Preporuka advokata u Sarajevu (podnosenje kriv. prijave za prevaru)

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
MrShadow

#1 Preporuka advokata u Sarajevu (podnosenje kriv. prijave za prevaru)

Post by MrShadow »

Pozdrav,

moze li neko preporuciti dobrog advokata iz Sarajeva koji bi me zastupao u podnosenju krivicne prijave za prevaru i dovodjenje u zabludu protiv druge strane?
Skraceno, treba neko stvarno sposoban kome nije mrsko tjerati drugu stranu do zatvora.

Hvala
kica

#2 Re: Preporuka advokata u Sarajevu (podnosenje kriv. prijave za prevaru)

Post by kica »

Ne tjera "advokat" nego tuzilac, a krivicnu prijavu mozes sam napisati, samo navedi sav cinjenicni osnov i prilozi sve dokaze koje imas.

Ili trazi advokata krivicara, ko se bavi krivicnim pravom - jer ne radi svaki advokat sve oblasti.
Dioklecijan

#4 Re: Preporuka advokata u Sarajevu (podnosenje kriv. prijave za prevaru)

Post by Dioklecijan »

Krivična prijava se ne podnosi preko advokata već lično u policiji ili tužilaštvu u pisanom obliku i potpisana. Može i usmeno na zapisnik u policiji. U prijavi nije potrebna stručna pravna terminologija, već navodi činjenica, okolnosti, dokaza, svjedoka itd. Na osnovu toga tužilac donosi naredbu o pokretanju krivičnog postupka, izdaje naredbe policiji, saslušava svjedoke, osumnjičenog, oštećenog, prikuplja dokaze i vrši pravnu kvalifikaciju djela koje on mora da goni po službenoj dužnosti ako su ispunjeni svi elementi i na kraju podiže i zastupa optužnicu ako je tokom istrage pronađeno dovoljno dokaza i svjedoka.

Istraga u praksi se najbolje može provesti prvih mjesec dana od počinjenog djela zbog prikupljanja dokaza i saslušanja svjedoka koji se detalja najbolje sjećaju u prvim danima, nakon toga slabo gotovo nikako.

Ti kao oštećeni nemaš nikakva prava vezano za krivični postupak ni sa advokatom ni bez advokata, osim da postaviš odštetno imovniski zahtjev kako bi se naplatio.
JThomas

#5 Re: Preporuka advokata u Sarajevu (podnosenje kriv. prijave za prevaru)

Post by JThomas »

teoretski sve možeš sam. ali u praksi države kakva je bosna i hercegovina, ako želiš da nešto stvarno bude uputno je "potkovati", "pogurati", "podmazati" i ostali nepravosudni glagoli u infinitivu. odnosno, naći nekoga ko je dobar sa tužiocima, i po mogućnosti i sa policijom. i nisu svi od tih ljudi advokati, policajci ni inspektori, ima ih vrlo različitih struka :roll: :lol:

ovo je grozno, ali je ovako...
Diogenes420

#6 Re: Preporuka advokata u Sarajevu (podnosenje kriv. prijave za prevaru)

Post by Diogenes420 »

Podneses je sam, tuzilastvu ili policiji, direktno, postom, e-mailom sta god. samo se potpisi na kraju da te mogu kontaktirat kad/ako uzmu u razmatranje. Ne treba ti advokat
Post Reply