RECENZIJE KLASIČNIH ALBUMA
Okultna strana sarajevskog undergrounda
Datum: 11. juni 2013 20:00 | Autor: Asaf Bečić
"'Vril' mi je jedan od najdražih albuma koji je nastao u ovoj državi."
Neću pisati o nastanku, koliko se članova promjenilo i sličnim stvarima vezano sa sarajevski kultni
SCH. Ko treba da zna -zna apsolutno sve, zna čitavu filozofiju vezano za muziku masterminda ovog banda
Senada Hadžimusića, u raji poznatijeg kao
Teno. Odmah da kažem u početku, da neko ne bi slučajno pomislio, zbog omota albuma i priče koja ide uz njega, ovo apsolutno nema nikakve veze za promovisanjem nacizma kao pozitivne ideologije.
Za one koji ne znaju, Vril je riječ iz SF romana
„Vril - energija rase koja dolazi“ te predstavlja jedan vid energije kojom raspolaže moćna rasa koja živi pod zemljom (knjiga je objavljena 1870. godine). U pre-nacističkoj Njemačkoj, osnovao je istoimeno tajno društvo, usko povezano sa Iluminatima, koje se bavilo okultnim stvarima. Tačnije, Vril je bio dio Thule organizacije. Thule (čiji je član bio i Heinrich Himler, čak kažu i Hitler također) je dobio ime po mitskom narodu, Hiperboreji-Thule, koji su smatrani potomcima Atlantide. Hiperboreanci su bili narod koji je preživio kataklizmu i iz koje su izašli kao super-rasa. Naselili su Tibet i podzemni grad Asgard. Glavni njihov simbol je bila – svastika. 1920.godine Friedrich Crone je predložio Hitleru da to bude glavno obilježje, znamo svi čega.
Glavne aktivnosti članova bila su i eksperimentisanje na polju levitacije te pokušaji da se napravi leteći objekt, dakle nešto kao UFO. Djelovali su negdje do pred kraj Drugog svjetskog rata premda su prije toga, počeli da gube potporu države. Naučnih dokaza o postojanju Vrila nema osim članka njemačkog raketnog naučnika Willyija Leya koji je pobjegao u Ameriku 1947. godine u kojem je tvrdio da je jedno takvo društvo ipak postojalo. Godinama nakon Drugog svjetskog rata, objavljivana su mnoga dijela gdje je pokušano da se dokaže postojanje te organizacije te je rečeno da su oni odgovorni za bjekstvo Hitlera u tajnu bazu 211 koja se nalazila na Južnom Polu te za kreiranje letećih objekata koje je navodno koristila njemačka vojska. Čak se smatra da su Skull & Bones nasljednici „djela i rada“, Vrila odnosno Thulea.
I sve sam to spomenuo sad, jer su takve priče predstavljale jednu od inspiracija za
'Vril' album od SCH. Album je objavljen 2002. godine te predstavlja jednu novu prekretnicu za Tenu - okretanje ka elektronici. Ima ovdje svega od ranijih uradaka njemačkih KMFDM , preko
Front 242 do
Einsturzende Neubauten.
Sjećam se, da sam animirani spot za dark-ambient stvarku
„ET Tanz“ prvi put vidio 2003. godine na nekadašnjem Omladinskom Programu na FTV (skraćeno O:P)koji je vodio
Amel Baftić. Naravno, tad je gost bio i Teno. I od tada sam počeo da pratim ozbiljnije SCH jer do tada nisam primjećivao da se neko u Bosni bavio takvom vrstom muzike.
Da imam priliku da režiram seriju tipa X-Files, definitivno bih stavio
„Ultima Thule“ kao glavnu temu. Kako bih je opisao, recimo da prisustvujete na nekakvom okultnom obredu gdje su
Trent Reznor i
Mark Snow zaduženi za muziciranje. Jedna od najpoznatijih stvarki od SCH je
„Kazumi“, sa usporenim početkom koji se polako razvija u jednu žestoku techno kulminaciju gdje Tenin vokal podsjeća na
Karl Hydea iz
Underworld (mislim na
„Moaner“ s
'Beacoup Fish' albuma).
Za
„Traum Jugel“ pretpostavljam da svi znate, jer možete je čuti dok gledate intro za reportaže sa Sarajevo Film Festivala.
“Predugo Sve Ovo Traje“ je brutalna industrial numera sa noise prelazima.
„Znaš Da Te Oni K Meni Šalju“ mi jedna od favorita sa albuma. A
„Nazi Ufo“ je 15-minutna industrial techno „pjesmica“ uz koje ćete sigurno imati osjećaj da prisutvujete prvom eksperimentalnom polijetanju NLO, a koji je izašao iz radionice „vesele ekipe“ iz Vrila.
'Vril' mi je jedan od najdražih albuma koji je nastao u ovoj državi. Potpuno darkerski, totalno mistično i originalno, sušta suprotnost pop pjesmicama iz tog perioda čije izvođače ne bih htio da navodim jer bih time samo pokvario ovu recenziju. 'Vril' je svojevremeno Tenino uriniranje s teritorije sarajevskog undergrounda, na poznatu pop rock školu gdje su glavni vrhunac stihovi tipa
„Zbog nje me zvali papak ja to nisam znao“.
Dok budete istraživali tajna društva, okultne obrede, zatim još neke informacije koje nisam naveo vezano za Vril , npr. jedna od glavnih članica bila je vidovnjakinja iz Zagreba Marija Oršić kojoj je se uz sve ostale njene „kolegice iz struke“gubi apsolutno svaki trag nakon 1945. godine, neka vam kao soundtrack posluži ovaj SCH album iz 2002.godine.
Autor: Asaf Bečić