Prepisivanje???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
jjkk89

#1 Prepisivanje???

Post by jjkk89 »

Pozdrav svima!

Citam po novinama i portalima da je u BiH dostupan nekakav software koji kao kontrolise seminarske radove..zna li iko kako to radi i da li to stvarno ima na nasim fakultetima? Trebala bih uskoro predati neki rad, koji je istina, "malo" prepisan, pa se bojim moze i se to utvrditi?
Ima li iko od studenata iskustva s ovim ili mozda prijateljski nastrojenih profesora..?:)
Unaprijed hvala za pomoc!
vr4g

#2 Re: Prepisivanje???

Post by vr4g »

jjkk89 wrote:Pozdrav svima!

Citam po novinama i portalima da je u BiH dostupan nekakav software koji kao kontrolise seminarske radove..zna li iko kako to radi i da li to stvarno ima na nasim fakultetima? Trebala bih uskoro predati neki rad, koji je istina, "malo" prepisan, pa se bojim moze i se to utvrditi?
Ima li iko od studenata iskustva s ovim ili mozda prijateljski nastrojenih profesora..?:)
postoji,
http://www.plagiarism.com/

uploadujes rad, i pokaze ti koliko ti je procenata plagijat :) .... nisam koristio tako da detalje ne poznajem.
therrarrius

#3 Re: Prepisivanje???

Post by therrarrius »

Bez muke IMA nauke. Samo kod nas. :oops:
jjkk89

#4 Re: Prepisivanje???

Post by jjkk89 »

uuuuuu...a jel ovo stvarno radi? s cim uporedjuje? da li ovo koriste profesori? cini mi se da se ovo sto sam citala ne zove tako, vec da je rijec o necem sofisticiranijem....ja jos ni od koga na nasem fakultetu nisam cula da su ga uhvatili u prepisivanju...ne znam sta da radim,nemam vremena da napisem novi rad, a ako me uhvate???... :?
vr4g

#5 Re: Prepisivanje???

Post by vr4g »

jjkk89 wrote:uuuuuu...a jel ovo stvarno radi? s cim uporedjuje? da li ovo koriste profesori? cini mi se da se ovo sto sam citala ne zove tako, vec da je rijec o necem sofisticiranijem....ja jos ni od koga na nasem fakultetu nisam cula da su ga uhvatili u prepisivanju...ne znam sta da radim,nemam vremena da napisem novi rad, a ako me uhvate???... :?
sta studiras, koji fakultet ?
Ajatolah_

#6 Re: Prepisivanje???

Post by Ajatolah_ »

O tome si trebala misliti ranije. ;-)
jjkk89

#7 Re: Prepisivanje???

Post by jjkk89 »

vr4g wrote:
jjkk89 wrote:uuuuuu...a jel ovo stvarno radi? s cim uporedjuje? da li ovo koriste profesori? cini mi se da se ovo sto sam citala ne zove tako, vec da je rijec o necem sofisticiranijem....ja jos ni od koga na nasem fakultetu nisam cula da su ga uhvatili u prepisivanju...ne znam sta da radim,nemam vremena da napisem novi rad, a ako me uhvate???... :?

Ekonomija...
vr4g

#8 Re: Prepisivanje???

Post by vr4g »

jjkk89 wrote:
vr4g wrote:

Ekonomija...

mislim da ne bi trebala onda da se brines :D :D :D
jjkk89

#9 Re: Prepisivanje???

Post by jjkk89 »

Ekonomija...[/quote]

mislim da ne bi trebala onda da se brines :D :D :D[/quote]

kako mislis? oni to nemaju ili sta?
jjkk89

#10 Re: Prepisivanje???

Post by jjkk89 »

EdoI wrote:O tome si trebala misliti ranije. ;-)

sve znam...ali sta sad..kao da se nikad nikome nije desilo..dakle moje pitanje je bilo da li neko zna da li nasi fakulteti vec imaju ovaj software koji je reklamiran, da li ga koriste i kako to funkcionise...meni se cini malo nerealno da bas sve isprovjerava, ali opet, hajd znaj...ovaj site www.plagiarism.com sam provjerila, ne funkcionise najbolje i ne vjerujem da se profesori bas sluze ovim....ovo o cemu sam citala je kao vrlo napredna stvar koja vec funkcionise u svim zapadnim zemljama...uopste ne znam da li lazu da nas kao zastrase ili to stvarno postoji? sad sam u frci pravoj....
jjkk89

#11 Re: Prepisivanje???

Post by jjkk89 »

molim vas jos jednom ako neko vlada konkretnim informacijama neka napise....da li postoji ovo kod nas? jesu li nasi fakulteti to uveli? sta ako me uhvate? da li se iko susretao sa slicnim stvarima, mozda negdje vani...svaka informacija moze biti od pomoci...ne znam sta da radim sada...
vr4g

#12 Re: Prepisivanje???

Post by vr4g »

jjkk89 wrote:molim vas jos jednom ako neko vlada konkretnim informacijama neka napise....da li postoji ovo kod nas? jesu li nasi fakulteti to uveli? sta ako me uhvate? da li se iko susretao sa slicnim stvarima, mozda negdje vani...svaka informacija moze biti od pomoci...ne znam sta da radim sada...
pa pa pa paranoja :) , onaj link sto sam napisao sam cuo da koriste na filozofskom zakultetu - anglistika- za njihove eseje isl. Ne vjerujem da prof s tvog fakulteta imaju vremena, zivaca a i da su dovoljno IT pismeni da bi koristili takvo sto.

:D
jjkk89

#13 Re: Prepisivanje???

Post by jjkk89 »

ma sve znam...hvala za utjehu, jasno da se nesto mora i prepisati i citirati i parafrazirati, ali moras nesto i sam napisati..bar bi tako trebalo biti...inace sam dobar student i prilicno ozbiljno shvatam sve to, ali evo ovo je recimo treci put da sam nasla odgovarajuci rad na internetu...:( ..i nista mi ne bi palo na pamet da nisam procitala ovo o sofwareu, pa se onda malo raspitala..neke kolege koje imaju rodjake vani, kazu da to stvarno funkcionise u smislu da prepozna sve sto je prepisano i ikad objavljeno..i sad mi frka..bilo bi me strasno sramota da me uhvate... :sad:
Barcafan

#14 Re: Prepisivanje???

Post by Barcafan »

jjkk89 wrote:ma sve znam...hvala za utjehu, jasno da se nesto mora i prepisati i citirati i parafrazirati, ali moras nesto i sam napisati..bar bi tako trebalo biti...inace sam dobar student i prilicno ozbiljno shvatam sve to, ali evo ovo je recimo treci put da sam nasla odgovarajuci rad na internetu...:( ..i nista mi ne bi palo na pamet da nisam procitala ovo o sofwareu, pa se onda malo raspitala..neke kolege koje imaju rodjake vani, kazu da to stvarno funkcionise u smislu da prepozna sve sto je prepisano i ikad objavljeno..i sad mi frka..bilo bi me strasno sramota da me uhvate... :sad:
Da ti bivši prepisivač kaže nešto... :mrgreen:

Osnovno pravilo:
Kad prepisuješ i prije nego počneš da prepisuješ apsolutno moraš biti spremna na najgoru varijantu a to je da budeš uhvaćena. Činjenica da si spremna da budeš uhvaćena će te učiniti opuštenijom i vjerovatno ćeš prepisati bez mnogo muke.

Međutim, ako prepisuješ a strah te je da budeš uhvaćena, kao u tvom slučaju recimo, onda ti se u glavi u toku prepisivanja pa i poslije sve dok ne dobiješ ocjenu javljaju razne paranoje u glavi koje ti odvraćaju pažnju sa samog prepisivanja i čine te slabijom i lako uočljivom u očima profesora.

Znači ako nisi spremna da budeš uhvaćena, ne prepisuj.

Tebi bih preporučio da prestaneš pričati o ovome jer bi uskoro mogao na forum da nabasa baš jedan od tvojih profesora koji bi eventualno mogao i da sazna da si ti to ovdje pisala ( :mrgreen: ne ljuti se ako sam te dodatno prepao lol nije mi to bas namjera :mrgreen: ) i onda da te zbog te tvoje paranoje uhvati. Odluči se da li možeš da rizikuješ ili ne ako je odgovor ne pišti drugi rad. Iako nemam pojma baš o dotičnom softveru, na osnovu odgovora drugih, mislim da su male šanse da je takav softver u upotrebi baš na tvom fakultetu a da jeste ti bi vjerovatno već čula za to od drugih uhvaćenih studenata i ne bi pitala ovdje.

Ti očito nisi student koji treba da prepisuje i za tebe je bolje da to što manje radiš. Prepisivanje je sigurno loše i ima značajno loš uticaj na psihu onoga koji prepisuje. U psihi onoga ko prepisuje vremenom se razvija pobuda za ostalim raznim načinima varanja prvo profesora pa onda i ostalih a ako se dotična osoba prepusti takvim pobudama može da završi recimo na optuženičkoj klupi za falsifikovanje novca, krađu kreditnih kartica i slično.

8)
bogumil-8

#15 Re: Prepisivanje???

Post by bogumil-8 »

Ti očito nisi student koji treba da prepisuje i za tebe je bolje da to što manje radiš. Prepisivanje je sigurno loše i ima značajno loš uticaj na psihu onoga koji prepisuje. U psihi onoga ko prepisuje vremenom se razvija pobuda za ostalim raznim načinima varanja prvo profesora pa onda i ostalih a ako se dotična osoba prepusti takvim pobudama može da završi recimo na optuženičkoj klupi za falsifikovanje novca, krađu kreditnih kartica i slično.
Citirano zbog isticanja, naglašavanja i pouke! Zahvalnost Barcafanu!
Od prepisivanja nisam pravio poseban problem ("blaga tolerancija").
SoulSeeker

#16 Re: Prepisivanje???

Post by SoulSeeker »

jjkk89 wrote:Pozdrav svima!

@jjk89, profesori uopšte nisu glupi i ne treba im program jer mogu prepoznati po tvom tekstu koga i kada citiraš, odnosno šta si "klepila" i od koga.
pjegica

#17 Re: Prepisivanje???

Post by pjegica »

Da, postoji program i koriste ga već uveliko mnogi fakulteti. Kod nas su asistenti koristili na nekoliko predmeta i bilo je obavezno seminarski slati elektronskim putem upravo zbog toga. Ne znam, ali kada je raja na korumpiranim političkim naukama na kojima svakakve varke prolaze znala naj**at, ne znam kako bi tek prošao na ekonomiji. Kada već isprintaš, odnosno, predaješ u "papirnoj" formi, ne vjerujem da mogu nekim programom provjeravati. Ali što neko reče, profesori nisu glupi.

Citiranje i pravilne fus note znaju spasiti stvar u situacijama kada uzimaš tuđe mišljenje umjesto svog. Neke stvari ne možeš ti izmisliti svakako, moraš prepisati. Ali baš da je dobro prepisati cijeli rad, pa i nije...
Amazonka27

#18 Re: Prepisivanje???

Post by Amazonka27 »

nece ti niko zamjeriti ako si se posluzila raznim knigama, linkovima, novinskim clancima i sve to navela kao izvor informacija. probem je kad uzmes od nekoga rad i promjenis samo ime...cak neki ne promjene ni god niti izbrisu ekavicu...nego samo nako sibnu rad..
sto se tice informaticke pismenosti profesora i asistenata...manje vise svi oni znaju osnovno. komunikacija se obavlja najcesce preko e-maila. Ne znam kako je na ostalim fakultetima, al efsa ima aparat za automatsko pregledavanje testova...sto znaci da nisu bas zakrzljali u pogledu "napredne" tehnologije. Licno sam jednoj asistntici pravila evidenciju studenata sa odredjenim temama kako bi lakse pronasla iste radove...zena citala zadace i skontala da se ponavljaju...sankcije su bile - zabrana izlaska na finalni test.
a sto se tice nacina pisanja rada...jednom prilikom asistent na predavanjiam govori: "...i tako ja pocnem da citam seminarski rad jednog vaseg kolege i vidim poznata mi recenica...i ja se sjetim jedne knjige, otvorim je kad ista takva recenica u knjizi..." i ja :? dizem ruku....reko ne znam u cemu je problem, ne mozemo mi izmisljati toplu vodu s obzirom da prvi put slusamo ovaj predmet i ne mozete od nas ocekivati da sad pisemo naucno-istrazivacke radove kad jos ni ove osnovne pojmove predmeta nismo savladali...ako je taj kolega naveo izvor literature u fusnoti
...u cemu je problem...pa sve knjige profesora su prepune fusnosta...
Ambrozija

#19 Re: Prepisivanje???

Post by Ambrozija »

Cisto sumnjam da nasi "pohitni" profesori provjeravaju ista, vjeruj :) ali ko zna...
Amazonka27

#20 Re: Prepisivanje???

Post by Amazonka27 »

Ambrozija wrote:Cisto sumnjam da nasi "pohitni" profesori provjeravaju ista, vjeruj :) ali ko zna...
sjecam se dobro kad je cura radila seminarske iz statistike za 40 KM...i raja davala lovu, frka im bila s vremenom...a bez obzira sto si polozio sve testove, ako nemas seminarski uradjen...pa-pa. I tako se raja zaletila...a cura prodavala jedan te isti rad...i poniste im svima ocjenu...znam da neki profesori traze da im se snime linkovi...odnosno stranica odakle uzimaju izvore...jer kako kazu...kad citaju rad i nalete na nesto interesantno...kliknu na link, a link vise ne radi. mozda neki ne citaju...ali pretezno se i prezentuje rad...pa ako nisi u stanju ni to promjeniti...eto ti blamaze
atko

#21 Re: Prepisivanje???

Post by atko »

ako si podjonila od jednog to je plagijat
ako si podjonila od deset to je research :D :lol: :wink:
ProbuseniDolar

#22 Re: Prepisivanje???

Post by ProbuseniDolar »

Buduci da i sam studiram Ekonomiju, samo cu ti reci, podjoni slobodno. Ja sam vecinu svojim seminarskih podjonio sa interneta. Profesori naravno kazu kako oni to kontrolisu, uporedjuju sa knjigama, radovima sa neta, ali to ti je samo suplja da te uplasi i da te natjera na istrazivacki rad. Mada ja sam imao nekih tema za seminarske koje i uz najbolju zelju i volju nisam mogao sam uraditi, obzirom na dostupnost literature: teme tipa: Ekonomski razvoj Estonije, Bankarski sistem Juznoafricke republike i sl. Moj savjet, podjoni, mada ne bas ofirno, ono uvod i zakljucak mozes i sama uraditi, dalje svaki seminarski sa neta ima nekih gresaka, ispravi ih, ako vidis da ima nekih recenica koje lice da ih je Aristotel napisao, slobodno ih pojednostavi i uprosti ... Sretno!
ozz

#23 Re: Prepisivanje???

Post by ozz »

jjkk89 wrote:
sve znam...ali sta sad..kao da se nikad nikome nije desilo..dakle moje pitanje je bilo da li neko zna da li nasi fakulteti vec imaju ovaj software koji je reklamiran, da li ga koriste i kako to funkcionise...meni se cini malo nerealno da bas sve isprovjerava, ali opet, hajd znaj...ovaj site http://www.plagiarism.com sam provjerila, ne funkcionise najbolje i ne vjerujem da se profesori bas sluze ovim....ovo o cemu sam citala je kao vrlo napredna stvar koja vec funkcionise u svim zapadnim zemljama...uopste ne znam da li lazu da nas kao zastrase ili to stvarno postoji? sad sam u frci pravoj....

Na ovo ne mogu da ne odgovorim.
Uložila si truda u: registriranje na forumu, otvaranje teme, objavljivanje 7 postova, istraživanje website-a, vjerovatno si se raspitivala i kod drugih kolega, prijatelja, paranoja te puca, ne znaš šta da radiš, grizeš nokte..prethodno si čitala o sličnim softwerima (ili softweru, nebitno), provjerila kako to funkcionira..uradila si čini mi se sve, cijeli research na temu. A očigledno si i istraživala na temu tvog seminarskog rada, jer si kao što vidimo i našla neki rad koji odgovara, nadam se da si ga bar pročitala.
Toliko muke, toliko istraživanja..o svemu, osim o temi tvog seminarskog rada. Nemaš vremena? Odakle ti vrijeme za ovo ostalo? Najbolje je da uradiš seminarski na temu plagijarizam, imaš dovoljno informacija.

Nebitno ko su profesori, kakvi su, koliko su i objektivno nekompetentni, i koliko i sami prepisuju od kolega, ili sami od sebe, svake godine štancajući novu knjigu i primoravajući studente da kupe najnovije izdanje..nebitno jer očigledno učite jedni od drugih. Kažeš da si ok student, vrijedan itd., vjerujem, ali da sam ja profesor (eh da sam..), kod mene ne bi položila ispit nikad, a vjeruj potrudila bih se i da ne diplomiraš na tom fakultetu, i ti i svi ostali koji tako lijepo pođone rad. Oštro, radiklano, idem u krajnost? Vjeruj da nije dovoljno radikalno. Ti isti profesori koji navodno nekoga nešto uče su jučer bili studenti, i vjerujem da su prepisivali i đonili kao i ti, zato su i takvi kakvi jesu.

Viva la BiH!
atko

#24 Re: Prepisivanje???

Post by atko »

Niste vi koji studirate ekonomiju nista krivi ... kriv tej fax sto uopste postoji :roll: :-)

To nije fax to je masovna stancaonica ... koja upise na hiljade stuenata i onda vlade moraju da izmisljaju hiljade radnih mjesta :-)

Cast izuzecima i cast svakoj nauci koja se ozbiljno izucava ... ali ekonomija/pravo/fpn su obicni javasluk .

Uvijek me zanimalo zasto studenti sa tih fax-ova lazu sami sebe ... svjesni su da se tu samo djoni, da nema perspektive i da ti papir nista ne garantuje :-)
Amazonka27

#25 Re: Prepisivanje???

Post by Amazonka27 »

atko wrote:Niste vi koji studirate ekonomiju nista krivi ... kriv tej fax sto uopste postoji :roll: :-)

To nije fax to je masovna stancaonica ... koja upise na hiljade stuenata i onda vlade moraju da izmisljaju hiljade radnih mjesta :-)

Cast izuzecima i cast svakoj nauci koja se ozbiljno izucava ... ali ekonomija/pravo/fpn su obicni javasluk .

Uvijek me zanimalo zasto studenti sa tih fax-ova lazu sami sebe ... svjesni su da se tu samo djoni, da nema perspektive i da ti papir nista ne garantuje :-)
uf...imala sam priliku usminkati par diplomskih. sa etf-a...razlika izmedju diplomskog i seminarskog je ogromna...teoretski da...prakticno....djone i etfovci...nemoj da generalizujes bezze...uvijek ima onih koji ce da rade i oni koji ce da djone
Post Reply