Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
BAN___KAI

#1 Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by BAN___KAI »

HI dosta mi je vise ovog nacina razmisljanja i personalnosti pa zelim skroz da ih promjenim i zelim nekoliko dobrih Stranih knjiga koje ce promjeniti moj nacin zivljenja ili opcenito pogled na zivot.

Evo googlao sam malo i poceo sam citati dvije najpopularnije knjige na svijetu i dosao sa do 30te stranice i citam na PCu.

How to Think Like Einstein: Simple Ways to Break the Rules and Discover Your Hidden Genius
How To Win Friends and Influence People.

Neznam dali je ovo do mene jer knige nikada nisam ni citao ali mislim da ovi pisci sve sto kazu vrte u krug i stalno i stalno to ponavljaju , i stalno pricaju o tome i nista novo ne naucim.

Evo citav vec tu knjigu vec 40minuta i samo sam naucio nekoliko stvari koje sam vec znao.

Zelim knjigu sa savjetima i puno primjera i ne zelim da gubim vrijeme citajuci nesta sto je nebitno poput Sigmund Frojd je isao na vikendicu sa svojom zenom svakog petka i tamo su rostiljali kao sto ovi nasi neki pisci pisu knjige o takvim nebitnim stvarima xD

Pa cijenio bih neke preporuke Stranih Pisaca, ove nase nezelim.
sarayewo

#2 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by sarayewo »

Tesko ce ti knjiga sama promijeniti zivot - jedino ako sam nesto iz nje izvuces.

Od fikcije, dva klasika koja sadrze te poruke o nacinu zivota i razmisljanja: Alhemicar i Mali Princ... Pored njih bih dodao jos i "Who moved my cheese" kao fantasticnu parodiju ljudskog ponasanja.

Od ovih "prakticnijih" knjiga, koje ti mogu pomoci oko usmjeravanja ideja, organizovanja samog sebe, itd. moze se izdvojiti par tipa:
- 7 habits of highly effective people
- 4-hour work week

Svakako vrijedi procitati i Freakonomics i Superfreakonomics zbog fenomenalne logike i gledanja svakodnevnih statistickih podataka i cinjenica iz drugog ugla (naslovi dijelova tipa: "Zasto dileri zive sa svojim mamama" ili "Koje su slicnosti izmedju Ku Klux Klana i agencije za nekretnine). Zvuce glupo, ali ustvari povezuje dvije nepovezive stvari veoma logicnom uzrocno-posljedicnom vezom.
trippy_

#3 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by trippy_ »

...
Last edited by trippy_ on 09/05/2013 03:52, edited 1 time in total.
dita von teese

#4 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by dita von teese »

Ne mijenja zivot, ali ga objasnjava.
Zene koje trce s vukovima, Clarissa Pinokla Estes
dita von teese

#5 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by dita von teese »

BAN___KAI wrote:HI dosta mi je vise ovog nacina razmisljanja i personalnosti pa zelim skroz da ih promjenim i zelim nekoliko dobrih Stranih knjiga koje ce promjeniti moj nacin zivljenja ili opcenito pogled na zivot.

Evo googlao sam malo i poceo sam citati dvije najpopularnije knjige na svijetu i dosao sa do 30te stranice i citam na PCu.

How to Think Like Einstein: Simple Ways to Break the Rules and Discover Your Hidden Genius

Neznam dali je ovo do mene jer knige nikada nisam ni citao ali mislim da ovi pisci sve sto kazu vrte u krug i stalno i stalno to ponavljaju , i stalno pricaju o tome i nista novo ne naucim.

Evo citav vec tu knjigu vec 40minuta i samo sam naucio nekoliko stvari koje sam vec znao.

Zelim knjigu sa savjetima i puno primjera i ne zelim da gubim vrijeme citajuci nesta sto je nebitno poput Sigmund Frojd je isao na vikendicu sa svojom zenom svakog petka i tamo su rostiljali kao sto ovi nasi neki pisci pisu knjige o takvim nebitnim stvarima xD

Tek sam sad procitala tvoj post...defitinivno mislim da Zene koje trce s vukovima ne bi bila za tebe, a tebi sretno u samorazvoju. :)
Almond

#6 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by Almond »

Za početak,pročitaj od Remarka "Na zapadu ništa novo" pa češ više cijeniti život koji već imaš,takav kakav je.
Caseres

#7 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by Caseres »

Khaled Hosseini - Lovac na zmajeve
ExNihilo

#8 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by ExNihilo »

Uvodni post je antologijski :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by Chmoljo »

pročitaj "Sto godina samoće".

meni je život promijenilo nosanje pive na hašimagi. specijalizovao sam se za Hajneken od 0,25.
-maggie-

#10 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by -maggie- »

Ja ti savjetujem da pročitaš Pravopis bosanskog jezika za početak. :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#11 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by plain vanilla »

-maggie- wrote:Ja ti savjetujem da pročitaš Pravopis bosanskog jezika za početak. :)
:mrgreen:
Jokericious

#12 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by Jokericious »

Cuj knjiga da ti promijeni zivot? :-)
It_is_a_Leclerc

#13 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by It_is_a_Leclerc »

Prestanite čitati te gluparije o samopomoći...

Čitajte klasike.. Mene se snažno dojmio "Snijeg" Orhana Pamuka, te "Sjena vjetra" Luisa Zafona.
leticija

#14 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by leticija »

Knjige ti ne mogu promijeniti zivot, a da bi promijenio nacin razmisljanja, moras procitati mnooogo kvalitetnih i obrazovnih knjiga. Koliko ti je godina, da li si procitao knjige iz srednjoskolske lektire, svjetske klasike, i najvaznije, zasto hoces da mijenjas zivot i nacin razmisljanja? Jesi li nezadovoljan svojim nacinom zivota ili svojim znanjem i obrazovanjem?
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#15 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by Slo Burner »

leticija wrote:Knjige ti ne mogu promijeniti zivot, a da bi promijenio nacin razmisljanja, moras procitati mnooogo kvalitetnih i obrazovnih knjiga. Koliko ti je godina, da li si procitao knjige iz srednjoskolske lektire, svjetske klasike, i najvaznije, zasto hoces da mijenjas zivot i nacin razmisljanja? Jesi li nezadovoljan svojim nacinom zivota ili svojim znanjem i obrazovanjem?
Daj Leticija budi njezna s njim :D
mini2

#16 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by mini2 »

BAN___KAI wrote:HI dosta mi je vise ovog nacina razmisljanja i personalnosti pa zelim skroz da ih promjenim i zelim nekoliko dobrih Stranih knjiga koje ce promjeniti moj nacin zivljenja ili opcenito pogled na zivot.

1. nije jest jednako kvalitetno
2. :?
3. zar se može naučiti nešto što se zna?

...i tako dalje i šire, ne da mi se, molim da me se zaobiđe, lijepo hvala, pozdrav :)
:run:
cyprus

#17 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by cyprus »

Bukvar (jel se to još tako zove? :mrgreen: )
ja71

#18 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by ja71 »

leticija wrote:Knjige ti ne mogu promijeniti zivot,...
ja iz ovoga jedino mogu zakljuciti da ti nisi procitao/la postenu knjigu
ate

#19 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by ate »

"Lako je prestati pusiti"
pisac: Allen Carr

ima takodje online:
newera86

#20 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by newera86 »

:skoljka:
Last edited by newera86 on 24/12/2012 11:44, edited 1 time in total.
seldzuk

#21 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by seldzuk »

Image
meni je ova definitivno otvorila novu etapu u životu
Chisum

#22 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by Chisum »

Image

Nesto ti sam, ha, hu... i onda te sjuzi struja, ili se zgovnas s merdevina i eto ti novog zivota - s novim, umjetnim kukom ili koljenima.
Last edited by Chisum on 11/12/2012 02:35, edited 1 time in total.
pasce

#23 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by pasce »

Gramatiku, a nakon nje logiku. Autor nije važan.
febo_acm

#24 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by febo_acm »

:D

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Chisum

#25 Re: Preporucite knjige koje mijenjaju zivot.

Post by Chisum »

Ambiciozan uvod, sto jest - jest!
Post Reply