Preseljenje u Englesku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
watervoter

#1 Preseljenje u Englesku

Post by watervoter »

Merhaba raja,pisao sam na drugom podforumu no izgleda da se jako malo pise tamo pa cu pokusati ovdje.

Ubrzo bi trebao preseliti u Englesku na jednogodisnji master pa bi imao nekoliko prakticnih pitanja,bio bi pravo sretan ako bi mi neko mogao pomoci od raje koja zivi tamo ili zna vise. :razz:

1. Gdje najjednostavnije i najbrze otvoriti bankovni racun?Je li mi od dokumentacije dovoljan BH pasos i biometrijski dokument koji ce mi dati?Sve sto mi treba je da dobijem debitnu karticu koju mogu koristiti za online kupovinu i za Paypal.Odlazak u minus mi je nebitan,treba mi sto niza mjesecna naknada i neka normalna pokrivenost bankomatima i online pregled stanja troskova.

2. Koju SIM karticu mogu najjednostavnije kupiti vec prvi dan za telefon?Neki obican broj minuta za pozive i poruke, uglavnom mi treba mi 3G internet.

3. Da li je igdje moguce kupiti mobilni telefon na 12 mjeseci?Sve vidim ugovore na 24 mjeseca?

4. Da li je nekih 50 funti sedmicno dovoljno za hranu za jednu osobu ako sam sebi kuham?

5. Koja je najjeftinija samoposluga za opskrbu - Aldi, Sainsbury's ili neka treca?

6. Da li mom drugu koji studira u Austriji na studentskoj vizi treba i britanska viza da me posjeti?

Hvala puno!!! :bih: :bih: :bih:
watervoter

#2 Re: Preseljenje u Englesku

Post by watervoter »

Je li nas to nikako nema u UK da se da savjet svi se rasporedili u GER i SWE? :razz: :bih:
martymcfly

#3 Re: Preseljenje u Englesku

Post by martymcfly »

1. Najjednostavnije ti je izvaditi obicnu FlexAccount debitnu karticu u Nationwide banci. Trebat ce ti dokaz prebivalista i dokaz studentskog statusa. Za bankomate ne brini jer ovdje skoro svi bankomati imaju besplatno podizanje i nema veze ako ides na bankomat neke druge banke, nista se ne naplacuje.

2. i 3. Pogledaj sta se nudi na EE, Three i T Mobile mrezama. Postoje ugovori na 12, cak i studentski ugovori na 9 mjeseci, i obicno su oko £20 mjesecno za neki odredjeni broj minuta i poruka, ja bih licno stavila kao prioritet neograniceni internet. To mozes srediti bez problema kad stignes jer su njihove radnje svugdje.

4. i 5. £50 je i vise nego dovoljno za hranu, pogotovo ako ces kuhati. Aldi je najjefitiniji a kvalitet jer identican kao u svim ostalim radnjama, ali sve ovisi gdje ces zivjeti i sta ce ti biti dostupno. Ako nemas Aldi u blizini, potrazi Morrisons ili Tesco. Za sve higijenske potrepstine, potrazi najblizi Boots i uzmi njihovu loyalty card.

6. Reci drugu da nazove britanski kozulat i raspita se.

Gdje ces zivjeti? Sretno i javi se ako ti jos sta treba.
Edin H.

#4 Re: Preseljenje u Englesku

Post by Edin H. »

Sainsbury's je jedan od skupljih supermarketa, ali su mozda najbolji odnosom cijena - kvalitet. U svakom slucaju imaju najbolji hljeb. :oops:
Edin H.

#5 Re: Preseljenje u Englesku

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:Sainsbury's je jedan od skupljih supermarketa, ali su mozda najbolji odnosom cijena - kvalitet. U svakom slucaju imaju najbolji hljeb. :oops:
6. Da treba mu viza na bosanski pasos.
watervoter

#6 Re: Preseljenje u Englesku

Post by watervoter »

Hvala puno na odgovorima. :razz: Kako dokazujem prebivaliste,je li se misli na biometrijsku karticu koju bih trebao dobiti tamo?Problem je sto sam prijavio adresu fakulteta u aplikaciji za vizu jer tek trebam tamo naci sobu kada dodjem.Da li to onda negdje moram prijaviti da sam promijenio adresu? :bih:
martymcfly

#7 Re: Preseljenje u Englesku

Post by martymcfly »

Neces moci izvaditi debitnu karticu dok ne budes imao adresu prebivalista (logicno), tj dok ne nadjes sobu, tako da ti predlazem da vec sada pocnes traziti sobu jer to moze potrajati (dok nadjes gdje, s kim, itd). Nije problem dogovoriti sve i potpisati ugovor unaprijed.

Pogledaj i ovdje sta se trazi, a onda mozes i aplicirati za karticu unaprijed online:http://www.nationwide.co.uk/products/cu ... d-benefits
watervoter

#8 Re: Preseljenje u Englesku

Post by watervoter »

Vec sam pronasao par potencijalnih soba i dogovorio da ih pogledam kada stignem u Englesku tako da ce vjerovatno biti jedna od tih.Gdje onda prijavljujem da sam tada na toj adresi?Policija,opcina,servis za strance?Najveci problem za te sobe je sto traze stalni nalog banke a bankovni racun eto ne mogu otvoriti dok ne dobijem tu sobu za koju mi i treba.Zbunjen sam. :? Mogu li otvoriti bankovni racun sa biometrijskom karticom,iznajmiti stan,pa onda promijeniti prebivaliste?Moraju li mi izdati novu karticu? :?
martymcfly

#9 Re: Preseljenje u Englesku

Post by martymcfly »

Evo procitaj ovdje:https://www.bba.org.uk/wp-content/uploa ... _Oct12.pdf

U nekim bankama, npr Barclays, mozes otvoriti aplikaciju za karticu preko interneta, i onda potvrditi adresu kad je budes imao: http://www.barclays.co.uk/current-accou ... t-accounts

Moras obratiti paznju na to s kim ces zivjeti. Ako dijelis kucu/stan sa redovnim studentima, necete morati placati council tax. Ako zivis sam ili dijelis kucu sa ljudima koji nisu studenti, postoji sansa da cesmorati placati council tax: http://www.ukcisa.org.uk/Information--A ... cil-Tax#RL

Koji grad i koji univerzitet?
pirmin

#10 Re: Preseljenje u Englesku

Post by pirmin »

Ovo "Merhaba" vise ni Turci ne govore.

:D
Sarayman

#11 Re: Preseljenje u Englesku

Post by Sarayman »

pirmin wrote:Ovo "Merhaba" vise ni Turci ne govore.

:D
Taman mu i ja htjedoh nešto reći u smislu da bi bilo bolje da je pozdravio na bosanskom, kad si ti uletio klizeći..
Post Reply