Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post Reply
SaraFina

#1 Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by SaraFina »

Nakon današnje presude Hrvatskoj, nemoguće je se ne osvrnuti na sve dosadašnje presude vojnom i političkom vrhu VRS i tkz; JNA/VJ.
Gdje se zakazalo kod optužbi kad je Srbija u pitanju? Ma koliko likovali, ova presuda je u jednu ruku i poraz kad je Srbija u pitanju.
Tragikomično je govoriti da su susjedi izvršili agresiju na BiH (u ovom slučaju konkretno Hrvatska) a da se u BiH istovremeno vodio i gradjanski rat sa bosanskohercegovačkim Srbima???
Jer ako sumiramo sve dosada, ta rečenica najbolje opisuje dogadjaje. Pa je li to zaista tako?

Logično se postavlja pitanje, zbog čega je uplitanje Srbije i njenog vojnog i političkog vrha bukvalno amnestirano za dogadjanja 90'?
Nije mi nikakva utjeha presuda Ratku Mladiću za srebrenički genocid, ako je to ujedno i amnestiranje genocida u ostalim općinama koje su bile predmetom tužbe.
Ni njegova doživotna prvostupanjska presuda takodjer.
Obična farsa da zadovolji donekle porodice žrtava.
Isti slučaj je i sa Karadžićem, Plavšićkom itd.

Jedini zaključak nakon današnjeg dana, nažalost je da "smo zakazali" i to upravo tamo gdje je trebalo uložiti strostruko više truda i zadovoljiti pravdu.
Last edited by SaraFina on 29/11/2017 14:55, edited 1 time in total.
mO k3

#2 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90'

Post by mO k3 »

Dobra tema :thumbup:
SaraFina

#3 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90'

Post by SaraFina »

mO k3 wrote:Dobra tema :thumbup:

Ako su Hrvati agresori po presudi, sa Srbima smo očigledno bili u gradjanskom ratu.
Kad pogledaš portale i jednih i drugih, samo kao neutralni posmatrač (da nisi Balkanac ), vidiš svu šizofreniju takvog razmišljanja.
Po masovnosti i brutalnosti samo srpski zločini ( i njihovi presudjeni ) su desetak koraka ispred Hrvata. To je realnost. A možemo se u dnevnopolitičke svrhe prepucavati do kraja života.
Dupli_skalp

#4 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90'

Post by Dupli_skalp »

srbija ima previše "tihih" prijatelja i jednog velikog, glasnog i (pre)jakog - rusiju!

i svakako da je trebao biti UZP i za njih, ali tribunal je očigledno gledao ko je "otvorenije" i više sudjelovao.
mO k3

#5 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by mO k3 »

mislim da je to sada stvar izmedju srbije i hrvatske , mi nemamo tu sta vise da kazemo sud je rekao sve
SaraFina

#6 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90'

Post by SaraFina »

eyesburn wrote:srbija ima previše "tihih" prijatelja i jednog velikog, glasnog i (pre)jakog - rusiju!

i svakako da je trebao biti UZP i za njih, ali tribunal je očigledno gledao ko je "otvorenije" i više sudjelovao.
Žalosna je činjenica da je EU donijela ovakvu jednu odluku. Ovo je kukavčije jaje.
SaraFina

#7 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by SaraFina »

mO k3 wrote:mislim da je to sada stvar izmedju srbije i hrvatske , mi nemamo tu sta vise da kazemo sud je rekao sve
Ma kakve Srbije i HR?Stvar je u tome da je Srbija bukvalno amnestirana za devedesete, i nije mi nikakva utjeha što su pojedinci dobili doživotne ili 40 godina.
sheilak

#8 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90'

Post by sheilak »

Odlicna tema, SaraFina

Ne znam zasto se Srbiji toliko izaslo u susret, zasto se tetosi glavnog krvnika (Srbiju)? Kako mogu biti tako glupo kao da ne znaju s kim imaju posla? Srbija sjedi na dvije stolice, u bratskom je zagrljaju sa Rusima i kad tad ce im se okrenuti i ponoviti istu gestu kao onomad sa Principom (mislim u smislu okretanja ledja Europskim drzavama i u bivanju produzene ruske ruke).

Da se Sud vodio kriterijama kojima su presudili Hrvatima, ne samo RS vec i Srbija bi bili razmontirani i osudjeni na reparacione odstete.

Sramno je ponasanje Suda stvarno. Na stranu sve, ali zlocini hrvatske strane ne mogu se usporediti sa onim srpske, a ne samo da im je dozvoljena bukvalno drzava u drzavi, ne samo da se dodiku toleriraju ekstremni isoadi vec se i srbija izvukla od optuzbi za agresiju.

ko ih stiti toliko? nece se oni nikad prikloniti eu, vec ce u pogodnom momentu uraditi isto kao 1914.
mO k3

#9 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90'

Post by mO k3 »

SaraFina wrote:
eyesburn wrote:srbija ima previše "tihih" prijatelja i jednog velikog, glasnog i (pre)jakog - rusiju!

Žalosna je činjenica da je EU donijela ovakvu jednu odluku. Ovo je kukavčije jaje.
:thumbup:
ispada hrvatska koja je zapravo i u neku ruku pomagala bih kriva , dok srbija .....

bez rijeci sam
Maraschino

#10 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Maraschino »

Pisi Saro sta god hoces a ja znam sta je bilo.
SaraFina

#11 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90'

Post by SaraFina »

sheilak wrote:Odlicna tema, SaraFina

Ne znam zasto se Srbiji toliko izaslo u susret, zasto se tetosi glavnog krvnika (Srbiju)? Kako mogu biti tako glupo kao da ne znaju s kim imaju posla? Srbija sjedi na dvije stolice, u bratskom je zagrljaju sa Rusima i kad tad ce im se okrenuti i ponoviti istu gestu kao onomad sa Principom (mislim u smislu okretanja ledja Europskim drzavama i u bivanju produzene ruske ruke).

Da se Sud vodio kriterijama kojima su presudili Hrvatima, ne samo RS vec i Srbija bi bili razmontirani i osudjeni na reparacione odstete.

Sramno je ponasanje Suda stvarno. Na stranu sve, ali zlocini hrvatske strane ne mogu se usporediti sa onim srpske, a ne samo da im je dozvoljena bukvalno drzava u drzavi, ne samo da se dodiku toleriraju ekstremni isoadi vec se i srbija izvukla od optuzbi za agresiju.

ko ih stiti toliko? nece se oni nikad prikloniti eu, vec ce u pogodnom momentu uraditi isto kao 1914.

Ponavljam ma koliko likovali nad današnjim presudama HR i HB, situacija je pomalo šizofrenična.
Srbija je izvršila prvo agresija na medjunarodno priznatu državu HR, pa onda na BiH. Izvukli su se s tim pojedinačnim visokim kaznama.
Sa pravnog i moralnog aspekta iz devedesetih Srbija izadje "čišća" od HR.
Jednostavno besmisleno.
Po obimu, masovnosti i brutalnosti zločina hrvatskih i srpskih u HR pa BiH, Srbija je u ogromnoj prednosti.
Na stranu dnevnopolitičke čarke i prepucavanja ali lično sam mišljenja da je EU i svijet dobro zakazao u djeljenju pravde.
Pa paravojne srpske formacije i rugalarna vojska bile su pod direktnom kontrolom BG.

Jednostavno ovo sve smrdi. Ali čemu služi ovako preslagavanje povijesti?
mO k3

#12 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by mO k3 »

@sarafina sokiran sam tako da neznam sta napisati to ne ide nikako
Cassius Longinus

#13 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Cassius Longinus »

Kao Hrvat iz Zagreba znalo se odavno da su Hrvati napravili zlocine po Bosni, znalo se i da netko za to treba odgovarati. Naravno da nije lako ovo sto se Hrvatsku tereti narocito uzevsi u obzir sto smo kasnije bili saveznici, sto je deblokiran Bihac i sto se primalo izbjeglice. Ok, bitno je da Bosnjaci znaju da se Hrvati golemom vecinom nikad ne smatraju niti će se smatrati neprijateljima Bosnjaka niti Bosne. Bez obzira na pravne formulacije nadam se da Bošnjaci isto tako ne doživljavaju Hrvatsku kao agresora iako se ne mogu poreći hrvatske greške i zločini. Nadam se da nam se barem malo vrednuje i ona druga strana medalje, dakle saveznistvo i pomoć.
sheilak

#14 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by sheilak »

@sarafina

slazem se potpuno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Truba »

Cassius Longinus wrote:Kao Hrvat iz Zagreba znalo se odavno da su Hrvati napravili zlocine po Bosni, znalo se i da netko za to treba odgovarati. Naravno da nije lako ovo sto se Hrvatsku tereti narocito uzevsi u obzir sto smo kasnije bili saveznici, sto je deblokiran Bihac i sto se primalo izbjeglice. Ok, bitno je da Bosnjaci znaju da se Hrvati golemom vecinom nikad ne smatraju niti će se smatrati neprijateljima Bosnjaka niti Bosne. Bez obzira na pravne formulacije nadam se da Bošnjaci isto tako ne doživljavaju Hrvatsku kao agresora iako se ne mogu poreći hrvatske greške i zločini. Nadam se da nam se barem malo vrednuje i ona druga strana medalje, dakle saveznistvo i pomoć.
samo se ti ulizuj :lol: :lol: :lol: :lol:
manijak1

#16 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by manijak1 »

Black swan wrote:
Cassius Longinus wrote:Kao Hrvat iz Zagreba znalo se odavno da su Hrvati napravili zlocine po Bosni, znalo se i da netko za to treba odgovarati. Naravno da nije lako ovo sto se Hrvatsku tereti narocito uzevsi u obzir sto smo kasnije bili saveznici, sto je deblokiran Bihac i sto se primalo izbjeglice. Ok, bitno je da Bosnjaci znaju da se Hrvati golemom vecinom nikad ne smatraju niti će se smatrati neprijateljima Bosnjaka niti Bosne. Bez obzira na pravne formulacije nadam se da Bošnjaci isto tako ne doživljavaju Hrvatsku kao agresora iako se ne mogu poreći hrvatske greške i zločini. Nadam se da nam se barem malo vrednuje i ona druga strana medalje, dakle saveznistvo i pomoć.
samo se ti ulizuj :lol: :lol: :lol: :lol:
Šta je tebi smiješno Komi ?
mO k3

#17 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by mO k3 »

bilo je svega , ali ovo je moje misljenje da ne mozes trpati hrvatsku u kos gdje joj se daje epitet uzd a druge amnestiras to ne pase nikako ...
Maraschino

#19 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Maraschino »

Vise su Bosnjaci kivni na Hercegovce nego na RHrvatsku.
Truba

#20 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Truba »

svoj sam stav dao na zatvorenoj temi

to je sve ispod moje časti da se spuštam u tu kaljužu

iznad toga sam

samo mi smiješni ovi padobranci
Hadzi Lojo

#21 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Hadzi Lojo »

Kao sto su Staljinu oprostili zlocine nad Poljacima, streljanje hiljada zarobljenih vojnika, koliko se sjecam 14000. Tako rade sada i sa Srbijom nadajuci se da se nece prikloniti Rusiji.
Po mom misljenju Srbija ce ih izraditi i onda ce dobiti po guzici za sva vremena. Treci svjetski rat ce poceti na Balkanu, to je davno zapisano i ja to se vidi odavno.
manijak1

#22 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by manijak1 »

Black swan wrote:svoj sam stav dao na zatvorenoj temi

iznad toga sam

Ok , drugačije i nisam mislio .....rekoh šokira me danas Tifa pa sada i ti .
Ok dečko :D sorry što posumnjah zarad moje gluposti .
SaraFina

#23 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by SaraFina »

:bih:
sheilak wrote:@sarafina

slazem se potpuno.
I Hrvati i Bošnjaci po mom mišljenju su zakinuti. Nagradjen je genocid i ostavljena nam rak rana RS, HR je dodatno danas dobila status agresora, mada je ta klasifikacija i pravno i moralno više trebala pripasti Srbiji.
Truba

#24 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Truba »

manijak1 wrote:
Black swan wrote:svoj sam stav dao na zatvorenoj temi

iznad toga sam

Ok , drugačije i nisam mislio .....rekoh šokira me danas Tifa pa sada i ti .
Ok dečko :D sorry što posumnjah zarad moje gluposti .
ne komuniciram s padobrancima
nema te 12 godina i odjednom upadneš
sheilak

#25 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by sheilak »

gle, nacelno sve to stoji sto pises, no uloga hrvatske u ratu, a pogotovo nakon rata zbog podrske (latentnim, a sada i sve glasnijim) separatistickim snagama na celu sada sa covicem, u najmanju ruku je problematicna. znam da se veliki broj hrvata u hrvatskoj protivi svemu tome (od financijske pomoci do izbornog zakona i glasanja hrvata u bih-vecinom za hdz), ali trebali bi se jasno i glasno distancirati od takve politike bh hrvatskih politicara i covica pozvati na red, pogotovo zbog ocite suradnje sa dodikom, nekomentiranja presude mladicu, itd.

hrvatskoj se prije svega predbacuje hinjsko ponasanje, kako u ratu, tako i sada jer vam je oficijelna politika jedno, a stvarno ponasanje sasvim drugo, pa ostavljate dokam da planovi o nekoj velikoj hrvatskoj nisu umrli sa tudjmanom.

no, hrvatska svakako ostaje vecinom prijateljska zemlja prema kojoj mnogi od nas gaje emocije. i zaista nije fer da se srbija amnestira od svega, a hrvatska optuzuje i presuda jeste Boze sacuvaj, fakat steta.
Post Reply