JoseMujica wrote:aaa ne vojnika Kojo...vojnike nalože patriotizmom rakijom i oni luduju....govorim baš o zapovjednom kadru koji je trebao držati uzde u svojim rukama.
U svakom slučaju izostala je reakcija zapovjednog kadra na izvještaje s terena. mogli su svakako pohapsiti te vojnike nakon informacije o zločinu...međutim nada, ništa, zero reakcija...zato gotovina i jeste u Hagu
Znam ja to, ali ne zna to maximus-decimus....cuj, kako bi ja razdvojio civile i vojnike u jednoj koloni...to me je pitao maximus-decimus, pa ja to idem njegovom logikom....Znas, sjetim se uvijek jedne scene, kada se ljudi prave naivni i ludi, a vezano je za zlocine, iz filma "Lepa sela, lepo gore"...kao, srpski vojnici upadaju u kucu i onako jedan od njih, koji je najmladji i kojeg svi gledaju kao nekog mladjeg brata, upada u jednu sobu i onako bez gledanja i razmisljanja opali rafal u ormar...poslije ulazi, ja mislim Dragan Bjelogrilc, koji je malo stariji i iskusniji vojnik, i vidi u tom ormaru ubijenog civila koji se sakrio tu...poslije, kad taj mladji vojnik zeli da udje u sobu, ovi ga kao grle i skrecu u drugu prostoriju kao da ne vidi da je slucajno ubio civila, da se ne bi potresao svojim ucinjenim djelom....kao,prema matrici tog filma, svako ubistvo, koje se desilo, a bilo ih je na hiljade, je bilo kao u zaru borbe i slucajno....malo dijete nisam i suplje od maximus-decimus i njemu slicnim mi je preko glave.