Preporuka terenca do 18 000 - 20 000 KM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BrojJedan1

#1 Preporuka terenca do 18 000 - 20 000 KM

Post by BrojJedan1 »

Gornja maksimalna garancija za terenca koju bih mogao izdvojiti je 20 000 KM. Do 6-7 godina staro. Vožnja grad-posao, jednom sedmično i po brdskim putevima. Da ima dovoljno dijelova..

Još jedno pitanje, da li je neko imao iskustva sa Volvom XC60? To je poprilično iznad mog cjenovnog ranga, ali da priupitam ipak..iskustva?
devito

#2 Re: Preporuka terenca do 18 000 - 20 000 KM

Post by devito »

Za 20000 mozes uzeti novog Dustera(ja mislim) dizela sa preko 100 konja.
Ipak je novo,novo :D

Ja mislim da mozes naci i neki stariji model Rav4,Cherokee,Sorento,a vidjao sam i Suzuki sx4 koji su otprilike 17-18k
Nisam imao iskustva ni sa jednim,od slicne klase samo Tiguan 170Ks TDI i mogu ti reci da je stvarno perverzija, ali cijena je mozda previsoka.

http://www.pik.ba/artikal/7690761/vw-tiguan/
mayab

#3 Re: Preporuka terenca do 18 000 - 20 000 KM

Post by mayab »

Slabo sta ces naci po tim tvojim zahtjevima...
_mufljuz_

#4 Re: Preporuka terenca do 18 000 - 20 000 KM

Post by _mufljuz_ »

ne mogu da shvatim da neko trpa volvo XC u klasu terenaca - za mene je to poviseni karavan wannabe terrain sa meHkim kvatro pogonom.... cuj tiguan :run: (BTW ovog XC-a sam dosad vidio najmanje 4-5 puta na slepu pa sad ne mora nista da znaci a moze svasta da znaci)

terenac je toyota land cruiser, mercedes G Klass, Range Rover, nissan patrol, mitsubishi pajero, UAZ, Lada Niva, Land Rover Defender - s tim da se i pojedini od ovih udaljise od makadama i terena koracima od sedam milja glumeci vecernje metrosexualce na 4 tocka

a ako trazis za 18-20 000 PRAVOG terenca moci cu reci da si pravi sreckovic ako nadjes kakvog dobro ocuvanog starog i do 10 godina za te pare - sa solidnom kmetrazom i solidno odrzavanog i eksploatisanog e sad zbog prenosnih omjera te zvijeri ne idu 250 elektronski limitiranih kao ML ili X-5 ili X-6 :mrgreen: nego su inzinjeri pravili da budu dugotrajne masine koje mogu preci vise stotina hiljada km normalne upotrebe i masine koje ce posluziti u teskim uvjetima eksploatacije teskog terena i uslova....

dakle moja preporuka je Nissan Patrol, Tojota Land Cruiser, Mitsubishi Pajero - jez da ti niko nece reci WAUUU a ako je zbog koka kupi nišan ili propeler ili vauvau rešetkicu pa zaljepi na haubu :mrgreen:

a moj licno favorit je solidno ocuvan Patrol tako 7-8 godina star :mrgreen:
Selmir_Tz

#5 Re: Preporuka terenca do 18 000 - 20 000 KM

Post by Selmir_Tz »

Mozes za taj novac da uzmes odličan Jeep Grand Cherooke ili Jeep Cherokee. Posto ides na terenca, svakako ti nije bitna cijena registracije i potrosnja pa bi ti neki Grand ili Cherokee (onaj manji Jeep) sa 3.7 motorom odlično odgovarali. Oni spadaju u vrlo sposobne terence sa svim mogućim modovima pogona (samo zadnji, sva 4 automatsko uključivanje, sva 4 manuelno uključivanje, sva 4 redukovana). Ja sam htio da kupim Grand Cherokee pa sam ih probao par (sa 4.0 i 4.7 motorom) i auto je fantazija. Udobnost, snaga, brzina, moćan 4x4 pogon, jeftina vožnja sa plinom...Za novac koji planiraš da uložiš možeš da nadjes odličan i mlad primjerak.

Takodje, odličan izbor bi bio noviji Nissan Patrol 3.0 (dizel). Nedavno sam imao priliku da slučajno probao takav u Bijeljini, prodavac je tražio 21.000KM (to je daleko izvan mog dosega ali on to ne zna :) ). Auto je zvijer, ogroman je, širok, dugačak, motor je malo trom ali od onakvog auta se i ne očekuje neka pretjerana agilnost. ISto ima masu nekih 4x4 modova, ogromne gume i veliki klirens. U uličnoj vožnji je udoban i lak zua voziti (ne znam kako je oko parkiranja!) a vlasnik kaže da je i na terenu nezaustavljiv.

Naravno, tu je i Toyota Land Cruiser ali one su uvijek bile vrlo jake na cijeni. Ako planiraš da ideš na pravi teren (blato, kamenje...) nemoj da gledaš moderna SUV vozila (BMW X5, Toyota RAV4, Volvo XC, Mercedes ML...). Oni su dobri za put i malo blata ali teški teren bi ih uništio vrlo brzo a to bi te mnogo koštalo. Nemam nekog iskustva na terenu ali za mene su pravi terenci vozila poput starog Nissan Patrol (posebno onaj sa 4.0 dizelom), Jeep Grand Cherokee, Land Rover Defender...dakle vozila sa obje krute osovine.
Post Reply