ispadoše svi krivi sada...
Presuda hrvatskim generalima za Krajinu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
nije ovo ok ako se uzme u obzir koliko je sljivancanin dobio
- Filter
#77 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
e ye816a, politicka mutljavina 
- Filter
#78 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
vala baskomi wrote:nije ovo ok ako se uzme u obzir koliko je sljivancanin dobio
-
Hodidid
#79 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Prepolovice im kazne na drugostupanjskom da se kladimo. Na ovu prvostupanjsku ide zalba a objektivno kazne su previsoke s obzirom na tanku argumentaciju tuziteljstva.
-
VjecitiStudent
#80 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Nije to zestoko, ovo je bilo zestoko i tuznoHunkar wrote:ufffff ovo zestoko ...
...
Dana 27. kolovoza 1995. godine, oko 16,00 sati u Gošić (Kistanje) je došao bijeli auto. Čulo se nekoliko pucnjeva iz automatske puške. Poslije desetak minuta isti auto se udaljio iz sela. U zaseoku Borci su tada ubijeni: Dušan Borak (56 godina) i Milka Borak (80 godina), u kući Save Borka ubijeni su Savo Borak (70 godina), Grozdana Borak (70 godina) i Vasilj Borak (70 godina), u susjednoj kući ubijena je Kosovka Borak (77 godina), u kući pored ubijena je Marija Borak (81 godina). ŽDO iz Zadra podiglo je optužnicu br. KT-83/96 od 13. veljače 1996, ali zbog nedostatka čvrstih dokaza postupak je vraćen u stadij istrage protiv nepoznatih počinitelja.
* Za vrijeme VRA “Oluja”, pa do konca 1995. godine u selu Kijani (Gračac), prema Izvještaju HHO-a registrirano je 14 ubijenih civila, među kojima devet žena: Dane Bolta, star 90 godina; Sava Bolta, stara oko 70 godina; Branko Jelača, star oko 67 godina; Marija Jelača, r. 1913.; Milica Jelača, r. oko 1927.; Ana Jelača, stara oko 50 godina; Smilja Jelača, stara oko 90 godina; Dušan Kesić, r. 1939.; Mileva Kolundžić, stara oko 70 godina; Danica Sovilj, stara oko 70 godina; Mara Sovilj, stara oko 75 godina; Mira Sovilj, stara oko 50 godina; Rade Sovilj, r. oko 1947. i Vlado Sovilj, r. 1931., koji se vratio kući iz izbjegličke kolone. Zločini nisu procesuirani
...
http://www.e-novine.com/region/region-h ... ivila.html
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#81 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
sarkozi obama i onaj britanac gordon trebaju sljedeći biti zbog toga što nisi spriječili zločine nad civilima u libiji

-
6april
#82 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
A sta su ovi ljudi u Hrvatskoj mislili? Da su i oni cisti? Ma dajte molim vas, niko ovdje nije cist i nevin. Steta sto Tuđman, Milošević i Izetbegović nisu docekali da se i njima sudi. Jeste da su Srbi krivi za vecinu stvari koje su se desavale 90-tih ali ni Hrvati i Bosnjaci nisu bas cisti koliko si prepisujemo.
-
VjecitiStudent
#83 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
25. kolovoza 1995. kad su pripadnici UN i svjedokinje prišli selu Grubori (Knin) vidjeli su većinu kuća u plamenu i pronašli 5 ubijenih civila. Svjedokinja je rekla da je u štalama gorjela živa stoka. Dozivala je supruga i otrčala do jedne livade gdje je vidjela njihove dvije krave, prostrijeljene su ležale na travi. Nedaleko od tih krava bilo je tijelo Jove Grubora (r. 1930.) grlo mu je bilo prerezano i nedostajalo mu je pola lica. Svjedokinja je zapomagala i otrčala u kuću 80-godišnjeg Miloša Grubora koji je bolestan ležao u krevetu. Zatekla ga je na podu u pidžami, ležao je u lokvi krvi. Pokraj njega su bile ispaljene čahure. Zbog noći UN ih je prevezao u Knin. Sutradan su sa pripadnicima UN nastavili potragu za još četvero mještana. Na zgarištu svoje kuće svjedokinja je vidjela, ispod nagorjele grede, noge. Nakon što je razgrnula pepeo ispod grede našla je svoju 90-godišnju svekrvu Mariju, ležala je na leđima, lice prekriveno rukama, svu opečenu. Na livadi gdje je našla muža našli su još dva leša: 51-godišnju Milicu Grubor izbodenu nožem i izrešetanu rafalima. Nedaleko od nje bio je leš Đure Karanovića (r. 1950.) koji je na vratu imao rane od noža a na grudima rane od rafala. Jovan Grubor star 73 godine zapaljen je sa svojom kućom. Nakon sustavnog prikrivanja zločina, o čemu je pred MKSJ svjedočilo više osoba, ŽDO iz Zagreba podiglo je 15. prosinca 2010. godine optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana F. D. (1963.), B. K. (1957.) i I. B. (1973.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.
- Alfons Kauders
#84 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
a vidis li datum?VjecitiStudent wrote:Nije to zestoko, ovo je bilo zestoko i tuznoHunkar wrote:ufffff ovo zestoko ...
...
Dana 27. kolovoza 1995. godine, oko 16,00 sati u Gošić (Kistanje) je došao bijeli auto. Čulo se nekoliko pucnjeva iz automatske puške. Poslije desetak minuta isti auto se udaljio iz sela. U zaseoku Borci su tada ubijeni: Dušan Borak (56 godina) i Milka Borak (80 godina), u kući Save Borka ubijeni su Savo Borak (70 godina), Grozdana Borak (70 godina) i Vasilj Borak (70 godina), u susjednoj kući ubijena je Kosovka Borak (77 godina), u kući pored ubijena je Marija Borak (81 godina). ŽDO iz Zadra podiglo je optužnicu br. KT-83/96 od 13. veljače 1996, ali zbog nedostatka čvrstih dokaza postupak je vraćen u stadij istrage protiv nepoznatih počinitelja.
* Za vrijeme VRA “Oluja”, pa do konca 1995. godine u selu Kijani (Gračac), prema Izvještaju HHO-a registrirano je 14 ubijenih civila, među kojima devet žena: Dane Bolta, star 90 godina; Sava Bolta, stara oko 70 godina; Branko Jelača, star oko 67 godina; Marija Jelača, r. 1913.; Milica Jelača, r. oko 1927.; Ana Jelača, stara oko 50 godina; Smilja Jelača, stara oko 90 godina; Dušan Kesić, r. 1939.; Mileva Kolundžić, stara oko 70 godina; Danica Sovilj, stara oko 70 godina; Mara Sovilj, stara oko 75 godina; Mira Sovilj, stara oko 50 godina; Rade Sovilj, r. oko 1947. i Vlado Sovilj, r. 1931., koji se vratio kući iz izbjegličke kolone. Zločini nisu procesuirani
...
pa ovo se, kao i dobar dio zlocina, odigralo nekoliko sedmica nakon oluje?! tada su gotovina i ljudi pod njegovom komandom vec bili u BiH...
ma sta mi mislili o njemu, liku su nalijepili odgovornost za propuste civilne vlasti... civilne vodje su imale odgovornost da na tim prostorima uvedu red i civilnu vlast... to nisu uradili na vrijeme, i sto je jos gore, osudili su svega sacicu ljudi koji su poslije oluje po krajini pljackali i ubijali... da su ih osudili stotinjak, kurac bi moj gotovina dobio dvajes godina...
totalno je nerealno bilo ocekivati da ce hrvatska vojska jednostavno ostati u svakom selu koje je oslobodila, to je trebala raditi policija, a ne vojska...
- ReD aka Socijalista
#85 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Zabili su im veliki scap u s***k...dobro su ograjisali.
- Renta
#86 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Osuđeni su i za nezakonito granatiranje Knina zamislite??!!
Pa tako Vama Bošnjacima koji ste i dalje neutralni kao što ste bili na početku agresije na hrvatsku i govorili da to nije vaš rat imam samo poruku da dao bog da jednom morate vojno oslobođati BiH od Dodikove paradržave pa me baš zanima kako ju mislite osloboditi ili će svako OSLOBOĐANJE SVOJE ZEMLJE biti nezakonito??? Svašta!
Nema veze, mi u hrvatskoj smo kako god bilo ipak svoju zemlju oslobodili a to vas u Bosni tek čeka pa ćemo vidjeti kako ćete to Vi napraviti valjda u rukavicama bez i jedne nevine žrtve. Sretno!
Pa tako Vama Bošnjacima koji ste i dalje neutralni kao što ste bili na početku agresije na hrvatsku i govorili da to nije vaš rat imam samo poruku da dao bog da jednom morate vojno oslobođati BiH od Dodikove paradržave pa me baš zanima kako ju mislite osloboditi ili će svako OSLOBOĐANJE SVOJE ZEMLJE biti nezakonito??? Svašta!
Nema veze, mi u hrvatskoj smo kako god bilo ipak svoju zemlju oslobodili a to vas u Bosni tek čeka pa ćemo vidjeti kako ćete to Vi napraviti valjda u rukavicama bez i jedne nevine žrtve. Sretno!
Last edited by Renta on 15/04/2011 12:16, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#87 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
neutralni? ja znam ljudi koji su ratovali za hrvatsku i 1991 i 1995... pusti se te price i nemoj vjerovati svemu sto pisu srpski mediji...Renta wrote:Osuđeni su i za nezakonito granatiranje Knina zamislite??!!
Nema veze, mi u hrvatskoj smo kako god bili ipak svoju zemlju oslobodili a to vas u Bosni tek čeka pa ćemo vidjeti kako ćete to Vi napraviti valjda u rukavicama bez i jedne nevine žrtve. Sretno!
-
VjecitiStudent
#88 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Alfons Kauders wrote: a vidis li datum?
pa ovo se, kao i dobar dio zlocina, odigralo nekoliko sedmica nakon oluje?! tada su gotovina i ljudi pod njegovom komandom vec bili u BiH...
ma sta mi mislili o njemu, liku su nalijepili odgovornost za propuste civilne vlasti... civilne vodje su imale odgovornost da na tim prostorima uvedu red i civilnu vlast... to nisu uradili na vrijeme, i sto je jos gore, osudili su svega sacicu ljudi koji su poslije oluje po krajini pljackali i ubijali... da su ih osudili stotinjak, kurac bi moj gotovina dobio dvajes godina...
totalno je nerealno bilo ocekivati da ce hrvatska vojska jednostavno ostati u svakom selu koje je oslobodila, to je trebala raditi policija, a ne vojska...
Mogao je tad biti i u Tunguziji, no morao se poslije pobrinuti da odgovorne privede pravdi.According to the indictment, Gotovina, Commander of the Split Operative Zone (which in 1993 was renamed
the Split Military District) of the Croatian Army (HV), from 9 October 1992 to March 1996, was
overall operational commander of the southern portion of the Krajina region during Operation Storm. On
30 May 1994, he was promoted to the rank of Major General. By early August 1995, he had been promoted
to the rank of Colonel General. As such, Gotovina possessed effective control over all units, elements and
members of the HV that comprised or were attached to the Split Military District and such other forces as
were subordinated to his command and operated and/or were present in the southern portion of the
Krajina region during Operation Storm.
http://www.icty.org/x/cases/gotovina/ci ... _al_en.pdf
Komandna odgovornost ne znaci samo direktno naredjivanje, vec i propustanje da se krivi privedu pravdi.
- muha_sa
#89 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
to bi se ti malo prepucavo na ovoj temiRenta wrote:Osuđeni su i za nezakonito granatiranje Knina zamislite??!!
Nema veze, mi u hrvatskoj smo kako god bili ipak svoju zemlju oslobodili a to vas u Bosni tek čeka pa ćemo vidjeti kako ćete to Vi napraviti valjda u rukavicama bez i jedne nevine žrtve. Sretno!
-
Romanija
#90 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Ma cijela srpska populacija Like i Krajine je protjerana, plus dosta je civila pobijeno, morali su nekog oderat' za to. Kad predsjednik i ministar odbrane nisu na ovom svijetu, Gotovina sa svojom pozicijom koju je obnasao, je taj na kome se kola slomise. Bog te pit'o kako je sad ovim HVO generalima koji cekaju presudu.
- ravno
#91 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Renta wrote:Osuđeni su i za nezakonito granatiranje Knina zamislite??!!
Nema više takvih Bošnjaka, pajdo...............kasniš 20 godina.....
- ReD aka Socijalista
#92 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Hoce da kaze da je platforma kriva za ovo sve i priziva rat, ja bih ovo banovao. Ali posto ne mogu...muha_sa wrote:to bi se ti malo prepucavo na ovoj temiRenta wrote:Osuđeni su i za nezakonito granatiranje Knina zamislite??!!
-
VjecitiStudent
#93 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Ti izgleda ne zelis da neke stvari shvatis.Renta wrote:Osuđeni su i za nezakonito granatiranje Knina zamislite??!!
Prema riječima suca Orieja, predmet se ne bavi legalnosti rata, nego time jesu li srpski civili bili metom zločina i jesu li generali za to odgovorni.
http://www.jutarnji.hr/ante-gotovina-ne ... de/939157/
Last edited by VjecitiStudent on 15/04/2011 12:19, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#94 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
za sta se morao pobrinuti? pa nije gotovina bio vlast... to je trebala raditi policija, civilna vlast...VjecitiStudent wrote:Alfons Kauders wrote: a vidis li datum?
totalno je nerealno bilo ocekivati da ce hrvatska vojska jednostavno ostati u svakom selu koje je oslobodila, to je trebala raditi policija, a ne vojska...Mogao je tad biti i u Tunguziji, no morao se poslije pobrinuti da odgovorne privede pravdi.According to the indictment, Gotovina, Commander of the Split Operative Zone (which in 1993 was renamed
the Split Military District) of the Croatian Army (HV), from 9 October 1992 to March 1996, was
overall operational commander of the southern portion of the Krajina region during Operation Storm. On
30 May 1994, he was promoted to the rank of Major General. By early August 1995, he had been promoted
to the rank of Colonel General. As such, Gotovina possessed effective control over all units, elements and
members of the HV that comprised or were attached to the Split Military District and such other forces as
were subordinated to his command and operated and/or were present in the southern portion of the
Komandna odgovornost ne znaci samo direktno naredjivanje, vec i propustanje da se krivi privedu pravdi.
pobogu, pa ovdje govoris o zlocinima koji su se desavali krajem avgusta, u septembru, pa cak i kasnije... gotovina je tad, zajedno sa svojim jedinicama, ratovao u bosni...
-
adnan_hz
#95 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
ma jarane kad si napadnut od strane srba neces samo sjediti i cekati da te unistavaju normalno da ces uzvratiti i da se i tu u zaru odbrane nadje koji zlocin al zlocin pojedinaca. jer srbi su sistemski i planski isli u istrebljenje svega sto nije srpsko dok bosnjaci to nisu radili.6april wrote:A sta su ovi ljudi u Hrvatskoj mislili? Da su i oni cisti? Ma dajte molim vas, niko ovdje nije cist i nevin. Steta sto Tuđman, Milošević i Izetbegović nisu docekali da se i njima sudi. Jeste da su Srbi krivi za vecinu stvari koje su se desavale 90-tih ali ni Hrvati i Bosnjaci nisu bas cisti koliko si prepisujemo.
- ReD aka Socijalista
#96 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Alfonse, neko je morao dati zapovjed jelde?Alfons Kauders wrote:za sta se morao pobrinuti? pa nije gotovina bio vlast... to je trebala raditi policija, civilna vlast...VjecitiStudent wrote:Alfons Kauders wrote: a vidis li datum?
totalno je nerealno bilo ocekivati da ce hrvatska vojska jednostavno ostati u svakom selu koje je oslobodila, to je trebala raditi policija, a ne vojska...Mogao je tad biti i u Tunguziji, no morao se poslije pobrinuti da odgovorne privede pravdi.According to the indictment, Gotovina, Commander of the Split Operative Zone (which in 1993 was renamed
pobogu, pa ovdje govoris o zlocinima koji su se desavali krajem avgusta, u septembru, pa cak i kasnije... gotovina je tad, zajedno sa svojim jedinicama, ratovao u bosni...
- amrica
-
adnan_hz
#98 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Ma haj bitno je da ce Karadzic umrijeti u sudu kao i Seselj. VAzno je da je milosevic prno u sisu. i na kraju ce biti svi krivi i svi zapoceli rat.
- opa22
#99 ANTE GOTOVINA ALL ABOUT
Gotovini 24 godine zatvora, Markaču 18, Čermak oslobođen
Haški sud osudio je hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je Ivan Čermak oslobođen.
Izricanje presude izazvalo je proteste bivših vojnika i građana širom hrvatske, a centralni protestni skup organizovan je na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, gdje se okupilo nekoliko hiljada osoba.
Gotovina je u pritvoru od decembra 2005. kada je uhapšen na teritoriju Španije, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u martu 2004.
Haški sud osudio je hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je Ivan Čermak oslobođen.
Izricanje presude izazvalo je proteste bivših vojnika i građana širom hrvatske, a centralni protestni skup organizovan je na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, gdje se okupilo nekoliko hiljada osoba.
Gotovina je u pritvoru od decembra 2005. kada je uhapšen na teritoriju Španije, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u martu 2004.
Last edited by opa22 on 15/04/2011 12:32, edited 1 time in total.
-
palermo
#100 Re: Sutra presuda hrvatskim generalima za Krajinu
Za što ?ReD aka Socijalista wrote: Alfonse, neko je morao dati zapovjed jelde?
Ovo je zaista prevashodno pitanje odgovornosti civilne vlasti, al eto Gotovina je platio i za Tuđmana i za Šuška i za sva ona neprocesuiranja zločina po Hrvatskoj.