U Općini Centar (Marijin Dvor) prije nekoliko mjeseci sam kupio divan renoviran stan (visoko prizemlje). Isti je odlično namješten (ja sam ga još "dodatno napucao" sa alarmom i nekim sitnicama). Moja ideja je bila da ću ga bez problema izdati kao takvog (ambasade i stranci / diplomate su mi bili "prvi izbor")... Međutim, ne ide to baš tako lako... Stan je još uvijek prazan, interes nije baš neki, ne bih ni ja "svakoga" pustio da mi uništi teško zarađene "kvadrate"... Onda se u sve to dodatno umiješala i korona... Uglavnom = problemi...
Neki dan me kolega uvjeravao da mi je puno bolji izbor da taj isti stan "prenamijenim u poslovni prostor". Da za navedenu kvadraturu (70 m2, dnevni boravak, spavaća soba, dječija soba = 3 full iskoristive prostorije) mogu "uzeti" bolju kiriju kroz poslovni prostor za nekog notara, advokata, računovodstveni servis, IT sektor...
Moje pitanje: je li se neko od Vas susretao sa ovakvom situacijom (prenamjena stambenog u poslovni prostor), koliko je komplicirano, koliko košta i traje, poskupljuje li režije???
I je li realno da (pod uvjetom da postoji potražnja i da nađem "dobrog najmoprimca") ja (nakon što izbacim trenutni namještaj i opremim uredski) krenem par mjeseci kao stambeni prostor, a onda (ako vidim da ide) prebacim namjenu u poslovni...
Svaka sugestija i primjedba su dobrodošle