Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
-
HM 2011
#76 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Presudom je rečeno sve,
dogovorom, koliko je meni jasno nije izvršena presuda, niti je implementirano - presudom naređeno....
Funkcionalnost države kao preduslov za EU nije ni blizu...
------
kada bi bilo usvojeno što se nalaže presudom - u vrlo kratkom roku bi pobjeđivao bolji, i takođe bi u vrlo kratkom roku - ako se pokaže kao lažov mogao doživjeti opoziv, gubitak imuniteta i ponovne izbore...
Uglavnom korist za sve građane BiH ogromna, od mjesne zajednice do državanog vrha - imaju mogućnost uticati na razvoj događaja - na način da se isti odvijaju u opštem javnom interesu....
sad je moguće bez ikakvih problema od 10 ponuđenih rješenja ili opcija odluke izabrati onu najgoru i reći - šta se može, pravdati se svim i svačim od nekog tajnog vitalnog interese etničkegrupe do šta ti ja znam čega....
Sutra to ne bi bilo moguće....
hoćemo li sa makadama na autoput (tu nema niti lijevo niti desno samo jedan pravac, malo brži i malo sporiji) ?
dogovorom, koliko je meni jasno nije izvršena presuda, niti je implementirano - presudom naređeno....
Funkcionalnost države kao preduslov za EU nije ni blizu...
------
kada bi bilo usvojeno što se nalaže presudom - u vrlo kratkom roku bi pobjeđivao bolji, i takođe bi u vrlo kratkom roku - ako se pokaže kao lažov mogao doživjeti opoziv, gubitak imuniteta i ponovne izbore...
Uglavnom korist za sve građane BiH ogromna, od mjesne zajednice do državanog vrha - imaju mogućnost uticati na razvoj događaja - na način da se isti odvijaju u opštem javnom interesu....
sad je moguće bez ikakvih problema od 10 ponuđenih rješenja ili opcija odluke izabrati onu najgoru i reći - šta se može, pravdati se svim i svačim od nekog tajnog vitalnog interese etničkegrupe do šta ti ja znam čega....
Sutra to ne bi bilo moguće....
hoćemo li sa makadama na autoput (tu nema niti lijevo niti desno samo jedan pravac, malo brži i malo sporiji) ?
-
AkHolic
#77 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Ja govorim u svoje i samo u svoje ime a šta misle Vasić i Dodik,treba njih pitati.Svaka eskalacija u cilju iznuđivanja "posredničke" uloge međunarodne zajednice,uvjeren sam da bi se samo obila o glavu onoj strani koja bi je preduzela pa bila i to "bosanska" strana.Pa eto onda, ne znam zašto je problem ako kažem da treba isposlovati posredničku ulogu međunarodne zajednice? To Dodiku žao "teherana" ?
- Skijaš
#78 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Ne vidim kako dolaziš do tog zaključka. Sarajevo treba tražiti uključivanje međunarodne zajednice kako bi pomogli kompromisnim prijedlozima i asistencijom u implementaciji dogovorenog. Ako to nije znak dobre namjere, ne znam šta je. I pogotovo ne vidim zašto bi Sarajevo zbog tog bilo kažnjeno. Naprotiv, uplitanja međunarodne zajednice se boje upravo oni elementi koji ne mogu argumentovati svoje stavove nego svoju destruktivnost pravdaju objašnjenjem da im ustav to dozvoljava.AkHolic wrote:Ja govorim u svoje i samo u svoje ime a šta misle Vasić i Dodik,treba njih pitati.Svaka eskalacija u cilju iznuđivanja "posredničke" uloge međunarodne zajednice,uvjeren sam da bi se samo obila o glavu onoj strani koja bi je preduzela pa bila i to "bosanska" strana.Pa eto onda, ne znam zašto je problem ako kažem da treba isposlovati posredničku ulogu međunarodne zajednice? To Dodiku žao "teherana" ?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#79 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Skijaš wrote:Ne vidim kako dolaziš do tog zaključka. Sarajevo treba tražiti uključivanje međunarodne zajednice kako bi pomogli kompromisnim prijedlozima i asistencijom u implementaciji dogovorenog. Ako to nije znak dobre namjere, ne znam šta je. I pogotovo ne vidim zašto bi Sarajevo zbog tog bilo kažnjeno. Naprotiv, uplitanja međunarodne zajednice se boje upravo oni elementi koji ne mogu argumentovati svoje stavove nego svoju destruktivnost pravdaju objašnjenjem da im ustav to dozvoljava.AkHolic wrote:Ja govorim u svoje i samo u svoje ime a šta misle Vasić i Dodik,treba njih pitati.Svaka eskalacija u cilju iznuđivanja "posredničke" uloge međunarodne zajednice,uvjeren sam da bi se samo obila o glavu onoj strani koja bi je preduzela pa bila i to "bosanska" strana.Pa eto onda, ne znam zašto je problem ako kažem da treba isposlovati posredničku ulogu međunarodne zajednice? To Dodiku žao "teherana" ?
Priča ti priču o tome kako smo se "sami granatirali da bi izazvali bombardovanje"Ne vidim kako dolaziš do tog zaključka.
I zašto pričaš o "Sarajevu" na način kako to vole pisati RS novinari? Zaseban politički termin za SDP&SDA&SBB BiH zajedno, inače popularan u agenciji SRNA i zvaničnim izjavama političara RS. Kojim nas sve trpaju u te tri stranke..
Drugo, zašto više i dokle da mi tražimo "asistenciju i savjet" stranaca?
Otkud sad to pranje mozga sa pričom da je protivljenje stranoj arbitraži svojstveno samo onima koji izmišljaju argumente?
Ne pravda se "agresivnost" Ustavom, već se brane temeljna politička prava pojedinca sugrađanina, nezavisno od geografije i nacionalnosti.
Ti imaš iluziju o Ustavu kao nečemu čemu se treba podrediti čak i kada je protivno osnovnoj humanističkoj logici.
Sve i da ga SDP, HDZ i Fahro izmjene po svojoj formuli, a pod pritiskom stranaca, nisam dužan da poštujem zakon koji krši prava mene i moje porodice, da budemo birani i da biramo na pravičan način, nezavisno od etničke pripadnosti. Znam ja da to zvuči opasno, posebno za zapadnjačke uši, ali me živo zaboli qlinac za tu školu demokratije, pravo da ti kažem
- Skijaš
#80 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pa šta je alternativa ? U dijalogu s kolegom @cyprusom, spomenuo sam četiri opcije pred nama;dr.gog wrote:zašto više i dokle da mi tražimo "asistenciju i savjet" stranaca?
a. kapitulacija jednih ili drugih
b. uključivanje međunarodne zajednice kao posrednika
c. još desetak godina mrcvarenja
d. rat
Ja bih volio da velikosrbi odustanu od svojih ciljeva, ali pošto je očigledno da neće, a ne želim rat ni još desetak godina mrcvarenja, ostaje ta jedna opcija uključivanja međunarodne zajednice koja bi predlagala kompromisna rješenja i obezbjedila implementaciju dogovorenog. Pomogli su od sitnica kao što je zastava, do većih pitanja kao što je uspostava SIPA-e. I to je ono što se pokazalo kao jedini put naprijed, pritisci izvana kojim se od BiH nastavlja dalje graditi funkcionalan sistem.
Stranci bi vrlo rado podržali tvoju viziju BiH, samo da je sarajevska politička scena jedinstvena i da nema kvislinga koji brane Dodika i insistiraju na direktnom dijalogu s tim pavijanom. Dok je tako, nema stranca koji će se miješati u to i kvariti tu harmoniju. Kada sarajevski političari odjebu Dodika, međunarodna zajednica će se umiješati i nastaviti dekretima jačati državno pravosuđe i druge aparate sistema.Sve i da ga SDP, HDZ i Fahro izmjene po svojoj formuli, a pod pritiskom stranaca, nisam dužan da poštujem zakon koji krši prava mene i moje porodice, da budemo birani i da biramo na pravičan način, nezavisno od etničke pripadnosti.
-
Lug
#81 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
@skijas, moram da pitam; izmedju koga bi posredovala mz, da li bi to bilo izmedju rs i fbih ili izmedu konstituivaca? ustvari mz je vec tu i vec posreduje, jos od dejtona .. od pocetka rata, jos od alije i pisonje .. i nadalje.
- Skijaš
#82 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pa najbolje bi bilo kada bi OHR u slučajevima blokada kompromisna rješenja nudio u državnom parlamentu, a u slučaju da ih neko bez opravdane argumentacije obara, nametnuti ih dekretom ili nekim drugim oblikom prisile koji su na raspolaganju OHR-u (npr. zamrzavanjem entitetskih ili kantonalnih računa i slično).Lug wrote:@skijas, moram da pitam; izmedju koga bi posredovala mz, da li bi to bilo izmedju rs i fbih ili izmedu konstituivaca?
Da, samo što zadnjih nekoliko godina sjede na rukama jer sarajevski političari svojim tijelima štite Dodika. Evo ga je ušljivi Bakir opet predstavio kao konstruktivnog političara. I šta će tu stranci ?ustvari mz je vec tu i vec posreduje, jos od dejtona .. od pocetka rata, jos od alije i pisonje .. i nadalje.
Šta bi ti na njihovom mjestu ? Sjedio bi po strani kao što se i dešava. Možete se dogovoriti ? Eto vas tamo, jebite se. To je stav međunarodne zajednice, Amerikanaca i Brisela. Kad sarajevski političari zauzmu kurs stabilizacije društva (a to nije na vidiku jer se očigledno još nisu napljačkali), lako će se velikosrbe slomiti preko koljena. Trenutno čekamo da Lagumdžija, Tihić i Radončić materijalno obezbjede dvadeseto koljeno.
-
al_uqaab
#83 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Politika pogodna Bošnjacima znaci jedinstvena BIH bez podjela nastalih genocidima i progonima, sto naravno na odgovara onima koji su te progone vrsili jer oni ne zele BiH, nego jednonacionalni teritorij bez primjesa. Zato i kukaju kako Bosnjaka ima previse za takvu avanturu, pa se sve kao boje da ce biti maltretirani i diskriminirani jer im smeta broj Bosnjaka. U tu svrhu su sluzili i etnicko ciscenje i genocid. Da se smanji broj i bosnjacki faktor svede na minimum...Seawolf wrote:Zahvaljujem vam se, što ste prvi, koji je dao odgovor na moje hipotetičko pitanje.webby-x wrote:Uvijek bi bio biran političar koji vodi politiku koja je pogodnaSeawolf wrote:Dakle rješenje, koje je već ugrađeno u ustave država koje nas okružuju i u ustave velikog broja država na svijetu; da li bi po tome rješenju, za predsjednika države uvijek bio biran kandidat koji se izjašnjava kao pripadnik jedne (većinske) etničke grupe, ili bi se "provukli" i oni koji to nisu?
Bošnjacima, nebitno koje bio etničke pripadnosti. Osim ako
Srbi i Hrvati ne bi izbacili zajedničkog predstavnika, što je
malo vjerojatno. Dakle, jedan predsjednik ne dolazi u obzir
što se tiče Srba i Hrvata ... prije niti jedan predsjednik.
Možete li mi samo još, molim vas, definisati šta tačno znači "politika koja je pogodna Bošnjacima"?
- cyprus
#84 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Nisam reko da političari nisu problematični, nego da su manje problematični od građana... Tako npr. da nema iza leđa građane RS-a, i Dodik bi bio mnogo popustljiviji i kooperativniji... Ovako ne može, jer zna da će biti ekspresno kažnjen od glasača ako pokaže veću popustljivost... Isto važi i za sve ostale političare u BiH...Seawolf wrote:Oho, ovo sa neproblematičnim političarima i problematičnim građanima je jedno potpuno novo viđenje situacije.cyprus wrote:
... Kad bi se građani i NVO pitali, nikad ništa ne bi ni bilo odlučeno...Ako mene pitaš, građani su glavni problem ove države, ne političari...
Narod u BiH će oprostit lopovluk, ali izdaju 'nacionalnih interesa' teško
- Skijaš
#85 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Ne mislim da je u redu velikosrpsku ideologiju šovinizma pravdati željom naroda. Ako si u pravu i ako narod zaista želi ovo što Dodik radi, onda Srbi trebaju biti poraženi kao narod. Jer tek tad nema mjesta dijalogu. Obojica znamo da griješiš i da prosječan čovjek ne stoji iza teze da je Kapija inscenirana a da Bošnjaci nisu narod, ali eto, sad ti treba taj stav. Nadam se da je privremen.cyprus wrote:Nisam reko da političari nisu problematični, nego da su manje problematični od građana... Tako npr. da nema iza leđa građane RS-a, i Dodik bi bio mnogo popustljiviji i kooperativniji... Ovako ne može, jer zna da će biti ekspresno kažnjen od glasača ako pokaže veću popustljivost... Isto važi i za sve ostale političare u BiH...Seawolf wrote:Oho, ovo sa neproblematičnim političarima i problematičnim građanima je jedno potpuno novo viđenje situacije.cyprus wrote:
... Kad bi se građani i NVO pitali, nikad ništa ne bi ni bilo odlučeno...Ako mene pitaš, građani su glavni problem ove države, ne političari...
-
al_uqaab
#86 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Cime argumentujes ovu tezu da "prosjecan covjek ne stoji iza teze da je kapija iscenirana i da Bosnjaci nisu narod"?
I kakvog smisla ima to da sovinizam nije zelja naroda ako taj isti narod ogromnom vecinom bira te sovisniste po ko zna koji put i izabrace ih opet?
I kakvog smisla ima to da sovinizam nije zelja naroda ako taj isti narod ogromnom vecinom bira te sovisniste po ko zna koji put i izabrace ih opet?
- Skijaš
#87 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Znam dosta tih prosječnih ljudi. A i da ne znam, zaključio bih da je to ipak slučaj jer vjerujem da je svako po defaultu dobronamjeran, odnosno da je većina uvijek takva. Prosječan Srbin u manjem entitetu ne mrzi, nema on vremena za to nego mora razmišljati kako će mu kućni budžet podnijeti početak još jedne školske godine, hoće li naredna plata biti na vrijeme, itd. A to što se nađe ili što se našao u grupi koju predvode zločinci i velikosrbi, to je zbog straha. Malo od tebe i "ustaškodžihadske zavjere", malo od plemenskih vođa koji bi ga mogli proglasiti izdajnikom naroda i čovjek brzo potone.al_uqaab wrote:Cime argumentujes ovu tezu da "prosjecan covjek ne stoji iza teze da je kapija iscenirana i da Bosnjaci nisu narod"?
-
ocammog
#88 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Zna li neko gdje se može naći dogovor/sporazum Lagumdžija-Čović ?
Pozdravljam
Occam
Pozdravljam
Occam
-
year0
#89 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
http://sdp.ba/dokumenti/dokumenti/sdp%2 ... ci%201.pdfocammog wrote:Zna li neko gdje se može naći dogovor/sporazum Lagumdžija-Čović ?
Pozdravljam
Occam
- joint union
#90 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Na koji nacin se definisu "ostali"? Da li je dovoljno sam se tako izjasniti (kao npr. Ganic Jugosloven) ili ce biti neka komisija, vijece staraca ili sta ja znam neka institucija koja ce potvrditi da je neko "ostali"? Kako sprijeciti moguce zloupotrebe tog termina ili ce se npr. proglasiti da "ostali" mogu biti samo Romi, Jevreji, Madjari, Ukrajinci itd? Nije li to onda opet diskriminacija?
- cyprus
#91 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Šta prosječan Srbin misli o Kapiji nije toliko ni bitno za savremenu političku situaciju. A obzirom da i dobar dio Sarajlija nema pojma o Kapiji, vjerujem da 'prosječan Srbin' i nije čuo za Kapiju... Ali ponavljam, u kontekstu savremenih političkih dešavanja zaista nije bitan bilo čiji stav o bilo kojem segmentu proteklog rata... Rat je svoj epilog u pogledu političke imao u Dejtonu, i sa njim prestaje faktički uticaj ratnih zbivanja na političku situaciju u BiH, jer nastaju neke nove okolnosti... Od tada pitanje ratnih zločina i stradanja postaje predmet historije i pravosuđa, sa kojim aktuelna politika ne bi trebala imati direktne veze... Iako je pomen ratnih zbivanja vrlo čest u politici i danas, on ustvari nije ništa drugo nego bacanje dimnih bombi u cilju jačanja pozicija dal ličnih, dal stranačkih, dal nekih viših kolektivnih interesa...Skijaš wrote:Ne mislim da je u redu velikosrpsku ideologiju šovinizma pravdati željom naroda. Ako si u pravu i ako narod zaista želi ovo što Dodik radi, onda Srbi trebaju biti poraženi kao narod. Jer tek tad nema mjesta dijalogu. Obojica znamo da griješiš i da prosječan čovjek ne stoji iza teze da je Kapija inscenirana a da Bošnjaci nisu narod, ali eto, sad ti treba taj stav. Nadam se da je privremen.cyprus wrote:Nisam reko da političari nisu problematični, nego da su manje problematični od građana... Tako npr. da nema iza leđa građane RS-a, i Dodik bi bio mnogo popustljiviji i kooperativniji... Ovako ne može, jer zna da će biti ekspresno kažnjen od glasača ako pokaže veću popustljivost... Isto važi i za sve ostale političare u BiH...
Inače, nisam siguran šta ti podrazumjevaš pod prosječnim Srbinom, ali znam da će ti veliki broj RS-ovskih Srba reći da nije bilo genocida, da su Kapija i Markale iscenirani, da je Ratko Mladić samo branio svoj narod, da je muslimansko-hrvatska strana započela rat itd... Jedni u to stvarno vjeruju, drugi žele da u to vjeruju, treći svjesno lažu smatrajući da im istina može samo štetiti, naravno ima i onih četvrtih koji su ponosni na zločine... Razmišljanje ljudi iz sve četiri grupe se bazira na mentalitetu krda/stada/čopora, po kome uvijek moraš bit ''uz svoje'', pa taman ti ''svoji'' bili najveća govna... Rijetki su ljudi u BH društvima koji su sposobni da se otrgnu iz nacionalističko-čoporativnog načina razmišljanja... Valjda još nemamo taj nivo svijesti... Ali imaćemo jednog dana... Pravosuđe, sud historije i povećanje obrazovanosti će pomoći da se nekada kritična masa ljudi oslobodi takvog rezonovanja koji nam ne da da se oslobodimo prošlosti...

E sad, šta želim reći... Činjenica da se tri društva u BiH za sada ne mogu složiti gotovo oko nijednog zaključka vezanog za protekli rat, ne mora nužno značiti da nam država mora biti u totalnoj blokadi, jer vraćam se na svoju tvrdnju da ratna zbivanja u Dejtonu prestaju da utiču na političku situaciju i da su u Dejtonu stvorene nove okolnosti prema kojima se moramo ravnati... Naravno, neslaganje oko ratnih činjenica jeste problem, ali to nije problem kojeg mogu riješiti političari... To je problem koji se će (nadam se) riješiti vremenom putem postepenog napretka stanja društvene svijesti i približavanjem bosanskohercegovačkih društava, jednog dana kada teza da Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne moraju međusobno biti neprijatelji, te da ima načina da u ovoj državi bude dobro svima, bude opšteprihvaćena... Za sada, naš(i) narod(i) tu svijest nažalost nemaju, i zbog toga su oni ključ problema, a ne njihovi politički predstavnici...
-
AkHolic
#92 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Duhovit pokušaj provokacije upućen na pogrešnu adresu.dr.gog wrote: Priča ti priču o tome kako smo se "sami granatirali da bi izazvali bombardovanje"te da sumnja da i dalje imamo te sklonosti.Jel tako AkHolic?
. Mislim, stil je isti nakon dvije decenije..
- Skijaš
#93 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Previše je to apstraktno za moj ukus. Ni za glavu ni za rep. Postoji tamo neki narod koji ima određene pogrešne ideje i kad taj narod ozdravi, biće bolje. To je recept ?cyprus wrote:jednog dana kada teza da Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne moraju međusobno biti neprijatelji, te da ima načina da u ovoj državi bude dobro svima, bude opšteprihvaćena... Za sada, naš(i) narod(i) tu svijest nažalost nemaju, i zbog toga su oni ključ problema, a ne njihovi politički predstavnici...
U svakom narodu imaš pojedinaca i grupa koje se može lako identifikovati imenom i nazivom, nije to sve bezlična masa. Nekad je jedna grupa utjecajnija, nekad druga, a to bude određeno njihovom snagom da se nametnu ostatku svog etničkog korpusa. Fanatična odlučnost partizana srpske etničke pripadnosti je ključni razlog zbog kojeg su rojalistički elementi unutar srpskog naroda prije 70 godina poraženi. Jedni su se jednostavno nametnuli ostatku svog naroda a narod je slijedio. Kad dakle shvatimo da narod za sobom vuku te interesne grupe u jednom ili drugom smjeru, znaš šta je uzrok problema i lakše ga je riješiti. Teza o narodu kao o amorfnom biću s jednim mozgom nije održiva. A ako postane (što se neće desiti) onda u paketu ide i odgovornost za zločine pa i (trenutno neodržive) teze o genocidnosti pojedinih naroda.
- denideni
#94 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Znas sta mene buni skijas.Koja su to Ustavna rijesenja koja ce sprijeciti da nekada hipoteticki gledajuci u BiH ne pobijedi neka politicka opcija npr. "radikalna hriscanska stranka" ili neka "islamisticka partija" i parlamentu BiH izazove haos.Moze to biti za deset godina ili 50 nije bitno,bitni su principi koji ce to sprijeciti.Necemo se lagati,ovo je zemlja opterecena potragama za identitetima,opterecena ratovima i krvoprolicem.Opterecena i sa cinjenicom da smo imali nekad mocnu zemlju Jugoslaviju...Skijaš wrote:Previše je to apstraktno za moj ukus. Ni za glavu ni za rep. Postoji tamo neki narod koji ima određene pogrešne ideje i kad taj narod ozdravi, biće bolje. To je recept ?cyprus wrote:jednog dana kada teza da Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne moraju međusobno biti neprijatelji, te da ima načina da u ovoj državi bude dobro svima, bude opšteprihvaćena... Za sada, naš(i) narod(i) tu svijest nažalost nemaju, i zbog toga su oni ključ problema, a ne njihovi politički predstavnici...![]()
U svakom narodu imaš pojedinaca i grupa koje se može lako identifikovati imenom i nazivom, nije to sve bezlična masa. Nekad je jedna grupa utjecajnija, nekad druga, a to bude određeno njihovom snagom da se nametnu ostatku svog etničkog korpusa. Fanatična odlučnost partizana srpske etničke pripadnosti je ključni razlog zbog kojeg su rojalistički elementi unutar srpskog naroda prije 70 godina poraženi. Jedni su se jednostavno nametnuli ostatku svog naroda a narod je slijedio. Kad dakle shvatimo da narod za sobom vuku te interesne grupe u jednom ili drugom smjeru, znaš šta je uzrok problema i lakše ga je riješiti. Teza o narodu kao o amorfnom biću s jednim mozgom nije održiva. A ako postane (što se neće desiti) onda u paketu ide i odgovornost za zločine pa i (trenutno neodržive) teze o genocidnosti pojedinih naroda.
Meni je fascinantno da danasnja djeca surfaju po internetu i gledaju klipove o bivsoj JUGI,filmove,sport,edukativne emisije bivsih televizija,muzicke stilove itd. i legnu navece sa utiskom "pa yebote sve je ovo nekad bilo na ovom istom mjestu" a ujutru pitaju roditelje "da li je ovo stvarno bilo ovako"...Sve je vise takvih generacija i imao sam licno primjera da se u to uvjerim.
- Skijaš
#95 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Dom naroda s četiri ravnopravna kluba i jasno definisanim mandatom zaštite vitalnog interesa.denideni wrote:Znas sta mene buni skijas.Koja su to Ustavna rijesenja koja ce sprijeciti da nekada hipoteticki gledajuci u BiH ne pobijedi neka politicka opcija npr. "radikalna hriscanska stranka" ili neka "islamisticka partija" i parlamentu BiH izazove haos.
- denideni
#96 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pa to "jasno" i jeste problem.U slucaju da neki ravnogorac ili Abu Hamza ili neka ustasetina postane predsjednik zemlje.Hipoteticki gledajuci naravno.Skijaš wrote:Dom naroda s četiri ravnopravna kluba i jasno definisanim mandatom zaštite vitalnog interesa.denideni wrote:Znas sta mene buni skijas.Koja su to Ustavna rijesenja koja ce sprijeciti da nekada hipoteticki gledajuci u BiH ne pobijedi neka politicka opcija npr. "radikalna hriscanska stranka" ili neka "islamisticka partija" i parlamentu BiH izazove haos.
- ultima_palabra
#97 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pa neka postane, ako može dobiti izbore... ima Dom naroda i ostale institucije koje će ga spriječiti da napravi veću štetu. Po čemu se razlikuje Dodikova retorika od retorike tog ravnogorca?
- denideni
#98 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Pricamo o parlamentu BiH i drzavnim nivoima.Uradio bi Dodik svasta ali mu USTAV BiH to ne dozvoljava.ultima_palabra wrote:Pa neka postane, ako može dobiti izbore... ima Dom naroda i ostale institucije koje će ga spriječiti da napravi veću štetu. Po čemu se razlikuje Dodikova retorika od retorike tog ravnogorca?
- ultima_palabra
#99 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
Tačno tako... treba mijenjati ustav na način da (njemu i sličnim) i dalje to ne dozvoljava, a spriječiti mogućnosti bezrazložnih blokada.denideni wrote:Pricamo o parlamentu BiH i drzavnim nivoima.Uradio bi Dodik svasta ali mu USTAV BiH to ne dozvoljava.ultima_palabra wrote:Pa neka postane, ako može dobiti izbore... ima Dom naroda i ostale institucije koje će ga spriječiti da napravi veću štetu. Po čemu se razlikuje Dodikova retorika od retorike tog ravnogorca?
- cyprus
#100 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović
A isto će se i prosječan Srbin iz RS-a zapitat koja je razlika između Silajdžića/Tihića/Lagumdžije/Radončića i Abu Hamze?ultima_palabra wrote:Pa neka postane, ako može dobiti izbore... ima Dom naroda i ostale institucije koje će ga spriječiti da napravi veću štetu. Po čemu se razlikuje Dodikova retorika od retorike tog ravnogorca?