"PREPUCAVANJA"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Humane

#76 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

Postoje oni koji ne znaju da ne znaju, oni koji znaju da ne znaju, i oni koji znaju da znaju, u principu, a moje zivotno iskustvo me je naucilo da uglavnom da se ovi zadnji najmanje prepucavaju.

Obisla sam Balkan uzduz i poprijeko, i moram priznati da ja nigdje kao kod nas nisam vidjele toliko prepucavanj, agresivnosti i animoziteta...

A to nije ni ostalima tesko vidjeti, ne treba ici u druge zemlje ( mada bi bilo visestruko korisno>). Dovoljno je posjetiti komsijske forume i odmah cete se uvjeriti da smo mi po pitanju komunikacije nekako najtanji. Tacno je da smo otvoreni al smo i najneotesaniji definitivno. Eh sad, pitanje je da li cemo se sa tim pomirit i uradit nesto po tom pitanju ili cemo nastaviti poricati. Koji cemo pristup uzeti od tri gore pomenuta.

Opet kazem, stvarno se nije tesko uvjeriti u ovu nasu zalosnu istinu, pogledajmo nase forume, izadjimo ma ulice a jos bolje van BiH. Naravno ovo ce nijekati oni koji "ne znaju da ne znaju" i pokoji od onih "koji znaju da ne znaju".
sOha_SA

#77 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by sOha_SA »

i svi zele da zvuce nacitano... zaboravljate glavnu stvari...
gdje se ucis prepucavat, sigurno ne u kuci, stari odma za solfe i vozdra... vec na ulici, sa rajom, od malih nogu..kasnije to uleti i u home sweet home :D
gdje poslje prepucavanja, kad ti bas ono dokurci, mozes nekog zviznut pepeljarom po zvaljama... sigurno ne na forumu vec opet tu u kraju... i to...
...
znaci prepucavanje jeste karakterna crta naseg podneblja, al posmatrajte to kao naviku.. pa jebo te ako ja od malih nogu samo slusam JE i BE..
normalno da ce mi najlakse biti reci " ma zajebi tu pricu, ohladi, zamaras me " ili " ma jes kurac moj tako... najlakse je da pocnem psovat ( al ne namjerno ) nego hvala Bogu ovaj nas jezik dozvoljava da sve sto vidis i opsujes...
i haj ti tom kulturnom kurcu iz EU objasni da si bukvalno reko " jebem ti tastaturu" sta ce pomislit covjek, dok je to kod nas normala i to..

znaci navikli smo da kad hocemo biramo rijeci da bi dokazali sebi i drugima ( dok drugi to onda ismiju) da smo pametni, kao sto i jesmo, vecina raje iz ove drzavice je fkt nenadjebivo inteligentno i snalazljivo...mi to i mozemo, samo sto smo navikli da budemo vulgarni da seremo i to...
ma hebi ga nesto u tom fazonnu sam htio reci, nisam u elementu da sad fino docaram sve sto sam imo na umu...

a za voznju :D :D :D
iso ja na mars u Srebrenicu i fuu, skontam taj neki smjestaj 12 km od satora ( satori mi znaci ono skratili zivot ) i hladno, kolona lijevo, ja desno... svratim tu u neku kafanu ( preko puta one crkve u Hatinoj avliji u Konjevic polju, kod Tarana u kafani ).. narucim kafu ( samo zbog vode ) i sjedim tu, zapalio ja ono nako iscrpljen cejfin i slusam kako neki debeli wanna be millioner ( koji je prethodno izaso iz q7ice) prica kako on pred vjecnicu stigne za 35min ( ja kolko znam raji treba od 2-3 sata zavisno od mnogih faktora)... i sere on tim seljacima to ono kao 20 minuta i meni dokurci i ono hladno ga upitam " a odakle brate krenes pa stignes za 35min, sa Marin dvora???" i fljuss..... lik me hladno izbaci iz kafane.... najcrnje je sto sam kasnije sazno da je taj lik rodjak onom mom bioloskom ocu... i znaci zbog tog kurcenja i pametovanja se sad duplo stidim svoje krvi i nako iscrpljen nisam uspio iscejfit kaHvu.... fazon je u tome... furajte se na mene :D kad neko baljezga sranja hladno mu recite " jes u pravu si, mada i ti znas da lazes" i ciaoo bellaaaaa vidimo se traSu ......

eto prvi post i odma zakljuco na tipkama :D jebem ti tastaturu :D
BadBoy

#78 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by BadBoy »

Jako dobra tema i jako interesantan problem koji, po mom misljenju, ima vise uzroka. Znaci neka kombinacija nekulture dijaloga, nesposobnosti koncetriranja na sugovornikovo izlaganje, nestrpljivost, zelja za dokazivanjem/dominiranjem,nametanje vlastitog misljenje, netolerancija, a onda imamo i ljude koji kontriraju samo da bi kontrirali i jednom u sto godina mogli reci "e jesam ti rek'o".

Svi ovi uzroci ne moraju biti prisutni u svakom slucaju, vec variraju od slucaja do slucaja. Npr. u slucaju ovih nenormalnih drajvera sto lete, to je cisto furanje i musko nadmetanje ko je bolji vozac. Medjutim meni je isto tako interesantan i onaj fenomenm mahalskog pametovanja.

Ko je rodjen u mahali zna o cemu pricam. Kad se nesto gradi ili radi u mahali, odmah se tu skupi par uvazenih starina i komsija koji sve vrijeme samo pricaju "a sto nisi ovo 'vako", "a sto nisi ono 'nako", "jesi vidio kako je to umene" itd. Ali jako malo njih, vrlo cesto niko, se ne ponudi da pomogne ako nista onda barem nekim KONSTRUKTIVNIM prijedlogom.

Nas narod jos uvijek izgleda nije ovladao vjestinama iznosenaj konstruktivne kritike kao i argumentovanog diskutovanja. A ovo potonje je cak i Sokrat u starog Grckoj bio savladao :D

I malo offtopic: ono konzumiranje alkohola sa "naopake" strane se na eng. zove enema, iliti po naski, klistiranje (http://en.wikipedia.org/wiki/Enema)
Humane

#79 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

Dijelim tvoje misljenje BadBoy s tim da bih dodala da je nas narod izgubio i ono malo kulture komuniciranja koju je i imao, kolko se ja, sada vec majka dvoje djece, sjecam iz mladjih dana.

Ovo danas poslije rata isto ko da je neka olimpijada banalnosti. Pa kazem opet, samo obratite paznju na psovke djece na ulici. A sto mi je najironicnije sve se to desava sada poslije rata kad je religija toliko u modi, pa se pitam sta je od to dvoje neiskreno: religija ili banalnost(neotesanost)? "Nesto smrdi u drzavi danskoj" :?

BadBoy wrote:Jako dobra tema i jako interesantan problem koji, po mom misljenju, ima vise uzroka. Znaci neka kombinacija nekulture dijaloga, nesposobnosti koncetriranja na sugovornikovo izlaganje, nestrpljivost, zelja za dokazivanjem/dominiranjem,nametanje vlastitog misljenje, netolerancija, a onda imamo i ljude koji kontriraju samo da bi kontrirali i jednom u sto godina mogli reci "e jesam ti rek'o".

Svi ovi uzroci ne moraju biti prisutni u svakom slucaju, vec variraju od slucaja do slucaja. Npr. u slucaju ovih nenormalnih drajvera sto lete, to je cisto furanje i musko nadmetanje ko je bolji vozac. Medjutim meni je isto tako interesantan i onaj fenomenm mahalskog pametovanja.

Ko je rodjen u mahali zna o cemu pricam. Kad se nesto gradi ili radi u mahali, odmah se tu skupi par uvazenih starina i komsija koji sve vrijeme samo pricaju "a sto nisi ovo 'vako", "a sto nisi ono 'nako", "jesi vidio kako je to umene" itd. Ali jako malo njih, vrlo cesto niko, se ne ponudi da pomogne ako nista onda barem nekim KONSTRUKTIVNIM prijedlogom.

Nas narod jos uvijek izgleda nije ovladao vjestinama iznosenaj konstruktivne kritike kao i argumentovanog diskutovanja. A ovo potonje je cak i Sokrat u starog Grckoj bio savladao :D

I malo offtopic: ono konzumiranje alkohola sa "naopake" strane se na eng. zove enema, iliti po naski, klistiranje (http://en.wikipedia.org/wiki/Enema)
Humane

#80 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

A sto je najtuznije ono malo civilizovanog svijeta se pomirilo s tim totalno i niko izgleda nema namjera da vratimo barem malo normalnosti u komuniciranje. :?

BadBoy wrote:Jako dobra tema i jako interesantan problem koji, po mom misljenju, ima vise uzroka. Znaci neka kombinacija nekulture dijaloga, nesposobnosti koncetriranja na sugovornikovo izlaganje, nestrpljivost, zelja za dokazivanjem/dominiranjem,nametanje vlastitog misljenje, netolerancija, a onda imamo i ljude koji kontriraju samo da bi kontrirali i jednom u sto godina mogli reci "e jesam ti rek'o".

Last edited by Humane on 09/09/2009 14:03, edited 1 time in total.
Humane

#81 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

I kod nas se najvecim dijelom sve shvata licno, a to ima jako puno veze i sa onom drugom srodnom temom, nepismenost u BiH. Ne znat komunicirat je po meni takodjer nepismenocst. Znam par jako obrazovanih ljudi koje kad ih cujete ili vidite pomislite da su sad dosli iz neke zabiti ili da su nekakvi iskompleksirani "Šaneri", a ono profesori, doktori , naročita pojedina djeca doktora i profesora...kažem obišla sam dosta svijeta a takvo ponašanje i uživanje u balanom komuniciranju kigdje nisam vidjele ko kod nas...i ne bi me to čudilo da sam možda jučer došla ovdje, ali primijetim da je to daleko jače izraženo poslije rata nego prije ( pa čak i za vrijeme rata). E sad to se može donekle pripisati ratu, ali to je duga priča.

andrija2007

#82 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by andrija2007 »

Nikom ovdje nije dobro, zato i ima toliko "prepucavanja", jer su ljudi opravdano frustrirani.
Humane

#83 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

Ako dozvolis Andrija, slozila bih se da mnogima nije dobro, onom obicnom postenom svijetu, koji ne moze protiv sebe, ne moze preko noci postat parazit jer je odgajan da zivi od vlastitog truda i odgovornosti i uvazavanja drugih nije danas dobro i ne moze biti...ali oportunistima cvijeta i zato im odgovara ovakvo stanje....

Dalje, moje iskustvo osobe od preko 40 godina , kao i osobe koja se 20 godina bavi psihologijom daje mi za pravo da naglasim razliku izmedju frustracija i necivilizovanosti ( u šta spada i prepucavanje i kontriranje).
Znam da je jako neskormno s moje strane, ali i sama sam sa mužem bila isfrustrirana cijeli rat i poslije rata, pa mi nikada nije palo na pamet de nekog omalovažim, da se prepucavam ili kontriram da bih liječila svoje inferiorne komplekse, a na moju sreću ima nas još podosta takvih. Jos smo tu ;)

Evo opet pogledajmo psovke djece na ulici. Gdje je tu isfrustriranost? Zbog čega bi oni bili isfrustrirani? Mislim prvenstveno na djecu jako situiranih roditelja u mom komšiluku, pa opet svaka druga "j...m ti Boga, Allaha, majku, oca...".

Dalje, slusala sam svojim usima više puta komšiju koji je jako redovan u religjskim obredima a prvom prilikom kad mu nesto nije po volji izbaci iz sebe rječi naspram kojih je i kanalizacija čista.

Zatim pogledajmo taksiste kad trube i psuju nekog drugog vozača..samo obratite pažnju na asortiman psovki! ( a ovaj kojeg sam zapamtila dobro stoji imovinski, hvali se i vidim čitav je ( nema posljedica rata))...ne vidim razlog za frustraciju)

i konačno opet, pogledajmo forume i internet...tako jedan "bogat" i "širok" spektar psovki, prepucavanja kontriranja i drugih banalizama....

Izvini ali ne mogu prihvatiti da je neodgojenost/neotesanost/nedostatak kućnog odgoja (ukratko necivilizovanost) produkt frustracije.

Najblatantniji primjer toga je izvjestan mladi crnokosi liječnik u srednjim tridesetim (naravno neću mu pomenuti ime) koji potiče iz renomirane liječničke porodice a čija arogatnost i neotesanost ga čine osobom koju mnogi izbjegavaju, čak iako je neotesanost danas u modi. To nešto govori. Svi mi bivamo isfrustrirani, ali to nije i ne može biti razlog da se preko noći promijenimo postanemo banalni i necivilizovani u komunikaciji. Oni koji tako nastupaju oduvijek su bili takvi.

Uostalom najjaci dokaz da necivilizovanost nema veze sa frustracijom je kada cujemo balalizme osoba u momentu kad nisu pod bilo kakvom frustracijom, onako lezerni, dakle niti su ljuti niti pricaju viceve, nego razgovaraju onako neobavezno, a i dalje koriste taj rjecnik ili se prepucavaju sa sagovornikom. To je definitivno najjaci dokaz.
andrija2007 wrote:Nikom ovdje nije dobro, zato i ima toliko "prepucavanja", jer su ljudi opravdano frustrirani.
mi_nismo_sami

#84 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by mi_nismo_sami »

Humane wrote:Ako dozvolis Andrija, slozila bih se da mnogima nije dobro, onom obicnom postenom svijetu, koji ne moze protiv sebe, ne moze preko noci postat parazit jer je odgajan da zivi od vlastitog truda i odgovornosti i uvazavanja drugih nije danas dobro i ne moze biti...ali oportunistima cvijeta i zato im odgovara ovakvo stanje....

Dalje, moje iskustvo osobe od preko 40 godina , kao i osobe koja se 20 godina bavi psihologijom daje mi za pravo da naglasim razliku izmedju frustracija i necivilizovanosti ( u šta spada i prepucavanje i kontriranje).
Znam da je jako neskormno s moje strane, ali i sama sam sa mužem bila isfrustrirana cijeli rat i poslije rata, pa mi nikada nije palo na pamet de nekog omalovažim, da se prepucavam ili kontriram da bih liječila svoje inferiorne komplekse, a na moju sreću ima nas još podosta takvih. Jos smo tu ;)

Evo opet pogledajmo psovke djece na ulici. Gdje je tu isfrustriranost? Zbog čega bi oni bili isfrustrirani? Mislim prvenstveno na djecu jako situiranih roditelja u mom komšiluku, pa opet svaka druga "j...m ti Boga, Allaha, majku, oca...".

Dalje, slusala sam svojim usima više puta komšiju koji je jako redovan u religjskim obredima a prvom prilikom kad mu nesto nije po volji izbaci iz sebe rječi naspram kojih je i kanalizacija čista.

Zatim pogledajmo taksiste kad trube i psuju nekog drugog vozača..samo obratite pažnju na asortiman psovki! ( a ovaj kojeg sam zapamtila dobro stoji imovinski, hvali se i vidim čitav je ( nema posljedica rata))...ne vidim razlog za frustraciju)

i konačno opet, pogledajmo forume i internet...tako jedan "bogat" i "širok" spektar psovki, prepucavanja kontriranja i drugih banalizama....

Izvini ali ne mogu prihvatiti da je neodgojenost/neotesanost/nedostatak kućnog odgoja (ukratko necivilizovanost) produkt frustracije.

Najblatantniji primjer toga je izvjestan mladi crnokosi liječnik u srednjim tridesetim (naravno neću mu pomenuti ime) koji potiče iz renomirane liječničke porodice a čija arogatnost i neotesanost ga čine osobom koju mnogi izbjegavaju, čak iako je neotesanost danas u modi. To nešto govori. Svi mi bivamo isfrustrirani, ali to nije i ne može biti razlog da se preko noći promijenimo postanemo banalni i necivilizovani u komunikaciji. Oni koji tako nastupaju oduvijek su bili takvi.

Uostalom najjaci dokaz da necivilizovanost nema veze sa frustracijom je kada cujemo balalizme osoba u momentu kad nisu pod bilo kakvom frustracijom, onako lezerni, dakle niti su ljuti niti pricaju viceve, nego razgovaraju onako neobavezno, a i dalje koriste taj rjecnik ili se prepucavaju sa sagovornikom. To je definitivno najjaci dokaz.
andrija2007 wrote:Nikom ovdje nije dobro, zato i ima toliko "prepucavanja", jer su ljudi opravdano frustrirani.

Da li dolazish na konferenciju ?
Bilo bi mi drago da se upoznamo i razmijenimo iskustva.

2009 39th Annual Congress of EABCT
Dubrovnik, Croatia
16-18 September 2009

pozz
sorry na off t
andrija2007

#85 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by andrija2007 »

Humane wrote:Ako dozvolis Andrija, slozila bih se da mnogima nije dobro, onom obicnom postenom svijetu, koji ne moze protiv sebe, ne moze preko noci postat parazit jer je odgajan da zivi od vlastitog truda i odgovornosti i uvazavanja drugih nije danas dobro i ne moze biti...ali oportunistima cvijeta i zato im odgovara ovakvo stanje....

Slažem se s gore napisanim i posebno da frustracija nije opravdanje za "neodgojenost/neotesanost/nedostatak kućnog odgoja" ali u datim uslovima očito je da ih znatno pogoršava.
Ono što dodatno otežava stanje, je nemogućnost/zabrana slobodnog kretanja tj. putovanja za većinu građana BH.
Nije normalno da se ljudi ne mogu slobodno kretati i putovati, pogotovo mi koji smo sa SFRJ pasošem slobodno i
rahat putovali po cijelom dunjaluku.
E opet i prije rata je bilo neotesanih i necivilizovanih ali su bili dosta "demfovani" tj. prigušeni kvalitetnijom
društvenom i kulturnom klimom, sada je nekultura zavladala i pukla ko neki čir u svim porama društva, tako
da je sad "normalno" biti krkadon, a ako si imalo kulturan i obrazovan, onda si na smetnji većini.
I ovaj forum je"sample" tj. kao uzorak društva i vjerno reflektuje njegov odraz.
Humane

#86 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

Izvinjavam se "mi nismo sami", da li je poziv upucen meni ili kolegi andriji?
mi_nismo_sami wrote:

Da li dolazish na konferenciju ?
Bilo bi mi drago da se upoznamo i razmijenimo iskustva.

2009 39th Annual Congress of EABCT
Dubrovnik, Croatia
16-18 September 2009

pozz
sorry na off t
mi_nismo_sami

#87 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by mi_nismo_sami »

Pitanje je bilo za tebe @Humane

pozz
respo

#88 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by respo »

moj tata je bolji od tvog tate :)
Humane

#89 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

"ko zurio glavu gubio"...u zurbi nisam ni vidjela da je mail zapravo odgovor meni a znam i zasto i znam za konferenciju. nadam se da hocu i vjerujem da cemo se vidjeti i upoznati. Ako pak ne uspijem doci, voljela bih zaista da se kelegice i kolege iz struke usaglase da se malo aktivnije posvetimo pitanju sistema vrijednosti u drustvu i sta se realno moze uraditi.

Banalizirat cu malo pa cu reci: nismo mi kao drustvo toliko nepismeni koliko nam je nepismena "furka" kako danas klinci kazu. To je sto se tice one kozmopolitkse pismenosti.

A sto se tice one tehnicke, one elementarne ( citati pisati kompjuteri) slazem se da je ona u vecoj krizi u ruralnoj populaciji i da je tu potrebna pomoc.

mi_nismo_sami wrote:Pitanje je bilo za tebe @Humane

pozz
BadBoy

#90 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by BadBoy »

Znate sta mene jos onako do koske izivcira. Teoreticari zavjere. Ali hajde da oni na kulturan, argumentovan i znanstven nacin iznose svoje misljenje, pa da se onda raspravlja samo o dva stanovista, nego je vrh njihove diskusije nesto tipa: "Samo jos glupani i ljudi bez mozga nisu shvatili ono sto cijeli svijet vec odavno zna!" Umjesto raspravljanja o dokazima, diskusija s njima se svede na prepucavanje ko je sta skontao i ko ima koliko mozga.

Ne znam ako ima nekih ljudi malo vise upucenih u psihologiju ovdje, da li mogu ponuditi bilo kakvo objasnjenje za taj mentalite, bio bih mnogo zahvalan. :D
Da li je to zelja da budes pametniji od ostalih, ili je to samo ono rezultat automtaskog misljenje da se sve nesto desava iza kulisa ne znam.
Humane

#91 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

Mislim da ce se kolegice (i uvazene kolege naravno) sloziti da je nas dominantni mentalni sklop logicki produkt mjesta i okolnosti u kojemu smo proveli kriticni period zivota (od najranijeg djetinjstva do punoljetstva) kao i sistema vrijednosti koje to mjesto kakrakterise. A ovaj trenutni sistem vrijednsoti ima korijene u onom prethodnom, predratnom, ali je nesto ipak drugaciji od prijeratnog. Da malo konkretizujem, od poslije drugog svjetskog rata na Balkanu je (pa tako i kod nas) poceo proces aktivne industralizacije i zvanično prosvjecivanja populacije, mada je to uglavnom bilo tehnicke prirode ( citati i pisati i ko zeli dalje na skolovanje potican je da to i uradi). Cilj Socializma u nasem slucaju i komunizma kod nasih komsija bio je svesti onu bazicnu nepismenost na minimum. Zbog toga je najveci dio stanovnistva u istocnom bloku (preko 80%) znao citati i pisati...

ALI...

prosvjećensot je tu stala za ogroman dio stanovništva je je postojao veliki broj onih koji su išli na zanate, poljoprivredu, stočarstvo i ostale ruralne grane zanimanja, a oni koji su htjeli naravno mogli su nastaviti školovanje. I naravno ogroman bojr ljudi kako iz ruralnih tako i iz urbanih krajeva se obrazovao...

ALI (opet ono ALI)...

po mom skromnom mišljenju dok je s jedne strane obrazovanje bili popularno i promovisalo se i potenciralo, ono je bilo povrsno tj. imalo je formalisticki karakter. U nasoj zemlji su se stvarali tzv. streberi...uglavnom...(Upitajmo se samo koliko se mi sjećamo onoga što smo učili u školama a koliko naše zapadne komšije)...
dakle ja jedan dio problema vidim u tom formalnom (povrsnom) pristupu obrazovanja...

A sad onaj drugi, još vazniji dio...formalni pristup prosvjecivanju...prosvjecivanju u onom punom smislu, koja podrazumijeva ne samo citati pisati nego imati kriticki osvrt na materiju, te ponasati se civilizovano ( uvazavati sagovornika, birati saradnicki i prosvjecen rjecnik, biti okrenut saradnji itd.) takodjer se pristupalo povrsno za vrijeme onog sistema a danas poslije rata nikako. Upravo zato ovu novu poslijeratnu generaciju karakterise odsustvo stila i dominacija jednog banalno-prostog karaktera, ciji je sastavni dio prepucavanje, kontriranje, arogantnost i svadjalacki duh, a te iste karakteristike nazalst nalazimo dobrim dijelom i u starijim generacijama dijelom zato sto su spale maske koje su drzali za vrijeme onog sistema a koje su sada skinuli pa je na sad videjlo izasla ona njihova prava priroda, a dijelom zato so su neki od njih oduvijek i bili banalni, tj. nikada se nisu emancipovali iako im je pruzena sansa za to ili iako su formalno obrazovani, neki cak i visoko obrazovani.

Dakle, ukratko moj odgovor na tvoje pitanje zasto imamo danas takav mentalitet (mentalitet kontrasa/banalca/prepucavasa/svadjalice itd itd) je produkt POVRSNOSTI naseg sistema, prvenstveno povrsnost u prosvjecivanju populacije prije rata, a poslije rata koliko ja vidim samo u okviru religijskog miljea ( cime su sekularni gradjani "odstranjeni" iz drustva, jer izgleda da monopol nad prosvjecivanjem imaju religija i etno-politika,(malte ako si sekularan, nemozes biti cestit) ali da ne ulazimo sad u to.

U takvim okolnostima stvorila se prividna prosvjecenost stanovnistva ( doduse oni vrijedniji i oni nadareniji su je i tada apsolvirali kako treba, ali izgleda nije ih bilo baš mnogo i to su postigli samoinicijativno a ne kroz sistem). Ta prividna prosvjecenost, ta maska rastopila se poslije rata jer je bila formalnost i nastala je iz formalnosti, a formalnost u vremenima krize kao sto je to danas slucaj postaje nekako nepotrebno breme..."valja prezivjeti, ne moram pored svih briga jos nositi taj teret finog ponasanja i civilizovanosti....sto ce mi sad to, imam precih briga..."

javlja se strah od neizvjesnosti buducnosti i egzistencije zbog opsteprisutnog oportunizma...taj strah stvara i nepovjerenje medju ljudima, pa i nervozu, tako da svi postaju banalniji, sto se pogotovo osjeti kod onih koji su i prije bili banalni...strah naglasava i komplekse koji su se u onom sistemu sto skrivali sto kontrolisali, a danas su izasli na povrsinu jer nema vise maski da ih pokrivaju niti osjećaja sigurnosti da ih kontrolisu....

Dakle korijen problema: POVRSNOST.

Dakle ja tako vidim stvari, a tu ste da izneste i vi svoja zapazanja i vidjenja i da razmjenimo informacije i argumente jer to i jeste smisao rasprave, a ne da se prepucavamo ;)

Topli pozdrav

h.

P.S.

Vjerujem da cemo se uskoro nakon ovog mog teksta uvjeriti upravo u visok nivo tog danas prilicno prisutnog ( ako ne i dominantnog) naseg mentalnog sklopa o kojem smo govorili, onog kojeg karakterise neuvazavanje drugog i drugacijeg, nipodastavanje drugog i drugacijeg, zloupotreba ovog prostora za lijecenje vlastitih inferiornih kompleksa kroz pametovanje ili banalno kritikovanje, i sl.

Ako, opet ne dodje do toga, onda mozemo reci da smo barem ovu stranicu uspjeli postedjeti neceg tako necivilizovanog ;)

i 1:0 za sve nas koji ne volimo prepucavanja i svadje ;-)
BadBoy wrote:Znate sta mene jos onako do koske izivcira. Teoreticari zavjere. Ali hajde da oni na kulturan, argumentovan i znanstven nacin iznose svoje misljenje, pa da se onda raspravlja samo o dva stanovista, nego je vrh njihove diskusije nesto tipa: "Samo jos glupani i ljudi bez mozga nisu shvatili ono sto cijeli svijet vec odavno zna!" Umjesto raspravljanja o dokazima, diskusija s njima se svede na prepucavanje ko je sta skontao i ko ima koliko mozga.

Ne znam ako ima nekih ljudi malo vise upucenih u psihologiju ovdje, da li mogu ponuditi bilo kakvo objasnjenje za taj mentalite, bio bih mnogo zahvalan. :D
Da li je to zelja da budes pametniji od ostalih, ili je to samo ono rezultat automtaskog misljenje da se sve nesto desava iza kulisa ne znam.
Humane

#92 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by Humane »

Dodala bih jos nesto ( znam da sam zauzela previse prostora, izvinjavam se, ali ima evo probacu sad krace.

Okolnosti zivljenja u ovakvoj drzavi kakvu su nam skrojili medjunarodni i njihovi vjerni poltroni su veliki izazov i mislim da to moze "izdurat" samo Bosanac ( i Hercegovac, naravno), ali ipak bi oni obrazovaniji mogli malo , barem malo cesce "povuc rucnu" jer sam se ja zapravo u njih razocarala kad je u pitanju to ponasanje ( ukljucujuci prepucavanje)...
ja ne mogu ocekivati od osobe koja nije imala srecu ili okolnosti da se obrazuje ili da zivi u velikim gradovima da "vodi" drustvo. To ocekujem od nas koji smo igrom okolnosti odrastali u gradovima i kojima je pruzen sansa da steknemo znanja i vjestine, pa se samim tim od nas ocekuje da vodimo drustvo, a u stvarnosti cesto vidim suprotno - znam mnogo svijeta iz manjih i ruralnih sredina koji nam mogu biti ucitelji i u ponasanju i u znanju...i njima i treba dati prevenstvo u drustvu..."ko umije njemu dvije"...naravno ako se utvrdi da stvarno umije a da ne folira, jer ima dosta i toga.

A mi ko biva obrazovaniji cesto se brukamo u ponasanju i prepucavamo...i ne samo to, nego tako tesko postizemo koncenzus, cak i oko onih nekih temljnih stvari koje se ticu ostvarivanja nekog opstedrustvenog interesa...gleda se ko ce biti taj koji ce bit "glavni" za uspjeh nekog drustveno korisnog projekta umjesto da brinemo o samim projektima...u raspravi se gotovo redovno koristi prilika da se neko pokaze pametnijim od drugog, sto je po meni u stvari krajnje necivilizovano...

Neki dan me nasmija jedan moj dobar drug kad rece nesto u stilu:

" Mozes li Bogati i meni izdat tu jednu diplomu Psihologa jer skoro skoro svaki dan nekom od svojih obrazovanih kolega i kolegica sluzim ko psihoterapeut...pomazem im tako sto ih pustam da lijece svoje komplekse preko mog strpljenja i finoce......sami ih slusam, i slusam...kontam, sta cu, treba im pomoc...i vidim, kad se istresu na mene, lakse im je :| ...i skintam ti ja da sam ja u stvari taj psihoterapeut, i to dobar Bogami, samo sto oni to ne znaju..zato vidi mozel mi to proc ko praksa psihologa ili beneficirani radni staz,Boga ti, jer ja sam komotno zasluzio tu tvoju diplomu" :lol: Ismijala sam se do suza...

I u pravu je, toliko nas ( onih malo strpljivijih ili onih malo uctivijih) upravo ima ulogu psihoterapeuta u svakodnevnici sa svojim kolegama, poznanicima i nepoznanicima, prijateljima i neprijateljima, dok ovi "izduvavaju" preko nas ili na nas ...

I nama bi bilo lakse kad bi oni povukli malo rucnu jer im ne prilici to, a moze se povuc, vjerujte mi...treba samo malo vise obzira i malo vise obraza ;-)
Last edited by Humane on 15/09/2009 10:35, edited 1 time in total.
andrija2007

#93 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by andrija2007 »

Humane, nažalost, ne možeš uvijek biti fin sa svima, jer postoje ljudi koji jednostavno ne poznaju dijalog i uvažavanje
sagovornika kao kategoriju, opet nažalost, takvi razumiju samo govor ulice i ako sa takvima pokušavaš biti "fin" u
njihovom mentalnom sklopu bivaš "katalogiziran" kao fin, obrazovan, kulturan="levat".
Hajde ti probaj biti kulturna sa prosječnim taksistom ili "jalijašem" ili polupismenim forumašem koji je naučen da
se kroz život gura kao u tramvaju tj. laktanjem, silom i vrijeđanjem.
Često sam prisiljen da sa ovakvima komuniciram na "njihovoj talasnoj frekvenciji" da bi me uopšte razumjeli, i da bi došlo
do bilo kakve komunikacije.
Drugim riječima u Sarajevu moraš znat' bit' i fakin kad treba, a treba često, vjeruj mi.
BadBoy

#94 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by BadBoy »

@Humane
Odlican post, odlicno razmisljanje i odlicna teza :D U potpunosti se slazem, mada nisam ranije razmisljao o toj povrsnosti koja je tako izrazen u nasem cijelom drustvu. I zaista je tako. Svi se trude da budu samo dovljno dobri, da uloze minimum truda potrebnog da se nesto uradi kako-tako, traljavo, neprakticno pa makar se za dvije godine opet moralo raditi. Najocitiji primjer, mozda i pomalo banalan, jesu nase saobracajnice i ceste. Nema ulice u gradu Sarajevu koja se ne renovira svake godine, najdalje dvije, ali ne u sklopu redovnog odrzavanje, nego zato sto su toliko propale i unistene da se moraju nanovo raditi. I svake godine tako.

Inace, kada smo vec kod nedostataka prijasnjeg sistema, mislim da je jedna od njegovih negativnih zaostavstina isto tako i latentnost i neinertnost stanovnistva. Ovo se dakako najvise uocava kod stanovnistva rodjenog i odgojenog u tom sistemu, a koje kod nas ipak predstavlja i najveci dio populacije. Naime ti ljudi su nauceni da sute, trpe i da stvari za njih rjesavaju drugi. Drzava se brinula za sve, odredjivala sve, tvoj je bilo samo da zavrsis skolu i imas posao (ima ona izreka "radio ne radio, svira radio) s kojeg te jako tesko ko moze otjerati. I opet se vracamo na ono maloprije receno - trebas biti samo dovoljno dobar. Novije generacije imaju taj duh za borbu i promjenu, ali je usmjereno u toliko pogresnom smjeru da je bolje da ga nemaju :D
Umjesto da ju trose na pozitivne promjene u drustvu, oni se guraju, laktaju koskaju i psuju po tramvajima, prepucavaju oko banalnosti itd. Razlog - povrsnost obrazvnog i odgojnog sistema.

@andrija2007
Slazem se i sa tvojim postom, sila samo silu razumije. Ali shvati sada koliki to napor iziskuje od normalnih gradjana da se "saltaju" svakodnevno sa tog primalnog, nekulturnog na civilizirani "nacin rada". Nije ni cudo sto na kraju vecina i popusti, asimilira se i jednostavno ostane u tom zivotinjskom modu, jer je tako lakse :D
hypnose

#95 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by hypnose »

Her Flick wrote:evo sad se vratih sa jutarnje kafe i nesta kontam, da smi fakat optereceno drustvo (znam vec izlizani klise), mentalno i psihicki optereceno

naime rasprava se vodila koliko treba od dobrinje do centra u 8 ujutro, naravno voznja normalna, nema divljanja itd itd
ja kazem:"ma treba oko 30min", kolega slozi zaprepastenu facu i rece:"ma jooooook 20min maximalno"
i tu se mi natezemo oko nekih 5/10min razlike
na kraju mu ja kazem da je u pravu, fakat treba 20min

ovo je samo jedan primjer

e sad hajde malo da raspravimo o toj potrebi da ja budem uvijek u pravu
sto, sta sam postigao ako sam uvijek u pravu
ne kontam potrebu ljudi, da ako ja kazem hljeb je oko marke on meni kaze maniiiiiiiiije 1,05Km je 100% ja jucer kupio, a ono hljeb je 95pf, ili pitas ga koliko ima od B.Luke jedan kaze 4-5 sati voznje drugi ce rec ma neeeeeeeeema toliko 3,5 sata maksimalno

evo jos jedna primjer, neki dan me jedan strendzer pita koliko ima do Mostara, reko 2h lagane voznje, kaze drugi kolega (nije ovaj sa kafe) ih pa za 2h moze od Ploca stici, 1,5h maximalno, nisam nastavio diskusiju

sto je to tako, sta se pokusava dokazati i kome

sta vi mislite

p.s. a o forumskim prepucavanjima da na govorimo
Srdacan pozdrav.potpuno si u pravu.Ja mislim da je to kod nas bosanaca u krvi.Pa nekaze stara poslovica dzaba da smo mi bosanci tvrdoglav narod.Ja mislim da je to tako kod ljudi koji se hoce da stave u centar paznje ustvari to su samo iskompleksirane osobe i u dusi jadne.to se ne desava samo teb vec vecini nas nazalost.Izgleda da nas narod nikad nece da nauci staje to tolerancia respekt i sto je najvaznie da saslusamo jedni druge i respektiramo misljenje svojih sugovornika.To ti je isto kao naprimjer kad je neko siromasan i nema ni za kafu neradi nema uslove za zivot tad ga ljudi pocinju izbjegavati ismijavati i pogrdnim imenima nazivati.Uspijeli ta osoba nekad u zivotu da se digne i ostvari nesto cemu se otali samo mogu da dive e. Onda pocne prica drugacije .Tad pocinje ovakva prica: Ma znam ga drugi opet on je Bosanac nas treci opet ma to je moj dobar drug nekad smo se druzili itd...e sad moj zakljucak je da u nasem naodu najveci problem se nalazi jer nemaju mogucnosti da se kroz svoju karijeru dokazu ko su i zasta su sve sposobni i zbog toga svoju frustraciju lijece na drugima. Toliko od mene pozz
sOha_SA

#96 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by sOha_SA »

ne mogu da vjerujem koliku frku pravite oko toga, ok Humane je prosla svijet,..... al draga moja tebi je 40 godina..... ako se ne varam..... idem i ja vani i druzim se sa rajom od "preko grane" i svugdje je isto sranje, vjerujte mi ljudi...... jednostavno je doslo takvo vrijeme, a drugo je sto mi bosansci / bosnjakinje imamo taj komplex "preko je drugacije"... znaci svugdje se ljudi prepiru i zavlace jedni drugima,... sta ce svabo moze reci scheisse i to je sve.... a mi ovdje mozemo jebat sta god nam padne na um, pa to, ljudima koji izbjegavaju takvo izrazavanje, glume pametne, zvuci kao nekulturno izrazavanje,... a ne shvataju da Balkan ima tu cast, da svojim rijecima moze jebat sta god da mu ide na kurac..... i jednostavno se najlakse izrazit tako sto ce umjesto mnooogih rijeci i mnooogih kompleksnih recenica reci " a jebat ga" , "jbg" , "ma jebo to"..... znaci.... svabo kad se prepucava oko prolaznog vremena do Mostara ne moze reci " a jebo te hljeb vise, disi malo,...stani da ti objasnim", vec mora polako da mu objasni ili nekim / za nase uslove/ blagim psovkama da mu objasni da bi trebo zacepi... to blago objasnjavanje traaaaje i traaaaaje........ mi smo, kako da kazem "nekonkretno konkretni"...... kazemo " a jebi se vise " i on nas dragi sagovornik tacno zna sta smo time rekli... znaci.......... svugdje se kralju moj kenja, sere, prepucava, svadja, psuje,... samo sto mi imamo taj font rijeci da duge razgovore mozemo skratit sa JE i BE, a da se niko ne osjeti uvrijedzenim.... jer kad ste vidjeli da se neko poslje prepirke uvrijedio na psovke, pazi na psovke ( uvrijedi se on jer mu je ovaj argumentovo suprotno od onog sto uvrijedzeni tvrdi ).... ali to nema veze s'tim da nas narod treba skolovat i stim da smo necivilozavani.... brate politicari psuju, akademski gradjani psuju,....... da je bosnjo piso bonton i on bi psovo......... pa nemojte ljudi..... ja evo cito sve od pocetka i ovdje svako pametuje, prepucavate se ko ce ljepse objasnit sto se neko tamo lijevo prepucava... pa nemojte
laam

#97 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by laam »

Ja mislim da je polazna osnova svega ono što nosimo u sebi. Tu mislim naravno, na ono što nosimo iz djetinjstva, znači vaspitanje i dalje sve ono što je život od nas napravio, ako smo ili nismo dozvolili da se prepustimo.
sarajevonekad

#98 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by sarajevonekad »

Izvini soha al stvarno se ne mogu slozit s tobom da je i vani isto....Ja mozda nisam obiso tolko svijeta ( bio sam samo do Njemacke par puta, u italiji i Turskoj) al i meni se cini da je to kod nas malo ucestalije nego u tim mjestima...ma i da nije, pitanje je koliko je to fakat normalno i zdravo ako se toliko cesto koristi i namece ko nas nekakv zastitni znak, a moza nas vecina uopste i nismo takvi ovdje nego nam oni iskompleksirani to namecu kao prepoznatljivi znak ( da ispadne da smo svi takvi, a siguran sam da nismo).

U mjestima koja sam ja obiso niti im je rijecnik tolko slobodan ko u nas, nit se frustriraju ko i mi, a zena je u pravu, to dvoje itekako ima veze.

Dobro haj sto "volim popit volim zagalamit" tj. sto volimo psovat, nema veze, nije to nikakva tragedija, i ima toga vani mozda isto kolko kod nas ( uzmimo) slazem se, ali
to kontriranje i prepucavanje, izvinices, ali mislim da smo tu prvaci.
meni to ne bi smetalo da ne ugrozava moje zdravlje, sto kaze ova gospodja, al fakat je tako.
pa evo samo obratimo paznju zasto se najcesce sekiramo.

pa zar mislis da je covjecanstvo izmislilo fino ponasanje eto zato?

Ja mislim da je covjecanstvo na to nadoslo (evoluiralo) nakon stotina godina komuniciranja kad su uvidjeli da je rijec ostrija od maca pa su skontali da pristojan covjek ima daleko manje sanse da nekog uvrijedi, omalovazi ili iziritira, i isfrustirira a time mu i narusi zdravlje.( evo nek me isprave ovi psiholozi ako grijesim)

Pa kome bolan godi da mu neko kontrira stalno i da se prepucava? Haj ponekad, tu i tamo, ali pocesto, tu vec nesto ne stima kod covjeka.

Znaci po meni je razlika izmedju onih normalnih i onih malo manje normalnih po tome kolko se cesto prepucavaju s drugima i kontriraju, da ne zaboravimo i to.

ja licno spadam u one koji ne nalaze nikakvu satisfakciju u prepucavanju, pametovanju pa cak ni u psovanju, da budem iskren.eto mozda sam zaosto, konzervativan, ne volim psovat, sta cu.ima i gorih stvari od toga, ali da se razumijemo totalno opravdavam da covjek opsuje kod mu prekipi. Ima momenata kad je za ocekivat da covjek opsuje i posalje nekog u tri -cetri (npr. gradjani BiH svoje politicare a pocesto i m.z.), ali fino se zna kad je neotesanost opravdana a kad je samo cisto lijecenje kompleksa.

Pa kad je covjeku svaka druga treca negiranje, kontriranje i prepucavanje, onda izvini, po meni nesto nije u redu s njim . :run:

Ja isto imam osjecaj da mi inace bjezimo od ove teme, pa se ubih pitajuci se zasto. Obidjem ja i druge forume ( danas fala Bogu natucamo svi engleski tu i tamo).

Mislim, jednostavno to je lose za zdravlje, o tome se radi (nastranu to sto je ruzno).

Ja sad ne mogu napamet navodit neke knjige i to, to ovi koji su nacitani mogu, al sam siguran da ce se slozit sa mnom.

Naso sam nesto slicno ovoj temi na jednom portalu i mislim da ima veze s ovim sto govorim pa eto da podjelim sa rajom ovdje:

http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/zdr ... /komentari

sOha_SA wrote:ne mogu da vjerujem koliku frku pravite oko toga, ok Humane je prosla svijet,..... al draga moja tebi je 40 godina..... ako se ne varam..... idem i ja vani i druzim se sa rajom od "preko grane" i svugdje je isto sranje, vjerujte mi ljudi...... jednostavno je doslo takvo vrijeme, a drugo je sto mi bosansci / bosnjakinje imamo taj komplex "preko je drugacije"... znaci svugdje se ljudi prepiru i zavlace jedni drugima,... sta ce svabo moze reci scheisse i to je sve.... a mi ovdje mozemo jebat sta god nam padne na um, pa to, ljudima koji izbjegavaju takvo izrazavanje, glume pametne, zvuci kao nekulturno izrazavanje,... a ne shvataju da Balkan ima tu cast, da svojim rijecima moze jebat sta god da mu ide na kurac..... i jednostavno se najlakse izrazit tako sto ce umjesto mnooogih rijeci i mnooogih kompleksnih recenica reci " a jebat ga" , "jbg" , "ma jebo to"..... znaci.... svabo kad se prepucava oko prolaznog vremena do Mostara ne moze reci " a jebo te hljeb vise, disi malo,...stani da ti objasnim", vec mora polako da mu objasni ili nekim / za nase uslove/ blagim psovkama da mu objasni da bi trebo zacepi... to blago objasnjavanje traaaaje i traaaaaje........ mi smo, kako da kazem "nekonkretno konkretni"...... kazemo " a jebi se vise " i on nas dragi sagovornik tacno zna sta smo time rekli... znaci.......... svugdje se kralju moj kenja, sere, prepucava, svadja, psuje,... samo sto mi imamo taj font rijeci da duge razgovore mozemo skratit sa JE i BE, a da se niko ne osjeti uvrijedzenim.... jer kad ste vidjeli da se neko poslje prepirke uvrijedio na psovke, pazi na psovke ( uvrijedi se on jer mu je ovaj argumentovo suprotno od onog sto uvrijedzeni tvrdi ).... ali to nema veze s'tim da nas narod treba skolovat i stim da smo necivilozavani.... brate politicari psuju, akademski gradjani psuju,....... da je bosnjo piso bonton i on bi psovo......... pa nemojte ljudi..... ja evo cito sve od pocetka i ovdje svako pametuje, prepucavate se ko ce ljepse objasnit sto se neko tamo lijevo prepucava... pa nemojte
respo

#99 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by respo »

neko pomenu povrsnost
ne bi se bas slozio d je bilo povrsnosti bar u proslom sistemu
uzmi prosjecnog zapadnjaka i prosjecnog "jugoslovena" kladim se da ce jugosloven iz mnogo vise oblasti znati mnogo vise od zapadnjaka jer se oni usredotoce na jedno i to guraju do kraja sto u jednu ruku nije lose
zato valjda ljudi imaju najvece umove iz te i te oblasti itd
kad jedan recimo automehanicar sa zapada koji zna motor u dusu treba da sastavi recimo ormar pojma nemam ( primjer ne hvatajte me za rijeci)
dok jugos zna malo i oko motora mozda i malo vise ali zna i ormar sastaviti
i svi smo svjedoci da se nasi ljudi tamo snadju nekako i rade razlicite poslove
respo

#100 Re: "PREPUCAVANJA"

Post by respo »

babyline wrote:respo ne mogu vjerovati d ana ovoj temi nikog ne zoves na kafu :D
cekaj dok se neko javi :D

uostalom sad je situacija da mene zovu :D

babyline kad cemo na kafu
Post Reply