[img]http://www.htnet.hr/imagesT/fset_images/logo50.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Sub . 27.01.2006.[/size] wrote:NAKON DUGE BOLESTI
Preminuo Nikica Kalogjera
Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je jutros preminuo Nikica Kalogjera (1930-2006), skladatelj, dirigent, aranžer i producent, nezaobilazan lik u povijesti hrvatske glazbe.
![]()
Nikica Kalogjera
ZAGREB - Nikica Kalogjera rođen je u Beogradu. Nakon doktorata na Medicinskom fakultetu u Zagrebu svoj je profesionalni život posvetio glazbi. Prvu je ploču snimio za zagrebački Jugoton 1952. godine s Ivom Robićem, s kojim je surađivao skoro pola stoljeća.
U velik broj hitova i evergreena koje je napisao ulaze i 'Veslaj, veslaj', 'Nono, dobri moj nono', 'Nima Splita do Splita', 'Vratija se Šime', 'Maškare', 'Ljutit će se moja majka', 'Mi smo dečki', 'Serbus Zagreb' i brojni drugi.
Pisao je i glazbu za film i televiziju te velik broj djela lake orkestralne glazbe. Bio je dirigent i aranžer u muzičkoj proizvodnji Radiotelevizije Zagreb, a kasnije i u ravnateljstvu HRT-a. Jedan je od utemeljitelja Simfonijskog puhačkoga orkestra Hrvatske vojske, a organizirao je prva snimanja crkvene i domoljubne glazbe na HRT-u.
Autor je više od 500 skladbi i još većeg broja aranžmana i obrada. Bio je direktor i selektor mnogih zabavnoglazbenih festivala, a na međunarodnim festivalima nagrađen je 30 puta, od toga osam puta prvom nagradom.
Dobitnik je i nagrada za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja (1995), Splitskog festivala (1996) te diskografske nagrade Porin za životno djelo (2001).
U kontinuitetu od preko pet desetljeća Nikica Kalogjera se potvrdio kao najizvođeniji hrvatski skladatelj zabavne glazbe, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.
Posljednji ispraćaj Nikice Kalogjere bit će 31. siječnja u 13 sati i 20 minuta na zagrebačkom krematoriju.
Hina
petak, 27.01.2006.
Preminuo Nikica Kalogjera
- Fair Life
#1 Preminuo Nikica Kalogjera
- Fair Life
Jos...Vodenjak wrote:Bas vala...PR80. wrote:Samo tuzne vijesti danas.![]()
![]()
Neka mu je la`ka zemlja.
[size=134]Hina petak, 27.01.2006.[/size] wrote:Visoko rangirani hrvatski političar u bivšoj Jugoslaviji Jure Bilić umro je noćas (27.01.2006.) u Zagrebu u 84. godini života.
- Vodenjak
Da...Fair Life wrote:Jos...Vodenjak wrote:Bas vala...PR80. wrote:Samo tuzne vijesti danas.![]()
![]()
Neka mu je la`ka zemlja.
[size=134]Hina petak, 27.01.2006.[/size] wrote:Visoko rangirani hrvatski političar u bivšoj Jugoslaviji Jure Bilić umro je noćas (27.01.2006.) u Zagrebu u 84. godini života.
I sve to na moj rodjendan...
Otud se i sjetih mladosti na temi o Dusku Trifunovicu...