Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post Reply

Dodik i Lukic ce biti proglaseni

Krivim, i presuda ce biti provedena
116
54%
Krivim, i presuda nece biti provedena
88
41%
Nevinim
11
5%

Total votes: 215

Prpa.ba

#1 Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Prpa.ba »

Molim administraciju da ovu temu ne ukida i ne spaja sa opstim temama o politickim desavanjima.

Negdje do kraja marta ove godine mozemo ocekivati prvostepenu presudu u slucaju tuzilastvo BiH protiv Dodika i Lukica:
Suđenje predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku i vršitelju dužnosti direktora Službenoga glasnika entiteta RS Milošu Lukiću približava se kraju, a završne riječi 19. februara sljedeći su korak uoči prvostepene i potom pravosnažne presude.

Dodik je optužen za potpisivanje predsjedničkih ukaza i proglašavanje važećim dva neustavna zakona entiteta RS koja je visoki predstavnik Christian Schmidt prethodno poništio. Lukić je optužen za objavljivanje tih ukaza i zakona prema kojima se odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH ne bi primjenjivale na teritoriji tog entiteta.
U igri su sljedeci kazneni propisi, dakle minimalno 6 mjeseci zatvora a maksimalno 5 godina, uz zabranu vrsenja javne duznosti.
Kaznom od šest mjeseci do pet godina bit će kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje. Za onog ko počini djelo, izriče se mjera zabrane vršenja službe.

Izmjena Krivičnog zakona u članu o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH izmijenjena je tako da je dodan dio o kažnjavanju svake službene osobe na svim nivoima vlasti koja ne provodi, ne poštuje ili ometa provedbu, osim odluka, i privremene mjere Ustavnog suda BiH. I u ovom dijelu Zakona osobama koje počine djelo izriče se mjere zabrane vršenja službe.
Prvostepena presuda moze biti osudjujuca i oslobadjajuca, u oba slucaja cemo imati zalbene postupke koji ce patnju oduziti na dodatni period, a odredjeni secesionisticki planovi se provode bez obzira na vrstu presude i upitno je u kakvim politickim okolnostima cemo docekati pravosnaznu presudu.

Ovaj proces svakako ce biti katalizator daljih desavanja u BiH, a uz geostrateske promjene u svijetu, jasno je da ce drzave biti onoliko koliko su kadrovi koji popunjavaju njene institucije kadri, sposobni i u mogucnosti. Niko nece doci da nam pomogne, a mozemo ocekivati samo "odmoc".
geoxx

#2 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by geoxx »

Prvostepena presuda ce biti do kraja ovog mjeseca.

Sudija je sve zavrsne rijeci stavila za jedan dan, iako ce prema najavi iste trajati bar 5 sati, sto govori da joj je pun qrac trajanja procesa i da se ni na objavu presude nece puno cekati.

Iako je praksa da od objave presude prodje sedmica - dvije, ili duze u najslozenijim predmetima, ne bi me nesto pretjerano cudilo da se presuda donese vec ove sedmice.
Prpa.ba

#3 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Prpa.ba »

To je korisna informacija koju nisam vidio promovisanu u medijima. Hvala. :thumbup:

Dakle mogle bi se sada stvari desavati i ubrzano. Sada mi ima vise smisla pokusaj Trojke da zatalasaju i izbace SNSD iz drzavne vlasti, a i Covicevo odugovlacenje. Bice vjetrovito.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by _BataZiv_0809 »

Prpa.ba wrote: 16/02/2025 12:11 To je korisna informacija koju nisam vidio promovisanu u medijima. Hvala. :thumbup:

Dakle mogle bi se sada stvari desavati i ubrzano. Sada mi ima vise smisla pokusaj Trojke da zatalasaju i izbace SNSD iz drzavne vlasti, a i Covicevo odugovlacenje. Bice vjetrovito.
Zasto ti ima vise smisla nabrojano? Sta ocekujes?
geoxx

#5 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by geoxx »

Prpa.ba wrote: 16/02/2025 12:11 To je korisna informacija koju nisam vidio promovisanu u medijima. Hvala. :thumbup:

Mislim, mozda i bude do kraja marta. Mozda sudija podijeli zavrsne rijeci na dva rocista, mozda se odgodi, mozda i izmedju zavrsne rijeci i presude bude pauza 2-3 sedmice. Ali obzirom da je sve zavrsne stavila na jedno rociste, da su se rocista pocela zakazivati na sedmicnom nivou, mislim da ce sudija to ubrzati i da ce presuda biti u sedmici poslije zavrsne rijeci, 25-26 februara.

A sta ce biti, to niko ne zna, osim da sigurno Dodik istu nece prihvatiti. Cak i da bude uvjetna, sto je vrlo moguce, on po zakonu mora dobiti zabranu vrsenja duznosti. Ovo nije neka presuda Ustavnog suda koja se provede i ide sve normalno, tako da je vrlo nezgodno.

Amerikanaca, koji su preko Schmita progurali izmjenu krivicnog zakona i samim tim optuznicu, vise nema.
Prpa.ba

#6 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Prpa.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2025 12:15 Zasto ti ima vise smisla nabrojano? Sta ocekujes?
Glasao sam za opciju osudjujuce presude uz izostanak njenog provodjenja, jednostavno jer u ovom trenutku ne vidim instituciju koja bi je zeljela provesti.

Odavno pisem da je u toku kiprizacija nase drzave, realno sve osim provodjenja osudjujuce presude ubrzava kiprizaciju. Zamisli, imas presudu suda koja jos nije ni apstraktna nego 1/1 direktno provediva, i ljudi je hladno ignorisu i niko nista. To je poruka svima da smo usli u fazu u kojoj vise nema ni izigravanja da je mirovni sporazum na snazi u svojoj cijelosti, vec samo u dijelovima. I to onim koje probere srpskohrvatska politika.

Zato je jedini kockarski potez da se teoretski makar i na momenat dobije takticki predah u globalnoj oluji koja je krenula to da se dopusti unutarsrpskoj politici da se razracuna, ukoliko kod njih postoji ikakva zelja da makar zadrzimo privid integralnog mirovnog sporazuma.
Prpa.ba

#7 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Prpa.ba »

geoxx wrote: 16/02/2025 12:23 A sta ce biti, to niko ne zna, osim da sigurno Dodik istu nece prihvatiti. Cak i da bude uvjetna, sto je vrlo moguce, on po zakonu mora dobiti zabranu vrsenja duznosti. Ovo nije neka presuda Ustavnog suda koja se provede i ide sve normalno, tako da je vrlo nezgodno.

Amerikanaca, koji su preko Schmita progurali izmjenu krivicnog zakona i samim tim optuznicu, vise nema.
Apsolutno se slazem, zato sam i otvorio ovu temu kao zasebnu jer se po meni zaista radi o sustinskom trenutku za nasu drzavu. Svi procesi, globalni i lokalni, sada se kanalisu u ovu tacku, i jedino se momenat moze odlagati, ali ne i izbjeci.

Ili postoje granice, ili ne postoje. Ili postoji volja da nastavimo ovako kako smo do sad, ili se ide van okvira mirovnog sporazuma.

Senad Avdic je imao jedan konsekventan naslov u dobu pripreme Rusije za agresiju na Ukrajinu: "ZA OVAJ TRENUTAK PRIPREMISTE LI SE".
DonieBrasco

#8 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by DonieBrasco »

Kao sto si napisao nema institucije da provede osuđujucu presudu ako takva bude, kod nas nema instittucija da rade štošta sto im je posao a ne ove ozbiljne stvari.

Također ovo njegovo decenisjko ponasanje i prijetnje su primjer toga da su instuticje pod kontrlom, a sad otvoreno kaze da on ima odgovor kad dođe do presude, znam ko drzi SIPU, MUP RS, dio OS-BiH pa da vidimo hoce li biti veleizdaja jesu li toliko hrabri da šefa zastite ili ce dobro razmisliti.

Kako god morat ce stranci, Šmit, OHR, USA ambasada da reaguju, qurceva EU, sem ako u međuvremenu Trump ovdje ne posalje budalu da sipa benzin na vatru.
problemnatravunu

#9 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by problemnatravunu »

To će biti prvostepena , tako da će još biti "povuci potegni" dok to ne bude pravosnažna presuda , pa jal tvorza , jal na srbovanje :oops:
mishic

#10 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by mishic »

Ova presuda bi mogla imati veću važnost u oblasti ozdravljenja pravosudnog sistema koji je decenijama bez ikakvog ugleda i povjerenja jer je zarobljen i stotinama puta do sada je to potvrdio i dokazao. Dodikovi spinovi o političkim posljedicama i planu koji on ima su puke nebuloze i nastojanje da se prijetnjom ostvari do sada neupitna dominacija nad pravosuđem.

Treba shvatiti da mnoge oblasti života u BiH jesu ozbiljno ugrožene i da ta njihova ugroženost potiče od nefunkcioniranja pravne Države, nepoštivanja i neprovođenja Zakona, nejednakosti građana pred zakonom i nefunkcionalnog pravosuđa.
Otuda su u pravu oni koji krive pravosudni sistem i smatraju ga izvorom i uzrokom sveg zla koje sve ozbiljnije zahvata, širi se i ugrožava ovo društvo i Državu.

Sve češće upiranje prstom i prozivanje pravosudnih institucija za sve negativno u društvu ima smisla i otuda neke naznake da se tu počinje ozbiljnije intervenisati mogle bi svoju prekretnicu dobiti u ovom slučaju. Nakon njega potpuno je sigurno sistem bi bio ohrabren i desetine drugih slučajeva daleko lakše i brže bi došli na red.
-Chesterfield-

#11 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by -Chesterfield- »

DonieBrasco wrote: 16/02/2025 12:54 Kao sto si napisao nema institucije da provede osuđujucu presudu ako takva bude, kod nas nema instittucija da rade štošta sto im je posao a ne ove ozbiljne stvari.
Kako misliš nema institucije? Na koju instituciju misliš? Ako bude osuđen duže od godine ima državni zatvor. Ako bude osuđujuća i nakon žalbe.

Po meni je veći problem što tužilaštvo ne radi svoj posao. Imamo presude ustavnog suda za koje tužilaštvo ne podiže optužnice protiv ministara, premijera, predsjednika i drugih nosilaca vlasti koji ne sprovedu odluku. Direktora i službenika institucija koje su zadužene za provođenje odluke. Predstavnika zakonodavne vlasti, ako odbijaju donijeti potrebne zakone za provođenje odluke.

Prema Krivičnom zakonu BiH, član 239. predviđa da će se službeno ili odgovorno lice koje odbije ili spriječi izvršenje odluke Ustavnog suda BiH kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.
Prpa.ba

#12 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Prpa.ba »

Tuzilastva ne znaju sloziti jednostavne optuznice protiv sitnih kriminalaca bez politicke zaledjine koji su uhvaceni u djelu, a kamoli protiv zakonodavnih tijela.

U ovom slucaju, osudjujuca presuda moze biti i recimo uslovna, pa da se nista ne desi, po zakonu. A moze biti i osudjujuca, i da stvarno mora u zatvor na 6 mjeseci (mada mu se i to moze umanjiti na 30 dana), koja ce to institucija otici da ga uhapsi ako odbije dobrovoljno doci na sluzenje kazne? SIPA pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a? MUP RS?

Mislim, moze, i to bi bilo idealan scenarij za opstojnost trenutne strukture drzavnih institucija i ocuvanje mira, ali koliko je izvjesno?
mishic

#13 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by mishic »

Dok god se polazi od činjenice koja od državnih institucija je pod čijom kontrolom a ne od toga šta je čija nadležnost dotle nema i ne može biti pravne Države ni jednakosti građana pred Zakonom. A bez toga ni uređenog društva i sigurne zajednice.

Krajnje je vrijeme da se s tim prekine i da konačno počne funkcionisati društvo i Država onako kako je propisano jer bez toga niko, ni kao pojedinac ni kao bilo koja zajednica izuzev zločinaca i kriminalaca ne može biti siguran, prosperitetan i imati sigurnu budućnost pred sobom.

Neki pomaci u pravosudnim institucijama se događaju ( ne kažem da su dovoljni) ali bez funkcionalnog pravosuđa ne može biti pomaka ni u jednoj drugoj oblasti.

Upravo zbog svega toga ja mislim da je ovaj slučaj idealna prilika da se pokažu dugo obećavani pomaci jer su i neke od prethodnih sudskih odluka prije koju godinu bile nezamislive.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#14 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by japin_mutapi »

dodika ce da hapse karabinjeri kako i dolikuje sefu mafije i velikom hajduku
a ne sipa ili mup rs
zigson

#15 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by zigson »

japin_mutapi wrote: 16/02/2025 22:38 dodika ce da hapse karabinjeri kako i dolikuje sefu mafije i velikom hajduku
a ne sipa ili mup rs
Jeko karabinjeri
Better Man

#16 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Better Man »

zigson wrote: 16/02/2025 23:42
japin_mutapi wrote: 16/02/2025 22:38 dodika ce da hapse karabinjeri kako i dolikuje sefu mafije i velikom hajduku
a ne sipa ili mup rs
Jeko karabinjeri
Italijanska posebna policijska jedinica.
tramvajtrojka

#17 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 16/02/2025 15:13 Tuzilastva ne znaju sloziti jednostavne optuznice protiv sitnih kriminalaca bez politicke zaledjine koji su uhvaceni u djelu, a kamoli protiv zakonodavnih tijela.

U ovom slucaju, osudjujuca presuda moze biti i recimo uslovna, pa da se nista ne desi, po zakonu. A moze biti i osudjujuca, i da stvarno mora u zatvor na 6 mjeseci (mada mu se i to moze umanjiti na 30 dana), koja ce to institucija otici da ga uhapsi ako odbije dobrovoljno doci na sluzenje kazne? SIPA pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a? MUP RS?

Mislim, moze, i to bi bilo idealan scenarij za opstojnost trenutne strukture drzavnih institucija i ocuvanje mira, ali koliko je izvjesno?
trust me bro nece biti ništa od ovoga :wink: beze da se ne duma i stvaraju teorije sbbkbb
Heraklit

#18 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Heraklit »

Zasto mora da se hapsi , potjernicu staviti ne moze van države , ne moze obavljat funkcije i kad tad ce sam past …
-Chesterfield-

#19 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by -Chesterfield- »

a ne sipa ili mup rs
Ramo se ponudio. Samo treba nadležni sud da izda naredbu.
Thorgerson

#20 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Thorgerson »

Ovo je win win za mileta.

Osude ga, bice jos veci heroj. Naravno, presuda se nece provesti. Bice, zalbe, gluposti, odugovlacenja...

Oslobode ga, sam napisao krivicnu, dolazio u mrsko sarajevo i sam pobijedio muslimanski sud...jos veci heroj.
-Chesterfield-

#21 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by -Chesterfield- »

Prpa.ba wrote: 16/02/2025 15:13 Tuzilastva ne znaju sloziti jednostavne optuznice protiv sitnih kriminalaca bez politicke zaledjine koji su uhvaceni u djelu, a kamoli protiv zakonodavnih tijela.

Zatvorska kazna ispod godine dana se može kupiti. Ako bi neko iz manjeg entiteta odlučio da zatvorsku kaznu zamijeni za novčanu mislim da je jeftinije nego u FBiH za 50 KM dnevno.

Zakoni postoje samo treba da svi rade svoj posao za koji uzimaju ogromnu lovu.

https://preporod.info/bs/article/60216/ ... o-herojima

U slučaju obrazovnog sistema u manjem entitetu potencijalno odgovorni mogu biti ministar prosvjete i kulture i drugi visoki zvaničnici nadležni za nastavne planove i programe.
Prpa.ba

#22 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Prpa.ba »

tramvajtrojka wrote: 17/02/2025 00:46 trust me bro nece biti ništa od ovoga :wink: beze da se ne duma i stvaraju teorije sbbkbb
Ma vidi, da je Cica Marfi ostao mozda bih ti i "trustao", ali ovako bas i ne mogu. Znam da je tebi svejedno, VIP ulaznica vrijedi i za "sturm" preko granice kad zagusti, ali sta cemo mi sto nemamo alternative? :mrgreen:
Prpa.ba

#23 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by Prpa.ba »

Uoci zavrsnih rijeci, mediji pisu o najavljenim potezima Dodikovog rezima.

Najvjerovatnije ce se raditi o ignorisanju eventualne osudjujuce presude, i vec na prvostepenoj presudi krenuti u dalje donosenje neustavnih akata kojima se zabranjuje djelovanje i provodjenje odluka drzavnih institucija na teritoriji manjeg entiteta.

S obzirom na "šok terapiju" trenutnih desavanja u Europi i svijetu, nije nemoguce da naredne sedmice prodju bez djelovanja, pa mozda cak i bez oglasavanja tzv. medjunarodne zajednice, sto svakako olaksava provodjenje novog nivoa "status quoa" u BiH - drzava sa nadleznostima u FBiH, a ostalo sta se dogovorimo.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#24 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by PreWiBa »

Pa dobro, teoretski, mogu li ga uhapsiti nakon prvostepene koja se izriče sa Dodikom prisutnim u sali?

Stvar je u tome, makar po mom mišljenju, ako je Dodik na slobodi i zna da će ga osuditi, on će pokrenuti i rat da ne mora u zatvor, ali jednom kada ga više nema, svi njegovi poslušnici će ga odjebati jer valja osigurati stečeno.
statixx

#25 Re: Presuda u procesu BiH protiv Dodika i Lukica, i njene posljedice

Post by statixx »

Ma nece ici u rat bez podrske Vucica, a i on je u teskoj situaciji. Dodikov govor u Mitrovici nije prosao najbolje. :D Ne vidim zasto bi mu narod dao podrsku za avanture koje, na kraju krajeva, ciljaju izbjegavanje zatvor. Nece lako dobiti podrsku u Srbiji, a nece izgleda ni ovdje, ne racunajuci sendvicare. :D
Post Reply