Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post Reply
Kikibombona

#226 Re: Presuda Srbiji &eIna presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:Inače srpski povjesničari su stručnjaci u iskrivljivanju činjenica. Kako vlada ova haranga prema Islamu, oni "odbrambenu borbu" srpskog naroda nazivaju i borbom protiv utemeljitelja ISIL-A na evropskom kontinentu.
Zato je jako bitno i u interesu bošnjačkog naroda da se stvari poslože pravilno.

Ovo amnestiranje nikako nam ne IDE u prilog.
Jos da ovo dodam...

A sta mi od toga da se Srbija osudi za agresiju?

Nemamo nista kao sto nemamo time da se osudi Hrvatska.

Iskljucivo i samo satisfakcija. Nista drugo. Nikakva konkretna, opipljiva korist.
Kejn

#227 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kejn »

Kikibombona wrote:
Amerikanci, Britanci i Francuzi su majstori igrice. Povlace prave poteze i imaju sve pod kontrolom. Uvijek su nekoliko koraka ispred.
Jesu, ali nažalost preko leđa našeg naroda
Kikibombona

#229 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

General War wrote:
Vojislav Šešelj komentirao Praljkovo samoubojstvo: "Ovo je junački čin"
Koja kolegijalnost :D
VOJISLAV SESELJ‏ @seselj_vojislav
3h3 hours ago

Ми Срби и својим ратним непријатељима и противницима морамо признати јунаштво, кад тако нешто заслуже. Данас је Слободан Праљак у судници Хашког трибунала извршио јуначки чин који заслужује наше поштовање. А задао је и тежак ударац Хашком трибуналу.
https://twitter.com/seselj_vojislav/sta ... 6984872960

Inace, negdje sam cuo Sekijevu izjavu kada kaze da je sa Praljkom imao najkvalitetnije intelektualne rasprave u Haskom tribunalu. Kaze, ja i Praljak smo najvise voljeli citati, mijenjali smo knjige itd. :D Zao mu druga... :D :D

Sekijeve izjave o druzenjima u Hagu pokazuju koliko je rat besmislena stvar i koliko je mutava sirotinja koja se uhvati za pusku i kao svinja valja u rovu za necije interese. Kaze da su se odlicno druzili i slagali, da nikakvih problema nije bilo. Za Nasera neki dan rece da su se druzili i puno razgovarali. Kaze da nije obrazovan covjek, al' da je mangup sa urodjenom inteligencijom. :D A za to vrijeme mutavi Mitar i mutavi Mufid vade oci jedan drugom.
Kikibombona

#230 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Kejn wrote:
Kikibombona wrote:
Amerikanci, Britanci i Francuzi su majstori igrice. Povlace prave poteze i imaju sve pod kontrolom. Uvijek su nekoliko koraka ispred.
Nakon Srba, najgore su prosli Bosnjaci, dugorocno gledano.

Albanci - apsolutni pobjednici. Dobili sve. Perfektno.
Crnogorci - izvukli se za svoja sranja, dobili drzavu bez problema.
Hrvati - dobili etnicki cistu Hrvatsku, al' popusili u BiH. Polovican uspjeh.
Bosnjaci - pretrpjeli najvece zrtve. Sacuvali BiH, al' sjebanu BiH.
Srbi - apsolutni gubitnici. Izgubili Kosovo, Hrvatsku, Crnu Goru. U BiH polovican uspjeh. Okarakterisani kao glavni negativac.

A velike sile se vode svojim interesima. Ko su njima balkanski mali narodi? Niko i nista. Periferija, supak Evrope.
bosan

#231 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by bosan »

Mislim da je konacno doslo vrijeme da Hrvatska prestane voditi Tudjmanovu politiku prema Bosni i Bosnjacima a bogami i prema Bosanskim Hrvatima .Hrvatska jeste ucinila najgroznije stvari Bosnjacima i to je poznato i dokumentovano i nije ta presuda tek tako donesena ali mi nije jasno kako hrvatski narod ne moze da razumije zrtve tih zlocina . Kako ne mogu da razumiju kako smo mi patili i jos uvijek patimo zbog takve Tudjmanove politike koje se Hrvatska ni dan danas ne odrice . Jos uvijek Hrvati vise mrze nas nego mi njih i pored svega sta su nam uradili . Jos uvijek nam poturaju kukavicija jaja i pokusavaju nas ocrniti u svijetu . Zao mi je sto krivousti ne zavrsi u Hagu jer on je najveci krivac i sve je njegovo maslo .
Kolko mi se on gadio , danas mi se Covic jos vise gadi jer nema veceg gada na Balkanu od njeg . Zabili su nam noz u ledja kad nam je bilo najgore i to treba da se zna . Za Srbe necu ni komentarisati jer je sve poznato . Na ovim prostorima nece biti srece dok se ne promijeni politika u Beogradu i Zagrebu , jer sve je isto kao i devedesetih samo sto se ne puca .
Hrvatska bi sad konacno trebala da promijeni svoju politiku prema nama . Bosnjaci nisu , niti mogu biti prijetnja bilo kome.
Kejn

#232 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kejn »

Kikibombona wrote:
Kejn wrote:
Kikibombona wrote:

Srbi - apsolutni gubitnici. Izgubili Kosovo, Hrvatsku, Crnu Goru. U BiH polovican uspjeh. Okarakterisani kao glavni negativac.

A velike sile se vode svojim interesima. Ko su njima balkanski mali narodi? Niko i nista. Periferija, supak Evrope.
Jeste ali jedini narod koji je doživio genocid su Bošnjaci
GandalfSivi

#233 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by GandalfSivi »

Mozda jednom shvatite da nam je cijela drzava po broju stanovnika velicine jednog Bruklina, po plateznoj moci velicine dva bloka Menhetna, po vojnoj spremnosti velicine jedne brigade, po geostrateskoj vaznosti u rangu jednog nosaca aviona. Nismo bitni, kratko i jasno. Garant Ameri, Englezi, Francuzi i Rusi ne spavaju kontajuci kako ce nas zajebati. Uvijek je lako kriviti "svjetsku zavjery", Srbi su sampioni u tome, a ne vidjeti svoju krivicu. Nismo krivi za rat, nismo krivi za genocid, ali jesmo za zadnje 22. godine (sest ratova od rata). Kaze lik, "Bosnjaci su jedini koji su dozivjeli genocid". S jedne strane istina, ali s druge sta mi imamo od toga? Jevreji su dozivjeli holokaust, i vidi sta su naucili od toga i gdje su danas. Svjetska sila, a nema ih puno vise od Bosnjaka. Ulozili ljudi u znanje, pozicionirali se dobro i pitaju se za svoju sudbinu ako ne i za druge stvari. I treba da se pitaju, jer su naucili iz svoje nesrece. A mi mozemo ponavljati vjekovima da smo zrtve i lajati na cijeli svijet, nista nam to nece donijeti, niti cemo ikada nauciti.

Ponavljam uvijek i nanovo, nasa jedina pobjeda moze biti u pravljenju perspektivne drzave sretnih i sitih gradjana. Niko nam nece dati nista ako se sami ne izborimo za to (mirnodopski, edukaciono i ekonomski).

Nemamo mi nista od igranja zrtve, evo Hag gotov, jos par drugostepenih presuda i dovidjenja. A zivot prodje...
Kikibombona

#234 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

GandalfSivi wrote:Mozda jednom shvatite da nam je cijela drzava po broju stanovnika velicine jednog Bruklina, po plateznoj moci velicine dva bloka Menhetna, po vojnoj spremnosti velicine jedne brigade, po geostrateskoj vaznosti u rangu jednog nosaca aviona. Nismo bitni, kratko i jasno. Garant Ameri, Englezi, Francuzi i Rusi ne spavaju kontajuci kako ce nas zajebati. Uvijek je lako kriviti "svjetsku zavjery", Srbi su sampioni u tome, a ne vidjeti svoju krivicu. Nismo krivi za rat, nismo krivi za genocid, ali jesmo za zadnje 22. godine (sest ratova od rata). Kaze lik, "Bosnjaci su jedini koji su dozivjeli genocid". S jedne strane istina, ali s druge sta mi imamo od toga? Jevreji su dozivjeli holokaust, i vidi sta su naucili od toga i gdje su danas. Svjetska sila, a nema ih puno vise od Bosnjaka. Ulozili ljudi u znanje, pozicionirali se dobro i pitaju se za svoju sudbinu ako ne i za druge stvari. I treba da se pitaju, jer su naucili iz svoje nesrece. A mi mozemo ponavljati vjekovima da smo zrtve i lajati na cijeli svijet, nista nam to nece donijeti, niti cemo ikada nauciti.

Ponavljam uvijek i nanovo, nasa jedina pobjeda moze biti u pravljenju perspektivne drzave sretnih i sitih gradjana. Niko nam nece dati nista ako se sami ne izborimo za to (mirnodopski, edukaciono i ekonomski).

Nemamo mi nista od igranja zrtve, evo Hag gotov, jos par drugostepenih presuda i dovidjenja. A zivot prodje...
U kost :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Muhamed Đakmić

#235 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Muhamed Đakmić »

Kikibombona wrote:
General War wrote:
Vojislav Šešelj komentirao Praljkovo samoubojstvo: "Ovo je junački čin"
Koja kolegijalnost :D
VOJISLAV SESELJ‏ @seselj_vojislav
3h3 hours ago

Ми Срби и својим ратним непријатељима и противницима морамо признати јунаштво, кад тако нешто заслуже. Данас је Слободан Праљак у судници Хашког трибунала извршио јуначки чин који заслужује наше поштовање. А задао је и тежак ударац Хашком трибуналу.
https://twitter.com/seselj_vojislav/sta ... 6984872960

Inace, negdje sam cuo Sekijevu izjavu kada kaze da je sa Praljkom imao najkvalitetnije intelektualne rasprave u Haskom tribunalu. Kaze, ja i Praljak smo najvise voljeli citati, mijenjali smo knjige itd. :D Zao mu druga... :D :D

Sekijeve izjave o druzenjima u Hagu pokazuju koliko je rat besmislena stvar i koliko je mutava sirotinja koja se uhvati za pusku i kao svinja valja u rovu za necije interese. Kaze da su se odlicno druzili i slagali, da nikakvih problema nije bilo. Za Nasera neki dan rece da su se druzili i puno razgovarali. Kaze da nije obrazovan covjek, al' da je mangup sa urodjenom inteligencijom. :D A za to vrijeme mutavi Mitar i mutavi Mufid vade oci jedan drugom.
To baš lagano kod tebe, pucali se ljudi jer su htjeli. Ko je pitao Mufida hoće li pucati, borio se za život.
LSD

#236 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by LSD »

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... qbAuDaXDuY

Mostar se veceras odazvao u velikom broju i odao počast osuđenom ratnom zločincu.
To je država u kojoj živimo, tu su naša braća hrvati sa kojima treba graditi budućnost ove zemlje :lol: :lol:
hujdur007

#237 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by hujdur007 »

GandalfSivi wrote:Mozda jednom shvatite da nam je cijela drzava po broju stanovnika velicine jednog Bruklina, po plateznoj moci velicine dva bloka Menhetna, po vojnoj spremnosti velicine jedne brigade, po geostrateskoj vaznosti u rangu jednog nosaca aviona. Nismo bitni, kratko i jasno. Garant Ameri, Englezi, Francuzi i Rusi ne spavaju kontajuci kako ce nas zajebati. Uvijek je lako kriviti "svjetsku zavjery", Srbi su sampioni u tome, a ne vidjeti svoju krivicu. Nismo krivi za rat, nismo krivi za genocid, ali jesmo za zadnje 22. godine (sest ratova od rata). Kaze lik, "Bosnjaci su jedini koji su dozivjeli genocid". S jedne strane istina, ali s druge sta mi imamo od toga? Jevreji su dozivjeli holokaust, i vidi sta su naucili od toga i gdje su danas. Svjetska sila, a nema ih puno vise od Bosnjaka. Ulozili ljudi u znanje, pozicionirali se dobro i pitaju se za svoju sudbinu ako ne i za druge stvari. I treba da se pitaju, jer su naucili iz svoje nesrece. A mi mozemo ponavljati vjekovima da smo zrtve i lajati na cijeli svijet, nista nam to nece donijeti, niti cemo ikada nauciti.

:thumbup:
oakville

#238 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by oakville »

Kikibombona wrote:
Kejn wrote:
Kikibombona wrote:

Malo ga ti pretjera. Ovaj redoslijed se treba promjeniti i malo izmjeniti opis situacije.
.
Crnogorci - izvukli se za svoja sranja, dobili drzavu bez problema, ali se iznutra još iznuruju sa srbima. Najveći dobitnici (ne pobjednici, jer je to rezultat želja MZa) jer je sve išlo mirnim putem bez velikih gubitaka. Pokazali se umješni i organizirani, ali unutarnji problem se još nije riješio i sve ovisi o njihovoj organizaciji i podršci svana. Po meni, uređenje današnje Crne Gore je kako BiH treba da izgleda. Veliki uspjeh za vrlo mali narod s kojim su mnogi zbijali šale.

Albanci - drugi na listi najvećih dobitnika, dobili Kosovo na konto MZ kazne Srbiji. Ali Mz također hoće da Albance drži u containmentu i dok priznanje u UNu ne bude gotovo, rano je za ocjenu njihovog uspjeha. Može se ispostaviti da Kosovo bude danajski dar Albancima, u što i oni sami sad već sumnjanju. 10 godina je prošlo od nezavisnosti, i još se nije puno pomaklo na nivou priznanja i regulacije odnosa. Makedonija također nije u dobrom stanju, i nadat je se da Albanci neće pasti na priče i ponude o podijelama, jer su onda u pravom containmentu. Amerika je ograničila njihov uticaj i možda ih čak dovela u goru situaciju nego onu u kojoj su bili u Jugoslaviji.

Hrvati - treći na listi najvećih dobitnika, dobili etnicki cistu Hrvatsku, Eu i NATO, žrtvovali Hrvate u BiH za to. 90ih je ovo izgledao kao uspjeh, u današnjim uslovima postavlja se pitanje održivosti i vrijednosti ovog uspjeha, jer nema više Hrvata iz BiH da se ispunjavaju demografske rupe. Dugoročna unutarnja (ne vanjska) održivost i napredak pod znakom pitanja, bez obzira na EU. Reorganizacija neophodna ako misle izaći na selamet.

Bosnjaci - nisu najveće žrtve, ali jesu najviše pretrpjeli, i najviše gubili. Ali su istovremeno (po meni) i najveći dobitnici jer su startali iz najgore pozicije (Albanci se nisu borili sa 6 vojski odjednom, tačnije rečeno nisu se borili nikako, već su se razbježali nakon srpskog napada na BiH). Rezultat izdegenečena i podijeljena BiH, ali s obzirom da po svim pravilima nije trebala postojati već biti podijeljena (a tako misle i Slovenci, i Albanci, i Hrvati i Srbi), uspjeh mimo svih šansi. Najjači su mi nerealni ljubitelji Republike BiH (koja je najbolji sistem za uređenje) - da se u potpunosti obnovila Republika BiH 1995 u Dejtonu, u republikanskom sistemu jedan čovjek jedan glas Srbi i Hrvati bi demokratski (jer su zajednički imali većinu) izglasali podijelu i nestanak BiH. Znači s obzirom da 1995 Bošnjaci nisu imali demografsku većinu, uspjeli su da kao neka malo jača manjina od cc. 38-40 posto na terenu nađu način za opstanak BiH protiv volje tadašnje većine. To nije mala stvar za šaku jada od naroda koji je većinu historije proživio u povlaštenom ali polukolonijalnom položaju i koji svi oko njega (i Slovenci, i Albanci, i Hrvati i Srbi) i ne smatraju za narod.

Srbi - najveći ali ne apsolutni gubitnici, svakako glavni negativci. Izgubili Kosovo, Hrvatsku, Crnu Goru, dobili pola BiH. Situacija slična kao s Albancima - što je izgledalo kao dar 90ih, nakon 20 godina je najvjerovatnije prokletstvo jer su se iznurili i potrošili resursi na utrku za dostizanje ubleha ciljeva. Moram Americi priznati da znaju šta rade - da nije bilo RS-a, Kosova i Američkog raspaljivanja srpskog nacionalizma na sve načine, Srbi bi danas bili većina u BiH i značajan faktor u Hrvatskoj. Ovako su dijaspora matične države u svim okolnim državama, s matičnom država koja je iznutra izluđena i već u stvari izumrla, i najvećim teretom- štambilj genocida - od kojeg se neće oprati narednih 100 godina i više.
oakville

#239 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by oakville »

Generalno si u pravu, ali odvadi malo, ako nisi nikad posjetio Izrael. Ako ti je cijena za biti svjetska sila da se svi presele u pripizdiće od pustinje na Srednjem Isoku, ratuju 70 godina, i služe vojsku 3 godine, nemoj bogati da ikad budem "svjetska sila." Bolje biti nebitni dio opet koliko toliko mirne i opet civilizirane Evrope s normalnom ekonomijom, nego biti svjetska sila na Srednjem Istoku. Da ti uporedim - bolje je na dnu Bundeslige nego na vrhu Azijske lige :D . Ako ne vjeruješ, pitaj izraelce gdje emigriraju - i oni hoće normalnog života po zapadnim standardima, a ne trošenje života na svjetsku silu :D Budite sretni što ste u Evropi i što ste bijeli.
daddy-kool

#240 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by daddy-kool »

oakville wrote: Bolje biti nebitni dio opet koliko toliko mirne i opet civilizirane Evrope s normalnom ekonomijom, nego biti svjetska sila na Srednjem Istoku. Da ti uporedim - bolje je na dnu Bundeslige nego na vrhu Azijske lige :D . Ako ne vjeruješ, pitaj izraelce gdje emigriraju - i oni hoće normalnog života po zapadnim standardima, a ne trošenje života na svjetsku silu :D Budite sretni što ste u Evropi i što ste bijeli.

Upravo tako.
SaraFina

#241 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:Nakon današnje presude Hrvatskoj, nemoguće je se ne osvrnuti na sve dosadašnje presude vojnom i političkom vrhu VRS i tkz; JNA/VJ.
Gdje se zakazalo kod optužbi kad je Srbija u pitanju? Ma koliko likovali, ova presuda je u jednu ruku i poraz kad je Srbija u pitanju.
Tragikomično je govoriti da su susjedi izvršili agresiju na BiH (u ovom slučaju konkretno Hrvatska) a da se u BiH istovremeno vodio i gradjanski rat sa bosanskohercegovačkim Srbima???
Jer ako sumiramo sve dosada, ta rečenica najbolje opisuje dogadjaje. Pa je li to zaista tako?

Logično se postavlja pitanje, zbog čega je uplitanje Srbije i njenog vojnog i političkog vrha bukvalno amnestirano za dogadjanja 90'?
Nije mi nikakva utjeha presuda Ratku Mladiću za srebrenički genocid, ako je to ujedno i amnestiranje genocida u ostalim općinama koje su bile predmetom tužbe.
Ni njegova doživotna prvostupanjska presuda takodjer.
Obična farsa da zadovolji donekle porodice žrtava.
Isti slučaj je i sa Karadžićem, Plavšićkom itd.

Jedini zaključak nakon današnjeg dana, nažalost je da "smo zakazali" i to upravo tamo gdje je trebalo uložiti strostruko više truda i zadovoljiti pravdu.
Haski sud je POLITICKI kao i svaki drugi. Evidentno su balansirali. Licno nisam zadovoljan njihovimm radom. Mogli su i morali uraditi puno vise. Mogli su i morali raditi puno brze.

Ljudi koji su osudjeni su apsolutno zasluzeno osudjeni. Jedino se ne slazem sa visinama njihovih kazni koje su trebale i morale biti neuporedivo vece. Zapravo, svaki zlocinac je zasluzio kaznu dozivotnog zatvora. Nezadovoljan sam jer su mnogi zlocinci izbjegli ruku pravde. Zapravo, izbjegla je vecina. Puuunooooo vise zlocinaca se izvuklo nego je osudjeno.

U BiH je bio gradjanski rat Aposlutna vecina palih vojnika su Bosanci. Hrvatska i Srbija su itekako bile upletene u rat. To je cinjenica. E sad, nisam pravnik pa da mogu karakterisati njihovu ulogu u ratu... Mogu reci da su 'pomagali' u svakom smislu, ali da je regularna vojska imala minoran angazman... e sad, kako to okarakteriati, stvarno ne znam... Da je srpsko-hrtvatska politika prema BiH bila izuzetno destruktivna, da snose veliku odgovornost za ludilo koje je zahvatilo BiH, to je nepobitna cinjenica.

Genocid je bio u Srebrenici. Apsolutno ispravna odluka. Razmjere zlocina u ovom gradu su toliko velike da se zlocin moze nazvati samo GENOCIDOM. U drugim opistanama nije bilo genocida i tu se slazem sa Haskim tribunalom. Desili su se strasni zlocini protiv covjecnosti, etnicko cistenje, kulturocid, ali ne i genocid.

Najvece zrtve su opet same zrtve i porodice zrtava. 25 godina zive potpuno ludilo. Zalosno.
Ovo što sam ti "pomastila" je tipična velikosrpska mantra za neupućene. Ubleha po bosanski. Užički korpus tkz; JNA vršio etničko čišćenje istočne Bosne. Srbija nije direktno bila uključena u UZP/agresiju?????Pored užičkog u BiH je ordinirao i nikšićki korpus jer je Crna Gora bila u sastavu krnje srboslavije itd itd..Hrvatska je pravedno presudjena, ali ja nikad nisam čula za neki karlovački, kninski, osječki ili splitski koji je ordinirao? Jesi ti?

Srbi su tenkovima i logistikom te ljudstvom, preko mostova u malom Zvorniku prešli na teritoriju BiH da okupiraju dio Podrinja. Iz pravca Rače došli su u Semberiju i Posavinu sa logistikom i ljudstvom. I dalje se slažeš da je HR izvršila agresiju i dio je UZP, a Srbija nije?

Ne moraš biti pravnik da okarakteriziraš težinu i dogadjaje nazoveš pravim imenom.
Onako ljudski i moralno, nije ti sporno što si izvalio da se u BiH vodio gradjanski rat?
E pa da jeste dušo i da su Srbi Iz BiH ratovali protiv nas i Hrvata taj sukob bio bi gotov do kraja 92'.

Kad se pitaš još što mi dobijamo da je Srbija presudjena onako kako Bog zapovijeda, pročitaj ove gore navode pa zaključi.
wewa

#242 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by wewa »

kiligonzales

#243 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by kiligonzales »

hujdur007 wrote:

balks

#244 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by balks »

Kikibombona wrote:

U kost :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ulogirao sam se samo da napišem svaka čast na napisanom.
kiligonzales

#245 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by kiligonzales »

Cekamo presude Stanisicu i Simatovicu, pa ko zna mozda se nesto novo desi i po pitanju uloge Srbije u ratnoj BiH.
kiligonzales

#246 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by kiligonzales »

colt wrote:Hrvate je Mesic sjebao kad je Haskom sudu dostavio dokumentaciju, dok su to Srbijanci diplomatski odigrali i dostavili dokumentaciju pod njihovim uslovima (zacrnili su skakljive dijelove) i tako spasili sebe. . .
Srbi su politicki premazaniji. Nije im prvi put da ih svijet optuzuje za fasizam i zlo nad nesrbima.
kiligonzales

#247 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by kiligonzales »

Kejn wrote:
Kikibombona wrote:
Kejn wrote:

Jeste ali jedini narod koji je doživio genocid su Bošnjaci
U ovome ratu da, posmatrajuci prijasnje nismo sami. Karnigijeva komisija za mir je ustanovila da je Srbija u balkanskim ratovima prekrsila obicaje rata i da je odgovorna za velike zlocine, masovna ubistva i etnicko ciscenje nad Albancima i Turcima.
Dasi

#248 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Dasi »

SaraFina wrote: Ovo što sam ti "pomastila" je tipična velikosrpska mantra za neupućene. Ubleha po bosanski. Užički korpus tkz; JNA vršio etničko čišćenje istočne Bosne. Srbija nije direktno bila uključena u UZP/agresiju?????Pored užičkog u BiH je ordinirao i nikšićki korpus jer je Crna Gora bila u sastavu krnje srboslavije itd itd..Hrvatska je pravedno presudjena, ali ja nikad nisam čula za neki karlovački, kninski, osječki ili splitski koji je ordinirao? Jesi ti?

Srbi su tenkovima i logistikom te ljudstvom, preko mostova u malom Zvorniku prešli na teritoriju BiH da okupiraju dio Podrinja. Iz pravca Rače došli su u Semberiju i Posavinu sa logistikom i ljudstvom. I dalje se slažeš da je HR izvršila agresiju i dio je UZP, a Srbija nije?

Ne moraš biti pravnik da okarakteriziraš težinu i dogadjaje nazoveš pravim imenom.
Onako ljudski i moralno, nije ti sporno što si izvalio da se u BiH vodio gradjanski rat?
E pa da jeste dušo i da su Srbi Iz BiH ratovali protiv nas i Hrvata taj sukob bio bi gotov do kraja 92'.

Kad se pitaš još što mi dobijamo da je Srbija presudjena onako kako Bog zapovijeda, pročitaj ove gore navode pa zaključi.
To ti kao ruzis kikia :)
Stvarno ne znam cemu tolike suze za Hrvatskom. Hrvatska je isto radila sto i Srbija. Da im se dalo vremena napravili bi i genocid, na dobrom putu su bili.
Jurica Pavičić: Borio sam se kod Stoca, Praljak laže

“Danas (Slobodanu) Praljku (Bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane) ne preostaje drugo nego da laže pod zakletvom. Poželjeli bismo mu da barem kući, pred ogledalom, spozna istinu. A istina je neopisivo gorka. Istina je da su on i još par takvih izazvali najveći politički debakl moderne Hrvatske. Istina je da su trajno uništili nade bosanskih Hrvata da u BiH žive kao ljudi. Istina je da su zatrovali i pljunuli na znoj i krv one hrvatske mularije koja se tog maja patila na Stolovima. Istina je da danas, nakon deset godina, Praljak poriče da su ta krv i znoj postojali, dakle da sam i ja postojao. Stoga pokorno molim štab za odbranu digniteta da nas sve skupa odbrani“, piše novinar i kolumnista Jurica Pavičić u tekstu koji je u Jutarnjem listu objavljen 6. aprila. 2002. godine, a kojeg danas prenosi NAP.

“Možda Slobodan Praljak naprosto laže. Možda Praljak sjedi u haaškoj sudnici, nakon što se zakleo na Bibliju ili štogod slično, i laže bezočno, namjerno i glupo. Jer svi osim par idiota iz haške porote znaju da laže tako da će mu narasti rascvali nos kao Geppettovu lutku“, navodi Pavičić.

Hrvatska vojska je ratovala u BiH
On u toj kolumni opisuje kako je doživio rat u BiH, u kojem je bio primoran da i sam učestvuje i koja uloga je tu pripala Hrvatskoj.

“Žuti papirić s mobilizacijskim pozivom na kućna je vrata mojih roditelja stigao početkom maja 1992. Papirić je nalagao da se naoružan brijačem i četkicom istog popodneva nacrtam u gradskoj komandi. Hodnici zgrade bili su prepuni prestrašenih gradskih mangupa. Istog su nas popodneva ukrcali u kamione i odvezli na jug. Prespavali smo u Neretvi, a tamo smo dobili i uniforme nove, ispeglane i mirisne, ali bez oznaka i šahovnice na kapi. Sutra ujutro ušli smo u Hercegovinu. Tako je počeo moj rat u BiH“, navodi Pavičić.

Bio je to, kako navodi, njegov prvi rat, zato ga se i sjeća tako dobro.

“Ali, to sjećanje vara. Ja nikad nisam bio mobiliziran, nikad nisam dobio uniformu bez oznaka ni vidio Stolove. Šibenčani sa Shermanom, moji prestrašeni studenti i srpske granate nisu postojali. Sve su to virtualna sjećanja koja su mi ugrađena implantima, kao u kakvoj cyberpunk knjizi. Ništa se od toga nije dogodilo. Tako bar kaže general Slobodan Praljak. General Praljak svjedočio je ove sedmice u Haagu i haaškim porotnicima uvjerljivo pokazao kako ništa čega se sjećam nije do pričina i virtualna zbilja. Ni ja ni moji dalinatinski urbani vršnjaci nismo bili u Hercegovini, jer tamo nije bilo Hrvatske vojske. Hrvatske državljane nije se mobiliziralo za rat u BiH, nije im se na vrata ostavljao žuti papirić, nego su se tek poneki dobrovoljno javljali jer su bili hercegovačkog porijekla. A i takvih je, veli Praljak, bilo samo 600 do 800, što znači da su brigade Šibenčana i Splićana koje sam tamo vidio bile optička varka, proizvod podmuklog neurološkog implanta. Optička varka bilo je i tijelo onog sirotog momka iz Kaštelanske zagore kojeg smo u šatorskom krilu vukli devet kilometara kroz krš da bi mu roditelji imali što pokopati. Valjda je to istina, valjda ničeg takvog nije bilo, kad to kaže general Praljak“, ističe on.

Hrvatska vojska, dodaje, bila je u BiH i tamo ratovala, “i to je notorna činjenica“.

Važno je šta je HV radio u BiH
“Slobodan Praljak i čete haaških advokata pokušavaju opovrgnuti tu notornu činjenicu već puno desetljeće, ali im to ne uspijeva jer čak ni preplaćeni diletanti u Haagu nisu tako glupi. Ali ono što Praljak, Ivo Sanader ili Miroslav Tuđman koji još ratuje protiv londonske salvete nikako ne mogu shvatiti jest da nije važno je li ili nije Hrvatska vojska bila u BiH. Važno je što je ona tamo radila, i za kakvu je politiku radila. Raketaš s australskim šeširom bosanski zidari i konobari, splitski studenti, a bogme ni ja nikad ne bi otišli u bosanski rat da nam je neko (recimo Praljak) rekao da će Stolac koji je ležao pred nama sutra biti očišćen od svojih građana. Nikad ne bi otišli u taj rat da su nam rekli da će nama iza leđa - u Mostaru i Čapljini - Bošnjaci biti trpani u koncentracijske logore“, ističe Pavičić.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u srijedu je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Slobodan Praljak je nakon potvrde kazne od 20 godina zatvora popio tekućinu za koju tvrdi da je otrov poslije izricanja presude Raspravnog vijeća Haškog tribunala.

Nakon što je rekao da je popio otrov, Raspravno vijeće je zaustavilo izricanje presude.
edo_79

#249 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by edo_79 »

AFERIM GANDALFE! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
kiligonzales

#250 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by kiligonzales »

Fudo387 wrote:
Maraschino wrote:
colt wrote:Hrvate je Mesic sjebao kad je Haskom sudu dostavio dokumentaciju, dok su to Srbijanci diplomatski odigrali i dostavili dokumentaciju pod njihovim uslovima (zacrnili su skakljive dijelove) i tako spasili sebe. . .
Ko ih je sjebao? Mesic ili Tudjman?
Pa Mesic, nije trebao govoriti sta su radili. To je ta logika, kill the messenger.
Mesic jeste po logici velikohrvata zavalio Hrvate i Hrvatsku, ali je postupio humano i pravednicki, te je sam pridonjeo kao predsjednik Hr, da se odnos Hr prema BiH barem u periodu njegovog mandata promjeni, ali i da Hrvatska shvati svoju ulogu u BiH i pokajnicki se ponese prema zrtvi.

Tesko je takvo sto ocekivati od HDZ-a, cija politika zivi na takvoj ostavstini.
Post Reply