000 KM zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa, saznaje Sarajevo-x.com. Sud je izrekao kaznu i Raiffeisen banci u visini od 2.500 hiljade KM, dok je njen direktor Michael Muller kažnjen sa 1.000 KM.
Unicredit je kažnjena sa po četiri hiljade KM u četiri odvojena slučaja, a sa četiri hiljade KM kažnjen je i direktor banke Berislav Kutle.
Ovaj sud je prošle sedmice Intesa Sanpaolo banku i njenog direktora Almira Krkalića proglasio krivim za neosnovano samoinicijativno povećanje kamatnih stopa na već realizovane kredite i novčano ih kaznio sa 8.000 KM i 1.000 KM.
Prekršajno odjeljenje Suda time je donijelo prvu pozitivnu presudu u slučajevima protiv lihvarenja.
Prema Zakonu o zaštiti potrošača, odluke o povećanju kamata na potrošačke kredite koje su banke jednostrano donijele, nevažeće su i pravno neosnovane u slučajevima u kojima nema ugovorene klauzule o povećanju kamata.
Povećanje kamata je nezakonito i ako su neprecizni uslovi i načini obračuna kamatne stope ili ako potrošači nisu dovoljno upoznati sa tim odredbama.
spokojan wrote:samo se budale mogu radovati ovakvim vijestima, vrijeme ce pokazati
sta god da pokaze vrijeme, dolaze vremena gdje pojedinac postaje bitan i da ce se sa vremenom interes pojedinca itekako uvazavati. nista manje niti ista vise bosanci ne traze od prava i uvazavanja nego sto te iste banke imaju prema gradjanima u svojim maticnim drzavama.
spokojan wrote:samo se budale mogu radovati ovakvim vijestima, vrijeme ce pokazati
sta god da pokaze vrijeme, dolaze vremena gdje pojedinac postaje bitan i da ce se sa vremenom interes pojedinca itekako uvazavati. nista manje niti ista vise bosanci ne traze od prava i uvazavanja nego sto te iste banke imaju prema gradjanima u svojim maticnim drzavama.
Fino je da si ti optimist, ali surova istina je nesto drugacija.
U maticnim drzavama, kad su se banke zaljuljale krajem prosle godine, maticne drzave su uskocile i dale bankama milijarde kako bi se ocuvao financijski sistem tih drzava. Naravno, sve novcem poreznih obaveznika.
U BiH pak je situacija drugacija, ovdje banke kreditiraju drzavu kako bi se financijski sistem odrzao, bar do mmf aranzmana.
Slažem se. Učimo postajati građani i jedinke. Nešto se počinje dešavati.
bogami, koliko cujem sada na dnevniku, ove presude ne znace automatsku kolektivnu tuzbu svih korisnika kredita. nema ni povrata kamate na stari nivo a bogami niti povrata razlike novca za lihvarenje od kada su podigli kamate. znaci trebat ce ih tuziti individualno. dobro, moze i tako lopine bankarske, odvjetnici ce da imaju posla.
zna li neko dobrog advokata i moze li mi neko reci koja je praksa advokata sto se njegove/njene naplate tice? da li uzimaju procenat od dobijene parnice ili uzmu fiksnu sumu dobili/nedobili parnicu?
karanana wrote:bogami, koliko cujem sada na dnevniku, ove presude ne znace automatsku kolektivnu tuzbu svih korisnika kredita. nema ni povrata kamate na stari nivo a bogami niti povrata razlike novca za lihvarenje od kada su podigli kamate. znaci trebat ce ih tuziti individualno. dobro, moze i tako lopine bankarske, odvjetnici ce da imaju posla.
zna li neko dobrog advokata i moze li mi neko reci koja je praksa advokata sto se njegove/njene naplate tice? da li uzimaju procenat od dobijene parnice ili uzmu fiksnu sumu dobili/nedobili parnicu?
ne znam kako se uopste mozes dvoumiti, pa naravno da uzimaju procenat
The Nightwatchman wrote:
advokati su ustvari isti kao bankari
Samo zgodniji/e
Ne znam odakle to da ce se morati vratiti "visak" para ovim presudama. Ove su presude zbog nezakonitog nacina obavjestavanja duznika o povecanju kamate(znaci samo procedura), i vaznije zbog "previse rastegnutih" obrazlozenja povecanja kamate. Meni je zao sto ja nisam nikada cuo da je banke iko dobio na sudu zbog povecanja kamate na osnovu kako pise u ugovoru "promjena trzisnih okolnosti" zbog toga sto je ta odredba (barem meni) suprotna smislu obligacionog prava(tolika neizvjesnost u stvaranju obaveza). E onda bi se vratile pare kroz odgovarajucu gradjansku parnicu, a ne kroz ovu prekrsajnu. Ali vaznije, ova presuda(ako ostane ovakva i nakon zalbi) moze veoma pomosi u promjeni ponasanja banaka.
a sta ako u ugovoru kredita pise nesto ala: banka ima pravo povisiti kamatnu stopu u slucaju rasta euribora i drugih trzisnih okolnosti. i dodje pismo o povecanju kamate zbog rekordnog rasta euribora. nakon toga euribor pada na rekordne nizine. moze li se kako to koristiti na sudu? ma ja cu mojim poslati mail da su neopravdano povecali stopu i da cu ih tuziti ako mi ne vrate kamatu gdje je bila kao i novac koji su mi "oteli" tim povecanjem, evo vec skoro godinu dana.
karanana wrote:a sta ako u ugovoru kredita pise nesto ala: banka ima pravo povisiti kamatnu stopu u slucaju rasta euribora i drugih trzisnih okolnosti. i dodje pismo o povecanju kamate zbog rekordnog rasta euribora. nakon toga euribor pada na rekordne nizine. moze li se kako to koristiti na sudu? ma ja cu mojim poslati mail da su neopravdano povecali stopu i da cu ih tuziti ako mi ne vrate kamatu gdje je bila kao i novac koji su mi "oteli" tim povecanjem, evo vec skoro godinu dana.
piši jaro, pisaces dok ti prsti ne otpadnu
ja ti preporučujem da se pomiriš sa situacijom i ideš da tražiš mace, koke i ribe da zaboraviš na činjenicu da si pokraden, a da nemaš nikakve šanse da to dokažeš.
sad sam se sjetio jednog vica, kad su pitali hodžu šta je to demokratija, a hodža im rekao:
"to vam je ljudi, kad se ja popnem na munaru i imam pravo da pišam po vama. a vi isto imate pravo da pišate po meni."
Her Flick wrote:znaci koliko sam ja shvatio
banke su kaznjene zbog nekih proceduralnih greski a kamate ostaju iste i nema vracanja para zakinutim korisnicam kredita
Odrpilike....
Jer, nigdje nisu naveli da su banke duzne vratiti kamate na staro stanje...........
Pa cemu je poenta tih presuda?????????
e onda su nas mediji tipa avaza i hayata pogresno obavijestili o tome sta tacno znace ove presude banakama. prosle sedmice se pricalo da nakon pobjede individualca slijedi kolektivna tuzba, a bogumi su spominjali i spustanje kamate na inicijelni nivo kao i vracanje razlike novca koji su uzeli na osnovu vece kamate. kenjam se na medije.
ovdje je jedino logicno i pravedno rjesenje da:
- drzavne institucije definiraju maksimalnu visinu kamatne stope, recimo 12% i da se svaka kamatna stopa iznad te smatra lihvarskom i da je nelegalna
- da se banke u medjusobnoj trzisnoj utakmici natjecu sto bi kamatne stope guralo prema dole
Na taj nacin bi svatko tko dize kredit znao kolika mu je maksimalna cijena, a ovisno o trzisnim uvjetima u datom trenutku ovisno koliko bi niza bila od toga.
[quote="Her Flick"]rodio se mis
takvi su avaz i hayat, ali to je vec druga tema
sjetim sa kada nedavno napisah da sam rijesio vece stvari u zivotu tipa ozeno se, imam najmesten renoviran vlastiti stan, novo auto i NISAM KREDITNO ZADUZEN i neki lik mi se slatko nasmija sto sto sa rijesio te stvari
citajuci vase postove ovo zadnje napisano velikim slovima i boldirano mi nekako najdraze hvala Bogu, a koliko jos ima raje koja ne pica o tome na forumima
znam da bi ja davno poludio
ali eto jos jedan dokaz kako drzava brine o sovjim gradjanima, drzava bi trebala da regulise bankarsko trziste a ne banke[/quote]
Ti si sretan covjek
spokojan wrote:ovdje je jedino logicno i pravedno rjesenje da:
- drzavne institucije definiraju maksimalnu visinu kamatne stope, recimo 12% i da se svaka kamatna stopa iznad te smatra lihvarskom i da je nelegalna
- da se banke u medjusobnoj trzisnoj utakmici natjecu sto bi kamatne stope guralo prema dole
Na taj nacin bi svatko tko dize kredit znao kolika mu je maksimalna cijena, a ovisno o trzisnim uvjetima u datom trenutku ovisno koliko bi niza bila od toga.
Sve ostalo je demagogija.
12%???
Na sta?
Svaka kamata je lihvarenje pa bila ona cak i 0.000000000000000000000000000000000000001 %.
Drzavne institucije trebalo bi da porade na povratku monetarne suverenosti zemlje pa da se zna da nisu banke te koje komanduju u drustvu vec samo neko ko treba da se povinuje zakonima (normalnim).
No to je vec utopija obzirom da se zna da nacijom komanduje onaj ko kontrolise monetu a to sigurno nije marva od naroda. Marva je nepismena pa ne zna kako moneta fercera te je zato i logicno sto je uvijek zguze. Uz blagodaran smjesak raznih vucibatina koji nam tupe o trzisnim uvjetima is svim ostalim supljacima.