preporuka za građevinsku firmu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Juiceman

#1 preporuka za građevinsku firmu

Post by Juiceman »

Planiram izgraditi porodičnu kuću veličine cca 190 m2, ništa komplikovano (znači bez čardaka, zaobljenih momenata itd.), niskoenergetska kućica, ravni krov od lima i sl.
Zanima me šta se više isplati uzeti malu građevinsku firmu gdje će dolaziti isti radnici raditi (plus činjenica da se male firme moraju više potruditi zbog jake konkurencije te da imaju provjerene majstore upravo iz tog razloga) ili veliku firmu gdje ima šanse da će firma slati svaki dan druge radnike na gradilište, te mogućnost fušeraja (jer navodno primaju "kurtu i pantu" za rad). A opet veliki su sa razlogom veliki :-)

Ili čak opcija za svaku fazu gradnje uzeti drugu firmu tj. za taj dio gradnje najpovoljniji?

Molio bih za preporuku ako je neko gradio kuću pa bio izuzetno zadovoljan sa nekom građevinskom firmom, te ukoliko imate informacija koliko se trenutno kreću cijene gradnje po m2-ključ u ruke?

Hvala
downtoearth

#2 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by downtoearth »

gradio sam kuću prije 3 godine pa sam tada se mnogo raspitivao i bio u toku. ne znam koliko se situacija promijenila, zato ti neću govoriti o cjenama, ali tada su razlike među firmama bile drastične i one veće obično bile mnogo skuplje. na kraju sam našao privatnika koji ima ekipu majstora i radi samo zidarsko-građevinske radove, pa je on sarađivao sa nekim limarom, kolega preporučio električara itd. uglavnom je dogovor sa svima bio: materijal kupujemo zajedno, on bira ja plaćam, nemam ništa sa hranom, dostavom i odvozom smeća, to je bilo najjeftinija varijanta ali traži mnogo zalaganja, dok je nadzor bio arhitekta koji je napravio projekat. Srećom je on stalno dolaziio i kontrolisao pa (uglavnom) nsu fuširali. samo znam jedno: ne isplati se doogvarati dnevnicu jer im onda moraš stalno sjediti za vratom. ovako dogovoriš posao pa se njima ne isplati da ga otežu
good luck i spremi se na nekoliko (novih) sijedih
x0z0y0

#3 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by x0z0y0 »

hm ma najbolje je sklopiti posao - "kljuc u ruke"
i mene zanimaju konkretne preporuke ..dakle imena ljudi imena :D
Amazonka27

#4 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Amazonka27 »

radim u gradjevinskoj firmi pa evo par savjeta,
"veliki" pretezno uzimaju "male" kao kooperante, ali su onda "mali" "druga" ruka, pa samim tim i skuplji. Mi ne radimo sistem kljuc u ruke, pa ti ne mogu preporuciti moju firmu. Ono sto treba da uradis jeste da odes na stranicu "zutih strana" ili na neki drugi nacin da dodjes do imena gradj. firmi koja se bave sistemom "kljuc u ruke" i posaljes im mailom, ili faxom, predmjer radova, koji se sastoji od opisa radova i kolicine/kvadrature, i onda oni koji su zainteresovani, napravice ti ponudu i staviti svoje cijene za opisane radove. Kada dodbijes nekoliko ponuda, vidjeces na cemu si i koliko se cijene krecu. Uvijek postoji mogucnost da ne pristanes na prvu cijenu, znaci, cjenkaj se :D. "Veliki" ti nisu nikakav garant za kvalitetne radnike, ali imaju vise novaca od "malih" pa te nece peglati oko avansa i privremenih situacija kao "mali"
Eto, nadam se da ce ti ovo barem malo koristiti :D
x0z0y0

#5 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by x0z0y0 »

Amazonka27 wrote:radim u gradjevinskoj firmi pa evo par savjeta,
"veliki" pretezno uzimaju "male" kao kooperante, ali su onda "mali" "druga" ruka, pa samim tim i skuplji. Mi ne radimo sistem kljuc u ruke, pa ti ne mogu preporuciti moju firmu. Ono sto treba da uradis jeste da odes na stranicu "zutih strana" ili na neki drugi nacin da dodjes do imena gradj. firmi koja se bave sistemom "kljuc u ruke" i posaljes im mailom, ili faxom, predmjer radova, koji se sastoji od opisa radova i kolicine/kvadrature, i onda oni koji su zainteresovani, napravice ti ponudu i staviti svoje cijene za opisane radove. Kada dodbijes nekoliko ponuda, vidjeces na cemu si i koliko se cijene krecu. Uvijek postoji mogucnost da ne pristanes na prvu cijenu, znaci, cjenkaj se :D. "Veliki" ti nisu nikakav garant za kvalitetne radnike, ali imaju vise novaca od "malih" pa te nece peglati oko avansa i privremenih situacija kao "mali"
Eto, nadam se da ce ti ovo barem malo koristiti :D
puno hvala :)
kriticarka_nikova

#6 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by kriticarka_nikova »

Ja mislim da je sistem "kljuc u ruke" oko 500 KM po metru kvadratnom, ali sve ovisi od zelja.
Amazonka27

#7 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Amazonka27 »

kriticarka_nikova wrote:Ja mislim da je sistem "kljuc u ruke" oko 500 KM po metru kvadratnom, ali sve ovisi od zelja.
:?
kriticarka_nikova

#8 Re: preporuka za građevinsku firmu

Amazonka27 wrote:
kriticarka_nikova wrote:Ja mislim da je sistem "kljuc u ruke" oko 500 KM po metru kvadratnom, ali sve ovisi od zelja.
:?
Nesto nije jasno? Tako mi rekao arhitekta.
Pozdrav.
Amazonka27

#9 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Amazonka27 »

pa tu drskost ostavi za danasnji obiteljski rucak, a informacije radi nije ista cijena 1m2 Betona, cigle ili blokova, armature, crijepova, parketa/laminata, stubista, greda, prozora, molerskih radova, kuhinja/kupatilo pločica, cijevi itd itd
kriticarka_nikova

#10 Re: preporuka za građevinsku firmu

Amazonka27 wrote:pa tu drskost ostavi za danasnji obiteljski rucak, a informacije radi nije ista cijena 1m2 Betona, cigle ili blokova, armature, crijepova, parketa/laminata, stubista, greda, prozora, molerskih radova, kuhinja/kupatilo pločica, cijevi itd itd
Hahaha ti meni pricas o drskosti a nema s kim nisi dosla u sukob. Ti stvarno imas problema, predlazem ti da malo poradis na sebi, a ja odgovaram covjeku na postavljeno pitanje i ono sto su MENI PREKJUČE rekli.

Pa-pa
Amazonka27

#11 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Amazonka27 »

kriticarka_nikova wrote:
Amazonka27 wrote:pa tu drskost ostavi za danasnji obiteljski rucak, a informacije radi nije ista cijena 1m2 Betona, cigle ili blokova, armature, crijepova, parketa/laminata, stubista, greda, prozora, molerskih radova, kuhinja/kupatilo pločica, cijevi itd itd
Hahaha ti meni pricas o drskosti a nema s kim nisi dosla u sukob. Ti stvarno imas problema, predlazem ti da malo poradis na sebi, a ja odgovaram covjeku na postavljeno pitanje i ono sto su MENI PREKJUČE rekli.

Pa-pa
Za razliku od tebe ne petljam se tamo gdje mi nije mjesto. Ono sto ne znam - pitam, ne ubjedjujem one koji znaju da je ispravna moja pretpostavka...
Juiceman

#12 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Juiceman »

Hvala svima za savjete

ovo je zaista veliki posao, već sad mi rastu sijede
semmy

#13 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by semmy »

Juiceman wrote:Hvala svima za savjete

pripremi se za jako puno sijedih...i trazi od dr. da ti prepise apaurine jer ce ti trebati...
za koju god verziju se odlucis, bilo to kljuc u ruke ili svaka faza rada za sebe moj ti je savjet da majstore obilazis bar 1-nom dnevno i nadgledas kako rade...zaHebat ce te cim nisi tu, a kad se zavrsi bit ce ti kasno....iz iskustva ti govorim, deveram s majstorima i jedva cekam da im ledja vidim....svaku fazu koju nismo odma pregledali morali su rusit i prepravljati...

sretno u svakom slucaju
semmy

#14 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by semmy »

zaboravih ti reci...pripremi bar 20% vise love nego si mislio.....trebat ce ti

a da , neko je napisao 500km po kvadratu za kljuc u ruke...crkoh od smjeha....nema kvadrata ispod 700-800km jos ako imas posebnih zelja kao sto smo to mi imali nece te ni 1000 pokriti
kriticarka_nikova

#15 Re: preporuka za građevinsku firmu

Da ti ne bi rasle sijede i da ne bi cekao predugo na gotovu kucu moj prijedlog ti je da izaberes montaznu kucu. Ja sam ovih dana razbijala glavu sta cu kud cu jer hocu da napravim malu vikendicu ali me mrzi znas ono da svaki dan idem na gradiliste zajebavam se s majstorima i sl. i to tako da traje mjesecima, a nasi su majstori veoma bezobrazni ljudi. Padne mi na pamet da se mala montazna vikendica od cca 40 m2 moze izgraditi vrlo brzo a sem toga mnogo je jeftinija. Sistem "kljuc u ruke" za montazne kuce je 220 eura po metru kvadratnom. E sad sto se tice izolacije ne znam, jedni tvrde da je slaba, a drugi tvrde da je danasnja tehnika montaznih kuca uznapredovala pa i zvucna izolacija je bolja, jedino da dobro zastitis spavacu sobu i da bude malo dalje od djecije :D
Ako te bude zanimalo postavicu ti link firme koja se bavi montaznim kucama.
Pozdrav.
karanana

#16 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by karanana »

Montazne kuce. I nek vas naziv ne zavara, ne govorimo o satorima. Danasnja montazna kuca se haman pa ni ne razlikuje od ovih koje se grade ciglu po ciglu. kvadrat montazne-kljuc u ruke kosta oko 500 KM, bez uracunatih troskova zemljista, naravno.
Amazonka27

#17 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Amazonka27 »

semmy wrote:

pripremi se za jako puno sijedih...i trazi od dr. da ti prepise apaurine jer ce ti trebati...
za koju god verziju se odlucis, bilo to kljuc u ruke ili svaka faza rada za sebe moj ti je savjet da majstore obilazis bar 1-nom dnevno i nadgledas kako rade...zaHebat ce te cim nisi tu, a kad se zavrsi bit ce ti kasno....iz iskustva ti govorim, deveram s majstorima i jedva cekam da im ledja vidim....svaku fazu koju nismo odma pregledali morali su rusit i prepravljati...

sretno u svakom slucaju
Ovo svakako stoji. Ne vjeruj ni rodu rodjenom. Kasno je kada se zavrsi. Izadje te 3 puta skuplje. Pogotovo zanemari pricu "za prvu pomoc ovako, pa cu kasnije ispraviti". Sretno! :D
kriticarka_nikova

#18 Re: preporuka za građevinsku firmu

semmy wrote:zaboravih ti reci...pripremi bar 20% vise love nego si mislio.....trebat ce ti

a da , neko je napisao 500km po kvadratu za kljuc u ruke...crkoh od smjeha....nema kvadrata ispod 700-800km jos ako imas posebnih zelja kao sto smo to mi imali nece te ni 1000 pokriti
Mislila sam da znas citati, tako da ne vidim sta je tu smijesno?
500 KM po metru kvadr. ALI SVE OVISI OD ZELJA (evo ti vecim slovima).
A dodala bih i to : ovisi sve i koliko se arhitekte precjenjuju.
Zidanje kuce po mom misljenju je zamorno, narocito ako moras da mislis hoce li te neko od majstora zajebati. Obilaziti svaki dan majstore i pratiti njihovu gradnju je smarajuce (mislim ko da nemas svog posla), a rusenje betona i ponovno zidanje je isto smarajuce. Ja cu sebi podici brvnaru (Kao kod Norvezana i Svbedjanja) i ako mi dojadi neki zid samo ga testerom izrezem, a beton bogami morala bi rusit.
perajic

#19 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by perajic »

moji prijatelji upravo biraju izvodjaca za izgradnju manje zgradice.
dvoume se izmedju dvije povoljne firme, za koje se provjereno zna da su korektni.
ako nekom trebaju detaljnije informacije neka posalje PP poruku, pa cu mu proslijeiti kontakte informacije.
Mahalac

#20 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Mahalac »

Najjeftinija a najjbitinija stvar kod gradnje kuce je angazovanje "nadzornog organa" kojeg ces ubaciti u ugovor kad ga budes potpisivao sa gradj.firmom. (svakako manju privatnu gradj.firmu)

Kad to obavis pola posla je vec gotovo.

SRETNO
Juiceman

#21 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by Juiceman »

Montažnu kuću smo imali u planu ali smo odustali. Razlog: veliki pad cijene nakon izgradnje. U slučaju da ikada bude potrebno da montažnu kuću prodam, cijena je prava katastrofa i kad bih našao kupca. Imaju fakat pravo puno prednosti ali za BH trg, na žalost, prodajna cijena je presudan momenat.

Da li mogu arhitektonski biro kojeg spremam da angažujem za izradu glavnog projekta da uzmem kao nadzorni organ?

Hvala
kriticarka_nikova

#22 Re: preporuka za građevinsku firmu

Dobro, nas svijet, ko nas svijet, ima malo drugacije shvatanje, ali necu da te nagovara. Montazna kuca ima rok trajanja 100 godina, mada sam slusala ljude koji su pricali da su ulazili u brvnare/montazne kuce stare i po 80 godina a izgledaju tri puta mladje.

Za one koje zanima evo za svaki slucaj link pa neka izvole:

http://dominvestbih.com
semmy

#23 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by semmy »

Juiceman wrote:Montažnu kuću smo imali u planu ali smo odustali. Razlog: veliki pad cijene nakon izgradnje. U slučaju da ikada bude potrebno da montažnu kuću prodam, cijena je prava katastrofa i kad bih našao kupca. Imaju fakat pravo puno prednosti ali za BH trg, na žalost, prodajna cijena je presudan momenat.

Da li mogu arhitektonski biro kojeg spremam da angažujem za izradu glavnog projekta da uzmem kao nadzorni organ?

Hvala

naravno da mozes, oni najbolje znaju kako se treba graditi jer su pravili projekat, ali moj savjet opet i njih obilazi, sto je sigurno sigurno je
x0z0y0

#24 Re: preporuka za građevinsku firmu

Post by x0z0y0 »

ma joj i ja sam malo :-? sto se tice tih montaznih kuca...
znam da u kanadi prave sve montazno..i kad tamo moze podnijet onoliku zimu valjda ni kod nas ne bi trebalo biti vecih problema..
al to ti je onaj balkanski mentalitet..nek je zidana da moze trajat 500 god.
kriticarka_nikova

#25 Re: preporuka za građevinsku firmu

Compos_Sui wrote:ma joj i ja sam malo :-? sto se tice tih montaznih kuca...
znam da u kanadi prave sve montazno..i kad tamo moze podnijet onoliku zimu valjda ni kod nas ne bi trebalo biti vecih problema..
al to ti je onaj balkanski mentalitet..nek je zidana da moze trajat 500 god.
Ne moze sav svijet biti lud a Bosanac upravu. Stvar je navike. Predhodni je rekao razlog zasto ne zeli montaznu a to je radi toga sto bi morao prodati kad-tad a cijena bi joj opala. Bosanac ce kupiti novo auto iz fabrike u vrijednosti od 40.000 KM kojem ce za 10g opasti cijena, a nece montaznu kucu od npr.70 kvad.m. koja moze izdrzati 100g. Taman. Dok iskolujes djecu i unuke i eto nek se sami snalaze, nek i sunce prestane sjati poslije tebe, sta te briga.
Inace ti si se pitao da li su tople, pa montazne kuce su kudikamo toplije od zidanih. Doduse i zidane mogu biti tople ako se grade u tu svrhu da budu toplije (e sad ne znam kako to ide ono stiropor, staklena vuna ili je nesto drugo po srijedi bla-bla...), ali za to treba imat dubok dzep i dobre zivce.
Last edited by kriticarka_nikova on 17/03/2008 14:14, edited 1 time in total.
Post Reply