Preporuka za laptop

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
preludezalude

#1 Preporuka za laptop

Post by preludezalude »

Trebam kupiti laptop. Glavni uslovi su da je sto laksi i sto tanji. Konfiguracija nije toliko bitna niti velicina. Ima li preporuka?
mousstapha

#2 Re: Preporuka za laptop

Post by mousstapha »

Bilo koji Mac :D
PeeJay

#3 Re: Preporuka za laptop

Post by PeeJay »

preludezalude wrote:Trebam kupiti laptop. Glavni uslovi su da je sto laksi i sto tanji. Konfiguracija nije toliko bitna niti velicina. Ima li preporuka?
Ja imam trenutno najlaksi i najtanji model na trzistu. Jer mnogo putujem i podosta radim i u okruzenjima brez stola 8oslonca) mi je to bitno. HP Spectre 13-af003ng. Naravno postoji i varianta X360 ali mi baz zbog navedenog vise odgovara ova.

Iz prakse mogu reci, da je ova zvjerka zaista prestizna na izgled, a odzivnost je vrhunska. Na njoj mogu da na desktopu imam otvoren Visual studio i preko VMWare jos usporedno Windows Server sa SQL Serverom kao application server i Windows 7 klijenta, podesenog jednako, kako su podeseni PC-i kod klijenta i sve se odziva tekuce, brez zastoja.

Moj je sada star negdje oko malo vise od pola godine i u svakom slucaju preporucujem. U poredjenju sa MacBook Pro, koji sam koristio pre, je ovo pet razreda bolje cijena/kvaliteta rjesenje.
lajavi krelac

#4 Re: Preporuka za laptop

Post by lajavi krelac »

Microsoft surface pro 4 ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Preporuka za laptop

Post by Truba »

mi smo za firmu uzeli YOGA
PeeJay

#6 Re: Preporuka za laptop

Post by PeeJay »

lajavi krelac wrote:Microsoft surface pro 4 ?
Kod Surface-a ljudi često zaborave, da tastature nije moguće fiksirati, te da zato nije baš prikladna za rad "na koljenima" dok je stojećki praktički nemoguće koristiti sa tastaturom.

Vrlo prikladna i odlično sklopljena i obrađena spravica (i sam je koristim za demo prezentacije), koja se veoma lako podešava kao tablet ili kao zamjena za laptop, ali treba imati gore navedeno na umu. Koriščenje kao laptop, gdje nema stola (vlak, autobus, čekaona, bašta, isl.) je milo rečeno nepraktično, da ne kažem nemoguće.

U slučaju potrebe za hibridom uz na pičetku navedene uslove, bi ja više preferirao Yogu X720, HPSpectre X2 (stariji i jeftiniji model) ili HP Spectre X360 ili čak Zenbook-a 360 (ne znam tačnu oznaku iz glave). Ostali su već teži.
PeeJay

#9 Re: Preporuka za laptop

Post by PeeJay »

defender46 wrote:ThinkPad X1 Carbon

https://www3.lenovo.com/us/en/laptops/t ... 2TP2TXX16G
Kakvo ti je iskustvo sa tim modelom?

Kolega kaže, da je odlična stvar, posebno kućište da mu je extra, da se ne ošteti prilikom pada nimalo. Ali se žali na - kako se to već zove - adapter za punjenje, da je predimenzioniran i pretežak. A koristi ovaj model: https://www.amazon.de/gp/aw/d/B07CBJ25V ... ref=plSrch sa 8550-kom.

Jesi mu ti našao koju manu, gledajući na svrhu, za koju si ga kupio?
defender46

#10 Re: Preporuka za laptop

Post by defender46 »

PeeJay wrote: Kakvo ti je iskustvo sa tim modelom?

Kolega kaže, da je odlična stvar, posebno kućište da mu je extra, da se ne ošteti prilikom pada nimalo. Ali se žali na - kako se to već zove - adapter za punjenje, da je predimenzioniran i pretežak. A koristi ovaj model: https://www.amazon.de/gp/aw/d/B07CBJ25V ... ref=plSrch sa 8550-kom.

Nemam ličnog iskustva sa Carbonom. Od kolege sam dobio preporuke. Nisam čuo nešto za taj adapter, ništa negativno.
Dovoljno je pogledati bilo koji review i vidjeti o kakvom se uređaju radi.
PeeJay

#11 Re: Preporuka za laptop

Post by PeeJay »

defender46 wrote:
PeeJay wrote: Kakvo ti je iskustvo sa tim modelom?

Nemam ličnog iskustva sa Carbonom. Od kolege sam dobio preporuke. Nisam čuo nešto za taj adapter, ništa negativno.
Dovoljno je pogledati bilo koji review i vidjeti o kakvom se uređaju radi.
Ma stvar je onako malo škakljiva. Tu se više radi o korisničkom iskustvu, nego o samim tehničkim karakteristika. Moja predzadnja formacija npr. je bila MacBook Pro i Zanbook Pro, oba 15 colska. MacBook je bio po karakteristikama i po osjećaju teži od Asusa, i to primjetno. Ali... Asusov punilac je bio još "stara škola", negdje oko 750 grama, dok od Mac-a znamo kakav je i da ima negdje oko 200 grama.

Poanta je, kad to sve mora čovjek nosit. Moramo priznati, da kad kupujemo Laptop od oko 1200 grama, to činimo sa nekim razlogom. Ipak su to sprave, koje koštaju oko 1.600 evra +/- 20%. A za taj novac očekujem vrhunsko korisničko iskustvo. Kad uzmem u pojam, da sjedam na vlak za Wisbaden i sa sobom nosim radni i rezervni laptop, te Surface za prezentaciju rukovodstvu, to je već samo po sebi oko 3500 do 4000 grama. I veoma je bitno, koliko ka tome pridodaju još punjači. Ili je to još 500 grama ili 2000 grama. Jer treba to nosit po cijeli dan po fabrici za sobom.

Zato ja sa toga aspekta dosta puta rado priupitam o iskustvu kolega sa mašinerijom. Jer ti laptopi sa licencijama koštaju me po 5 do 10 tisuća evra po komadu. I u tom slučaju cijena nabave hardwera, koja se razlikuje za 100 ili 200 evra, a bitno utiče na "usability" je sitnica. Jer ipak iskustvo iz prve ruke vrijedi mnogo više od revjuja, koji su naravno (sa vidika financijskih priliva) uvjek naklonjenji izpostavljanju prednosti, dok se mane ne pominju rado i često.
Fuzzy Dunlop

#12 Re: Preporuka za laptop

Post by Fuzzy Dunlop »

@PeeJay možda neki univerzalni punjač da uzmeš? Pogledaš karakteristike na tim uređajima, uzmeš one nastavke i eventualno punjač koji može da se podešava.

Lupam:
https://www.aliexpress.com/item/9-5-24V ... 18241.html
PeeJay

#13 Re: Preporuka za laptop

Post by PeeJay »

Fuzzy Dunlop wrote:@PeeJay možda neki univerzalni punjač da uzmeš? Pogledaš karakteristike na tim uređajima, uzmeš one nastavke i eventualno punjač koji može da se podešava.

Lupam:
https://www.aliexpress.com/item/9-5-24V ... 18241.html
He he. Sa tim stvarima se nije za igrati. Naročito ako čovjek uzme "prime customer" garanciju. Da bi mogao u slučaju kvara dobiti novi laptop na odredjenu lokaciju još isti dan, treba poštovati pravila. Upotreba certificirane periferije je u tom slučaju obavezna.

Inače trenutno koristim, kako sam gore naveo, HP Spectre i za sad sam zadovoljan. Iako me malo ljuti ponekad, jer ne može izdržat 8 sati autonomije iako je deklarisano, da bi trebao. Ali OK... kad odem na ručak, priuštim i njemu, da se za taj sar vremena napoji strujom
pa tako nekako obojica preguramo dan. :D

Lenovo sam ja bio izbacio iz igre zbog lošeg posleprodajnog supporta. Tako da i moja napomena je na osnovu tuđeg, a ne mog izkustva. Inače je kolega sa samom mašinom vrlo zadovoljan. Tako da je i mene ponovo malo opet omekšao.

U svakom slučaju mi svi ovdje pišemo malo na pamet, a ne znamo za koju svrhu OPiju uopšte treba Laptop.
Nastasia

#14 Re: Preporuka za laptop

Post by Nastasia »

Nadam se da ce se naci neko da odgovori, posto sam totalni laik za svaki vid tehnologije.

Dakle, treba mi laptop prvenstveno za rad u AutoCadu i SolidWorksu, a da mu je cijena prihvatljiva za studenta?! Pa ovako, neko ko se razumije u te stvari, staa bi preporucio?
CPT

#15 Re: Preporuka za laptop

Post by CPT »

Nastasia wrote:Nadam se da ce se naci neko da odgovori, posto sam totalni laik za svaki vid tehnologije.

Dakle, treba mi laptop prvenstveno za rad u AutoCadu i SolidWorksu, a da mu je cijena prihvatljiva za studenta?! Pa ovako, neko ko se razumije u te stvari, staa bi preporucio?
budzet? recimo Dell Precision M6800 ili nesto slicno (moze i polovno)
Nastasia

#16 Re: Preporuka za laptop

Post by Nastasia »

CPT wrote:
Nastasia wrote:Nadam se da ce se naci neko da odgovori, posto sam totalni laik za svaki vid tehnologije.

Ovaj djeluje pretesko.
Imam kod kuce Alienware A18, jednom sam ga iznijela i nikad vise.

Jasta nego polovan, ali ipak nesto lakse.
CPT

#17 Re: Preporuka za laptop

Post by CPT »

Nastasia wrote:
CPT wrote:

Ovaj djeluje pretesko.
Imam kod kuce Alienware A18, jednom sam ga iznijela i nikad vise.

Jasta nego polovan, ali ipak nesto lakse.
Pa za ozbiljan i mora biti tesko... znaci 17", ssd+hd, gpu, itd.....

onda mozda Dell Precision M4500 (2,7kg) ili cak nesto sa 14"?

polovan je oko 500KM
necko_hz

#18 Re: Preporuka za laptop

Post by necko_hz »

https://imtec.ba/laptopi/38717-laptop-h ... 51av-.html

Neko koristio, isplati li se uzeti?

Ako ne, može li neka preporuka kvalitetnog laptopa do 1500-1600KM?
LaLuna

#19 Re: Preporuka za laptop

Post by LaLuna »

I mene zanima servis za laptop, ako neko ima preporuku
semirsar

#20 Re: Preporuka za laptop

Post by semirsar »

LaLuna wrote:
kiki-miki wrote:Gdje odnijeti laptop na popravku?
Muha je imao momka koji dobro odradi sto treba
muha_sa wrote: :mrgreen:
valjda ce se muha ufatit na ovaj quote pa se javit sa kontakt brojem :mrgreen: :skoljka: :run:
muha_sa

#21 Re: Preporuka za laptop

Post by muha_sa »

semirsar wrote:
LaLuna wrote:
kiki-miki wrote:Gdje odnijeti laptop na popravku?
Muha je imao momka koji dobro odradi sto treba
muha_sa wrote: :mrgreen:
valjda ce se muha ufatit na ovaj quote pa se javit sa kontakt brojem :mrgreen: :skoljka: :run:
:-D
062 260 318
Davor
Norm

#22 Re: Preporuka za laptop

Post by Norm »

muha_sa wrote:
062 260 318
Davor
Imas PP...
Hvala.
Post Reply