Presuda za ubistvo Ivana Stambolića

Post Reply
Fair Life

#1 Presuda za ubistvo Ivana Stambolića

Post by Fair Life »

[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]__[/color][size=150]19. 07. 2005.[/size] wrote:Presuda za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića

Legiji 40, Markoviću 15 godina zatvora

BEOGRAD - Milorad Ulemek, zvani Legija, i još trojica pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije osuđeni su juče na po 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Image

Sudija Dragoljub Albijanić u obrazloženju presude rekao je da je Ulemek organizovao kriminalnu grupu po nalogu bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića sa ciljem ubistva političkih protivnika Miloševića.

Albijanić je rekao da je sud optuženima odredio kaznu od 40 godina zatvora jer je u vrijeme izvršenja zločina kao maksimalna bila predviđena smrtna kazna, koja je 2002. godine zamijenjena kaznom zatvora od 40 godina.

Pored Ulemeka, na po 40 godina zatvora osuđeni su pripadnici rasformirane JSO Branko Berček, Dušan Maričić i Nenad Bujošević. Na po 15 godina zatvora osuđeni su Leonid Milivojević, Nenad Ilić i bivši šef državne bezbjednosti Radomir Marković, dok je na četiri godine zatvora osuđen Milorad Bracanović, bivši zamjenik direktora BIA. Sud je odredio da pripadnici JSO vrate protivpravnu imovinsku dobit koju su za zločine dobili od Ulemeka.

Prilikom izricanja presude Ulemek je klimnuo glavom i salutirao, Milivojević se prekrstio dok je Rade Marković vidno neraspoložen, odmahnuo glavom.

Ivan Stambolić je otet 25. avgusta 2000. godine i kasnije ubijen na Fruškoj gori. Atentat na Vuka Draškovića u Budvi pokušan je 15. juna 2000. godine.

Ministar spoljnih poslova SCG i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da su počinioci atentata na njega i Ivana Stambolića danas dobili zakonom predviđene kazne, ali da su Radomir Marković i Milorad Bracanović preblago kažnjeni.

Srpski pokret obnove saopštio je da je maksimalna kazna od 40 godina zatvora "jedina moguća ako se poštuje zakon".

U saopštenju SPO-a se navodi da zakon, međutim, nije poštovan u slučaju presude za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali. "Imamo apsurdnu situaciju da neposredni ubica na Ibarskoj magistrali Nenad Ilić, koji je vozio kamion i ubio četiri čovjeka, dobije 15 godina zatvora i isto toliko u procesu za pokušaj ubistva Draškovića u Budvi zato što je čuvao stražu", navodi se u saopštenju SPO.

Advokati osuđenih ocijenili su da je presuda politička i da je donijeta radi održavanja sadašnje vlasti u Srbiji. (Beta)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

E to su vec primjerene kazne ako vec nema smrtne. Svaka cast za presude
Fair Life

Post by Fair Life »

Istog sam misljenja kao ti Hrasno38. 40 godina je mashala vrijeme i kad bi ga covjek prozivio u hotelu okruzen svom paznjom osoblja... dodijalo bi mu.

Samo da ga Kostunica ne izvadi i postavi na mjesto ministra... ne bi me zacudilo.
Zadig

Post by Zadig »

Fair Life wrote:Istog sam misljenja kao ti Hrasno38. 40 godina je mashala vrijeme i kad bi ga covjek prozivio u hotelu okruzen svom paznjom osoblja... dodijalo bi mu.

Samo da ga Kostunica ne izvadi i postavi na mjesto ministra... ne bi me zacudilo.
Ako ih uporedis sa onim "sjeverinskim" zlocinima (tj presudama) ovo adekvatno
da pamtis

Post by da pamtis »

ljudi nisam pravnik, ali mislim da ce da dode do neke zalbe odbrane, pa ce im vjerovatno to skinuti sa 40 na neznam ti ja, pa provedeno vrijeme u zatvoru pa pomilovanje za dobro ponasanje i to sve izadze sest godina bar ja tako mislim :-)
Mr_M

Post by Mr_M »

Ali jos prestoji izricanje kazne zbog organizovanja ubistva Djindjica, znaci da ce dobiti jos najmanje 30-ak godian, ako se zbroji sa vec izrecenom kaznom, bice negdje oko 70-ak godina robije.
Zadig

Post by Zadig »

Pitanje koje mene zanima je sljedece.

Da li bi uvodjenje smrtne kazne za ratne zlocine, masovna ubistva i slicne "balkan related" aktivnosti, sprijecilo neko novo zlo?

Da li bi mladic i karadzic isto postupali da su znali da ima sud koji ce im sigurno dati smrtne kazne da njihova svjesno necovjecija dijela?

malo je off topic, ali zanima me sta mislite.

Sta je sa onim skorpionima, da li bi oni razmislili prije nego li nevine ljude posalju i smrt?

Ili nista to nema veze, nista to nece pomoci buducim koljacima....
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Za mene licno ne postoji adekvatna kazna za ono sto su uradili Skorpioni. Smrtna kazna je previse laka smrt za takve zlocince. Moje misljenje je da je puno teza kazna 40-tak godina teske robije da se pati do kraja zivota.
digger

Post by digger »

Fair Life wrote:Istog sam misljenja kao ti Hrasno38. 40 godina je mashala vrijeme i kad bi ga covjek prozivio u hotelu okruzen svom paznjom osoblja... dodijalo bi mu.

I ja se bojim sta ce biti par godina od danas kada se duhovi smire.
JBT

Post by JBT »

Ako odlezi vise od 10 godina bit ce to nesto potpuno novo na ovim prostorima. Od posljednjeg nam rata pa naovamo.

I ja mislim da je teza dozivotna robija od smrtne kazne. Naravno, ako se odlezi kako bi i trebalo. U komadu.
Nerkoman

Post by Nerkoman »

:-) Jebo mene ako odleze i pola od izrecenih kazni!!!
digger

Post by digger »

Zadig wrote:Pitanje koje mene zanima je sljedece.

Da li bi uvodjenje smrtne kazne za ratne zlocine, masovna ubistva i slicne "balkan related" aktivnosti, sprijecilo neko novo zlo?
Najprije, wellcome back, Zadig.
Cini mi se da te je odsustvo promjenilo. Ne vjerujes valjda da je smrtna kazna "deterrent?" Pa i ako smo mi "dinarski tipovi," cak ni $5 miliona jos nije isporucilo Mladica ili Karadzica. A izgleda da je ubiti mnogo lakse; kako kazu, mrtva usta ne govore.
Da li bi mladic i karadzic isto postupali da su znali da ima sud koji ce im sigurno dati smrtne kazne da njihova svjesno necovjecija dijela?
Ne vjerujem. Obojica duboko vjeruju da su vijerno sluzili "svoj" narod. (Definitivno, ne moj.)
Sta je sa onim skorpionima, da li bi oni razmislili prije nego li nevine ljude posalju i smrt?
Ja mislim da je to njima bilo veoma zabavno. A da si zabavu ne pokvare, lakse im je bilo da pucaju zrtvama u ledja nego da ih gledaju u oci. I to ti nesto kazuje.
Ili nista to nema veze, nista to nece pomoci buducim koljacima....
Takvih volontera ce kod nas uvijek biti. Zasto? Ne mogoh to da objasnim ni svojoj zeni koja ne potice iz nasih krajeva, i koja trenutno cita "Death of a nation" (Silber/Little) oko raspada juge i uspona Slobe&Co.
eminemm

Post by eminemm »

Ma ja bi sve ratne zlocince poslala u Guantanamo dozivotno.
No_Comment

Post by No_Comment »

Za ovakve slucajeve treba postojati smrtna kazna...ovako sumnjam da ce odlezati i cetvrtinu kazne sa obzirom na rejting heroja koji uziva u Srbiji(mislim na Milorada Ulemeka-Legiju)...a i to malo shto ce odlezati bice puno kucnih dopusta i izlazaka u grad...

!
neutralac

Post by neutralac »

Kad Crna Gora postane nezavisna drzava, Srbija ce dobiti svoju ustavno-drzavnu formu kao samostalna drzava. Posto sve , ama bas sve, novonastale drzave pustaju kriminalce iz zatvora kao nekakav znak dobre volje i ovi lakrdijasi krvavih ruku ce biti postedjeni da provedu iza resetaka vrijeme koje im je odrezano.
praznina

Post by praznina »

eminemm wrote:Ma ja bi sve ratne zlocince poslala u Guantanamo dozivotno.
Kakav Guantanamo Sibir je zakon. Tamo ih poslati na doživotnu robiju a ne na 40 godina.

Što se tiče smrtne kazne Srbija ju je ukinula 2002. godine. Šteta!
Post Reply