Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
felicia

#1 Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by felicia »

Poštovani forumaši,

U Općini Centar (Marijin Dvor) prije nekoliko mjeseci sam kupio divan renoviran stan (visoko prizemlje). Isti je odlično namješten (ja sam ga još "dodatno napucao" sa alarmom i nekim sitnicama). Moja ideja je bila da ću ga bez problema izdati kao takvog (ambasade i stranci / diplomate su mi bili "prvi izbor")... Međutim, ne ide to baš tako lako... Stan je još uvijek prazan, interes nije baš neki, ne bih ni ja "svakoga" pustio da mi uništi teško zarađene "kvadrate"... Onda se u sve to dodatno umiješala i korona... Uglavnom = problemi...

Neki dan me kolega uvjeravao da mi je puno bolji izbor da taj isti stan "prenamijenim u poslovni prostor". Da za navedenu kvadraturu (70 m2, dnevni boravak, spavaća soba, dječija soba = 3 full iskoristive prostorije) mogu "uzeti" bolju kiriju kroz poslovni prostor za nekog notara, advokata, računovodstveni servis, IT sektor...

Moje pitanje: je li se neko od Vas susretao sa ovakvom situacijom (prenamjena stambenog u poslovni prostor), koliko je komplicirano, koliko košta i traje, poskupljuje li režije???

I je li realno da (pod uvjetom da postoji potražnja i da nađem "dobrog najmoprimca") ja (nakon što izbacim trenutni namještaj i opremim uredski) krenem par mjeseci kao stambeni prostor, a onda (ako vidim da ide) prebacim namjenu u poslovni...

Svaka sugestija i primjedba su dobrodošle :-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by mk ultra »

Sve je moguce naravno

Otiđi u općinu, objasnit će ti, otprilike je procedura skoro kao da pravis novi obEkt
Trebat ce ti elaborati i ovjereni projekti
Dosta taksi i papira, izvadaka bla bla

Kad to zavrsis izlazi ti komisija za teh prijem
Trebat ce ti i atesta jos nekih

Tako da koliko ti mogu otprilike reci, pripremi jednu peticu, otprilike je toliko, centar je malo skuplji od drugih opcina, za komisije i sl stvari :mrgreen:
tempuser

#3 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by tempuser »

U porodici imamo upravo takav stan, s tim da je kupljen da promjenjenom namjenom.
Prenamjena se izdaje na ograničeno vrijeme sa mogućnošću produžavanja za šta je neophodna između ostalog i saglasnost stanara (potpisi).
Naravno, čim promjeniš namjenu dužan si da prijaviš firmama za komunalije da te prebace na tzv "industrijsku tarifu). Kad je stan izdat to te u principu ne pogađa puno jer ide na teret podstanara.
Namjena je bitna kad pravno lice/podstanar u tom prostoru hoće da registruje djelatnost.
Sa praktičme strane to nije samo "primjenio sam namjenu" i hajmo izdavat...
Prije svega raspored prostorija, nekome ko iznajmljuje stan od 70 m2 kao poslovni prostor ne treba trpezarija i kupatilo posjesti min 10-ak m2 (osim ako na konto toga ne spustiš cijenu), nego radni prostor sa WC-om i eventualno čajnom kuhinjom od ukupno 4-5 m2. Znači prepravljaš stan tako da izvučeš što više radnog prostora. Kod nas je konkretno trpezarija prepravljena u kancelariju, kupatilo u čajnu kuhinju, a odvojeni WC je ostao.
Dalje ide prilagođavanje rasvjete, obično neonska, jer lusteri nisu dovljni. Onda ide "rešetanje" zidova dok se kanalicama provuče instalacija za LAN (ako je koriste), tel. centralu, kačenje kojekakvih whiteborda, blackborda itd itd itd... Moraš zaštiti podove nekim itisonom ili slično jer sređeni parketi ne trpe hodanje u cipelama, a kako ih god zaštitiš to ostalja trag na parketu. Na to de nadovezuje pokrivanje prozora nekim kancelarijskim zavjesama ili venecijanerima. Plus sve ostale prepravke koje radi podstanar kako je njemu ćejf.
Što se namještaja tiče moj savjet je bez namještaja... Sam stan kad je prazan ostavlja utisak većeg prostora. Svojim namještajem budućem podstanaru namećeš svoj ukus u opremanju prostora. I na kraju, za 15 godina i 4 "garniture" podstanara svi su imali svoj namještaj, a ono nešto namještaja što smo imali je postao samo teret jer smo ga negdje morali skloniti i na kraju razdjeliti. Izdavati prazan, okrečen u bijelo i sa nekom konzervativnom bojom podova (bež, sivo i sl) tako da ga podstanar farba kako hoće uz uslov da po izlaksu mora vratiti u prvobitno stanje.
Elem, osim što košta sam proces prenamjene i srešivanja u PP košta i da ga vratiš u prvobitno stanje tako da bi trebao biti 100% siguran ako ulaziš u to.
neki

#4 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by neki »

ukratko, moraš proći svu proceduru izrade projekata i ishođenja dozvola, na kraju platiti tehnički pregled i izvršiti preetažiranje...
Procedura koja se, po meni, isplati samo ako imaš nekog sigurnog ko će ti uzeti prostor u višegodišnji najam i spreman te je čekati 5-6 mjeseci da završiš izmjenu namjene..
Što se tiče notara i advokata oni svoju djelatnost mogu obavljati i u stambenom prostoru.
felicia

#5 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by felicia »

Poštovani,

Svima zahvaljujem na ostavljenim komentarima, a posebno g. Tempuseru.

Dobro ću razmisliti prije nego se odlučim na navedeni korak.
Officer Crabtree

#6 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by Officer Crabtree »

Pozdrav,

Može li se ovo uraditi bez saglasnosti drugih stanara u zgradi?

Tipa da ja sad svoj stan prenamjenim u kancelariju ili ordinaciju, a da niko od drugih stanara me nr može u tome spriječiti...

I meni dolaze stranke, kupci, pacijenti u taj stran (čak izbijem ulaz sa druge strane)?
_Reds_

#7 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by _Reds_ »

Officer Crabtree wrote: 17/06/2022 09:34 Pozdrav,

Može li se ovo uraditi bez saglasnosti drugih stanara u zgradi?

Tipa da ja sad svoj stan prenamjenim u kancelariju ili ordinaciju, a da niko od drugih stanara me nr može u tome spriječiti...

I meni dolaze stranke, kupci, pacijenti u taj stran (čak izbijem ulaz sa druge strane)?
Naravno da ne možeš.

Ja recimo u svojoj zgradi nikada ne bi dao saglasnost, na neku malu djelatnost gdje nema prijema klijenata konstatno možda i da. Ovo drugo ne.

Razloga je mnogo.
Officer Crabtree

#8 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by Officer Crabtree »

Hvala, ako je tako, častim. Ja sma druga strana onoj kojoj bi neko u zgradi to otvorio u stanu do mog i radio tu sa pacijentima, klijentima i sl.

Nadam se da imam neke osnove za borbu.
_Reds_

#9 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by _Reds_ »

Officer Crabtree wrote: 17/06/2022 09:51 Hvala, ako je tako, častim. Ja sma druga strana onoj kojoj bi neko u zgradi to otvorio u stanu do mog i radio tu sa pacijentima, klijentima i sl.

Nadam se da imam neke osnove za borbu.
Mora da skupi 50% plus 1.

Stim da takvi ljudi podkupljuju stanare, pogotovo one koji samo izdaju stanove.
bjjarmbar

#10 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by bjjarmbar »

To ako ne mozes izdati ili si stavio bezobrazno visoku kiriju ili ti stan nije toliko dobar kao sto ti mislis da jest. 500 KM se lagano moze mjesecno uzimati za to.

Ambasade, stranci i diplomate nece zivjeti u 70 kvadrata i dijeliti ulaz sa drugim ljudima. Takvi ljudi rentaju kuce. To ti je bila skroz pogresna procjena…

Sve ovo ostalo sto pominjes za poslovni prostor zahtijeva jos para i vise potrosenog vremena.
akcija007

#11 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by akcija007 »

Opcija rentanja turistima, stan na dan?
Dobra je lokacija .
Sve je vise turista u gradu (ne samo nase dijaspore). Svi dolaze s jeftin8m Wizzaitovim.letovima
LeonardoAC

#12 Re: Prenamjena stambenog u poslovni prostor

Post by LeonardoAC »

Obzirom da si u općini centar, ima odluka u kojim ulicama se moze obavljati koja djelatnost po sifrarniku djelatnosti (odnosi se samo na obrte ne i na doo), takvima možeš rentati bez problema, advokati, notari i sl. mogu i u stanovima tako da za tvoju ciljanu klijentelu koja bi bila ok sa 70m2 vjerojatno i ne treba prenamjena prostora.
Post Reply