Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post Reply
Skijaš

#126 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Dobro, neka suštinski, neka kozmetički. Ali neki princip mora postojati. Hajde da se odmah u startu usaglasimo da teme vezane za ljudska prava rješavamo suštinski. Fiskalnu politiku ili ekologiju možemo zamazati i prema tom se odnositi bez puno pažnje, navikli smo, ali hajde da reforme vezane za ljudska prava budu suštinske reforme. Može li to biti minimum ?
Sto bi ti rekao osnuj NVO pa predoci sustinska rjesenja.
Pa eto, Sejdić im je rekao da ubace četvrto mjesto u Predsjedništvo. Kako to ugrožava Bošnjake, Srbe ili Hrvate ? Ne ugrožava. Zašto bi bilo ko bio protiv toga ?
Tvrtko II Kotromanić

#127 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Skijaš wrote:
Pa eto, Sejdić im je rekao da ubace četvrto mjesto u Predsjedništvo. Kako to ugrožava Bošnjake, Srbe ili Hrvate ? Ne ugrožava. Zašto bi bilo ko bio protiv toga ?

a kako bi se onda birao taj cetvrti clan predsjednistva?
Canton

#128 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Canton »

Skijaš wrote: Pa eto, Sejdić im je rekao da ubace četvrto mjesto u Predsjedništvo. Kako to ugrožava Bošnjake, Srbe ili Hrvate ? Ne ugrožava. Zašto bi bilo ko bio protiv toga ?
Pa ja recimo nisam protiv toga. Ono zbog cega drugi to ne zele jeste sto racunaju da bi Bosnjaci izbornim inzinjeringom imali opet dva a mozda i tri clana predsjednistva. Inace bi po meni najbolje bilo jedan predsjednik pa da se pozicije rasporede B-H-S-O : Predsjednik, Premijer, Predsjedavajuci skupstine, Predsjedavajuci doma naroda.

Ali i ovo sto su dogovorili nije za odbacit ali znam takodje i da nije ono sto mnogi ocekuju.
Skijaš

#129 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
Skijaš wrote:

Kao i ostala tri člana, indirektno i preko Doma naroda u kojem bi imali četiri ravnopravna kluba
Skijaš

#130 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote: Pa eto, Sejdić im je rekao da ubace četvrto mjesto u Predsjedništvo. Kako to ugrožava Bošnjake, Srbe ili Hrvate ? Ne ugrožava. Zašto bi bilo ko bio protiv toga ?
Pa ja recimo nisam protiv toga. Ono zbog cega drugi to ne zele jeste sto racunaju da bi Bosnjaci izbornim inzinjeringom imali opet dva a mozda i tri clana predsjednistva.
Dakle, "Ostalima" nećemo ni dati šansu jer bi to Bošnjaci mogli zloupotrijebiti. Da sam Albanac u BiH, ta bi me teorija strašno naljutila.
Inace bi po meni najbolje bilo jedan predsjednik pa da se pozicije rasporede B-H-S-O : Predsjednik, Premijer, Predsjedavajuci skupstine, Predsjedavajuci doma naroda
Dobar prijedlog. Pretpostavljam da bi i NVO koje okupljaju "Ostale" podržale tako nešto.
Ali i ovo sto su dogovorili nije za odbacit ali znam takodje i da nije ono sto mnogi ocekuju.
Ne da nije za odbaciti nego je odbačeno. Protiv su SDA, Amerikanci, NS, NVO koje okupljaju "Ostale", lista je duga. Idemo ponovo, ali sad bi bilo dobro u sve uključiti i ljude kojih se ovo pitanje direktno tiče.
Tvrtko II Kotromanić

#131 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Skijaš wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:
Skijaš wrote:

Kao i ostala tri člana, indirektno i preko Doma naroda u kojem bi imali četiri ravnopravna kluba
to je vec dobra solucija :)

sto se tice onog da jedni dobiju Predsjednika, drugi Premijera itd itd, ugl nesto poput rjesenja u Libanu, ne mislim da je to prihvatljivo za Srbe jer bi time spali " s konja na magarca"
cyprus

#132 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by cyprus »

Skijaš wrote:
cyprus wrote:
Skijaš wrote:...Vrati se na moj komentar, u jednom slučaju imamo nezadovoljne "Ostale" i nepravdu, a u drugom nezadovoljan SNSD i ispravljanje nepravde...
Ja kao Ostali sam zadovoljan, samo nek dogovori napreduju i nek politički procesi nisu u zastoju... :-D A to koliki su mi izgledi da postanem član predsjedništva mi nije toliko bitno... Ali eto i vezano za to: prije nisam imo ni teoretske šanse da se tamo nađem, po ovom sporazumu bih je trebao imat...
Registruj NVO i daj saopštenje za neki od medija, za sada slušamo sasvim drugu priču od tvoje.
Pa nije valjda da mi treba NVO da bih reko svoje mišljenje :mrgreen:
Seawolf

#133 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Seawolf »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Dobro, neka suštinski, neka kozmetički. Ali neki princip mora postojati. Hajde da se odmah u startu usaglasimo da teme vezane za ljudska prava rješavamo suštinski. Fiskalnu politiku ili ekologiju možemo zamazati i prema tom se odnositi bez puno pažnje, navikli smo, ali hajde da reforme vezane za ljudska prava budu suštinske reforme. Može li to biti minimum ?
Sto bi ti rekao osnuj NVO pa predoci sustinska rjesenja. Izmedju nikakvog i kozmetickog ja bih izabrao kozmeticko.
Bolje je da "ostali" imaju sansu bar na papiru, nego da je nemaju nikako. Mislim da ovi koji zagovaraju "odmah i sve" dugorocno mnogo stete Bosni i Hercegovini. Bitno je da se stvar pomjeri sa mrtve tacke, dugo je trebalo da ovo dodje na red i da nije bilo te tuzbe sejdica i fincija mozda nikad nebi ni doslo. S toga je za mene minimum ono sto se moze dogovoriti u datom momentu da stvari pomjeri sa mrtve tacke pa makar za milimetar.
Mi zbog "odmah i sve" politike koja je 2006 oborila aprilski paket imamo situaciju da su se sve reforme zamrznule a i amerikanci vise nemaju toliko volje da se aktivno ukljljuce. Mislim da nije dobro da nam se ponovi 2006 i da opet izgubimo 6 godina da bi pokrenuli nove razgovore
Moram da prokomentarišem da je politika "odmah i sve", srpskoj nacionalističkoj kliki, donijela republiku na 49% teritorije Bosne i Hercegovine, u samo pet godina (od izbora u novembru 1990-e, do potpisivanja sporazuma u Daytonu i Parizu, krajem 1995-e).

Uz cijenu od više od stotinu hiljada (većinom nedužnih) pobijenih ljudi i preko milion raseljenih.

Dakle, ta politika, itekako pali kod nas. Samo, traži visoku cijenu.
ultima_palabra

#134 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by ultima_palabra »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Sto bi ti rekao osnuj NVO pa predoci sustinska rjesenja. Izmedju nikakvog i kozmetickog ja bih izabrao kozmeticko.
Bolje je da "ostali" imaju sansu bar na papiru, nego da je nemaju nikako. Mislim da ovi koji zagovaraju "odmah i sve" dugorocno mnogo stete Bosni i Hercegovini. Bitno je da se stvar pomjeri sa mrtve tacke, dugo je trebalo da ovo dodje na red i da nije bilo te tuzbe sejdica i fincija mozda nikad nebi ni doslo. S toga je za mene minimum ono sto se moze dogovoriti u datom momentu da stvari pomjeri sa mrtve tacke pa makar za milimetar.
Mi zbog "odmah i sve" politike koja je 2006 oborila aprilski paket imamo situaciju da su se sve reforme zamrznule a i amerikanci vise nemaju toliko volje da se aktivno ukljljuce. Mislim da nije dobro da nam se ponovi 2006 i da opet izgubimo 6 godina da bi pokrenuli nove razgovore
Koliko se sjećam, Zlatko Lagumdžija je dobio izbore pričom kako je on taj koji će zaustaviti "onoga iz Laktaša koji voda ove okolo ko mazlume". Zatim je to isto potvrdio za strane medije dan nakon izbora. Potom je godinu dana istrajao u toj priči, izbacio Dodikove saveznike iz federalne vlasti i nije pristajao da oni budu ekskluzivni predstavnici Hrvata u državnoj vlasti.

Onda je valjda na sjedeljci s Bregom zapjevao onu "pristao sam, biću sve što hoće" i počeo raditi sve obrnuto :oops:
Skijaš

#135 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:
cyprus wrote:Ja kao Ostali sam zadovoljan, samo nek dogovori napreduju i nek politički procesi nisu u zastoju... :-D A to koliki su mi izgledi da postanem član predsjedništva mi nije toliko bitno... Ali eto i vezano za to: prije nisam imo ni teoretske šanse da se tamo nađem, po ovom sporazumu bih je trebao imat...
Registruj NVO i daj saopštenje za neki od medija, za sada slušamo sasvim drugu priču od tvoje.
Pa nije valjda da mi treba NVO da bih reko svoje mišljenje :mrgreen:
Efikasnije je jer kako rekoh, trenutno iz tabora "Ostalih" slušamo potpuno drugačiju priču od tvoje.
kiky

#136 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by kiky »

Naše društvo koje je na to obavezano sudskom presudom. Primjedbe koje se iznosi su validne, zašto ne izjednačiti klub Ostalih s ostalim klubovima i tročlano Predsjedništvo ne zamijeniti četveročlanim ?

a) prijedlog HDZ-SDP kojom su nezadovoljni "Ostali" i kojim se čini nepravdu "Ostalim"

b) četveročlano Predsjedništvo, kojim je nezadovoljan Dodik ali kojim se ne čini nepravdu prema bilo kome

Ako već moraš izabrati to da neko bude nezadovoljan, zašto bar ne napraviti taj korak naprijed i usput eliminisati nepravdu ? Zato što je Dodik glavonja pred kojim Sarajevo drhti i koji može postavljati glupe ultimatume ?[/quote]

to je to što se MOŽE napravit da se zadovolji i presuda i hdz i snsd i da ostanemo na normalnoj trasi ...[/quote]

Vrati se na moj komentar, u jednom slučaju imamo nezadovoljne "Ostale" i nepravdu, a u drugom nezadovoljan SNSD i ispravljanje nepravde. Zašto odabrati ovo prvo ?
nemoram te napominjat da imamo i rok za to ako želimo da podnesemo kandidaturu za eu ...
Ma boli me uho za ta ucjenjivanja. "Ostali" nisu manje bitni od Dodika, to je uostalom poenta čitave ove priče. A što SDP bude više prijetio tim rokovima, to će se više sadašnje gađenje prema toj stranci pretvarati u otvorenu mržnju. To su šibicarski folovi. Podržao sam sporazum, "Ostali" su se pobunili a sada je tvoja i moja obaveza da zbog njih uskratimo podršku tom sporazumu. I to upravo zato što su protiv njega oni zbog kojih se navodno i pravio.[/quote]

koji ostali su se pobunili ...
oni koji su ispred sda ili nikad nisu imali šansu sa sdp-om ...
par negativnih komentara od tih ostalih neznači i da su svi ostali protiv tog prijedloga ...
i što je najsmiješnije u cijeloj priči, svako se može deklarisat ko ostali ...
nije dobro ako rokove ne uzimaš u obzir jer time previđaš jedan jebeno bitan faktor ili sad ispada da nam ni eu nije bitna ...
cyprus

#137 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by cyprus »

Skijaš wrote:
cyprus wrote:Pa nije valjda da mi treba NVO da bih reko svoje mišljenje :mrgreen:
Efikasnije je jer kako rekoh, trenutno iz tabora "Ostalih" slušamo potpuno drugačiju priču od tvoje.
Iskren da budem, meni više smeta nacionalistička manipulacija Ostalim... Kao Ostalom mi više smeta to što se kao Ostali mogu izjasniti i oni koji to nisu, dakle oni koji nisu Romi, Jevreji, Turci, Arapi, Kinezi, Ukrajinci, Slovenci itd. i oni koji ne dolaze iz mješanih brakova... Naravno to je njihovo pravo da se izjasne kako hoće, ali to mi smeta iz razloga jer zauzimaju mjesto stvarnim predstavnicima Ostalih...

A ne mislim da je saopštenje neke NVO imalo relevantnije od mog stava, iako je medijski eksponiranije...
JohnnyS

#138 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by JohnnyS »

cyprus wrote: Iskren da budem, meni više smeta nacionalistička manipulacija Ostalim... Kao Ostalom mi više smeta to što se kao Ostali mogu izjasniti i oni koji to nisu, dakle oni koji nisu Romi, Jevreji, Turci, Arapi, Kinezi, Ukrajinci, Slovenci itd. i oni koji ne dolaze iz mješanih brakova... Naravno to je njihovo pravo da se izjasne kako hoće, ali to mi smeta iz razloga jer zauzimaju mjesto stvarnim predstavnicima Ostalih...

A ne mislim da je saopštenje neke NVO imalo relevantnije od mog stava, iako je medijski eksponiranije...
Vidim da ćemo uskoro imati i priču o "legitimnim Ostalim" :D
Skijaš

#139 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

@kiky, @cyprus, evidentno je da ljudi koji su pokrenuli sve ovo nisu zadovoljni. A mi ih trebamo podržati bez obzira na to ljuti li se zbog tog Dodik ili neko sedmi. Hoćemo li izjednačiti prava "Ostalih" ? Dajmo im četvrto mjesto u Predsjedništvu i četvrti i ravnopravan klub u Domu naroda.
madner

#140 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by madner »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:
cyprus wrote:Pa nije valjda da mi treba NVO da bih reko svoje mišljenje :mrgreen:
Iskren da budem, meni više smeta nacionalistička manipulacija Ostalim... Kao Ostalom mi više smeta to što se kao Ostali mogu izjasniti i oni koji to nisu, dakle oni koji nisu Romi, Jevreji, Turci, Arapi, Kinezi, Ukrajinci, Slovenci itd. i oni koji ne dolaze iz mješanih brakova... Naravno to je njihovo pravo da se izjasne kako hoće, ali to mi smeta iz razloga jer zauzimaju mjesto stvarnim predstavnicima Ostalih...

Zasto bi po toj logici mjesani brakovi bili Ostali?
kiky

#141 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by kiky »

Skijaš wrote:@kiky, @cyprus, evidentno je da ljudi koji su pokrenuli sve ovo nisu zadovoljni. A mi ih trebamo podržati bez obzira na to ljuti li se zbog tog Dodik ili neko sedmi. Hoćemo li izjednačiti prava "Ostalih" ? Dajmo im četvrto mjesto u Predsjedništvu i četvrti i ravnopravan klub u Domu naroda.
pokrenuli su sejdić i finci zato što nisu mogli bit birani u predsjedništvo ...
po sdp-oovom prijedlogu oni se sad mogu kandidirat za predsjedništvo ...
i ne samo oni nego svi ...
javna je istina da nijedan ostali nikad neće moći dobiti toliko glasova ...
osim da se komšić kandiduje u ime ostalih što je, opet, moguće ...
ja imam pravo da se sad na popisu izjasnim ko jevrej ili rom ili mađar ili šta god hoču tj ostali ...
cyprus

#142 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by cyprus »

madner wrote:
cyprus wrote:Iskren da budem, meni više smeta nacionalistička manipulacija Ostalim... Kao Ostalom mi više smeta to što se kao Ostali mogu izjasniti i oni koji to nisu, dakle oni koji nisu Romi, Jevreji, Turci, Arapi, Kinezi, Ukrajinci, Slovenci itd. i oni koji ne dolaze iz mješanih brakova... Naravno to je njihovo pravo da se izjasne kako hoće, ali to mi smeta iz razloga jer zauzimaju mjesto stvarnim predstavnicima Ostalih...

Mislim na djecu iz mješanih brakova... Zato što se oni nerijetko ne mogu odlučiti između etničkih pripadnosti svojih roditelja... Mada ima i drugačijih slučajeva... Dakle, takva djeca mogu birati da li će biti konstitutivni ili Ostali... Birati naravno mogu i svi drugi građani, ali samo u ovom slučaju taj izbor i ima nekog smisla...
cyprus

#143 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by cyprus »

Skijaš wrote:@kiky, @cyprus, evidentno je da ljudi koji su pokrenuli sve ovo nisu zadovoljni. A mi ih trebamo podržati bez obzira na to ljuti li se zbog tog Dodik ili neko sedmi. Hoćemo li izjednačiti prava "Ostalih" ? Dajmo im četvrto mjesto u Predsjedništvu i četvrti i ravnopravan klub u Domu naroda.
Boli mene briga hoće li se Dodik ljutit, ali znam da ono što Dodik ne aminuje neće proć... A što se tiče toga da neki ljudi nisu zadovoljni, pa nikad nećemo svi biti zadovoljni...
convict

#144 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by convict »

Danima se raspravlja o ovom dogovoru, ali ostaje nejasna jedna stvar. Da li postoji dogovor i sa Dodikom?

U ovom SDP letku boldirano je da se neće nikada pristati na asimetrična rješenja. Sa druge strane Dodik tvrdi da se način izbora člana Predsjedništva iz RS neće mijenjati.

Da li uopšte postoji ikakav dogovor ili samo pokušavaju strancima pokazati da fol nešto rade? Za upućivanje amandmana u parlamentarnu proceduru ostaje još samo 30 dana, a za prolaz su svakako male šanse jer SDA i dalje čvrsto drži Dom naroda.
croherce

#145 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by croherce »

ultima_palabra wrote:Da prenesem i ovdje... po meni je ubo u sridu. Boldirat ću par dijelova s kojim se posebno slažem.
REUF BAJROVIĆ, ANALITIČAR
SDP je potpisao sporazum koji narode pravi izbornim jedinicama

Ovaj sporazum je izdaja SDP-ovog obećanja da će se boriti za to da svi budu jednaki na svakom pedlju teritorije BiH, jer sjetit ćete se da smo u kampanji govorili ljudima: svi isti, svi jednaki, svuda. Od Une do Drine, od Save do mora
Sporazum ne rješava ništa. Presuda se bavi građanima koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda i njihovim pravima, dok ih sporazum pravi još obespravljenijim i stvara dodatna kršenja prava pripadnika konstitutivnih naroda koji žive u mjestima u kojima su u manjini, kazao je u intervjuu za Oslobođenje analitičar Reuf Bajrović.
Bili ste savjetnik predsjednika SDP-a i tvorac brojnih dokumenata koji su iz SDP-a izasli tokom izborne kampanje koja je donijela respektabilan rezultat SDP-u na izborima 2010. Šta se promijenilo u politici SDP-a pa je nastao dokument koji su dogovorila dva HDZ-a, SDP i SBB?

- Promijenio se politički kontekst, posebno odnos SDP-a i SDA. Kako je vrijeme više odmicalo tako je SDA sve više pokušavala da djeluje drugačije u odnosu na ono što je potpisano u Platformi iz marta 2011. SDA je to radila iza scene i pravdala to njihovom stranačkom nedisciplinom. Primjeri toga su neprovođenje dogovora u FDS, BHT, nekoliko zakona koji nisu prošli u Parlamentu FBiH, itd. Pošto sam otišao otprilike kada je skoro svima postalo jasno da je u pitanju politička taktika, nikako istinska nedisciplina unutar redova SDA, ne znam sve detalje ostalih nesporazuma.

Previše žurbe

Nakon toga, SDP je napravio veliku grešku insistiranjem na Zakonu o unutrašnjim poslovima koji nije bio dio Platforme. To je bio prvi veliki javni okršaj unutar stranaka Platforme i stvorio je poziciju i opoziciju unutar vlasti. Nakon toga slijedi stvaranje nove parlamentarne većine i žestok otpor SDA putem korištenja raspoloživih mehanizama blokade. U tom kontekstu treba posmatrati i sporazum SDP-HDZ o provedbi presude Sejdić-Finci. Mislim da se SDP-u toliko žuri da što je prije moguće ponovo ima funkcionalnu većinu u Vladi FBiH da je spreman na kompromise koji su meni teško razumljivi.

Molim Vas, možemo li biti precizni: šta sporni sporazum rješava kada su u pitanju Ostali? Dervo Sejdić kaže da se nije prepoznao u rješenjima.

- Sporazum ne rješava ništa. Presuda se bavi građanima koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda i njihovim pravima, dok ih sporazum pravi još obespravljenijim i stvara dodatna kršenja prava pripadnika konstitutivnih naroda koji žive u mjestima u kojima su u manjini. Ono što je poražavajuće je da je SDP baš u ovoj kategoriji stanovništva odnio najveću pobjedu. SDA je pobijedila među Bošnjacima, SNSD među Srbima, HDZ među Hrvatima, dok je SDP pobijedio među građanima i onima koji su manjina tamo gdje žive. Ovaj sporazum je stoga izdaja SDP-ovog obećanja da će se boriti za to da svi budu jednaki na svakom pedlju teritorije BiH, jer sjetit ćete se da smo u kampanji govorili ljudima: svi isti, svi jednaki, svuda. Od Une do Drine, od Save do mora.

Rješenje hrvatskog pitanja u BiH je svakako potrebno u Federaciji, no da li je rješenje ovo što sporazum nudi?

- Ne slažem se s vašom formulacijom. Ne postoji hrvatsko pitanje. Pazite, na svijetu ne postoji skupina sa nešto više od 10% stanovništva koja ima trećinu vlasti u čitavoj zemlji. Po svim raspoloživim pokazateljima Hrvati u BiH bolje žive i imaju veća prava nego bilo koja druga samoidentifikovana skupina. Uzmite podatke o nezaposlenosti Hrvata u BiH i sve će vam biti jasno. Dejtonski sistem je stvorio toliko državnog aparata da je trećina tih poslova jedan od glavnih razloga što je nezaposlenost među Hrvatima tako niska.

Međutim, neprestana samoviktimizacija – koja je i suština njihove ideologije – dovela je do toga da su HDZ-ovi dobar dio svog biračkog tijela uvjerili da biti ravnopravan znači imati mogućnost blokirati sve što ti se ne sviđa. Imajući u vidu da SDP očito pod svaku cijenu želi što prije rekonstruisati vlast, HDZ-ovima se posrećilo jer se po prvi puta stvorio voljan partner sa skoro tri puta više glasova od njih. U svojoj suštini ovaj sporazum od Hrvata iz dijelova BiH u kojima su HDZ-ovi većina pravi građane sa najviše prava u BiH i uvodi njihovu dominaciju u čitavoj FBiH. Oni su to i obećavali tokom svoje kampanje 2010. ali sam siguran da im ni u najluđim snovima nije palo na pamet da vjeruju da bi neko mogao ispuniti želje njihovog biračkog tijela. Želje za dominacijom matematičke manjine nad demokratskom većinom se inače ostvaruju samo oružjem.
Sporazum SDP-HDZ u potpunosti ispunjava temeljni princip HDZ-a, a to je da je dominacija njihovog biračkog tijela potpuno opravdana i legitimna. Da to ne bi baš otvoreno govorili, izmislili su koncept koji ne postoji nigdje na svijetu a to je "pobjeda unutar jednog naroda", kao da su konstitutivni narodi izborne jedinice. Ovaj sporazum pravi narode izbornim jedinicama.

Da li je po Vašem mišljenju ovo - kako je rekao Komšić - potpuno odustajanje od Bosanaca i Hercegovaca i pristajanje na etničku podjelu zemlje?

- Apsolutno. Ovo je odustajanje od ljudi čiji je primarni identitet bosanskohercegovački, koji vjeruju da suverenitet svake države proizilazi iz građanina i to je do jučer bila i temeljna vrijednost SDP-a. Nema drugog načina da se objasni to da SDP daje svojih osam ruku u Parlamentu BiH, koje je dobio zahvaljujući obećanjima borbe za građane i Bosance i Hercegovce, nego da se to nazove izdajom. Pokušaj umotavanja te izdaje u priču o EU integracijama je isto ono što je Silajdžić uradio nakon što je kapitulirao na reformi policije. SDP-ovi glasači to neće prihvatiti kao objašnjenje. Nisu ni birači SBiH-a, zato ta stranka danas skoro i ne postoji na političkoj sceni.

Inače smatram da je (zlo)upotreba EU integracija za pravdanje svega i svačega politički nesvrsishodna i nikome neće donijeti puno glasova u doglednoj budućnosti. Naprosto, kontekst u kojem su postkomunističke zemlje davale sve od sebe da postanu dio EU u našem slučaju ne postoji. Tu je Milorad Dodik u pravu i zato ne pravi kompromise koje njegovo biračko tijelo ne bi prihvatilo. Na kraju krajeva, presuda u slučaju Sejdić-Finci nema veze sa EU, to je presuda koju je donio sud Vijeća Europe. EU je u ogromnoj krizi i treba imati plan kako ići dalje bez konteksta integracije u tu zajednicu država. Današnja EU je kao izuzetno pretila osoba koja ima najbolji recept za dijetu. Dakle, ne treba se uvijek voditi onim što EU kaže i radi, treba pokušati primijeniti standarde i zakone kojih se očito ni oni ne pridržavaju previše.

Komšićeva ostavka

Uz to, treba imati u vidu da je reforma policije iz 2007. u Bruxellesu objeručke prihvaćena iako otvoreno krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama zbog činjenice da Bosanci i Hercegovci ne mogu biti dio tijela koje koordinira policijske agencije u BiH. Svih devet mjesta u tom tijelu je rezervisano samo za konstitutivne narode. Inače, smatram da uvijek treba biti oprezan sa EU jer je to tvorevina koja je bila saučesnik iz nehata u genocidu u BiH, dok su pojedine zemlje članice otvoreno podržavale Miloševića i Karadžića kao npr. Grčka pod Papandreuovim vođstvom. Čak su slali i finansirali dobrovoljce koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Oni i danas prema BiH nemaju potpuno časne namjere i što se njih tiče i Sejdić i Finci su samo administrativna prepreka njihovoj želi da imaju što više uticaja u BiH, bez obzira na posljedice po samu zemlju. Znam da bi oni objeručke prihvatili dogovor SDP-HDZ ali im snažna reakcija civilnog društva sad predstavlja problem, kao i Komšićeva ostavka. Također, ni Washington ne podržava ovaj aranžman ali ne želi ni javno da se protivi, jer bi onda Europska komisija jedva dočekala da krivicu za propast prebaci na svog prekookeanskog partnera.

Po ovom dokumentu, sporazumu/platformi, kako hoćete, uvodi se i vrijednost glasa: šta je to?

- Kao što sam vam već rekao, narodi postaju izborne jedinice i svaka stranka će dobiti tačno koeficijent u sklopu kojeg ima pravo da predstavlja Bošnjake, Hrvate, Srbe i Ostale. Na osnovu te liste će se onda dodjeljivati mandati za Dom naroda koji se više neće puniti iz kantona nego na osnovu etničkih koeficijenata svake od partija. S tim što, kao što sam već na jednom mjestu rekao, Bosanci i Hercegovci vrijede 60% manje nego npr. Hrvati, iako će ih najvjerovatnije biti više nego Hrvata na popisu iduće godine.

To znači da, ukoliko živite u Ljubuškom i odlučite da glasate za Bošnjaka na listi za kantonalnu skupštinu, vi ste time bacili svoj glas jer taj Bošnjak, u slučaju da uđe u skupštinu, nema nikakvu vrijednost s aspekta etničkih koficijenata za Dom naroda jer u ZHK živi mali procenat od ukupnog broj Bošnjaka u FBiH. Dakle, stvara se poticaj da u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću glasate samo za Bošnjake, a u Širokom, Mostaru, Livnu je najbolje glasati za Hrvate jer tamo najviše vrijede. SDP sada smatra da je normalno da Hrvati koji su izabrani u USK-u vrijede manje od Hrvata u zapadnoj Hercegovini, ili da Bošnjaci u Sarajevu vrijede više od Bošnjaka iz Posavine ili Goražda.
Svi su multietničari,bratstvo i jedinstvo,ali kada se želi donekle osigurati ravnopravnost Hrvatima,BUM.To me smeta.Ukratko, ako nema ravnopravnosti,nema države.
madner

#146 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by madner »

cyprus wrote:
madner wrote:
cyprus wrote:Iskren da budem, meni više smeta nacionalistička manipulacija Ostalim... Kao Ostalom mi više smeta to što se kao Ostali mogu izjasniti i oni koji to nisu, dakle oni koji nisu Romi, Jevreji, Turci, Arapi, Kinezi, Ukrajinci, Slovenci itd. i oni koji ne dolaze iz mješanih brakova... Naravno to je njihovo pravo da se izjasne kako hoće, ali to mi smeta iz razloga jer zauzimaju mjesto stvarnim predstavnicima Ostalih...

Mislim na djecu iz mješanih brakova... Zato što se oni nerijetko ne mogu odlučiti između etničkih pripadnosti svojih roditelja... Mada ima i drugačijih slučajeva... Dakle, takva djeca mogu birati da li će biti konstitutivni ili Ostali... Birati naravno mogu i svi drugi građani, ali samo u ovom slučaju taj izbor i ima nekog smisla...
To nije nikakav odgovor, ako negiras pravo nekome koga ti smatras bosnjakom da bude ostali, onda to nije stvar odluke nego nekog kriterija. Inace to nema nikakvog smisla. Dakle djeca mjesanih brakova ne mogu biti ostali po tvojoj logici iz prvog dijela posta.
croherce

#147 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by croherce »

Bucko iz mahale wrote:ja vas samo citam kako se prepucavate a jednu stvar ne kontam,

ZASTO SU POSLALI TU PRESUDU SARAJEVU,A NE VASINGTONU,TVORCU DEJTONSKOG SPORAZUMA KOJI KAZE DA CE U PREDSJEDNISTVU SAMO SJEDIT PRESTAVNICI IZ NARODA B-H-S NARODA...A ZA OSTALE,KO VAS JEBE

imaju iskustva sa ovakvim problemima,pa neka oni vide kako da se ovo sredi...oni su ti koji su ZASRALI
Ovim prijedlogom onaj tko se izjašnjava kao ostali teoretski može biti u predsjedništvu(to znači da nema diskriminacije)
ali ne može u praksi(isto kao i u drugim državama).Kada bi bilo 4 u predsjedništvu to bi se zloupotrebljavalo i zato nije prihvatljivo.
croherce

#148 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by croherce »

Bucko iz mahale wrote:
croherce wrote:
Bucko iz mahale wrote:ja vas samo citam kako se prepucavate a jednu stvar ne kontam,

ZASTO SU POSLALI TU PRESUDU SARAJEVU,A NE VASINGTONU,TVORCU DEJTONSKOG SPORAZUMA KOJI KAZE DA CE U PREDSJEDNISTVU SAMO SJEDIT PRESTAVNICI IZ NARODA B-H-S NARODA...A ZA OSTALE,KO VAS JEBE

imaju iskustva sa ovakvim problemima,pa neka oni vide kako da se ovo sredi...oni su ti koji su ZASRALI
Ovim prijedlogom onaj tko se izjašnjava kao ostali teoretski može biti u predsjedništvu(to znači da nema diskriminacije)
ali ne može u praksi(isto kao i u drugim državama).Kada bi bilo 4 u predsjedništvu to bi se zloupotrebljavalo i zato nije prihvatljivo.
u kojim drugim drzavama ima predsjednistvo po nacionalnom kljucu???
sve drzave imaju jednog predsjednika koji se bira glasanjem ili se postavlja preko parlamentarnog glasanja...
nasta mislis da bih se cetvrti clan presjednistva zloupotrebljavao...na ciju stetu ili ciju korist

ovde se prica o ostalim (u kojoj i ja sam pripadam) i zasto ja nebih imao svog clana u predsjednistvu
Upravo zato je problem diskriminacije u BiH jer se bira između 3 konstitutivna naroda,a po ovom prijedlogu svatko se može kandidirati.Nemoj se praviti glup,tko bi zloupotrebljavao,pa ne bi valjda malobrojniji narod preglasavao brojniji.Imamo 3 izbora da BiH bude održiva:1.SDP-HDZ prijedlog,2.treća izborna jedinica3.treći entitet.Nagradno pitanje:koje rješenje je najprihvatljivije?
convict

#149 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by convict »

Bucko iz mahale wrote:
croherce wrote:

u kojim drugim drzavama ima predsjednistvo po nacionalnom kljucu???
sve drzave imaju jednog predsjednika koji se bira glasanjem ili se postavlja preko parlamentarnog glasanja...
nasta mislis da bih se cetvrti clan presjednistva zloupotrebljavao...na ciju stetu ili ciju korist

ovde se prica o ostalim (u kojoj i ja sam pripadam) i zasto ja nebih imao svog clana u predsjednistvu
I ja sam "Ostali" i apsolutno se ne slažem s tobom. Zašto misliš da bi tvoje interese bolje štitio neki "Ostali" (npr. Sejdić ili Finci) od nekog Bošnjaka, Srbina ili Hrvata (npr. J. Imamović, Bogićević ili Komšić ili neko drugi čijoj si politici sklon)?
croherce

#150 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by croherce »

convict wrote: I ja sam "Ostali" i apsolutno se ne slažem s tobom. Zašto misliš da bi tvoje interese bolje štitio neki "Ostali" (npr. Sejdić ili Finci) od nekog Bošnjaka, Srbina ili Hrvata (npr. J. Imamović, Bogićević ili Komšić ili neko drugi čijoj si politici sklon)?
Komšić je ponekad Hrvat,a ponekad Bosanac.Vidjet ćemo kako će se izjašnjavati narednih mjeseci. :D
Post Reply