E ovako, starci mi idu za Ameriku iz Sarajeva, imaju dva presijedanja, u Zagrebu i Londonu. E sad pošto oni ne znaju engleski imaju problem kako će presjesti u Londonu u avion za Ameriku, prvi put idu, kao sto reko engleski nista ne znaju i tako
Presijedanje na aerodromu
-
armin1921
#1 Presijedanje na aerodromu
Pozdrav raja.
E ovako, starci mi idu za Ameriku iz Sarajeva, imaju dva presijedanja, u Zagrebu i Londonu. E sad pošto oni ne znaju engleski imaju problem kako će presjesti u Londonu u avion za Ameriku, prvi put idu, kao sto reko engleski nista ne znaju i tako
Imate li neke savjete kako će najlakše presjesti i kako će se najlakše snaći na aerodromu u Londonu, ipak je to ogroman aerodrom i nije lako, pogotovo njima..
Last edited by armin1921 on 27/01/2014 18:50, edited 2 times in total.
- muha_sa
#2 Re: Presijedanje na aerodromu
našeg svijeta nema gdje nema tako da ce garant neko bit s njima u avionu iz Zagreba do Londona pa ce im pomoc.armin1921 wrote:Pozdrav raja.
E ovako, starci mi idu za Ameriku iz Sarajeva, imaju dva presijedanja, u Zagrebu i Londonu. E sad pošto oni ne znaju engleski imaju problem kako će presjesti u Londonu u avion za Ameriku, prvi put idu, kao sto reko engleski nista ne znaju i takoImate li neke savjete kako će najlakše presjesti i kako će se najlakše snaći na aerodromu u Londonu, ipak je to ogroman aerodrom i nije lako, pogotovo njima..
- vazi
#3 Re: Presijedanje na aerodromu
muha_sa wrote:našeg svijeta nema gdje nema tako da ce garant neko bit s njima u avionu iz Zagreba do Londona pa ce im pomoc.armin1921 wrote:Pozdrav raja.
E ovako, starci mi idu za Ameriku iz Sarajeva, imaju dva presijedanja, u Zagrebu i Londonu. E sad pošto oni ne znaju engleski imaju problem kako će presjesti u Londonu u avion za Ameriku, prvi put idu, kao sto reko engleski nista ne znaju i takoImate li neke savjete kako će najlakše presjesti i kako će se najlakše snaći na aerodromu u Londonu, ipak je to ogroman aerodrom i nije lako, pogotovo njima..
upravo tako
prije mjesec dana putujem nica - london, easy jet kasni li kasni, cekamo svi..;cujem pored mene dvije eMgleskinje pricaju , ama ova jedna ima neki cudan naglasak, ne pricam engleski ali nesto mi suhveli, nakav sumadijski naglasak
Osim toga, ne brini, poznavanje ili ne jezika sve je fino napisano, znaju koliko imaju pauze od leta do leta, neka fino prate monitore i kad vide broj geta neka idu tamo i eto, sve fino pise i ne mogu pogrijesiti..A dok cekaju na monitoru to neka fino malo razgledaju po aerodromu... Sretan put im zelim
- Danguba
#4 Re: Presijedanje na aerodromu
Neka pitaju u avionu za Zagreb ili iz Zagreba za London ima li neko za Cemeriku i neka se prislepaju.armin1921 wrote:Pozdrav raja.
Drugo, najbitnije im je broj leta,vrijeme i izlaz. Gdje god sjedili iznad glave im se vrte brojevi letova i neka prate.
- branimir stulic
#5 Re: Presijedanje na aerodromu
Nek prate broj leta i nek ga potraze na displeju... Ti im mozes pomoci jer preko net-a sve mozes saznati- broj terminala, broj GATE-a i sl...ma nema problema. ako bas bude frka samo nek traze info pult i lagano-pokazati kartu i sve ce se samo kazati. I jos nesto... Morace popuniti karton- formular u avionu iz Londona za USA koji je obavezan za USA... I reci im nek ne petljaju pogotovo ako nose neku hranu ili puno poklona u vidu vatrene vode...
-
armin1921
#6 Re: Presijedanje na aerodromu
Mora ići rakija preko okeanabranimir stulic wrote:Nek prate broj leta i nek ga potraze na displeju... Ti im mozes pomoci jer preko net-a sve mozes saznati- broj terminala, broj GATE-a i sl...ma nema problema. ako bas bude frka samo nek traze info pult i lagano-pokazati kartu i sve ce se samo kazati. I jos nesto... Morace popuniti karton- formular u avionu iz Londona za USA koji je obavezan za USA... I reci im nek ne petljaju pogotovo ako nose neku hranu ili puno poklona u vidu vatrene vode...
-
armin1921
#7 Re: Presijedanje na aerodromu
Jel mozda neko zna imali ovakva mapa za aerodrom London?

Ovo mapa aerodroma u Zagrebu, pa sam konto da im isprintam da im bude lakše, pa ako nadjem negdje ovako slično za London, može im dosta pomoći..

Ovo mapa aerodroma u Zagrebu, pa sam konto da im isprintam da im bude lakše, pa ako nadjem negdje ovako slično za London, može im dosta pomoći..
-
armin1921
#8 Re: Presijedanje na aerodromu
.muha_sa wrote:ne treba ti toarmin1921 wrote:Jel mozda neko zna imali ovakva mapa za aerodrom London?
procitaj na karti koji je broj izlaza i vozdra--kad znaju broj izlaza lako je nac jer imaju putokazi koji ih odvedu drito na taj izlaz.
- muha_sa
#9 Re: Presijedanje na aerodromu
ne treba ti toarmin1921 wrote:Jel mozda neko zna imali ovakva mapa za aerodrom London?
-
armin1921
#10 Re: Presijedanje na aerodromu
ne treba ti to
procitaj na karti koji je broj izlaza i vozdra--kad znaju broj izlaza lako je nac jer imaju putokazi koji ih odvedu drito na taj izlaz.[/quote]
Ma jest, lako im je u ZG, bez problema, dok je u londonu drugacije dosta
- muha_sa
#11 Re: Presijedanje na aerodromu
svugdje je isto--samo je negdje veci negdje manji aerodrom i ništa drugo.armin1921 wrote:
nek prate broj izlaza za njhov let i vozdra.
još ti rekoh da našeg svijeta (s našeg govornog podrucja) nema gdje nema tako da nema šanse da ama baš niko nema u avionu za London ko ce im pomoc.
bez brige i sretan im put
- Koshpa
#12 Re: Presijedanje na aerodromu
armin1921 wrote:Pozdrav raja.
Armine, posto ti roditelji prvi put putuju a ne poznaju jezik drzave u koju idu najbolje ti je da im rezervises kolica ( zbog ne poznavanja jezika ) imas na to pravo i to se ne placa. Tako ce najsigurnije stici na odrediste, od Sarajeva pa do Amerike za njih se brinu stjuardese cim slete u London sjedaju u kolica i Stjuardesa ih vodi na njihov GATE ( izlaz ) i osigurava im sve sto im je potrebno da udju u avion. Tako isto kada slete u Ameriku preuzet ce ih u kolica i odvesti do osobe koja ih ceka na aerodromu.
-
armin1921
#13 Re: Presijedanje na aerodromu
Kako se rezervišu ta kolica, prvi put čujem za toKoshpa wrote:armin1921 wrote:Pozdrav raja.
Armine, posto ti roditelji prvi put putuju a ne poznaju jezik drzave u koju idu najbolje ti je da im rezervises kolica ( zbog ne poznavanja jezika ) imas na to pravo i to se ne placa. Tako ce najsigurnije stici na odrediste, od Sarajeva pa do Amerike za njih se brinu stjuardese cim slete u London sjedaju u kolica i Stjuardesa ih vodi na njihov GATE ( izlaz ) i osigurava im sve sto im je potrebno da udju u avion. Tako isto kada slete u Ameriku preuzet ce ih u kolica i odvesti do osobe koja ih ceka na aerodromu.
- Koshpa
#14 Re: Presijedanje na aerodromu
Pri pravljenju rezervacije ili kupovine karte, naglasis da ti roditeljima trebaju kolica zbog ne poznavanja jezika ( to su ti inace invalidska kolica ali se sluze i u ovu svrhu) ako ne mognes dobiti kolica jer je ogranicen broj po avionu onda trazi da ti daju MAAS ( meet and assist ) tj asistenciju pri transferu na aerodromima.armin1921 wrote:Kako se rezervišu ta kolica, prvi put čujem za toKoshpa wrote:armin1921 wrote:Pozdrav raja.
- drndalo
#15 Re: Presijedanje na aerodromu
Poslusaj Koshpu, sistem radi. Posebno u Londonu Heathrow, koji ima 5 odvojenih terminala za razlicite kompanije i vrste letova... Pa kako ce iz ZAG najvjerovatnije letiti Croatia-om (stizu na terminal 1), a lete British-om za USA sa terminala 5... A ovi su toliko daleko da trebas hvatati prevoz metroom ili autobusom izmedju tih zgrada... Ako lete iz ZAG British-om, a ne Croatia-om, onda je situacija malo bolja, jer bi i stigli i posli iz Terminala 5... To je toliko ogromno, da ti nikakav plan njima koji prvi put putuju ne moze pomoci...
- touch brain
#16 Re: Presijedanje na aerodromu
netko je napisao da treba samo pratiti znakove ali to nije bas tako..uvijek se desi da nesto trebas pitati i ako ti roditelji ne znaju ni malo engleski to moze biti veliki problem...kolica su dobar prijedlog
- kockica_kockica
#17 Re: Presijedanje na aerodromu
Platis eskort ako nisu sigurni kako...
Napises im na papir sta trebaju traziti...
Transfer - Gate xy Terminal xy
Napises im pitanje o smjernicama na papiru sa objasnjenjem da ne govore jezik.
I da mole da im se pokaze kuda da idu...
Napises im na papir sta trebaju traziti...
Transfer - Gate xy Terminal xy
Napises im pitanje o smjernicama na papiru sa objasnjenjem da ne govore jezik.
I da mole da im se pokaze kuda da idu...
-
Djubre_
#18 Re: Presijedanje na aerodromu
Jao ja sam isao, sarajevo - wienna - chicago.. aerodrom u becu isto strahota..
Poslusaj me, kada dodju na aerodrom u london, znat ce koliko imaju vremena do slijedeceg leta.. po aerodromu hodaju stjuardese hajmo reci.. obucene su u uniforme iste sve.. samo neka neku zaustave.. hello.. sorry.. i dadnu im karte tj kovertu.. i ona ce ih odvesti pravo do tog izlaza, i rece im ovdje budite u toliko i toliko sati.. i zavrseno.
Druga opcija, u zagrebu ko jos bude cekao taj isti avion, neka pitaju da li jos neko ode u ameriku taj i taj grad.. poznajete li jezik itd..
Tako smo ja i jedna baba iz sarajeva otisli.. ona za new york ja za chicago..
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Poslusaj me, kada dodju na aerodrom u london, znat ce koliko imaju vremena do slijedeceg leta.. po aerodromu hodaju stjuardese hajmo reci.. obucene su u uniforme iste sve.. samo neka neku zaustave.. hello.. sorry.. i dadnu im karte tj kovertu.. i ona ce ih odvesti pravo do tog izlaza, i rece im ovdje budite u toliko i toliko sati.. i zavrseno.
Druga opcija, u zagrebu ko jos bude cekao taj isti avion, neka pitaju da li jos neko ode u ameriku taj i taj grad.. poznajete li jezik itd..
Tako smo ja i jedna baba iz sarajeva otisli.. ona za new york ja za chicago..
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
- kockica_kockica
#19 Re: Presijedanje na aerodromu
Beograd ima jako dobare gradske linije, bus, tramvaj... (ove karte su jeftine, i lako pitas da ti neko objasni gdje koji bus ide, staje gdje presjedas, koji broj i tako to, ne znam gdje ces odsjesti ali svakako na recepciji hotela pitaj kako da najlakse dodjes do odredjene destinacije)krkalf wrote:Zdravo svima,
ovo je moj prvi post na ovom forumu. Pratim ovaj forum duze ali nisam se uklucivao u diskusije, ne znam dali je ovo pravo mesto za moju molbu ali tema je aktivna pa reko da potrazim malu pomoc. Treba mi informacija, nadam se da neko zna i ima iskustva sa prevozom u Beogradu. Slecem na aerodrom u Beogradu rano ujutru, imam brdo posla jedno 2-3 dana, treba da vozim po gradu. Ne znam sta je bolje, taksi (citam da je nepouzdan i skup) ili rent-a-car (koji je vjerojatno skup). Dali neko moze da mi pomogne?
Taxi nije tako skup... izgovori tacno adresu i ne brini.. samo kazes meni se zuri vec kasnim najkracim putem molim vas...
Ren-a-car ako uzmes, a ne poznajes grad bit ces doslovno kao Alisa u zemlji cudesa - ovo je krajnje rjesenje...
I da obavezno kupi kartu Beograda da tacno znas gdje ides, meni pomoglo, jer sam neke stvari obavila pjeske obzirom da je bilo blizu, ostale stvari sam kombinovala taxi i bus...
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#20 Re: Presijedanje na aerodromu
Ta ceti karta prije nego sto bukiras ili kad burkiras kartu nazoves i kazes da sepas i sl. folovoe golove, dodje ona po tebe sa onim golf autom i odveze te kao gospodina do gate zeljenog. Na svim vecim aerodromima ja se koristom tim folom. Ili unidjes u areodorm ako imas muda ispucas koji mnetak ili civat sanzer u zrak i viknes servis - treba do gejta dajte prevozmuha_sa wrote:ne treba ti toarmin1921 wrote:Jel mozda neko zna imali ovakva mapa za aerodrom London?
procitaj na karti koji je broj izlaza i vozdra--kad znaju broj izlaza lako je nac jer imaju putokazi koji ih odvedu drito na taj izlaz.
- drndalo
#21 Re: Presijedanje na aerodromu
Taxi u Beogradu nije skup, nesto u rangu naseg Crvenog... Savjet, vidi da izbjegavas Beogradski "Sarajevo" taxi, tj. ove sto voze iz Titinih doba, sjecikese. Posebno na aerodromu, zeljeznickoj i autobuskoj... Imaju razne taxi firme koje voze osim njih, dobro i posteno...krkalf wrote:Zdravo svima,
ovo je moj prvi post na ovom forumu. Pratim ovaj forum duze ali nisam se uklucivao u diskusije, ne znam dali je ovo pravo mesto za moju molbu ali tema je aktivna pa reko da potrazim malu pomoc. Treba mi informacija, nadam se da neko zna i ima iskustva sa prevozom u Beogradu. Slecem na aerodrom u Beogradu rano ujutru, imam brdo posla jedno 2-3 dana, treba da vozim po gradu. Ne znam sta je bolje, taksi (citam da je nepouzdan i skup) ili rent-a-car (koji je vjerojatno skup). Dali neko moze da mi pomogne?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#22 Re: Presijedanje na aerodromu
Jel letis s ovima iz BGdrndalo wrote:Taxi u Beogradu nije skup, nesto u rangu naseg Crvenog... Savjet, vidi da izbjegavas Beogradski "Sarajevo" taxi, tj. ove sto voze iz Titinih doba, sjecikese. Posebno na aerodromu, zeljeznickoj i autobuskoj... Imaju razne taxi firme koje voze osim njih, dobro i posteno...krkalf wrote:Zdravo svima,
- drndalo
#23 Re: Presijedanje na aerodromu
Jebavace te osim snalazenja autom i parking, nit znas gdje ga ima, niti koliko kosta, niti koliki je limit duzine parkiranja u kojoj zoni, a kazna koju dobijes za lose parkiranje na rent-a-car-u stize tebi na naplatu... Kad sve saberes, pored gradskog saobracaja mislim da je taxi jeftiniji...
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#24 Re: Presijedanje na aerodromu
Kakav ba Beograd i auto ... na aerodromu cim izadjes saletat ce te taxiji .,.popni se gore na dolazni terminal stepenicama i uhvati neki koji dovoozi putnike jer kao i na Sarajevskom , ti aerodrom taxisti deru dok su svi ostali ok...upali taximetar i vozi ...naravno planiraj da zavrsavas stvari u krugu a ne da se vozis sa kraja na kraj grada jer je BG povelik ... cijena taxija je kao u Sa otprilike samo sto su daljine sve vece pa izgleda skuplje ...prema aerodromu vecin taxi kompanija ima uslugu fixne cijene iz bilo kojeg dijela grada za 10 EUR ...krkalf wrote:Hvala na brzim odgovorima. Ipak ne bih teksijem, naslusao sam se raznih prica. Imam dobar GPS vodic na mom smartfonu, a verujem da i renta-kar agencije imaju to u svojim autima, tako da ne verujem da cu imati problem sa navigacijom. Jedino ne znam kolke su im cene. Na nekim sajtovima imaju postavljen cenovnik, no bojim se da nama 'skrivenih' troskova. Dali nako ima iskustvo?
Koliko ces izgubiti vremena da nadjkes parking, platis parking , guzve i naravno renta car...puno jeftinije a elegantnije ce te doci taxi ...ja ne bih tog stresa sa autom po nepoznatom gradu cak i da me vise dodje to sve ...
- drndalo
#25 Re: Presijedanje na aerodromu
Ne znam, ja u BG nikad nisam imao lose iskustvo sa taxijem, doduse, trudio sam se da biram samo "pink taxije", "bijele taxije", "plave taxije", dakle sve osim BEG taxija, koji je pandan naseg SA taxija... Posebno ako ih jos zovnes preko dispecerskog centra, a ne zaustavis na ulici... Parking u BG je velika jebada, i nadam se da se neces pokajati...