presao vs godiste

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shiljak

#1 presao vs godiste

Post by shiljak »

Evo jedno pitanje, da li je bolje:
- da je auto manje preslo a da je starije godiste ili
- da je vise preslo a novije godiste

Ovo se odnosi da je "starije" auto jedno 7-8 godina a novije jedno 5 godina.

Kad se gleda na prvi pogled, ako je preslo puno vise novije auto od starog (npr. 170.000) a starije preslo (130.000) da je ovo novo bolje jer ga je sigurno vozio po autoputu ili nekim dobrim putevima (a ne kao kod nas u BiH), dok je ovaj stariji manje presao, ali ga je sigurno vozio kod nas i po ovim kriza putevima.. Naravno ovo je pretpostavka, a nekako i logicno..

Po ovome bi ispalo da je onda bolje uzeti ovo novije sto je vise preslo? :-D
Last edited by shiljak on 20/08/2012 19:06, edited 1 time in total.
milojicabrzi

#2 Re: presao vs godiste (Kupovina auta)

Post by milojicabrzi »

...u sustini, zavisi za sta ti auto treba i koliko ga mislis drzati kod sebe.

Dakle, najbolje je kada je omjer starosti i kilometraze, tu negdje.

Auto mladjeg godista se uzima, ako hoces da bar malo drzi cijenu, jer je kod nas takav mentalitet, da godiste prodaje auto, bez obzira u kakvom je stanju.

Ako uzmes auto koje je relativno starije (npr. 7 god), a ima na satu 150/200 hiljada kilometara, za cca 100 000 km koliko predjes sa njim, odnosno ako se zavuces da doceka 12+ godina kod tebe, bice ga malo teze prodati, jer svako tezi da skupi pare za sto mladje auto (iskreno, ni ti vjerovatno ne bi uzeo auto staro 12 god sa 250 000 na satu, kojem se svi djelovi spremaju polako otkazivati, od turbine, kvacila, mjenjaca, amortizera itd.).

Po meni je ok uzeti auto nesto starijeg godista, kojem znas istoriju, porijeklo, stanje itd. a takodjer mi je ok kada auto ima mozda i malo vecu kilometrazu od vecine na trzistu, jer to je znak da vjerovatno nije vracano (rijetko koji diler ce vratiti kilometrazu na 190 000 km, oni ako to rade, vrate na 140 do 170, pa je dobar broj ovih auta starih 5-7 godina, sa 180- 220 hiljada na satu, u stvari sa realnom kilometrazom...
Qler

#3 Re: presao vs godiste

Post by Qler »

Najbitnije je kako je auto odrzavano. Poslije toga da je preslo neku recimo normalnu kilometrazu, da ne bude staro 4 godine, a preslo 400k km...
zateznistub

#4 Re: presao vs godiste

Post by zateznistub »

Ni jedno ni drugo. Bitn je da je ocuvano.
Moze biti da je presao 50.000 km a da je unutra grob kojem ni ulje ni filterri nikada nisu mijenjani.
Moze biti da je sta ko metuzalem a da je ko mina.
Better Man

#5 Re: presao vs godiste

Post by Better Man »

Evo vam jedno pitanje npr. imate dva identična auta, oba star 5 godina, prvi je prešao 55 hiljada čiste gradske vožnje i nije vidio autoputa, možda par puta, a drugi je prešao 150 hiljada i to isključivo vožnja autoputem i gradske minimalno, oba auta su redovno održavana, nisu handrena i nisu udarana koje bi ste vi prije uzeli od ta 2?
Bakir1

#6 Re: presao vs godiste

Post by Bakir1 »

auto koji se koristi auto-putem.
voznja po gradu sa modernim autima plus oziljci koje takav auto dobije, udarne rupe i slicno, veci su teret od voznje auto-putem tj otvorenim cestama.
broj kilometara je samo broj nista vise, od njega ne treba strahovati ako je auto u dobrom stanju
milojicabrzi

#7 Re: presao vs godiste

Post by milojicabrzi »

...@ betterman...

Ovakve situacije skoro su nemoguce u praksi, dakle, skoro da nema auta koje je gulilo samo gradsku niti onog koje je samo picilo po auto-putu...

Istina je obicno negdje na sredini, postoje auta koja vise imaju u tockovima otvorene ceste, dok ima i ovih koji su vise bili po gradskoj voznji...

U sustini, auta sa otvorene ceste su ocuvanija, manje je potroseno kvacilo, kocnice, zadnji lonac, amortizeri...takodjer, auta koja su vozena na male relacije, sa cestim hladnim startom, su potrosenija...

Dobro je naci auto koje je vozio npr. vlasnik, koji u Njemackoj "zivi u Zenici a radi u SA", pa je za 5 godina natresao 200 000 km, dok je promasaj uzeti neko auto koje je razvozilo brasno za lanac picerija u nekom gradu, ili bilo dostavno vozilo, jer ta su najpolomljenija...

Opet kazem, vecina auta koja se prodaju je negdje izmedju ovih krajnosti....
quarterback

#8 Re: presao vs godiste

Post by quarterback »

moje auto je staro 5 godina, preslo oko 60.000 vozeno iskljucivo van grada, servisirano iskljucivo u ovlastenom servisu u intervalima u kojima se treba servisirati i opet nisam mogao dobiti cifru koja je bila u pola cijene koja je placena za njega

jos se nije rodio ko je bosancu ugodio, radije ce dati 15.000 za BMWa koji je presao 200.000 KM i koji ima 300 konja i sipace ga za cenera nego sto ce uzeti auto golf klase koje ce ga sluziti dosta narednih godina bez ikakvih problema...

na kraju sam odusao od prodaje, niti se meni isplati da ga dam za pare za koje bi ga neko u bosni kupio niti je neko spreman da da te pare koje sam ja trazio

kada bude presao 200.000 bice 5 hiljada jeftiniji i tada ce otici iste sekunde...

seljacka posla
shiljak

#9 Re: presao vs godiste

Post by shiljak »

Ako je uvezen i star 5 godina i presao 200.000 km.. Kako ne bi bio ocuvan? Nema rupa, dobar put, nema brda, kamere na svakom cosku pa valjda ne smije ni da ga "forsira" :D

Uglavnom, koliko je realno da je auto preslo? Kad je previse a kad je taman (recimo da je star 4-5 godina)? Znam da je vazno i da je ocuvan, ali valjda se to moze provjeriti u servisu?
Bakir1

#10 Re: presao vs godiste

Post by Bakir1 »

nema pravila koliko bi auto trebao da predje i u kojem vremenskom periodu, cijena kod mladjih polovnjaka govori sve.
nedavno sam imao priliku da sa drugom kupim polovnjaka, kompaktne klase, iz 12/2009 godine sa dizel motorom, brdom opreme, servisnom knjigom koja je potvrdjena u servisu 2 mjeseca prije na 240.000 km.
auto je u savrsenom stanju i sve funkcionise bez greske, ni jedan jedini problem koji se za taj model navodi kao sporan, kao ni turbo koji je okarakterisan za balkanske prilike kao vrlo nekvalitetan nema greske.
bitno je znati odakle je vozilo uvuceno ako se radi o primjerku koji nije kupljen u nasoj nam lijepoj.
ta cinjenica govori o mogucoj kilometrazi kao i samom stanju auta.
iz svedske da kupis dizela starog 4 godine sa manje od 300.000 na satu nije nemoguce ali blizu toga.
trend prodaje dizel motora nad benzincima u bilo kojoj zemlji u eu nije bio nikada u korist dizelasa, sto ti valjda govori da takav auto nije kupljen kao prosjecan auto eu prilika koji ce preci cca 20.000 godisnje.
sve dok je pravi broj kilometara na satu i dok auto ima dokaziv broj istih, po mome misljenju, nema nikakve veze ako je presao i pola miliona.
condy

#11 Re: presao vs godiste

Post by condy »

Kilometraža je najbitnija. Druga stvar je to, što se ne može naći automobil sa stvarnom malom kilometražom do 100.000 km ili se ne može izdvojiti novac za ta auta koja su osjetno skuplja.

Prodavci polovnih auta uvoze auta sa velikom kilometražom, preko 200.000 km, jer su u EU ta auta veoma povoljna. Potom smanjuju kilometražu i prodaju ( stara obicno 4-5godina ) sa smanjenom kilometražom od cca 130.000 KM. Troškovi uvota auta su veoma visoki,i ti prodavci znaju da ne mogu zaraditi na dobrim automobilima sa malom kilometražom, jer bi bila za naš standard preskupa, pa uvoze istrošena auta, i smanjuju im kilometražu ali ih prodaju po cijeni automobila u EU koja imaju stvarne te umanjene kilometraže. Klasična prevara! Troškovi uvoza auta od recimo 8.000 eura su blizu 2.000 eura, dok su troškovi za uvoz istog auta sa cijenom od 2.500 eura znatno manji ( pdv 17%, carina 6 odnosno 15%, homologacija, prevoz, špedicija, .... ). Zbog toga kod nas nema auta na manjim kilometražima jer ta auta su na cijeni u bilo kojoj zemlji u eu. To možete provjeriti na mobile.de ili na autoscout.de.

Na autu sa stvarnih 200.000 KM dolazi zamjena remenja ( cca min 500 KM ), kvačila( cca min 500 KM ), zamjena zamajca ( cca 900 KM ), zamjena diskova...i sl., a upitno je kako je održavano, jer auta na toj kilometraži nemaju urednu servisnu knjižicu sa svim servisima, jer ako nije mjenjano ulje redovno i zračni filter, takva auta će tražiti dobra ulaganja na svakih 10.000 pređenih kilometara.

Ako je auto redovno održavano, nema nikakvih posebnih ulaganja do 150.000 pređenih km, poslije toga je sve veoma skupo, naročito ako vozite vw,audi, bmw ....

Kilometraža je najbitnija!
milojicabrzi

#12 Re: presao vs godiste

Post by milojicabrzi »

shiljak wrote:Uglavnom, koliko je realno da je auto preslo? Kad je previse a kad je taman (recimo da je star 4-5 godina)? Znam da je vazno i da je ocuvan, ali valjda se to moze provjeriti u servisu?
...u sustini, auta ako su kod privatnih vlasnika (gradjana) uglavnom godisnje prelaze 10-15 hiljada benzinci i od 15-30 hiljada km dieseli.

Postoje i iznimke, pa da neka auta imaju i vise, ali u sustini, to je to.
Ako je diesel star 5 godina, realno je da je presao cca 150 000, osim ako je bio auto od neke firme, onda moze imati puno vise kilometara...

Nasi uvoznici i sverceri auta, ne traze izraubovana auta vani, jer je njih tesko prodati, iskusni majstori lako prepoznaju istrosen auto, a i narod nije naivan i ne zalijece se lako, pogotovo ako daje 10 -15 hiljada KM za auto, tri put ce ga provjeriti prije nego ga pazari...

Nasi uvoznici uglavnom kupuju "nalupe", odnosno manje udarena vozila, koja poprave, pa ih nakon toga tuse u BiH, jer je vani opravka auta jako skupa i najmanji udes kosta cesto 1000-1500 Eur da se auto dovede u prvobitno stanje, pa svabe i drugi europljani, uglavnom gledaju da naplate osiguranje i prodaju takvo auto...

E tu nastupaju nasi uvoznici, kupe to auto, poprave ga u BiH za 300 - 400 KM i prodaju...
Ako se nekad vozite cestom prema Jajcu, Banja Luci i zapadu nase zemlje, pogledajte auta koja se uvoze na slepama, najcesce bude manji kamion sa nekoliko auta... Sve su to auta tipa udarena hauba i branik, blatobran itd.
Melami

#13 Re: presao vs godiste

Post by Melami »

Ne znaci ako ima malo kilometara i ako je star da je vozens amo na kratke distance i nu gradskoj voznji, bas nasuprot.
Neki ljudi imaju vise auta, pa recimo auta vise klase koriste samo na duga putovanja i kroz godine to auto ima malu kilometrazu iako je vozen na dugim distancama.
Takvi ljudi vecinom i ne prodaju to auto dugo vremena jer znaju da ce im trajati.
Post Reply