Prenos vlasništva TR?
Moderator: anex
-
Juza
#1 Prenos vlasništva TR?
Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav
Hvala ljudi i pozdrav
-
Juza
#2 Re: Prenos vlasništva TR?
narode pomagajte, jel iko imao slično iskustvo...
- alcho
#3 Re: Prenos vlasništva TR?
Juza wrote:Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav
Mislim da Travnik uopste nema vlasnika, hajd se ti jos raspitaj
-
Gospoda Ministarka
#4 Re: Prenos vlasništva TR?
Trgovacka radnja?alcho wrote:Juza wrote:Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav
- alcho
#5 Re: Prenos vlasništva TR?
MoRe biti i Transakcijski RacunGospoda Ministarka wrote:Trgovacka radnja?alcho wrote:Juza wrote:Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav
Termalna Rivijera
Tim Roth
-
Juza
#6 Re: Prenos vlasništva TR?
Konjine čitajte malo pa ćete vidjeti da se rai o trgovinskoj radnji, i te svoje primitivne komentare ostavite za sebe...
-
talić
#7 Re: Prenos vlasništva TR?
konjino jedna,..... ako je TR isto što i fizičko lice kako ćeš onda to fizičko lice dati drugom. To bi bilo isto kao da daš drugom svoj identitet. Firma, d.o.o. je pravno lice koje može mjenjati vlasnika a TR ne.
-
mamicala
#8 Re: Prenos vlasništva TR?
talić wrote:konjino jedna,..... ako je TR isto što i fizičko lice kako ćeš onda to fizičko lice dati drugom. To bi bilo isto kao da daš drugom svoj identitet. Firma, d.o.o. je pravno lice koje može mjenjati vlasnika a TR ne.
-
talić
#9 Re: Prenos vlasništva TR?
to nije moj rječnik ali vidim da je njegov pa da me shvati,....mamicala wrote:talić wrote:konjino jedna,..... ako je TR isto što i fizičko lice kako ćeš onda to fizičko lice dati drugom. To bi bilo isto kao da daš drugom svoj identitet. Firma, d.o.o. je pravno lice koje može mjenjati vlasnika a TR ne.![]()
Koja oslovljavanja!
-
amko76
#10 Re: Prenos vlasništva TR?
Juza wrote:Konjine čitajte malo pa ćete vidjeti da se rai o trgovinskoj radnji, i te svoje primitivne komentare ostavite za sebe...
- Ricken
#11 Re: Prenos vlasništva TR?
Pod posebnim uvjetima ako se ne radi o uvjetima iz člnaka 31 Zakona o obrtu obrt se može prenijeti na srodnike ili prodati.Juza wrote:Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav
-
sedma_7
#12 Re: Prenos vlasništva TR?
Imam situaciju da bih vlastiti obrt, odnosno TR zatvorila, ili ako postoji način da je prebacim na brata koji je zainteresovan za nastavak njenog vodjenja?Ricken wrote:Pod posebnim uvjetima ako se ne radi o uvjetima iz člnaka 31 Zakona o obrtu obrt se može prenijeti na srodnike ili prodati.Juza wrote:Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav
Vidim da zakon nudi opciju kupoprodaje. Pošto se prvi put srećem sa tim, izvinjavam se ako je pitanje glupo i debilno... Da li to znači da će brat morati platiti nekakav porez pri kupovini, PDV, il nešto treće?
Radi se o trgovini mješovitom robom, nemam nikakvih dugova, 2 zaposlena, ali imam prilično velike količine robe. Prostor nije moj, iznajmljen je. Help pliz.
Član 37.
(Prenos obrtnice u slučaju kupoprodaje obrta)
(1) Obrtnica se može prenijeti na drugo lice u slučaju kupoprodaje obrta, osim u slučaju iz
člana 31. stav (2) ovog zakona.
(2) Kupac obrta može nastaviti vođenje obrta sam, ako ispunjava uslove iz člana 9. i
člana 10. stav (1) ovog zakona ili putem uposlenika koji mora biti u radnom odnosu
kod kupca obrta i ispunjavati uslove iz člana 9. i člana 10. stav (1) ovog zakona.
-
sedma_7
#13 Re: Prenos vlasništva TR?
Zna li neko kako ide procedura? Itko?
Koliko košta cijeli proces?
Izuzev ovih papira koje on mora pribaviti.
Koliko košta cijeli proces?
Izuzev ovih papira koje on mora pribaviti.
-
sedma_7
#14 Re: Prenos vlasništva TR?
Koji Zakoni se primjenjuju na TR (trgovačku radnju)?
Zakon o obrtu? i/ili Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH?
Zakon o obrtu? i/ili Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH?