Prepreke za gradnju.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Simply_Red

#1 Prepreke za gradnju.

Post by Simply_Red »

Pozdrav svima.

Želio bih da kupim jednu malu parcelu u Sarajevu za gradnju kuće. Zanima me ima li neki način na koji mogu provjeriti eventualne prepreke za gradnju, tipa je li tu planiran autoput ili nešto slično. Pravne terete provjeravam u katastru to mi je jasno, ali više me zanimaju neke druge stvari tipa nešto zbog čega kasnije ne bih mogao dobiti dozvolu itd.

Unaprijed vam hvala
Revolucionar ★

#2 Re: Prepreke za gradnju.

Post by Revolucionar ★ »

Terete provjeravas u zk uredu, odnosno gruntu, u katastru mozes dobit skicu, posjedovni list. to sto teib treba je u sluzbi za urbanizam opcine u kojoj se parcela nalazi. Uputit ce te da izvadis izvod iz plana
славянин

#3 Re: Prepreke za gradnju.

Post by славянин »

Simply_Red wrote:Pozdrav svima.

Želio bih da kupim jednu malu parcelu u Sarajevu za gradnju kuće. Zanima me ima li neki način na koji mogu provjeriti eventualne prepreke za gradnju, tipa je li tu planiran autoput ili nešto slično. Pravne terete provjeravam u katastru to mi je jasno, ali više me zanimaju neke druge stvari tipa nešto zbog čega kasnije ne bih mogao dobiti dozvolu itd.

Unaprijed vam hvala
Pogledaj u urbanizmu koja vrsta gradnje je dozvoljena.Onda odes kod cika Viktora preko puta centralnog zatvora i zatrazis podzemne instalacije za tu parcelu.Jer ako ima recimo kablo od ep. ili telekoma... moras ih moliti ako oni oce da maknu ili da ti dozvolu daju preko da gradis - ako ne .. u zavisnosti od objeta isto mogu ti traziti od kantonalne inspekcije,itd. Moras isto razmisljati o struji vodi i sl (to mozes viditi isto na podzemnim instalacijama a i golim okom) jer ce ti sve to trebati a ako ti je kanalizacija kilometar udaljena mogao bi biti problem - sve to ti za gradjevinsku treba.

Ps: U opstini mozes traziti iz regulacionog plana - tim ces znati da smije se praviti a ne da ti je neko prodao zemlju u vodozastitnoj zoni - doduse mos napraviti pa posle uletis koji kermac pa ti legalizuju i onda zapocnes novu favelu.
JThomas

#4 Re: Prepreke za gradnju.

Post by JThomas »

najvažnije prepreke za gradnju su nedostatak političkih veza, i mogućnosti i volje za dati "na kafu" nadležnima.
Cherry-Cherry

#5 Re: Prepreke za gradnju.

Post by Cherry-Cherry »

Traži u opštini izvod iz regulacionog plana.
Post Reply