Prenos vlasništva TR?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Juza

#1 Prenos vlasništva TR?

Post by Juza »

Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav
Juza

#2 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by Juza »

narode pomagajte, jel iko imao slično iskustvo...
alcho

#3 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by alcho »

Juza wrote:Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav

Mislim da Travnik uopste nema vlasnika, hajd se ti jos raspitaj

:D
Gospoda Ministarka

#4 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by Gospoda Ministarka »

alcho wrote:
Juza wrote:Da li neko zna, je li moguće izvršiti prenos vlasništva TR, koja je procedura i je li preporučljivo ili je bolje odjaviti sadašnju trgovinu pa sve nanovo prijaviti na novog vlasnika?
Hvala ljudi i pozdrav

Trgovacka radnja? :D
alcho

#5 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by alcho »

Gospoda Ministarka wrote:
alcho wrote:
Hvala ljudi i pozdrav

Trgovacka radnja? :D
MoRe biti i Transakcijski Racun
Termalna Rivijera
Tim Roth
Juza

#6 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by Juza »

Konjine čitajte malo pa ćete vidjeti da se rai o trgovinskoj radnji, i te svoje primitivne komentare ostavite za sebe...
talić

#7 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by talić »

konjino jedna,..... ako je TR isto što i fizičko lice kako ćeš onda to fizičko lice dati drugom. To bi bilo isto kao da daš drugom svoj identitet. Firma, d.o.o. je pravno lice koje može mjenjati vlasnika a TR ne.
mamicala

#8 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by mamicala »

talić wrote:konjino jedna,..... ako je TR isto što i fizičko lice kako ćeš onda to fizičko lice dati drugom. To bi bilo isto kao da daš drugom svoj identitet. Firma, d.o.o. je pravno lice koje može mjenjati vlasnika a TR ne.
:lol: :lol: Koja oslovljavanja!
talić

#9 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by talić »

mamicala wrote:
talić wrote:konjino jedna,..... ako je TR isto što i fizičko lice kako ćeš onda to fizičko lice dati drugom. To bi bilo isto kao da daš drugom svoj identitet. Firma, d.o.o. je pravno lice koje može mjenjati vlasnika a TR ne.
:lol: :lol: Koja oslovljavanja!
to nije moj rječnik ali vidim da je njegov pa da me shvati,.... ;-)
amko76

#10 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by amko76 »

Juza wrote:Konjine čitajte malo pa ćete vidjeti da se rai o trgovinskoj radnji, i te svoje primitivne komentare ostavite za sebe...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Konjine
Ricken

#11 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by Ricken »

Hvala ljudi i pozdrav
Pod posebnim uvjetima ako se ne radi o uvjetima iz člnaka 31 Zakona o obrtu obrt se može prenijeti na srodnike ili prodati.
sedma_7

#12 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by sedma_7 »

Ricken wrote:
Hvala ljudi i pozdrav
Pod posebnim uvjetima ako se ne radi o uvjetima iz člnaka 31 Zakona o obrtu obrt se može prenijeti na srodnike ili prodati.
Imam situaciju da bih vlastiti obrt, odnosno TR zatvorila, ili ako postoji način da je prebacim na brata koji je zainteresovan za nastavak njenog vodjenja?

Vidim da zakon nudi opciju kupoprodaje. Pošto se prvi put srećem sa tim, izvinjavam se ako je pitanje glupo i debilno... Da li to znači da će brat morati platiti nekakav porez pri kupovini, PDV, il nešto treće?
Radi se o trgovini mješovitom robom, nemam nikakvih dugova, 2 zaposlena, ali imam prilično velike količine robe. Prostor nije moj, iznajmljen je. Help pliz. :sax:

Član 37.
(Prenos obrtnice u slučaju kupoprodaje obrta)
(1) Obrtnica se može prenijeti na drugo lice u slučaju kupoprodaje obrta, osim u slučaju iz
člana 31. stav (2) ovog zakona.
(2) Kupac obrta može nastaviti vođenje obrta sam, ako ispunjava uslove iz člana 9. i
člana 10. stav (1) ovog zakona ili putem uposlenika koji mora biti u radnom odnosu
kod kupca obrta i ispunjavati uslove iz člana 9. i člana 10. stav (1) ovog zakona.
sedma_7

#13 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by sedma_7 »

Zna li neko kako ide procedura? Itko?

Koliko košta cijeli proces?

Izuzev ovih papira koje on mora pribaviti.
sedma_7

#14 Re: Prenos vlasništva TR?

Post by sedma_7 »

Koji Zakoni se primjenjuju na TR (trgovačku radnju)?

Zakon o obrtu? i/ili Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH?
Post Reply