prepis stana
Moderator: _BataZiv_0809
-
ravna ploca
#1 prepis stana
prepis stana
Imam pitanje za vas.
Razveden sam vec 5 godina i iz tog braka imam sina i kcerku. Bivsa supruga zivi sa djecom. Ja zivim u stanu kojeg sam naslijedio od mojih roditelja i stan se vodi na meni 1/1. Vec dvije godine sam u vanbracnoj vezi i oboje zivimo u mom stanu. Ono sto me zanima je da li moja sadasnja nevjencana saputnica moze polagati pravo na ovaj stan nakon recimo naseg raskida ili nedaj boze moje smrti. Ono sta sam zelio, je da prepisem stan na moju kcerku ili sina ili na oboje a ne znam da li ona moze to da opovrgne. iskreno receno u vanbracnoj zajednici nam ne cvjetaju ruze. Moja djeca su maloljetna i razmisljao sam cak da prepisem stan na bivsu suprugu koja bi kasnije stan prepisala djeci (imam puno povjerenje u nju). Da li je sve ovo sprovodljivo i imate li kakve sugestije da to sto pametnije izvedem.
Imam pitanje za vas.
Razveden sam vec 5 godina i iz tog braka imam sina i kcerku. Bivsa supruga zivi sa djecom. Ja zivim u stanu kojeg sam naslijedio od mojih roditelja i stan se vodi na meni 1/1. Vec dvije godine sam u vanbracnoj vezi i oboje zivimo u mom stanu. Ono sto me zanima je da li moja sadasnja nevjencana saputnica moze polagati pravo na ovaj stan nakon recimo naseg raskida ili nedaj boze moje smrti. Ono sta sam zelio, je da prepisem stan na moju kcerku ili sina ili na oboje a ne znam da li ona moze to da opovrgne. iskreno receno u vanbracnoj zajednici nam ne cvjetaju ruze. Moja djeca su maloljetna i razmisljao sam cak da prepisem stan na bivsu suprugu koja bi kasnije stan prepisala djeci (imam puno povjerenje u nju). Da li je sve ovo sprovodljivo i imate li kakve sugestije da to sto pametnije izvedem.
-
zenicablues
#2 Re: prepis stana
Druže,najprakticnije rješenje je da ugovorom o poklonu preneses vlasništvo nad stanom na sina ili kćer,ili oboje. U tom slučaju bi majka kao skrbnik za njih potpisala ugovor o poklonu kod notara, s obzirom da su maloljetni,i bio bi oslobođen plaćanja poreza na promet od 5 %.
U slučaju (ne daj Bože) tvoje smrti,kao nasljednik bi se pojavila tvoja vanbracna partnerka i djeca,tako da je ovaj moj prijedlog najbolje rješenje. Svakako preporučujem da odes kod nekog od notara po savjet,to se ne plaća. Ako želiš napisi u pp koji si grad/kanton,mogu preporučiti nekog od notara,dosta ih poznajem.
Pozdrav i sretno.
U slučaju (ne daj Bože) tvoje smrti,kao nasljednik bi se pojavila tvoja vanbracna partnerka i djeca,tako da je ovaj moj prijedlog najbolje rješenje. Svakako preporučujem da odes kod nekog od notara po savjet,to se ne plaća. Ako želiš napisi u pp koji si grad/kanton,mogu preporučiti nekog od notara,dosta ih poznajem.
Pozdrav i sretno.
-
zenicablues
#3 Re: prepis stana
Još nešto,tvoja nevjencana supruga (a ni bivša)ne može da polaže bilo kakvo pravo na stan za vrijeme tvog života,niti nakon raskida,jedino može nakon tvoje smrti,pod uslovom da je u momentu tvoje smrti bila s tobom u vanbracnoj zajednici i da je zajednica trajala najmanje tri godine. Također, ne može da te spriječi u zaključivanju ugovora o poklonu sa djecom.ravna ploca wrote:prepis stana
Imam pitanje za vas.
Pozdrav
-
ravna ploca
#4 Re: prepis stana
zenicablues, hvala na pomoci, i savjetima. hvala.
- aurora313
#5 Re: prepis stana
Vidim da zenicablues to zna praktično pa pitanje:
Moja tetka je proije 7-8 godina sa mnom napravila na sudu ugovor o izdržavanju gdje je navela da mi ostavlja ne samo stan u Sarajevu nego i sve ostalo uključujući i novac ako ga ima. Ona je blizu devedesete i srećom još dobra zdravlja i glave, pa joj želim dug život.
Ali, kada 'dođe vrijeme' kod prebacivanja stana na moje ime, koliko bih ja trebao da platim državi u vidu određene takse? Kako se to određuje: procentualno od neke vrijednosti ili na drugi način?
Hvala
Moja tetka je proije 7-8 godina sa mnom napravila na sudu ugovor o izdržavanju gdje je navela da mi ostavlja ne samo stan u Sarajevu nego i sve ostalo uključujući i novac ako ga ima. Ona je blizu devedesete i srećom još dobra zdravlja i glave, pa joj želim dug život.
Ali, kada 'dođe vrijeme' kod prebacivanja stana na moje ime, koliko bih ja trebao da platim državi u vidu određene takse? Kako se to određuje: procentualno od neke vrijednosti ili na drugi način?
Hvala
-
zenicablues
#6 Re: prepis stana
Platit ćeš 5 % poreza od tržišne vrijednosti nekretnine. Postupak je slijedeći: kada "dođe vrijeme" prije nego se uknjižis kao vlasnik u gruntovnici,oni traže dokaz da je plaćen porez. Znači,prije knjizenja u gruntovnici,ugovor se dostavlja na protokol porezne uprave. Oni imaju komisiju koja određuje vrijednost stana,i donose rješenje kojim konstatuju vrijednost nekretnine,pa ti ostavljaju rok od 15 dana da platiš 5 % od procijenjene vrijednosti.aurora313 wrote:Vidim da zenicablues to zna praktično pa pitanje:
Hvala
Da li je ugovor o doživotnom izdržavanju u notarskoj formi?
Pozdrav!
- aurora313
#7 Re: prepis stana
Ugovor je sačinjen najprije kod advokata, a zatim sam sa njom i advokatom otišao u Općinski Sud kod sudije, gdje je isti ovjeren i zaveden.zenicablues wrote:Platit ćeš 5 % poreza od tržišne vrijednosti nekretnine. Postupak je slijedeći: kada "dođe vrijeme" prije nego se uknjižis kao vlasnik u gruntovnici,oni traže dokaz da je plaćen porez. Znači,prije knjizenja u gruntovnici,ugovor se dostavlja na protokol porezne uprave. Oni imaju komisiju koja određuje vrijednost stana,i donose rješenje kojim konstatuju vrijednost nekretnine,pa ti ostavljaju rok od 15 dana da platiš 5 % od procijenjene vrijednosti.aurora313 wrote:Vidim da zenicablues to zna praktično pa pitanje...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: prepis stana
jbt zivot kako se muski gospodski vecinom isele sa dvije kese...dok od zenskih moras strepiti za babovinu...
-
lela76
#9 Re: prepis stana
Pozdrav,
molim pomoc,nema se para za advokata
ja sam vlasnica stana 1/1,zivim sa sinom,koji je punoljetan,da li postoji mogucnost da stan uknjizim kao vlasnistvo 1/2 ili da ga poklonim sinu kroz ugovor,jer je u vrijeme kad sam stan otkupljivala sin bio maloljetan,pa to nisam ucinila,e sad da li se placa porez i takse kojekakve
molim pomoc,nema se para za advokata
-
Drinski
#10 Re: prepis stana
plaća se nagrada za sastav ugovora notaru od cca 200KM i taksa za uknjižbu od 80-100 KM.
- muha_sa
#11 Re: prepis stana
prevedi to dok je tetka još živa.aurora313 wrote:Ugovor je sačinjen najprije kod advokata, a zatim sam sa njom i advokatom otišao u Općinski Sud kod sudije, gdje je isti ovjeren i zaveden.zenicablues wrote:Platit ćeš 5 % poreza od tržišne vrijednosti nekretnine. Postupak je slijedeći: kada "dođe vrijeme" prije nego se uknjižis kao vlasnik u gruntovnici,oni traže dokaz da je plaćen porez. Znači,prije knjizenja u gruntovnici,ugovor se dostavlja na protokol porezne uprave. Oni imaju komisiju koja određuje vrijednost stana,i donose rješenje kojim konstatuju vrijednost nekretnine,pa ti ostavljaju rok od 15 dana da platiš 5 % od procijenjene vrijednosti.aurora313 wrote:Vidim da zenicablues to zna praktično pa pitanje...
moje sestre sin ima isti ugovor i tetka umrla--da vidiš peripetija
-
Drinski
#12 Re: prepis stana
Pa taj ugovor se realizuje tek poslije smrti, takva vrsta ugovora.
- Miki123
#13 Re: prepis stana
nije to isto. pa ugovor o doživotnom izdržavanju se i pravi da bi ostali srodnici mogli samo mahat ušima, a da ništa ne dobiju. nemoj džaba prepadat čovjeka.muha_sa wrote:
moje sestre sin ima isti ugovor i tetka umrla--da vidiš peripetijapošto tetka nije imala djece svi živi u familije se moraju potpisat da su saglasni
tetkina živa braca i njihova djeca