Pitanje je sljedeće...
Koji je postupak i postoje li ograničenja za prenošenje dobiti preduzeća iz FBiH, uplatom sredstava preko banke na račun osnivača koji se nalazi u inostranstvu?
Prenošenje dobiti d.o.o. u inostranstvo
Moderator: anex
-
talić
#2 Re: Prenošenje dobiti d.o.o. u inostranstvo
Neometan tok kapitala podrazumjeva i neometan tok dobiti. Sve što je legalno stečeno nije problematično. Sjećam se kad je Meksikanac koji je na crno radio i boravio u Americi dobio ogroman novac na lotu pa su ga protjerali ali mu dobitak niko nije mogao osporiti.
O detaljima najbolje sa knjigovođom firme. Donese se odluka o isplati dobiti i novac se uplati na račun vlasnika udjela. Zavisno od visine iznosa i regulative zemlje osnivač možda treba prijaviti prihod u svojoj zemlji.
O detaljima najbolje sa knjigovođom firme. Donese se odluka o isplati dobiti i novac se uplati na račun vlasnika udjela. Zavisno od visine iznosa i regulative zemlje osnivač možda treba prijaviti prihod u svojoj zemlji.
-
forest
#3 Re: Prenošenje dobiti d.o.o. u inostranstvo
To mi je prilično jasno, ono što me najviše zanima je procedura, poštujući Zakon o deviznom poslovanju koji je, da naglasim, prilično nejasan, nepotpun i loše struktuiran... Da li postoji eventualna obaveza prijave takvog transfera nadležnim organima, sem prilaganja osnova za takvu uplatu (bilans stanja)??Neometan tok kapitala podrazumjeva i neometan tok dobiti. Sve što je legalno stečeno nije problematično. Sjećam se kad je Meksikanac koji je na crno radio i boravio u Americi dobio ogroman novac na lotu pa su ga protjerali ali mu dobitak niko nije mogao osporiti.
-
talić
#4 Re: Prenošenje dobiti d.o.o. u inostranstvo
Iskreno rečeno ne znam ali o detaljima bi bankari trebali znati. Mislim da je dovoljno donijeti odluku i kod transakcije navesti osnov po kojem se vrši uplata. Ostalo će knjigovođa odraditi (knjižiti isplatu dividende).
- djulba
#5 Re: Prenošenje dobiti d.o.o. u inostranstvo
forest wrote:Pitanje je sljedeće...
Koji je postupak i postoje li ograničenja za prenošenje dobiti preduzeća iz FBiH, uplatom sredstava preko banke na račun osnivača koji se nalazi u inostranstvu?
ako je osnivač pravno lice prije isplate njemu treba platiti 5% poreza po odbitku. Ako je osnivač fizičko lice nema nikakvog poreza. napraviš uplatnicu platiš i vozdra. Naravno treba donijeti odluku o raspodjeli dobiti koju će potpisati osnivač. pozdrav.