Preregistracija iz szr/str u doo?
Moderator: anex
-
francophil
#1 Preregistracija iz szr/str u doo?
Iskusni prosvjetlite me
...Planirao sam uploviti malo u legalne vode..hehe..pa sam mislio da se preregistrujem u doo...intresuje me kod preregistracije da li se gledaju knjige vodjene za str...jer meni je to u rasulu....?
-
PRO165
#2 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
Više ne postoji pojam preregistracije. Moj kolega je prešao istu priču prije par mjeseci. Evo ti ključni momenat:
ID broj nećeš dobiti dok obrt ne bude odjavljen. Od dobijanja ID broja trebaš još cca. mjesec dana da poćneš raditi tj. izdavati račune. Može se malo i lud napraviti pa one tete popuste pod pritiskom. Naime doneseš riješenje o zatvaranju od opštine. Tako možeš izvući ID broj i nastaviti dalje sa procedurom. Međutim prijava na PIO neće proći sve dok sve ne završiš sa obrtom. Ali i tu mogu napraviti zabilješku da bi dalje mogao raditi. Ma ima još hiljadu finti a ako si iz Sarajeva javi se na PP da te uputim dalje ili pitaj ovdje.
ID broj nećeš dobiti dok obrt ne bude odjavljen. Od dobijanja ID broja trebaš još cca. mjesec dana da poćneš raditi tj. izdavati račune. Može se malo i lud napraviti pa one tete popuste pod pritiskom. Naime doneseš riješenje o zatvaranju od opštine. Tako možeš izvući ID broj i nastaviti dalje sa procedurom. Međutim prijava na PIO neće proći sve dok sve ne završiš sa obrtom. Ali i tu mogu napraviti zabilješku da bi dalje mogao raditi. Ma ima još hiljadu finti a ako si iz Sarajeva javi se na PP da te uputim dalje ili pitaj ovdje.
-
PRO165
#3 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
I ja ne čitam tvoje pitanje....francophil wrote:Iskusni prosvjetlite me...Planirao sam uploviti malo u legalne vode..hehe..pa sam mislio da se preregistrujem u doo...intresuje me kod preregistracije da li se gledaju knjige vodjene za str...jer meni je to u rasulu....?
Knjige se gledaju kod zatvaranja ako si u PDV OBAVEZNO a ako nisi u PDV možda prođeš samo sa predajom završnog.
- JThomas
#4 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
ne postoji preregistracija, to je skroz odvojeno.
d.o.o. možeš osnovati i ako imaš obrt na svoje ime, ne moraš ga gasiti, samo ne smiješ imati neizmirenih poreznih obaveza i novčanih kazni. ti ne možeš ti biti zaposlen u d.o.o. ako si zaposlen i u obrtu, ali možeš ga osnovati.
d.o.o. možeš osnovati i ako imaš obrt na svoje ime, ne moraš ga gasiti, samo ne smiješ imati neizmirenih poreznih obaveza i novčanih kazni. ti ne možeš ti biti zaposlen u d.o.o. ako si zaposlen i u obrtu, ali možeš ga osnovati.
-
francophil
#5 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
pausalac sam...sve obaveze izmirene prema drzavi i za pio i za zdravstveno..samo knjige nisu vodjene kako treba...pa kontam jel mi to moze praviti problem
-
francophil
#6 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
Do sad ih niko nije trazio u poreskoj..samo kazem iznos prihoda na godisnjem nivou 
-
PRO165
#7 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
Može praviti problem ali vjerovatno neće kao što rekoh prije.francophil wrote:pausalac sam...sve obaveze izmirene prema drzavi i za pio i za zdravstveno..samo knjige nisu vodjene kako treba...pa kontam jel mi to moze praviti problem
I da možeš osnovati doo i biti vlasnik ili suvlasnik ali ako je tvoj obrt trgovina sigurno ga moraš zatvoriti ako se prebacuješ na poziciju direktora u novu firmu, ali pošto si rekao da si paušalac to znači da nije trgovina i da nemaš ni fiskalnu kasu. Jesam li u pravu?
Dakle papire možeš naštimati - generisati onako kako ti odgovara ako bi ih neko već i tražio.
-
francophil
#8 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
radnja je zanatska ali se bavi i trgovinom, s tim sto godisnji prihod ne prelazi iznos od 50 000 km. Hvala na odgovorima!! 
-
jovke189
#9 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
Imam pitanje koje nije direktno vezano za naziv teme ali ima veze sa zanatskom radnjom pa da ne otvaram novu temu.
Potreban mi je internet u manjoj zanatskoj radnji pa me zanima da li je moguce uvesti internet od operatera tipa Bh Telecom ili Mtel kroz neki paket za fizicka lica? Skupe su mi opcije za poslovne korisnike i kapiram da DOO mora vjerovatno ici na tu opciju, ali ja imam zanatsku radnju pa me zanima da li moze proci uvodjenje neta u zanatsku radnju po paketima za fizicka lica?
Potreban mi je internet u manjoj zanatskoj radnji pa me zanima da li je moguce uvesti internet od operatera tipa Bh Telecom ili Mtel kroz neki paket za fizicka lica? Skupe su mi opcije za poslovne korisnike i kapiram da DOO mora vjerovatno ici na tu opciju, ali ja imam zanatsku radnju pa me zanima da li moze proci uvodjenje neta u zanatsku radnju po paketima za fizicka lica?
-
rekla-kazala
#10 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
Mislim da može. Zanatska radnja nije pravni subjekt i vezuje se uz fizičko lice.jovke189 wrote:Imam pitanje koje nije direktno vezano za naziv teme ali ima veze sa zanatskom radnjom pa da ne otvaram novu temu.
Na kraju krajeva možeš paket uzeti na sebe, tvoje ime i prezime a tražiti mjesto instalacije na toj adresi.
- madridist
#11 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
Što gore neko napisa na svoje ime uvedi priključak interneta ako imaš fiksni telefon u radnji..
-
jovke189
#12 Re: Preregistracija iz szr/str u doo?
Nemam fiksni telefon, nego sam mislio da uvedem samo internet na vec postojeci prikljucak (uticnicu).