U (al)aksi sam sa. aerodroma. Peyton. Nikada prije rata avioni nisu manevrisali iznad Kiseljaka i Visokog pri polijetanju ili slijetanju. Sada to masovno čine. Naredio sam predsjedniku kućnog savjeta da nas kolektivno osigura od pada letjelice. Kad-tad, zarulaće i neuspješno poletjeti neka od čeličnih ptica srebrenih krila do moje zgrade i dalje prema Otesu, a i šire.
Iskreno se nadam, da ako nekom od aviona pri slijetanju šta zafali da će skrenuti malo sa (al)akse aerodromske.
Odmah sada početi planirati, laganice pripremati se za novi aerodrom u Visokom ili na Romaniji (buduća slobodna teritorija buduće RBiH), a ovaj stari, ostaviti za manje letjelice i neke druge potrebe. Mislimo na buduće generacije.
Preseliti Sarajevski Aerodrom?
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
A da je slucajno neki domaci to predlozio plan bi bio puno vise ekonomski opravdanQler wrote:ma ima lijeka za sve imaju i navigacije i razbijaci magle ima nacina da avioni slijecu bez problema... samo para trebaed0 wrote:Cinimi se da postoje nekakve sprave, koje omogucavaju slijetanje i polijetanje i po gustoj magli. To treba da se instalira na aerodromu. E sad koliko je to isplatljivo za sarajevski aerodrom, to stvarno ne znam, jer tokom zime sleti i poleti mozda 30-tak letova dnevno.
a ovi dijasporci dodju jednom godisnje i citav bi grad da preurede po njihovom nahodjenju.. valjda "na zapadu" kupe kako to treba da izgleda.
-
neki
Ovo da je sarajevska pista jedna od duzih u jugi je cista glupost..Crna gora ima dva aerodroma i oba imaju duze piste od sarajevske. Svako ko je letio sa sarajevskog zna kako je neprijatno uzletanje zato sto avion mora naglo uzeti zalet.
Pilotima je nocna mora sletiti zbog planina i kratke piste a posebno zbog naselja zbog kojih se mora naglo ponirati prema aerodromu. Magla je posebna prica, tu ne pomazu ni radari jer zbog nepovoljnog reljefa i kratke piste kompanije ne dozvoljavaju sletanje svojim pilotima bez obzira na opremljenost aerodroma. Zato kod nas po magli slijecu samo Croatia i Malev.
Aerodrom ce se morati izmjestati i to se planira jos od kraja sedamdesetih. Cak je planirano da bude prvenstveno za kargo promet, a sadasnji nema skoro nikakve uslove za to. Visoko je trenutno najpovoljnija pozicija i zbog reljefa i zato sto su tamo nakon rata rijeseni svi imovinskopravni odnosi. A i nalazi se u centru regije kojoj gravitira vise od milion ljudi.
A zatvaranje sadasnjeg aerodroma ne bi puno pomoglo u sirenju Sarajeva jer se veci dio piste nalazi u vodozastitnoj zoni gdje je gradnja zabranjena
Pilotima je nocna mora sletiti zbog planina i kratke piste a posebno zbog naselja zbog kojih se mora naglo ponirati prema aerodromu. Magla je posebna prica, tu ne pomazu ni radari jer zbog nepovoljnog reljefa i kratke piste kompanije ne dozvoljavaju sletanje svojim pilotima bez obzira na opremljenost aerodroma. Zato kod nas po magli slijecu samo Croatia i Malev.
Aerodrom ce se morati izmjestati i to se planira jos od kraja sedamdesetih. Cak je planirano da bude prvenstveno za kargo promet, a sadasnji nema skoro nikakve uslove za to. Visoko je trenutno najpovoljnija pozicija i zbog reljefa i zato sto su tamo nakon rata rijeseni svi imovinskopravni odnosi. A i nalazi se u centru regije kojoj gravitira vise od milion ljudi.
A zatvaranje sadasnjeg aerodroma ne bi puno pomoglo u sirenju Sarajeva jer se veci dio piste nalazi u vodozastitnoj zoni gdje je gradnja zabranjena
- DaysleepeR
@neki svaka cast vidi se da imas info iz prve ruke.
A zamislite samo koliko bi tek iz Visokog taksisti naplacivali do Sarajeva?
A zamislite samo koliko bi tek iz Visokog taksisti naplacivali do Sarajeva?
- Pasiflora
Nosferatu wrote:A, sta je to Bosna?
U Americi - aerodrome ne premijestaju, pa neka je magla - bolje da se skrha 1 avion pun putnika 1 u 10 godina - nego da neko placa ismjestanje aerodroma (to nije moj rezon, rezon biznisa - profita i troskova). To zemljiste - mozda negdje nekad jednog dana bude - vrijedno investicije premjestanja ali definitivno to nije danas. Koja je tu samo infrastruktura potrebna, i hejbet faktora drugih.
Tako da - se samo s glupostima naprezemo. Nije Sarajevo jedini grad u svijetu koje nema prostora za sirenje. Rijesnje je - u vertikali. Da ce bit skupo - bice. Ali je jos uvijek jeftinije od pravljenja aerodroma na nekoj lokaciji X, na kojoj - vjerovatno ce opet biti neki problemi - jer kod nas nikad ne isptaju nesto dok ne naprave aerodrom. I inace - u elektronskom svijetu - ako je na taj aerodrom prije 30 godina mogao sletiti avion, onda ga ja vjerujem da bih mogao ga spustiti - danas - sa svom opremom i nesto treninga, kamoli neki pilot koji 20 godina leti. Kakva je razlika izmedju magle - i mrkle noci? Ne znam mnogo ali vjerujem da ovo moze postati samo jos neka prevara - da naprave nekakvu prasnjavu pisticu u pizdicima - a aerodrom preuzmu i rasprodaju, - pa ces onda ici carter letovima od 40 putnika po svijetu. Koliko sam ja upoznat - Sarajevski aerodrom ima jednu od duzih pista - u Jugoslaviji (ili je imao 1990-tih), tako da na njega mogu sletiti i veci avioni od npr. Zagrebackog aerodroma. Navodno - to je ucinjeno jer je prvobitno gradjen da mogu ga koristi i vojni avioni. Ako grijesim neka me neko ispravi.
Znaci protiv sam - jer ne vjerujem nikom nista, i bolje - u tijesnom gradu imati ovo malo aerodroma - nego da neko jos zajebe grad za tu jedinu zilu kucavicu - pa da se prevozimo ko Ceceni, do neke destinacije X.
Ovo,e se nema sto dodati. Potpuno saglasna!!!
- Liberalism
I treba ga izmjestiti
i to ne u Visoko vec na Glasinac.
i to ne u Visoko vec na Glasinac.
- karanana
Ma samo produziti ovu pistu. Ima mjesta tamo prema vojkovicima odnosno republici srpskoj. btw. u prije par dana sam se spustao sa md83com i pilot je bio malo zbunjen i zeznulo ga sletanje, vjerovatno nije prije sletao na butmir, i bogami mu je trebala cijela pista da zakoci. hrvati i austrijanci na drugu ruku su usteljeni i oni brzo zakoce i skrenu prema terminalu na prvom skretanju lijevo.
- DrugaGimnazija
Slazem se sa karananom. Mjesta za produzetak ima, a ni ova sadasnja pista nije prekratka. Mali i srednji avioni nemaju problema, a veliki i tako nisu rentabilni za nas aerodrom.
Neko je spomenuo piste u Crnoj Gori, koje su obadvije krace od sarajevske.
Neko je spomenuo piste u Crnoj Gori, koje su obadvije krace od sarajevske.