Preparati za jacanje imuniteta kod male djece?
Moderator: anex
- chuchumbamayumbe
#1 Preparati za jacanje imuniteta kod male djece?
Imate li za preporuciti neki djelotvoran medicinski preparat koji bi pojacao imunitet kod djece uzrasta 18 mjeseci? Maloj dajemo lgg jogurt, vitaminske sirupe, prirodne sokice, ali imamo utisak da je veoma podlozna prehladama. Prije nekoliko mjeseci je zaglavila 7 dana u bolnici zbog gnojne angine, sada opet smrca, slini...
Koliko je tacno da prilikom nicanja zubica djecji imunitet opada? Da li je moguce da opada bas u tolikoj mjeri da su sve ove prehlade direktna posljedica nicanja zubica?
Mala je inace k'o beton, jede sve, napredna je, ali opet kazem, svako malo smrca, kishe.
Kazu nam da je jos mala da bi se radili alergo-testovi, a mi sumnjamo da je do alergije, nego bas do imuniteta.
Inace, moja je sestra muku muchila sa bronhitisom, koji je bio na alergijskoj osnovi. Jos za "onog vakta" nabavljali smo iz Njemacke histadestal injekcije protiv alergija, pomagale su joj donekle, ali se nije rijesila bronhitisa do puberteta.
Dakle, u obzir dolaze svi praparati, od visoko-specijalizovanih medikamenata za zastitu imunoloskog sistema, pa do 100% isprobanih narodnih lijekova!
Hvala unaprijed!
Koliko je tacno da prilikom nicanja zubica djecji imunitet opada? Da li je moguce da opada bas u tolikoj mjeri da su sve ove prehlade direktna posljedica nicanja zubica?
Mala je inace k'o beton, jede sve, napredna je, ali opet kazem, svako malo smrca, kishe.
Kazu nam da je jos mala da bi se radili alergo-testovi, a mi sumnjamo da je do alergije, nego bas do imuniteta.
Inace, moja je sestra muku muchila sa bronhitisom, koji je bio na alergijskoj osnovi. Jos za "onog vakta" nabavljali smo iz Njemacke histadestal injekcije protiv alergija, pomagale su joj donekle, ali se nije rijesila bronhitisa do puberteta.
Dakle, u obzir dolaze svi praparati, od visoko-specijalizovanih medikamenata za zastitu imunoloskog sistema, pa do 100% isprobanih narodnih lijekova!
Hvala unaprijed!
-
mamica papucarka
joj chumbe i kod mene djeca non stop imaju problema sa bronhitisom. Malo su stariji, ali je mali prvi put zbog toga zaglavio u bolnici kada mu je bilo samo 10 mjeseci (pokupio RS virus koji mu je ostetio sluznice u nosu). Poslije toga jos jednom, a prosli mjesec je zaglavila mala koja ima skoro pa cetiri godine.
Djeca su podloznija bolestima i to te ne treba brinut.
Ja ti predlazem nesto na prirodnoj bazi. Ribane rotkvice, cvekla, luk i tako to. Vjerovatno to nece htjeti u komadu jesti, ali izmiksajte joj pa zakamuflirajte. Tako ja radim.
Kod bronhitisa ti je vazno da je soba u kojoj dijete spava uvijek izracena. Kada su mi djeca bila u bolnici (a i ja sa njima) oko krevetica su stvaljali mokre carsafe da zrak bude sto vlazniji. To sam tamo naucila, pa cim vidim da bi ponovo mogo bronhitis kvasim i sama, te stavljam po radijatorima.
btw, jel je inhalirate???
Ja ti predlazem nesto na prirodnoj bazi. Ribane rotkvice, cvekla, luk i tako to. Vjerovatno to nece htjeti u komadu jesti, ali izmiksajte joj pa zakamuflirajte. Tako ja radim.
Kod bronhitisa ti je vazno da je soba u kojoj dijete spava uvijek izracena. Kada su mi djeca bila u bolnici (a i ja sa njima) oko krevetica su stvaljali mokre carsafe da zrak bude sto vlazniji. To sam tamo naucila, pa cim vidim da bi ponovo mogo bronhitis kvasim i sama, te stavljam po radijatorima.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
prijatelju,i moja je mala bila sve do treće godine osjetljiva i svašta smo miksali i probavali,jer i ja i žena smo zdr,radnici.
Skontali smo da je uravnotežena ishrana ključ da bi djete bilo zdravo,znači redovnost obroka,da se navikne odmalena na neki ritam---koji vi morate skontati individualno za svoju curicu(jer je najbolje znate
).
Imunitet se najbolje podupire svježom hranom i izlaskom na čista i nezagađena mjesta uvijek kad prilike dopuštaju.
Ja bih ti od srca savjetovao da djetetu radiš češće briseve grla i nosa,a poenta je da se na taj--urađeni bris---uradi tzv.antibiogram,odnosno da se vidi koji bacil uzrokuje upalu,pa da se po antibiogramu prepiše ciljani antibiotik,a ne naslijepo,jer se tako postižu bolji rezultati.
Stvar je da u vrijeme epidemija vlada veliki pritisak na pedijatre pa najčešće neće da razvlače sa terapijom čekajući nalaz antibiograma i brisa.
No ja bih ti preporučio recimo privatno da uradite s vremena na vrijeme,recimo u "KRISTALU"-u na Marndvoru --odmah kod tramvajske stanice.Čini mi se da nije više sve skupa od 30 KM,a tebi ako je zgodnije negdje drugo,pa ..pokušaj eto.
Najbolje želje tebi i maloj curici!
Dr.Gog
p.s.neki od biljno-mednih preparata nije loše za imatii..pitaj apotekara-ima ih dosta.
Skontali smo da je uravnotežena ishrana ključ da bi djete bilo zdravo,znači redovnost obroka,da se navikne odmalena na neki ritam---koji vi morate skontati individualno za svoju curicu(jer je najbolje znate
Imunitet se najbolje podupire svježom hranom i izlaskom na čista i nezagađena mjesta uvijek kad prilike dopuštaju.
Ja bih ti od srca savjetovao da djetetu radiš češće briseve grla i nosa,a poenta je da se na taj--urađeni bris---uradi tzv.antibiogram,odnosno da se vidi koji bacil uzrokuje upalu,pa da se po antibiogramu prepiše ciljani antibiotik,a ne naslijepo,jer se tako postižu bolji rezultati.
Stvar je da u vrijeme epidemija vlada veliki pritisak na pedijatre pa najčešće neće da razvlače sa terapijom čekajući nalaz antibiograma i brisa.
No ja bih ti preporučio recimo privatno da uradite s vremena na vrijeme,recimo u "KRISTALU"-u na Marndvoru --odmah kod tramvajske stanice.Čini mi se da nije više sve skupa od 30 KM,a tebi ako je zgodnije negdje drugo,pa ..pokušaj eto.
Dr.Gog
p.s.neki od biljno-mednih preparata nije loše za imatii..pitaj apotekara-ima ih dosta.
- chuchumbamayumbe
Ma kakvi, ko ce prdaru zadrzati i 5 minuta na jednom jestu, nema sanse!mamica papucarka wrote:joj chumbe i kod mene djeca non stop imaju problema sa bronhitisom. Malo su stariji, ali je mali prvi put zbog toga zaglavio u bolnici kada mu je bilo samo 10 mjeseci (pokupio RS virus koji mu je ostetio sluznice u nosu). Poslije toga jos jednom, a prosli mjesec je zaglavila mala koja ima skoro pa cetiri godine.
Kod nje se jos uvijek nije razvio bronhitis (nadam se da i nece) nego eto, vazda nekakvo kasljucanje, smrcanje, cini mi se kao da malo i hropti u grlu. Sada pije nekakav sirup, nikak da mu zapamtim ime, samo znam da je prvo slovo Z.
Ne znam odakle tipkas, ako si iz Sa, gdje se ima kupiti ovlazivaz zraka u prostoriji, tzv humidifier na engleskom. Ja sam trazio kod nas ali toga nema, niti ljudi znaju sta je to. Dzaba mokri peskiri na radijatorima i voda, opet ujutro kada se probudi obavezno malko kasljuca, kao da joj se isushi grlo...
- chuchumbamayumbe
Hvala na savjetu, specijalno ovo za antibiogram.dr.gog wrote:prijatelju,i moja je mala bila sve do treće godine osjetljiva i svašta smo miksali i probavali,jer i ja i žena smo zdr,radnici.
Skontali smo da je uravnotežena ishrana ključ da bi djete bilo zdravo,znači redovnost obroka,da se navikne odmalena na neki ritam---koji vi morate skontati individualno za svoju curicu(jer je najbolje znate).
Dr.Gog
Skontao sam da ljekari mahom prepisu antibiotik bez nalaza krvi ili urina, a ovamo sroz druga bakterija ili virus koji su rezistentni na lijek i tako se postize samo kontra efekat.
Moja zena je hrani kako treba, sve zzdravo, uravnotezeno, gledamo da joj dajemo one lgg jogurte za jacanje imuniteta, svjeze cijedjene sokove, svjeze voce i povrce sa pijace, sta da ti kazem...
Ona jede sve, napreduje fino, ali eto... Najvise se bojimo kada se tako prehladi temperature, jer je strasno osjetljiva na temperaturu, lako joj skoci, a tesko seobara pa smo istraumirani. Srecom, ovaj put nema temperature, nadam se da je nece ni dobiti. Inace, evo ima vec 2-3 noci kako skoro nikako ne spavamo, pravo je kenjkava i nervozna, nikla joj je jedna cetvorka, valjda ce sada i trojke, curi joj is usta, u toku dana promijenimo 10 siperaka...Pravo je muce zubi, pa se valjda to sastavilo sa preladom. Koristimo Calogel gel za zubice, on joj koliko-toliko pomaze, ali je strasno nervozna i lako se iziritira, rasplace, moramo je nosati, itd...I ja se sve nadam da ce taj imunitet da se popravi sa navrsene 3 godine (kazu da je to taj neki period jacanja), ostaje nam onda jos 18 mjeseci nespavanja i strepljenja!
-
mamica papucarka
imas za narucit ovaj tzv. Pingvin Ja ga nemam, ali znam da mnogi koriste
http://www.corbis.hr/proizvodi/osobna-n ... ecu-nb-07l
posto moja djeca cesto imaju opstruktivni bronhitis koriste babyhaller. Dobija se samo na lijecnicki recept. Ali, hvala Bogu to nije za Unu

lojekovi Ventolin i Sultanol (Ventolin je obicno lijek za astmaticare).
nego, pogledajte vi ovaj Pingvin. To je za malu. Babyhaller je vec nesto drugo
http://www.corbis.hr/proizvodi/osobna-n ... ecu-nb-07l
posto moja djeca cesto imaju opstruktivni bronhitis koriste babyhaller. Dobija se samo na lijecnicki recept. Ali, hvala Bogu to nije za Unu

lojekovi Ventolin i Sultanol (Ventolin je obicno lijek za astmaticare).
nego, pogledajte vi ovaj Pingvin. To je za malu. Babyhaller je vec nesto drugo
-
mamica papucarka
ne bih da vas prepadam, ali ja sam za ove cetiri godine prespavala dvije noci u komaduchuchumbamayumbe wrote:Hvala na savjetu, specijalno ovo za antibiogram.dr.gog wrote:prijatelju,i moja je mala bila sve do treće godine osjetljiva i svašta smo miksali i probavali,jer i ja i žena smo zdr,radnici.
Skontali smo da je uravnotežena ishrana ključ da bi djete bilo zdravo,znači redovnost obroka,da se navikne odmalena na neki ritam---koji vi morate skontati individualno za svoju curicu(jer je najbolje znate).
Dr.Gog
Skontao sam da ljekari mahom prepisu antibiotik bez nalaza krvi ili urina, a ovamo sroz druga bakterija ili virus koji su rezistentni na lijek i tako se postize samo kontra efekat.
Moja zena je hrani kako treba, sve zzdravo, uravnotezeno, gledamo da joj dajemo one lgg jogurte za jacanje imuniteta, svjeze cijedjene sokove, svjeze voce i povrce sa pijace, sta da ti kazem...
Ona jede sve, napreduje fino, ali eto... Najvise se bojimo kada se tako prehladi temperature, jer je strasno osjetljiva na temperaturu, lako joj skoci, a tesko seobara pa smo istraumirani. Srecom, ovaj put nema temperature, nadam se da je nece ni dobiti. Inace, evo ima vec 2-3 noci kako skoro nikako ne spavamo, pravo je kenjkava i nervozna, nikla joj je jedna cetvorka, valjda ce sada i trojke, curi joj is usta, u toku dana promijenimo 10 siperaka...Pravo je muce zubi, pa se valjda to sastavilo sa preladom. Koristimo Calogel gel za zubice, on joj koliko-toliko pomaze, ali je strasno nervozna i lako se iziritira, rasplace, moramo je nosati, itd...I ja se sve nadam da ce taj imunitet da se popravi sa navrsene 3 godine (kazu da je to taj neki period jacanja), ostaje nam onda jos 18 mjeseci nespavanja i strepljenja!
Mali je prije vazda bio bolestan, a sad evo skoro pa nista (kuc, kuc ne ureklo se
nego, za ovakve stvari vam je najbolje pitat na Rodi. Roda je cijela jedna organizacija sa obucenim moderatorima. ja uvijek tamo zakokumace po savjet
- poplava
Cini mi se da sam vidio ovlazivac u OBI-ju, prije dvadesetak dana, odmah kod ulaza. I pripazi da temeratura gdje spavate i boravite nije previsoka. Primjetio sam na mojoj djeci da im to najvise smeta - suh vazduh i visoka temperatura u stanu. A to sto lici na bronhitis (hroptanje, slajm) moze biti i od slina koje cure u pluca, posebno preko noci. Zato je vazno drzati nos koliko-toliko cist, sto je kod male djece pravi uspjeh.chuchumbamayumbe wrote: Ne znam odakle tipkas, ako si iz Sa, gdje se ima kupiti ovlazivaz zraka u prostoriji, tzv humidifier na engleskom. Ja sam trazio kod nas ali toga nema, niti ljudi znaju sta je to. Dzaba mokri peskiri na radijatorima i voda, opet ujutro kada se probudi obavezno malko kasljuca, kao da joj se isushi grlo...
- thousands of voices
Mojoj curici koja je imala astmatični bronhitis davala sam:
Za imunitet: sok: cvekla, med, limun, jabuka
sirup na bazi ehinacie sa propolisom! (provjeriti u apoteci smije li ovo uzimati bebač od 16 mjeseci)
med sa cimetom
za nosić preporučujem Aquamaris
za kašalj svježe cijeđeni sok od mrkve
na radijator stavite posudicu sa vodom (bile su nekada u Robotu posudice koje se objese na radijator) sa par kapi ulja bijelog bora
Upala grla i nicanje zubića idu uglavnom zajedno jer djeca stavljaju prstićeu usta i grizu igračke jer ih bole/svrbe desni.
Za imunitet: sok: cvekla, med, limun, jabuka
sirup na bazi ehinacie sa propolisom! (provjeriti u apoteci smije li ovo uzimati bebač od 16 mjeseci)
med sa cimetom
za nosić preporučujem Aquamaris
za kašalj svježe cijeđeni sok od mrkve
na radijator stavite posudicu sa vodom (bile su nekada u Robotu posudice koje se objese na radijator) sa par kapi ulja bijelog bora
Upala grla i nicanje zubića idu uglavnom zajedno jer djeca stavljaju prstićeu usta i grizu igračke jer ih bole/svrbe desni.
- thousands of voices
Kako? Potamne ili?mIRCerka wrote:Iybjegavaj AD3 kapi, uniste zubice skroz...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
prvo potamne, onda trunu :S iako su mlijecni, to zna zeznuti desni...thousands of voices wrote:Kako? Potamne ili?mIRCerka wrote:Iybjegavaj AD3 kapi, uniste zubice skroz...
zato ce moja sestricna morati nositi zvjezdastu protezicu...jer je dobijala AD3 kapi... kao mala...pokvarili se prednji zubici...i bel0j...
- thousands of voices
moja je pila AD kapi, kasnije riblje ulje ali nije imala tih problema.mIRCerka wrote:prvo potamne, onda trunu :S iako su mlijecni, to zna zeznuti desni...thousands of voices wrote:Kako? Potamne ili?mIRCerka wrote:Iybjegavaj AD3 kapi, uniste zubice skroz...
zato ce moja sestricna morati nositi zvjezdastu protezicu...jer je dobijala AD3 kapi... kao mala...pokvarili se prednji zubici...i bel0j...
off topic
zvjezdasta proteza - je li to fiksni aparatić?
-
mIRCerka
Jest to je taj aparatic...thousands of voices wrote:moja je pila AD kapi, kasnije riblje ulje ali nije imala tih problema.mIRCerka wrote:prvo potamne, onda trunu :S iako su mlijecni, to zna zeznuti desni...thousands of voices wrote: Kako? Potamne ili?
off topic
pilice, ne znam, mala ima 12 godina sad, davno to bjese
ja samo rekoh sta je njoj unistilo zubice...
- thousands of voices
kad već skrenusmo sa teme: meni ortodont reče da socijalno ne snosi troškove za taj aparatić već samo za onaj praistorijski žičani te da ovaj zvjezdasti košta ohoho. Istina?mIRCerka wrote:Jest to je taj aparatic...thousands of voices wrote:moja je pila AD kapi, kasnije riblje ulje ali nije imala tih problema.mIRCerka wrote: prvo potamne, onda trunu :S iako su mlijecni, to zna zeznuti desni...
off topic
-
mIRCerka
Da je mashala trosak i nije, 600-2000 KM sa 100% garancijom ispravljanja zubica i razvoja desni...onaj prahistorijski samo ispravi zube, desni ostanu kakve jesu, stvori se djetetu ruzna navika onog srk srk poteza....thousands of voices wrote:kad već skrenusmo sa teme: meni ortodont reče da socijalno ne snosi troškove za taj aparatić već samo za onaj praistorijski žičani te da ovaj zvjezdasti košta ohoho. Istina?mIRCerka wrote:Jest to je taj aparatic...thousands of voices wrote: moja je pila AD kapi, kasnije riblje ulje ali nije imala tih problema.
off topic
sorry na offtopic, al da nije bilo imonoloskih preparata, ne bismo sada patili sa ovime...
- thousands of voices
Thanks za informacijumIRCerka wrote:Da je mashala trosak i nije, 600-2000 KM sa 100% garancijom ispravljanja zubica i razvoja desni...onaj prahistorijski samo ispravi zube, desni ostanu kakve jesu, stvori se djetetu ruzna navika onog srk srk poteza....thousands of voices wrote:kad već skrenusmo sa teme: meni ortodont reče da socijalno ne snosi troškove za taj aparatić već samo za onaj praistorijski žičani te da ovaj zvjezdasti košta ohoho. Istina?mIRCerka wrote: Jest to je taj aparatic...
sorry na offtopic, al da nije bilo imonoloskih preparata, ne bismo sada patili sa ovime...
-
Vingo
Ovlazivac imas u apoteci ispod merkatora na Malti. 70 maraka....Mi svi prestali kasljucati otkako ga imamo.
A za imunitet - propolis, maticna mlijec, Petrovicev med. Puno vitamina C.
I kako ti rekose - ni slucajno ne daj da ti ljekari eksperimentisu nad bebom i daju joj pausalno razne antibiotike. Prvo bris - onda antibiotik.
A za imunitet - propolis, maticna mlijec, Petrovicev med. Puno vitamina C.
I kako ti rekose - ni slucajno ne daj da ti ljekari eksperimentisu nad bebom i daju joj pausalno razne antibiotike. Prvo bris - onda antibiotik.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
semmy wrote:ja svom i dan danas dajem api baby propolis kapi na kocku secera, koliko godina toliko kapi na secer...odlican za imunitet a na prirodnoj bazi
Chuchumba, imaš još malo da izgurate
Glede Semmy-jevog prijedloga, slažem se jer je propolis izuzetno dobar i kvalitetan dodatak prehrani ,za jačanje imuniteta ,jer svojim djelovanjem uništava bakterije i još štošta neutrališe.
Ja sam malu navikao od malena na med,a sad je lako nabaviti dobar med fakat.Smatram da je najbolji med iz trebinjskog kraja,posebno za oboljenja disajnih organa( iz više izvora sam to čuo).
Evo ti recept za prehladu ,od moje curice,naprimjer čaj :
Kašikica(srednja) majčine dušice
Kašikica metvice
Kašikica cvijeta kamilice
2 supene kašike meda
kašikica sirupa od islandskog lišaja(može i sirup od sljeza ili jaglaca)
0,5l vode
zalij sve vrućom vodom,odmah poklopi i ostavi 15-20 min da stoji.Procjedi,i
kad se ohladi otprilike na 40 stepeni dodaj med i sirupe i nek pije kolko može i kad hoće.
Moja cura obožava slatko od ruže,koje je u bosanskim mahalama poznato kao lijek za groznicu i oporavak od gripe.Imaš ga u boljim trgovinama za kupiti ili nađi negdje domaće svejedno.
Eto toliko,a inače se uvijek možeš javiti na private u vezi tih problema,što znam reći ću,ako ne-- saznaću i javiti.Pozdrav.
-
mamica papucarka
zar med smiju jesti tako mala djecadr.gog wrote:semmy wrote:ja svom i dan danas dajem api baby propolis kapi na kocku secera, koliko godina toliko kapi na secer...odlican za imunitet a na prirodnoj bazi
Chuchumba, imaš još malo da izgurateali proći će to začas...Na kraju, nakon nekoliko godina, samoi se sjećaš kako je bila mala i slatka, a neprospavane noći su default nas mladih roditelja ,šta ćeš
![]()
Glede Semmy-jevog prijedloga, slažem se jer je propolis izuzetno dobar i kvalitetan dodatak prehrani ,za jačanje imuniteta ,jer svojim djelovanjem uništava bakterije i još štošta neutrališe.
Ja sam malu navikao od malena na med,a sad je lako nabaviti dobar med fakat.Smatram da je najbolji med iz trebinjskog kraja,posebno za oboljenja disajnih organa( iz više izvora sam to čuo).
Kašikica metvice
2 supene kašike meda
0,5l vode
kad se ohladi otprilike na 40 stepeni dodaj med i sirupe i nek pije kolko može i kad hoće.
Moja cura obožava slatko od ruže,koje je u bosanskim mahalama poznato kao lijek za groznicu i oporavak od gripe.Imaš ga u boljim trgovinama za kupiti ili nađi negdje domaće svejedno.
Eto toliko,a inače se uvijek možeš javiti na private u vezi tih problema,što znam reći ću,ako ne-- saznaću i javiti.Pozdrav.
moji su veci i nece med niti u jednom obliku
- thousands of voices
Med se ne preporučuje bebama do 12 mjeseci starosti iz preventivnih razloga jer u sebi može sadržavati spore koje izazivaju botulizam.mamica papucarka wrote:zar med smiju jesti tako mala djecadr.gog wrote:
Chuchumba, imaš još malo da izgurateali proći će to začas...Na kraju, nakon nekoliko godina, samoi se sjećaš kako je bila mala i slatka, a neprospavane noći su default nas mladih roditelja ,šta ćeš
![]()
Kašikica metvice
2 supene kašike meda
0,5l vode
Eto toliko,a inače se uvijek možeš javiti na private u vezi tih problema,što znam reći ću,ako ne-- saznaću i javiti.Pozdrav.![]()
Kod starije djece i odraslih ne postoji ta opasnost.
-
WizzardFromBOZ
i ne daj im, jos mogu postati ovisnici...mamica papucarka wrote:zar med smiju jesti tako mala djecadr.gog wrote:
Chuchumba, ima¹ jo¹ malo da izgurateali proæi æe to zaèas...Na kraju, nakon nekoliko godina, samoi se sjeæa¹ kako je bila mala i slatka, a neprospavane noæi su default nas mladih roditelja ,¹ta æe¹
![]()
Glede Semmy-jevog prijedloga, sla¾em se jer je propolis izuzetno dobar i kvalitetan dodatak prehrani ,za jaèanje imuniteta ,jer svojim djelovanjem uni¹tava bakterije i jo¹ ¹to¹ta neutrali¹e.
Ja sam malu navikao od malena na med,a sad je lako nabaviti dobar med fakat.Smatram da je najbolji med iz trebinjskog kraja,posebno za oboljenja disajnih organa( iz vi¹e izvora sam to èuo).
Evo ti recept za prehladu ,od moje curice,naprimjer èaj :
Ka¹ikica(srednja) majèine du¹ice
Ka¹ikica metvice
Ka¹ikica cvijeta kamilice
2 supene ka¹ike meda
ka¹ikica sirupa od islandskog li¹aja(mo¾e i sirup od sljeza ili jaglaca)
0,5l vode
zalij sve vruæom vodom,odmah poklopi i ostavi 15-20 min da stoji.Procjedi,i
kad se ohladi otprilike na 40 stepeni dodaj med i sirupe i nek pije kolko mo¾e i kad hoæe.
Moja cura obo¾ava slatko od ru¾e,koje je u bosanskim mahalama poznato kao lijek za groznicu i oporavak od gripe.Ima¹ ga u boljim trgovinama za kupiti ili naði negdje domaæe svejedno.
Eto toliko,a inaèe se uvijek mo¾e¹ javiti na private u vezi tih problema,¹to znam reæi æu,ako ne-- saznaæu i javiti.Pozdrav.![]()