Presječen lanac prostitucije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

fantom slobode

Post by fantom slobode »

tempora wrote:Fanton, u Holandiji ne samo da manijake, pardon, pocinioce teskih krivicnih djela pustaju na vikend, vec mnogi osudjeni za silovanje, ubistvo i sl teska djela, dobiju alternativnu kaznu, ne jednom vec i po 4 puta!!!! I da, razlog je 90tih godina lezao u nedovoljnoj "akomodaciji" tj nedostatku celija, a sudije su to prihvatile zdravo za gotovo, pa se i dalje vode alternativom. :oops:
Eto vidite, nije to samo u Bosni problem, kada to ne moze da rijesi zemlja kao sto je Holandija, sto onda od nas ocekivati bolje rezultate.Ti makroi jos ispadose dobri pored ovih manijaka sto siluju, ubijaju, pa dobiju alternativnu kaznu.Izgleda da je doslo do dekadencije drustva, citavog globalnog sela.Znaci tempora, tamo najmanje 10 godina nista ne ucinise da se to stanje popravi, a puni love u budzetu.Meni to sve lici da to nekome u vlasti odgovara.
anais_nin

Post by anais_nin »

@fantom mislim da za vecinu problema (posebno drustvenih) POSTOJI RIJESENJE...samo se postavlja pitanje sta smatras rijesenjem....kriminala u svakom pogledu ce UVIJEK BITI....ali samo zato sto ce ga uvijek biti je li to treba da znaci da treba da prestanmo aktivno da radimo na tome da isti bude smanjen? Da se adekvatno kaznjava? Da makar TEZIMO tome da sistem ima smisla, da funkcionise?

Apropos terminologije....pa eto recimo u Kanadi je zastupljenost muskaraca u sferi prostitucije "puno ravnopravnija" nego kod nas....opet puno manji broj medju njima se bavi hetero nego gay radnjama.....zasto postoji tolika "neravnoteza" u smislu pola medju "korisnicima tog vida usluga" je pitanje na koje je bolje da odgovara neki sociolog.....ali globalno opet je znacajno veci broj muskaraca koji idu kod prostitutki (oba pola) nego zena.....

sto me dovodi do moje izjave o musko-zenskim odnosima na Balkanu....ne, rijecju "odnosi" nisam mislila na seksualne odnose...niti sam tu izjavu davala na osnovu "moje raje"....svi smo mi naravno vrlo osvjesteni, informisani, progresivni, emancipovani....i naravno druzimo se samo i ekskluzivno sa takvim istim osobama...tako da je kod nas sve divno i krasno, zene su i od strane muskaraca i od strane zena tretiraju predivno i jako fer....i naravno da nisu ZNACAJNO CESCE I VISE zrtve nasilja, zrtve seksualnih napada, zrtve trgovinom ljudima, prostitucije itd itd....

i naravno da nema apsolutno nikakve veze s vezom sto ce N likova otici i koristiti "usluge" u takvoj jednoj ustanovi, a zatim se punih usta okrenuti i nazvati neku zgodnu koku koja se voda s likom koji ima vise para nego on kurvom, sponzorusom, vakom, nakom i gorom.....ili ce isto tako stuci glavu nekom liku u kafani koji mu opsuje majku, jer pobogu odakle njemu pravu da pokazuje takvo nepostovanje prema zeni koja je njega rodila...i ne daj Boze da mu neko sestru nazove kurvom.... :roll: mislim to je uvreda nevidjenih proporcija....ali platiti za seks zeni koja nema ni najmanju zelju da ga dotakne je eto tek tako nesto usput, malo razonode prije nego ode drmnut koju ljutu, pogledat utakmicu s rajom, ili ode kuci svojoj "finoj zeni" i svojoj lijepoj djecici.....

Sto se Francuske tice i dokumentaraca itd itd ako si iz mog poredjenja shvatio da je prostitutkama u bilo kojoj zemlji na svijetu bajno, onda smo se pogresno razumijeli....trgovina ljudima, prostitucija u bilo kojem obliku i bilo gdje na svijetu je popracena tragedijom, i groznim i ogavnim pricama od kojih se covjeku stomak okrece.....ali neke zemlje eto imaju tu prednost da su malo stabilnije, da im zakonodavni sistem funkcionise malo bolje, pa se eto vise tih zlocinaca nadje iza resetaka....jer sta je alternativa? Ne raditi nista????

A sto se zatvora tice, pa mislis da u BiH ne pustaju na slobodu vikendom??? :? :roll:
anais_nin

Post by anais_nin »

fantom slobode wrote:
tempora wrote:Fanton, u Holandiji ne samo da manijake, pardon, pocinioce teskih krivicnih djela pustaju na vikend, vec mnogi osudjeni za silovanje, ubistvo i sl teska djela, dobiju alternativnu kaznu, ne jednom vec i po 4 puta!!!! I da, razlog je 90tih godina lezao u nedovoljnoj "akomodaciji" tj nedostatku celija, a sudije su to prihvatile zdravo za gotovo, pa se i dalje vode alternativom. :oops:
Eto vidite, nije to samo u Bosni problem, kada to ne moze da rijesi zemlja kao sto je Holandija, sto onda od nas ocekivati bolje rezultate.Ti makroi jos ispadose dobri pored ovih manijaka sto siluju, ubijaju, pa dobiju alternativnu kaznu.Izgleda da je doslo do dekadencije drustva, citavog globalnog sela.Znaci tempora, tamo najmanje 10 godina nista ne ucinise da se to stanje popravi, a puni love u budzetu.Meni to sve lici da to nekome u vlasti odgovara.
pa daj fantom ne budi naivan....hajde ti onda nama fino objasni sta to znaci "rijesiti problem prostitucije"????

mislim da se kroz skoro svaki drugi post na ovoj temi provukla ta izjava da PROSTITUCIJA POSTOJI SVUDA, i DA JE PROBLEM SVUDA!!!!

Ali valjda prvo treba pomesti ispred svojih vrata....raditi na promjenama i solucijama u okvirima BiH....

Znas u Iraku, Afganistanu, u Africi djeca svaki dan umiru od gladi u puno vecem broju nego djeca u Bosni....mozda bismo se i s tim jednostavno trebali pomoriti i dozvoliti im da jednostavno umiru....mislim od kad je svijeta i vijeka umiralo se od gladi, pa zasto onda da radimo ista po tom pitanju???? :?
visby

Post by visby »

Zamislite samo koji sok dozive te cure kada cuju da su u Bosni. Dobro su i zive, ja bi se ubio.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Hajde nadam se da ces uspjeti da nadjes rjesenje za ovaj drustveni problem.Ako ti to uspije, ocekujem da ces pobrati makar neko priznanje vezano za to.Nadam se da si i sada vec aktivno ukljucena u akcije na terenu, jer od teoretisanja nema nista.To je samo gubljenje vremena, treba krenuti sa akcijom.Naravno, preko ovog foruma mozes pomoci odredjenom broju zena, koje ce citajuci ovo ipak voditi racuna da ne upadnu u taj zacarani krug(nadam se da ce se forumasice koje su pomognute ovim komentarima biti dovoljno smjele da se zahvale pokretacu teme i svim ucesnicima u istoj, a posebno najvatrenijim).
Za moguce radnike unutrasnjih poslova, koji sada u nocnoj smjeni citaju ovo ili sudije koje iz ko zna kojih razloga ne mogu da spavaju mogu samo da kazem daj ucinite vec pobogu nesto, apelujemo da se to stanje promijeni.
Mislim da je u interesu svih onih koji su zabrinuti zbog ove drustvene devijacije odrzavanje jednog sveopsteg mitinga podrske ispred institucija Bosne i Hercegovine, institucija federacije i PC-e, a naravno i ispred svih konzularnih predstavnistva BiH u inostranstvu.Tako nesto bi sinhronizovanom akcijom pokrenulo rjesenje ovog goruceg problema i dovelo do toga da se smanji evidentno povecanje broja razvoda na teritoriji Bosne i Hercegovine, koji je u stalnom porastu.Jer ti losi balkanci ne bi vise isli kurvama, nego bi obilazili komsinice, kao onaj jadnicak na drugoj temi.
Dobro je da ti je ta raja osvjescena, informisana, progresivna, emancipovana, nadam se da je to slucaj i sa ostalim forumasicama i forumasima, a za one koji se okrecu za tom zgodnom kokom, koja voda tipa koji ima vise para nego on i nazvati je kurvom, sponzorusom i gorom(vakom nakom sam preskocio) mogu samo da kazem da ih treba biti stid i sram svog ponasanja i dimenzija(visina, sirina i duzina ).A mozda isti nemaju sestre, pa im se ne moze desiti da nju neko tako nazove, a ako stuku nekom glavu zato sto mu ovaj opsuje u kafani majku, tu smatram da izlaze u pogresne kafane, sada , da li zato sto nemaju novca za one mirnije ili ih privlaci okolina, ko ce ga znati, nije mi se desilo da mi je neko opsovao roditelja u kafani.
Nevezano za gornji dio komentara, stvarno ne pratim da li pustaju vikendom iz BiH zatvora, a ako pustaju, onda im svaka cast, sve vise se priblizavamo Evropi, mozda su nam to oni i naredili da tako radimo.
tempora rece da to i nije bas slucaj u Holandiji da se vise ovih losih nadje iza resetaka, no nadam se da je to izolovan slucaj na Zapadu, iako mi ovo pustanje kod nas , djeluje onako sumnjivo.
Prema tome, samo naprijed, treba krenuti u akciju, RAD cisti GRAD!!!!!!
.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Rado bi ti pomogao i dao objasnjenje na tvoje pitanje sta to znaci rijesiti problem prostitucije, ali mi se nekako cini da je on nerjesiv, napisah to u nekoliko prethodnih postova, jedino ako se ne nadje kakva prava licnost da povede covjecanstvo u svjetlu buducnost, pa makar onaj dio sto zivi u Bosni.Sreca, eto imamo dijasporu, pa se moze ocekivati da iskustva sa svih strana dovedu do promjene stanja.
Sto se tice tog metenja ispred svojih vrata, moram priznati da me ne ide, stalno mi dolaze ovi sto su zaduzeni za cistocu grada(ekoloska policija) i hoce da me kazne, ali eto vadim se na to sto sam druge nacionalnosti, jednom sam na sudu platio samo 50KM, jer sam oprao balkon, a oni me upratili, jos ja naivan otvorio i pohvalio se kako sam to sada lijepo zavrsio.Sreca kako poceh kukati o naciji, meni sudija sa 300spusti kaznu na 50KM.Zato nam je i grad prljav, ne daju vise ni balkone prati.
A za problem gladi, mislim u Bosni, valjda ce se rijesiti, ja kada god mogu kupim onoj djeci prosjacima po ulici makar 5 cevapa ili komad pite, a znam im dati nekada i pola sendvica koji upravo jedem, sve ne bi li sprijecio smrt djeteta na rubu egzistencije.Prijatelji me uvjeravaju da oni rade za nekoga i da malo bolje pogledam, jer su nekako podeblji, a ja im govorim da sam gledao na televiziji da i oni iz Biafre imaju izrazen stomak, sto znaci, da su ovi u Bosni, gladni.Eto pokusah da ti nesto napisem, nadam se da ti je cemu koristilo.
anais_nin

Post by anais_nin »

fantom, pomenuh takodje vise puta da postoji odredjeni broj ljudi na podrucju BiH koji se opet eto da ponovim lavovski bore da se neke stvari promjene na bolje....i postizu rezultate.....ne trazeci priznanja, zahvale ni slavu, nego rezultate i promjene....

vatreno reagujem na ovakve teme i eto opet se ponavljam zato sto su mi apatija i nezainteresiranost neprihvatljive....i vjerovatno sam plaho naivna, ali eto jos uvijek vjerujem da se svjest ljudi moze probuditi dijalogom, razgovorom, diskusijom, i sve dok vjerujem u to odbijacu da sutim o ovakvim stvarima....

sto se tice zatvora u BiH mogu ti potvrditi da je to praksa koju definitivno praktikuju KP Dom Zenica kao i zatvor u Mostaru....i to ne samo za osudjenike koji su to zbog "laksih presuda" nego su u pitanju zatvorenici koju su tu zbog jednog ili vise ubistava....neka ljudi, nek se malo prosetaju vikendom :oops:

P.S. ne znam da li je komentar u vezi dijaspore bio upucen meni, eto onako "preventivno" ukoliko jeste, samo da razjasnim da ja ne palamudim o problemima u BiH onako sa distance, ipak mi je do prije nekih godinu dana mjesto prebivalista bilo u istoj....
fantom slobode

Post by fantom slobode »

anais_nin wrote:fantom, pomenuh takodje vise puta da postoji odredjeni broj ljudi na podrucju BiH koji se opet eto da ponovim lavovski bore da se neke stvari promjene na bolje....i postizu rezultate.....ne trazeci priznanja, zahvale ni slavu, nego rezultate i promjene....

vatreno reagujem na ovakve teme i eto opet se ponavljam zato sto su mi apatija i nezainteresiranost neprihvatljive....i vjerovatno sam plaho naivna, ali eto jos uvijek vjerujem da se svjest ljudi moze probuditi dijalogom, razgovorom, diskusijom, i sve dok vjerujem u to odbijacu da sutim o ovakvim stvarima....

sto se tice zatvora u BiH mogu ti potvrditi da je to praksa koju definitivno praktikuju KP Dom Zenica kao i zatvor u Mostaru....i to ne samo za osudjenike koji su to zbog "laksih presuda" nego su u pitanju zatvorenici koju su tu zbog jednog ili vise ubistava....neka ljudi, nek se malo prosetaju vikendom :oops:
Eto dobro je znaci imamo i kadrove unutar domovine koji se sposobni za tako nesto.Dobro je da nije samo dijaspora, ja ti se odmah sjetim onog konobara Suska sta napravi sa svojim iskustvom sa Zapada.Nadam se da cemo ih uskoro vidjeti kako organizuju kakvo masovno okupljanje pred institucijama, a i da ce te kurve progovoriti koju o ljudima koji su im pomogli i koji su postigli znacajne rezultate na terenu.Znam ja da oni ne traze priznanja, ali je red da im mi, obicni gradjani odamo.Nije ni Tito trazio priznanja, ali mu ih je narod davao.Promjene uzrokovane radom tih volontera, zaljubljenika svojih ideala o boljem drustvu, srecnoj majci i veselim nanama su vjerovatno vidljive na svakom koraku u svakoj pa cak i maloj bosansko-hercegovackoj varosi tipa Olova (ne znam sto mi Olovo pade na pamet, valjda teska tema).Nadajmo se da ce njihova predanost povuci mlade, a i one mladje da pomognu i da ce pokret istih postati masovniji.Mozda bi se tu mogla iskoristiti i snaga pokreta za povrat devizne stednje gradjana, oni svakako zakazuju nakon Nove godine snazne proteste i akcije, pa pomislih, da ako bi se volonteri pridruzili i stali uz bok tim ljudima, mozda bi se osim povrata sredstava iz LJubljanske banke desilo da se i poboljsa polozaj zena primoranih na prostituciju u Bosni i Hercegovini.
I treba uraditi nesto po ovom pitanju(i po pitanju devizne stednje), ne treba sutiti o ovim stvarima, ja cu sutra svima na poslu da ispricam da je problem evidentan.A mogao bih se i komsijama pozaliti, ko zna, mozda ih bude stid, nesto mi par njih lici na potencijalne musterije mladih dama uvucenih u kriminalne radnje protiv svoje volje.
Nemoj da mislis da si naivna, ja sam naivan, sa onim svojim sendvicima sto ih dijelim po ulici, nekada mi ,priznajem, bude i zao, ostanem gladan.
anais_nin

Post by anais_nin »

neka sarkazma, dobar je...plaho :oops: kad sve drugo omahne, on je uvijek tu pri ruci....i vrlo efikasno sredstvo moram priznati....evo recimo kod mene je vrlo efikasno ugasio svaku zelju da se vise oglasim na ovom threadu....zahvaljujem....
fantom slobode

Post by fantom slobode »

becu wrote:Cisto mazanje ociju javnosti! U kraj im se nikad ne moze stati, tako da se sve ovo odvija pred okom policije i tuzilastva, naravno uz odredjene licne kompenzacije korumpiranim pojedincima. Uopste se i ne pokusavaju boriti protiv prostitucije. OVa hapsenja su po narudzbi. Eto sad razgovori oko reforme policije, pa da se pokaze kako je efikasna policija RS mozda :zzzz: Prostitucija u BiH cvjeta, a niko nista ne poduzima. Na kraju Superoglasnika hejbet onih oglasa tipa ''atraktivna djevojka poziva galantnu gospodu na nezaboravan provod''. Prema Kiseljaku i Vitezu, mali milion ''nocnih barova''. Sto je najtragicnije, kad ih stvarno odluce pohapsiti za nepunu sedmicu dana ih zamijeni neko drugi, pa dok bi to doslo do tuzilastva i procesuiralo se, neko vec masno bogat, i tako dalje u nedogled. Niko i ne vodi racuna o seksualno prenosivim bolestima. Sa ovakvom organizacijom borbe protiv prostitucije mnogo bi efikasnije bilo legalizirati ih do kraja pa ih barem hapsiti sto ne placaju porez drzavi i ne odlaze na sistematske preglede.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ovo je strasno. Nemam komentara :(
http://www.sarajevo-x.com/clanak/071225009
anais_nin

Post by anais_nin »

@mamice hvala za link za clanak...posto znam da puno ljudi ni ne pogleda sta se krije iza linka, kopiram clanak ovde :roll:

Objavljeno 25.12.2007. u 10:30
Djevojčice drogirane i zatvarane u kaveze

Nusreta Spasenić, Milodanka Borčić i Snježana Minić, majke tri maloljetnice iz Dervente, jučer su protestirale ispred zgrade Okružnog tužilaštva u Doboju zbog, kako su izjavile, nepravde koja se čini prema njima.

Majke su od glavnog okružnog tužioca u Doboju Saliha Memića zatražile odgovor o tome kako je moguće da glavni organizatori trgovine ljudima, tačnije njihovom djecom, i navođenja na prostituciju budu na slobodi.

Stravične su priče ovih majki o njihovoj djeci i o tome šta su preživjela. Mnoge su prije navođenja na prostituciju drogirane, a ako bi se koja od djevojčica predozirala, bacane su u kadu punu vode. Skidale su se polugole ili gole i utjerivane su u kaveze.

Zbog trauma koje su doživjele, smještene su u jednu od sigurnih kuća, ali majke ne znaju gdje. Sa njima kontaktiraju jednom u 15 dana putem telefona sa nepoznatog broja.

Da podsjetimo, jedinica MUP-a RS za posebne namjene nedavno je u spektakularnoj akciji izvela raciju u Derventi u nekoliko motela, noćnih barova, sjedišta benzinskih pumpi i stanova kako bi prekinula lanac trgovine ljudima radi navođenja na prostituciju. Povod za akciju bili su pozivi maloljetnih djevojčica za pomoć.

Kada se očekivalo da će devetero osumnjičenih za pomenuta teška krivična djela završiti iza rešetaka, Okružno tužilaštvo pritvorilo je samo Gorana Jeftića (25) iz Derventskog Luga i Slavena Vukovića (38) iz Donjih Vijačana kod Prnjavora.

Čedo Markelić, Milivoje Nović, Mladenko Nović, Husein Selvić, Slobodan Jamedžija, Maja Golub i Miloš Vračević, nakon što su istražiteljima dali izjave, pušteni su kućama.

Ogorčene majke iz Dervente, uz podršku velikog broja građana, u četvrtak, 20. decembra, u Derventi su organizirale proteste, a od jučer se nalaze ispred zgrade Tužilaštva u Doboju.

"Čekat ćemo da se, prije svega, Milivoju Noviću, ali i drugim bogatašima koji su izrabljivali našu djecu, stave lisice na ruke. Ako se to ne desi, uputit ćemo hitne zahtjeve visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, Tužilaštvu BiH, svim nevladinim organizacijama, premijeru RS Miloradu Dodiku i SIPA-i da nas zaštite od napasnika i siledžija koji misle da novcem mogu kupiti našu djecu“, kazala je za Dnevni avaz Nusreta Spasenić.

Majke je jučer primio okružni tužilac Salih Memić i pojasnio im da sedam uhapšenih osoba Tužilaštvo u nedostatku dokaza nije moglo zadržati u pritvoru. Memić se nakon toga nije obratio brojnim novinarima koji su čekali na ulazu.

Za nedjelju majke su zakazale novi veliki protest u Derventi. Ipak, najviše očekuju od SIPA-e i Tužilaštva BiH.

i sta covjek da kaze na ovo? :roll: da bi legalizacija rijesila nesto ovako? jer pobogu onda bi oni placali porez :roll:

u ovom momentu nas najveci problem su neadekvatne kazne, kao i zakon koji je tako postavljen da najmanje stiti zrtve :(
Post Reply