Preseljenje u EU
-
niceman
#1 Preseljenje u EU
cao raja, naime ja i supruga smo naletili na neke probleme vezano za Uk jer je ona britanka, pa smo imali problem sa vizom, opcija je da se preselimo u eu, pitanje je ona kao britanka ako se preseli i pocne raditi recimo u danskoj, koja je procedura da joj se pridruzim, ili ako mogu produziti boravak jer imam samo nas BiH pasos
- friskyoreo
#2 Re: Preseljenje u EU
Sve zavisi od drzave do drzave sto se tice same procedure.niceman wrote:cao raja, naime ja i supruga smo naletili na neke probleme vezano za Uk jer je ona britanka, pa smo imali problem sa vizom, opcija je da se preselimo u eu, pitanje je ona kao britanka ako se preseli i pocne raditi recimo u danskoj, koja je procedura da joj se pridruzim, ili ako mogu produziti boravak jer imam samo nas BiH pasos
U biti, ona se prijavi u zemlji EU, odnesete vjencani list, ti dobijes boravisnu vizu na 5 godina. Znaci bez obzira na zakone o boravistu lokalne zemlje, u ovom slucaju se primjenjuju pravila EU. Tako da je negdje i povoljnije npr. ako si vjencan sa gradjaninom eu a ne zivite u maticnoj zemlji eu supruznika.
-
niceman
#3 Re: Preseljenje u EU
najvise me interesuje od dana kada ona pocne sa zaposlenjem u nekoj od drzava..koliko ja trebam cekati da joj se pridruzim...ne moze odmah,sumnjam...
- friskyoreo
#4 Re: Preseljenje u EU
Koliko ja znam, mislim da ti ne cekas dugo na tzv "spajanje porodice" i ides na intervjue u ambasade i ostala ta sranja, tj ne prolazis tu proceduru. To bi prolazio sve da idete zivjeti u Englesku. Ali posto se radi o sasvim drugoj situaciji, tu se primjenjuju pravila EU a ne pravila lokalne drzave, tako da je ta opcija puno laksa i manje komplikovana.niceman wrote:najvise me interesuje od dana kada ona pocne sa zaposlenjem u nekoj od drzava..koliko ja trebam cekati da joj se pridruzim...ne moze odmah,sumnjam...
-
niceman
#5 Re: Preseljenje u EU
znam ono kad raja preda npr za njemacku ceka po tri mjeseca ako je supruga njemica ali mi mjenjamo drzavu iz uk selimo npr u drugu.eh da li imamm pravo ja doci kod supruge u eu i prijaviti boravak na njenu adresu...da li mogu ostati duze od tri mjeseca ili se moram vratiti..da li odobravaju mozda boravak na duze
- friskyoreo
#6 Re: Preseljenje u EU
To ti nisam siguran reci u ovom slucaju. Recimo u Austriji ti imas pravo da odes tamo i predate tamo zahtjev. Ukoliko se ne rijesi zahtjev u roku od 3 mjeseca ti moras izaci iz zemlje. Ali uglavnom zavrsi se to puno brze, ti dobijes boravisnu i ostajes tamo.niceman wrote:znam ono kad raja preda npr za njemacku ceka po tri mjeseca ako je supruga njemica ali mi mjenjamo drzavu iz uk selimo npr u drugu.eh da li imamm pravo ja doci kod supruge u eu i prijaviti boravak na njenu adresu...da li mogu ostati duze od tri mjeseca ili se moram vratiti..da li odobravaju mozda boravak na duze
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#7 Re: Preseljenje u EU
niceman wrote:cao raja, naime ja i supruga smo naletili na neke probleme vezano za Uk jer je ona britanka, pa smo imali problem sa vizom, opcija je da se preselimo u eu, pitanje je ona kao britanka ako se preseli i pocne raditi recimo u danskoj, koja je procedura da joj se pridruzim, ili ako mogu produziti boravak jer imam samo nas BiH pasos
Sto se Danske tice, ako je na njen trosak, a ona ima sredjeno sve te, njena zarada je dovoljna za vsa dvoje onda moze, ali tebi se ne broji nikakav status. Jednostavno ne mozes biti teret drzavi, niti mozes ostvariti bilo kakva prava, pa cak ni raditi. Postoje mogucnosti ali ako te zanima, reci pa cu pisati, jer nisam skonto jel spominjete Dansku samo kao primjer.
-
niceman
#8 Re: Preseljenje u EU
pozdrav drug...samo me interesuje u vezi njenog posla,dao sam primjer danske samo...znaci ona dodje u dansku pocne raditi i ja hocu da joj dodjem..ne bih radio imam nesto ustedjevine pa bih bio dok se ona ne snadje...opet pitam drug..da li bih mogao na neki nacin dobiti duze od 3mjeseca na racun nje ali da budem siguran da ce mi odobriti
- Zviz
#9 Re: Preseljenje u EU
niceman wrote:pozdrav drug...samo me interesuje u vezi njenog posla,dao sam primjer danske samo...znaci ona dodje u dansku pocne raditi i ja hocu da joj dodjem..ne bih radio imam nesto ustedjevine pa bih bio dok se ona ne snadje...opet pitam drug..da li bih mogao na neki nacin dobiti duze od 3mjeseca na racun nje ali da budem siguran da ce mi odobriti
Ako ste u braku najmanje 18 do 24 mjeseca (treba dokumentacija) moze, pod uslovom, da ima ona radnu dozvolu i boravisnu, te da moze izdravati tebe i morate biti na istoj adresi. Ti nemas pravo, doslovice, na nista odnosno potpuni si ovisnik o njenom radu tj. napustate drzavu skupa ili samo ti u slucaju raskida radnog, i ostalih zezancija.
-
niceman
#10 Re: Preseljenje u EU
u braku smo 3 godine...znaci ja bih od nje zavisio..vjencani smo u londonu...ali viza nam se zakomplikovala pa bih negdje..medjutim samo me ovaj boravak zeza posto imam samo nas Bh pasos...
- Zviz
#11 Re: Preseljenje u EU
niceman wrote:u braku smo 3 godine...znaci ja bih od nje zavisio..vjencani smo u londonu...ali viza nam se zakomplikovala pa bih negdje..medjutim samo me ovaj boravak zeza posto imam samo nas Bh pasos...
Dobro. Posao treba da nadje, da pridobije boravisnu i radnu na racun posla i da je zarada dovoljna za vas oboje. Ima ovdje kod mene u susjedstvu Austrijanka sa muzom iz Novog Zelanda, njemu su odobrili skolovanje. On ide u skolu ona radi. Nije frka.
-
niceman
#12 Re: Preseljenje u EU
ne znas mozda detalje koliko treba da zaradjuje i to , neka procjena bukvalno...znaci dodjemo nas dvoje tamo gdje se daje boravak i predamo koliko zaradjuje i imamo sanse za dobiti...kakav je nacin upisa nekog studija npr u austriji da pokriva boravak npr.sorrry na pitanjima hajde reko nedelja pa raja odmara mozak pa ima vremena hhehe
- Zviz
#13 Re: Preseljenje u EU
Austrijanka zivi i radi u Danskoj. O troskovima studija (nekog) u Austriji, pojma nemam. U Danskoj je skolovanje dzaba, osim knjiga. Zakonske cifre nema, okvirna cijena bi rekao cca. 24.000dkr na ruke, mozda manje. Mogu sutra provjeriti.niceman wrote:ne znas mozda detalje koliko treba da zaradjuje i to , neka procjena bukvalno...znaci dodjemo nas dvoje tamo gdje se daje boravak i predamo koliko zaradjuje i imamo sanse za dobiti...kakav je nacin upisa nekog studija npr u austriji da pokriva boravak npr.sorrry na pitanjima hajde reko nedelja pa raja odmara mozak pa ima vremena hhehe
-
niceman
#14 Re: Preseljenje u EU
da samo znas kakvih komplikacija su nam englezi napravili boze sacuvaj...heleneise...znas sta me jos interesuje nikako da skontam..onna radi s npr da li ja mogu sutra doci i predati za boravak duzi od 3mjes.kaze kolega prije da ako mi ne razmotre u toku 3 mjes moram nazad..malo mi to nezgoda sad
- Zviz
#15 Re: Preseljenje u EU
niceman wrote:da samo znas kakvih komplikacija su nam englezi napravili boze sacuvaj...heleneise...znas sta me jos interesuje nikako da skontam..onna radi s npr da li ja mogu sutra doci i predati za boravak duzi od 3mjes.kaze kolega prije da ako mi ne razmotre u toku 3 mjes moram nazad..malo mi to nezgoda sad
Da budemo nacisto, rijec je o Danskoj odnosno u slucaju da ona ima posao u Danskoj i na racun posla boravisnu i radnu dozvolu. U tom kontekstu vi mozete kao njen suparnik ako mozete dokazati da se muz i zena duze od 18-24 mjeseca boraviti 1000 godina u Danskoj, dok god ona ima posao. Jer se na njenom racunu. To sa 3 mjeseca uopste ne igra uloge u ovom slucaju odnosno primjeru.
-
niceman
#16 Re: Preseljenje u EU
drug ziv mi bio za mustuluk hvala ti punoo..zelim ti sve najj
-
swanfilter
#17 Re: Preseljenje u EU
U slucaju samo boravka, mozes i 180 dana u komadu ... Mada ne znam da li treba napustiti drzavu gostiteljicu nakon 90 dana pa ponovo ulaz nazad ...
Last edited by swanfilter on 19/04/2015 19:24, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#18 Re: Preseljenje u EU
Zviz wrote:Da budemo nacisto, rijec je o Danskoj odnosno u slucaju da ona ima posao u Danskoj i na racun posla boravisnu i radnu dozvolu. U tom kontekstu vi mozete kao njen suparnik ako mozete dokazati da se muz i zena duze od 18-24 mjeseca boraviti 1000 godina u Danskoj, dok god ona ima posao. Jer se na njenom racunu. To sa 3 mjeseca uopste ne igra uloge u ovom slucaju odnosno primjeru.
-
niceman
#19 Re: Preseljenje u EU
jos samo jedno brzinsko nakon sto pocne supruga raditi koliko treba raditi vremenski da pokaze ili mogu odmah
- Zviz
#20 Re: Preseljenje u EU
niceman wrote:drug ziv mi bio za mustuluk hvala ti punoo..zelim ti sve najj
Hvala. Sretno vam zelim.
A propos tri mjeseca. To, bar u Danskoj, za drzavljane drzava koje nisu clanice EU vazi na sljedeci nacin: tri mjeseca rada u Danskoj se dopusta npr. Makedoncu, Bosancu etc. ka radna sila na isporuci odnosno kao dio strane firme koja obavlja projekat odnoso ima sporazum o projektu sa drugom (danskom) firmom. U tom slucaju, ako Bosan je zaposljen u firmi porijekla iz Madjarske, te tamo ima boravisnu i radnu sredjenu, te boravi neprestano najmanje 12 mjeseci u Madjarskoj, moze do tri mjeseca u ime te firme rditi u Danskoj iskljucivo na racun zadatka.
Za sve ostalo, ako je rijec o drzavljanima ne drzava clanice EU, vazi pravilo GreenCard i bodovanje.
- Zviz
#21 Re: Preseljenje u EU
Po zakonu moze od prvog radnog dana ako vec zna za posao itd. pa je u stanju unaprijed predati zahtjev tj. ako unaprijed posjeduje ugovor o poslu etc. Inace od dana kad potvrde zahtjev ako se ona prvo doseli pa poslje trazi spajanje.niceman wrote:jos samo jedno brzinsko nakon sto pocne supruga raditi koliko treba raditi vremenski da pokaze ili mogu odmah
- Zviz
#22 Re: Preseljenje u EU
Suparnik supruznik bolja polovica meni isto.RNG_25 wrote:Zviz wrote:Da budemo nacisto, rijec je o Danskoj odnosno u slucaju da ona ima posao u Danskoj i na racun posla boravisnu i radnu dozvolu. U tom kontekstu vi mozete kao njen suparnik ako mozete dokazati da se muz i zena duze od 18-24 mjeseca boraviti 1000 godina u Danskoj, dok god ona ima posao. Jer se na njenom racunu. To sa 3 mjeseca uopste ne igra uloge u ovom slucaju odnosno primjeru.![]()
-
niceman
#23 Re: Preseljenje u EU
hvala ti na vremenu i info mozda me nisi skonto sto sam htio reci ali vise sam pitao za nju nego za mene ali makar imam sada i ovo...mislio sam ona kada dobije posao koliko treba raditi na tom mjesti da bih me mogla prijaviti i da bih ja trazio porduzenje ili mze odmah nakon njenog zaposlenja..izvini na nesporazumu,moja greska
-
niceman
#24 Re: Preseljenje u EU
izvini vec si odg kasno mi poruke dolaze..hvala tidrug na odogvorima i zalaganju..zivio mi
-
niceman
#25 Re: Preseljenje u EU
ako neko zna pravilo koliko godisnje treba supruga da zaradjuje da bih se mogli "spojiti" nece biti i to na odmet