Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

tranquil

#26 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by tranquil »

DS9 wrote:
slavkoimamodilera wrote:
DS9 wrote:Slazem se da je sokantno, isto sam reagovala dok sam citala dokaze o svemu tome. Sam izraz "humano ubijanje" je bolestan, a ipak danas se masovno koristi kada se opisuje postupanje sa zivotinjama u mesnoj industriji.

''Auschwitz se ponavlja svaki put kad netko pogleda klaonicu i pomisli: to su samo životinje.''
— Theodor Adorno (1903-1969), filozof, Židov iz Njemačke, zbog nacizma prisiljen na azil

''U svom odnosu prema životinjama, svi ljudi su nacisti; za životinje traje vječna Treblinka.''
— Isaac Bashevis Singer (1904-1991), jidiš pisac, vegetarijanac

“Dok će god ljudi prolijevati krv životinja, neće biti mira. Mala je razlika između ubijanja životinja i stvaranja plinskih komora kakve je stvorio Hitler ili Staljinovih koncentracijskih logora... Neće biti pravde dok će god čovjek stajati s nožem ili pištoljem i ubijati slabije od sebe.“
— Isaac Bashevis Singer

http://www.masovnoubijanje.com

Heinrich Himmler, zloglasni čelnik SS trupa, je također imao farmu pilića. Njegov studij poljoprivrede i iskustvo u uzgoju kokoši su ga uvjerili da je najdjelotvorniji način oblikovanja budućnosti populacije – ljudske i neljudske – provođenje uzgojnog projekta koji bi podupirao “željene”, a eliminirao “neželjene”. Njegovo zanimanje za uzgoj i ubijanje pilića preneseno je na uzgoj i ubijanje ljudi. Himmler svoje žrtve nije smatrao ljudima. Prema njegovom biografu Rihardu Breitmanu, “Oni su poput gamadi, a svaki farmer se mora riješiti štetočina da bi prehranio sebe i svoju obitelj.”
:shock: :shock: :shock:

Nije bilo druge nego da prijavim ovaj post. Molim moderatore da zatvore temu. Cisti fasizam.
:? Je li vi to mene zezate? Fasizam je ono sto su radili Hitler, Himmler, veliki istorijski vojskovodje, osvajaci, svi oni koji su smatrali da imaju pravo ubijati i ugnjetavati sve koji ima se nadju na putu, a ne osuda nasilja nad bicima slabijim od sebe!

Procitaj jos jednom ove citate - svi do jednog osudjuju nasilje!
Probavni sistem i zubi nam pokazuju da je za čovjeka prirodno jesti meso. Raspored očiju nam čak dodatno pokazuje da je homo sapiens po porijeklu predatorska vrsta.

Žalosno je da ljude koji imaju normalnu ishranu kakvu su imali i svi naši preci i to puno prije pojave mesne industrije ovdje dovodi u istu ravan sa nacizmom i Auschwitz-om.

Kakvu poruku sa ovim histeričnim postovima punim mržnje šaljete običnim ljudima koji npr. jedu meso a žele da se informišu i o vašem pogledu na život i ishranu? Sigurno ste vegetarijanstvu nanijeli veću štetu nego korist ovim nastupom.

Poznajem dosta ljudi koji izbjegavaju meso iz različitih razloga, i poštujem svačije uvjerenje, ali nikada se nisam sreo sa ovako agresivnim i odbojnim stavom kao na ovoj temi... :roll:
DS9

#27 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by DS9 »

Prica je poprimila ovaj ton, nakon posta EdgeLoop-a, u kojem je tvrdio da je Hitler bio vegetarijanac, zeleci na taj nacin, valjda, istaci kako su vegetarijanci fasisti i nacisti. Ja sam samo navela citate koji pokazuju da su neke od najokrutnijih ideologiija i pokreta, medju kojima je i nacizam, zasnovane na ideji da pojedinac ili neka grupa smatra da ima pravo ubijati i tlaciti druga bica.
Zasto niko od vas nije reagirao na EdgeLoop-ove neosnovane optuzbe, etiketiranje vegetarijanstva i uporedjivanjem s Hitlerom? Gdje ste tada bili, vrli branioci casti i istine? Mozda sam trebala pustiti da diskusija zavrsi na jednoj tako velikoj lazi? Jos jednom ponavljam, Hitler nije bio vegetarijanac, cak je kada je dosao na vlast zabranio nekoliko vegetarijanskih casopisa i drustava, jer njegova filozofija nije bila postivanje zivota. Osim toga, apsurdno je covjeku koji je odgovoran za toliko zlocina pripisivati ideologiju koja je u svojoj sustini pacifisticka.
Zao mi je sto ne svatate poruke koje su poslali i neki od najvecih svjetskih umova: Einstein, Da Vinci, Pitagora, Tolstoj i mnogi drugi, svi redom vegetarijanci, koji su osudjivali ubijanje.

Iz iskustva znam da cim se spomene vegetaijanstvo, ljudi postaju jako "teritorijalni" oko svog tanjura, i svaka rijec o vegetarijanstvu bude namjerno ili nenamjerno pogresno shvacena, prevenstvano kao napad na licnost, slobodu, tradiciju, prirodu i sve ostalo cega se ljudi sjete.
Kakve je covjek gradje, nauka je davno ustanovila, a kakva se ishrana preporucuje - dovoljno je pogledati piramidu prehrane, gdje su na samom vrhu slatkisi, a odmah ispod je meso. To znaci da je meso namirnica koja se, ako se vec konzumira, treba uzimati povremeno, a ne svakodnevno vise puta, kako se to danas radi.
Osnova covjekove ishrane su zitarice, voce i povrce, a potpuno je druga stvar sto se kod nas cevapi, pljeskavice, hamburgeri, pastete, hrenovke i sl. nalaze na svakodnevnom jelovniku.
Znam da je jako neugodno slusati price o zivotinjama koje zive na farmama, o njihovim zivotima punim bola, patnje, okoncanim u klaonicama, a uzrok svega toga je covjek. Ali to je istina, to je realnost, svidjalo se nama ili ne.
Ipak, svako od nas moze smanjiti patnju na ovom svijetu, samo ako to zeli.
EdgeLoop

#28 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by EdgeLoop »

DS9 wrote:Prica je poprimila ovaj ton, nakon posta EdgeLoop-a, u kojem je tvrdio da je Hitler bio vegetarijanac, zeleci na taj nacin, valjda, istaci kako su vegetarijanci fasisti i nacisti.
Duboko griješiš.Ja sam samo želio ukazati da su ljudi sa prijatelji-životinja.hr sakrili očigledno nepodobnu informaciju ,kada na listu poznatih vegetarijanaca nisu stavili i Adolfa Hitlera. Pitanje je: zašto nekome smeta da se zna da i neki loši ljudi mogu biti vegetarijanci?

Ti si povezala jedenje mesa sa nacizmom, u nekoliko svojih postova , vjerovatno vođena idejama iz knjige Vječna Treblinka.
DS9 wrote:Osim toga, apsurdno je covjeku koji je odgovoran za toliko zlocina pripisivati ideologiju koja je u svojoj sustini pacifisticka.
Mene više interesuje kamo upućuju dokazi nego da li je nešto po nekim standardima apsurdno ili ne.
DS9

#29 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by DS9 »

EdgeLoop wrote:
DS9 wrote:Prica je poprimila ovaj ton, nakon posta EdgeLoop-a, u kojem je tvrdio da je Hitler bio vegetarijanac, zeleci na taj nacin, valjda, istaci kako su vegetarijanci fasisti i nacisti.
Duboko griješiš.Ja sam samo želio ukazati da su ljudi sa prijatelji-životinja.hr sakrili očigledno nepodobnu informaciju ,kada na listu poznatih vegetarijanaca nisu stavili i Adolfa Hitlera. Pitanje je: zašto nekome smeta da se zna da i neki loši ljudi mogu biti vegetarijanci?

Ti si povezala jedenje mesa sa nacizmom, u nekoliko svojih postova , vjerovatno vođena idejama iz knjige Vječna Treblinka.
DS9 wrote:Osim toga, apsurdno je covjeku koji je odgovoran za toliko zlocina pripisivati ideologiju koja je u svojoj sustini pacifisticka.
Mene više interesuje kamo upućuju dokazi nego da li je nešto po nekim standardima apsurdno ili ne.

Evo dio teksta sa linka koji si sam dao:

"After the early 1930s, Hitler generally followed a vegetarian diet, although he ate meat on occasion. There are reports of him disgusting his guests by giving them graphic accounts of the slaughter of animals in an effort to make them shun meat.[303] A fear of cancer (from which his mother died) is the most widely cited reason, though many authors also assert Hitler had a profound and deep love of animals."

I jos:
http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitl ... etarianism Adolf Hitler's vegetarianism

"Author Rynn Berry[17], a vegetarian and animal right advocate, maintains that although Hitler reduced the amount of meat in his diet, he never stopped eating meat completely for any significant length of time. Berry argues that many historians use the term 'vegetarian' incorrectly to describe someone who simply reduced their meat consumption.[2][18]

In 1991, upon the death of Isaac Bashevis Singer, criticism over the omission of Singer's vegetarianism in his obituary led to a debate regarding Hitler's alleged vegetarianism in the letters page of the New York Times. Letter writer Carol Jochnowitz wrote: "On page 89 of The Gourmet Cooking School Cookbook (1964), Dione Lucas, recalling her pre-World War II stint as a hotel chef in Hamburg, Germany, states: 'I do not mean to spoil your appetites for stuffed squab, but you might be interested to know that it was a great favorite with Mr. Hitler, who dined at the hotel often. Let us not hold that against a fine recipe though.'"[19]

"Hitler was in no way an ethical vegetarian," Berry asserts. He believes that it is important to counter the assertions of scholars that the chief Nazi abstained from meat "because nonvegetarians tend to use the Nazi issue to discredit vegetarianism in general." ”
—Deborah Rudacille

"Hitler's asceticism played an important part in the image he projected over Germany. According to the widely believed legend he neither smoked nor drank, nor did he eat meat or have anything to do with women. Only the first was true. He drank beer and diluted wine frequently, had a special fondness for Bavarian sausages and kept a mistress....His asceticism was a fiction invented by Goebbels to emphasize his total dedication, his self control, the distance that separated him from other men....In fact, he was remarkably self indulgent and possessed none of the instincts of the ascetic. His cook, an enormously fat man named Willy Kannenberg, produced exquisite meals and acted as court jester. Although Hitler had no fondness for meat except in the form of sausages and never ate fish, he enjoyed caviar...." (p. 346)[7]

There is also a question as to whether or not Hitler's state policies supported vegetarianism. It is claimed by British Vegetarian society that Hitler persecuted and closed German vegetarian organizations and associations like "Vegetarier-Bund Deutschlands” (closed by Nazis in 1936).

Adolf Hitler nije bio vegetarijanac! Jeo je meso u manjim kolicinama, sto ga ne cini vegetarijancem. Znas, biti vegetarijanac ne znaci samo ne jesti meso, to je zivotna filozofija zasnovana na nenasilju prema svim zivim bicima.
FelisSilvestris

#30 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by FelisSilvestris »

Znas, biti vegetarijanac ne znaci samo ne jesti meso, to je zivotna filozofija zasnovana na nenasilju prema svim zivim bicima.
Bilo bi lijepo kad bi Prijatelji životinja prestali vršiti psihološko nasilje nad drugima prolašavajući ih, u najmanju ruku, nacistima jer jedu meso. bilo bi lijepo kada bismo više slušali ili čitali kako Prijatelji hrane butmirske pse, kao sto je matan naveo da ih je jednom zatekao kako ih hrane.
Najljepše bi bilo kada bi vegetarijanci prestali zlostavljati mesojede i kada bi umjesto okruglih stolova, debata, projekcija, afiša i svega ostaloga borci za životinje počeli zaista pravu borbu za životinje, jer meni ovo sve liči na to da je najveći problem sto nečiji djed ima kravu, koja kaki i prdi i proizvodi stakleničke gasove, a nije problem što imamo maloljetnike koji vazdušnim puškama ubijaju mače i pse na ulici jer nemamo ZAKONOM OBAVEZNOG AZILA, niti imamo redovne programe u školama koji će djecu umjesto površine Francuske u kvadratnim kilometrima
učiti o tome kako biti dobar prema životinjama.
Sljedeći put kad neko napiše na ovom forumu da su mesojedi nacisti ili nešto slično, uslijediće mu tužba na kućnu adresu, pa se možda onda saberete i sagledate u kakvoj smo situaciji.
Lijep pozdrav
DS9

#31 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by DS9 »

:roll:

Znas sta, ja ti predlazem da se obratis najvecoj svjetskoj organizaciji za zivotinjska prava http://www.peta.org/ pa im objasni par stvari, kao sto si to ucinila ovdje. Mislim prijatelji zivotinja su ipak lokalci, problem treba rjesavati na globalnom nivou.

A probaj i malo istocnije http://www.sloboda-za-zivotinje.org/ nisu prijatelji zivotinja jedini.
FelisSilvestris

#32 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

DS9 wrote::roll:
Čemu kolutanje očima?
Imaš li svoj odgovor ili tražiš na wiki neki fancy citat?

Trebam li konkretnije napisati?

Situacija u Sarajevu je očajna, napuštenih životinja ima i previše, svaki dinar je bitan da se nahrane, da im se obezbijedi smještaj, vakcine i da se udome, makar i privremeno.
Nekolicina ljudi sa ovog foruma bukvalno prosi marku po marku da se pobrinu za kučiće, dok se na drugoj strani, od strane "ljubitelja životinja", troše pare koje im je neko donirao na iznajmljivanje sale, štampu promotivnih materijala i slično. I vjeruj mi, prvom meni ne bi smetalo sve to, jer je neko namjenski dao pare Prijateljima, ali kad dođete i još mene proglasite nacistom jer jedem meso, zapitam se sljedeće: Koji đavo vi predstavljate?

I još nešto, davno je bio na OPRAH show prilog kako mi u stvari jače meso i ne varimo već ono trune u nama, i od tad jedem samo piletinu jer unaprijed "znam" da mi to neće dobro past' na stomak. Ali mi ni Oprah ni njeni gosti nisu rekli da sam nacista, zločinac ili nešto slično. D9, ako želiš pomoći prijateljima životinja, radi malo s njima na temu "Odnosi s javnošću".
FelisSilvestris

#33 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

DS9 wrote::roll:

Znas sta, ja ti predlazem da se obratis najvecoj svjetskoj organizaciji za zivotinjska prava http://www.peta.org/ pa im objasni par stvari, kao sto si to ucinila ovdje. Mislim prijatelji zivotinja su ipak lokalci, problem treba rjesavati na globalnom nivou.

A probaj i malo istocnije http://www.sloboda-za-zivotinje.org/ nisu prijatelji zivotinja jedini.
Znaš šta, kreni od toga da naučiš čitati ono što piše. Muško sam, nisam ni bi ni gay, i molim te da mi se obraćaš u muškom rodu ako očekuješ da te shvatim kao ozbiljnog sagovornika.
Dalje, niti je Peta niti su ti sa istoka organizovali tu projekciju, niti su došli na ovaj forum i meni kao mesojedu rekli da sam nacista.
Sad odoh na pauzu u Bilbo, jednu kokoš da oglođem.
Over and out, kako neki napisaše.
DS9

#34 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by DS9 »

Ti imas ozbiljnih problema... :run:
slavkoimamodilera

#35 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by slavkoimamodilera »

DS9 wrote:Ti imas ozbiljnih problema... :run:
Ko o cemu, kurva o postenju :-)
DS9

#36 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by DS9 »

slavkoimamodilera wrote:
DS9 wrote:Ti imas ozbiljnih problema... :run:
Ko o cemu, kurva o postenju :-)
Fino od tebe sto izigravas advokata FelisSilvestris. Slican se slicnom raduje.
DS9

#37 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by DS9 »

Prije nego sto u potpunosti napustim gubitak vremena i energije, u narodu popularniji pod nazivom „forum“, zelim samo da kazem da sam jos jednom zaprepastena kolicinom negativne energije koja se ovdje skuplja.

Vegetarijanka sam, postujem zivot u svakom obilku, protiv nasilja sam, i fizickog i psihickog. Otvorila sam ovu temu o filmu koji govori o mesu i globalnom zagrijavanju, u nadi da ce bar neko, bar jedna osoba, kroz svoju prehranu razmisliti o svom osobnom utjecaju na planetu, na gladne u svijetu, na svoje zdravlje. Svako od nas ima mogucnost da prosipa smece ili da to ne cini, da bude ljubazan sa ljudima ili ne, da napravi suosjecajan izbor i postedi neciji zivot, bar jedan dan u sedmici. Cak je i neki grad u Danskoj, cini mi se, uveo jedan vegetarijanski dan u sedmici. Ali, sta oni znaju... Budale! Nek taj dan dodju kod nas na cevape!

Cim se, kod nas, neki vegetarijanac usudi progovoriti o svom svjetonazoru, odmah bude optuzen da je nametljiv, da soli pamet, da je nenormalan, terorista ili sta vec ne. Nije to samo na forumu, opcenito je, pokazalo se jos jednom, ovo netolerantno drustvo koje ne prihvata razlicitosti. Ako progovoris u svoju odbranu i odbranu svoji stavova, cak navodeci misli uglednih istomisljenika, koji su se usudili progovoriti o svom „nenormalnom“ pacifistikom svjetonazoru, sa svih strana te doceka bujica optuzbi, netolerancije, prigovaranja. I sto je jos gore, izvrnu ti tvoje vlastite rijeci! Pa dobro, vjerovatno taj svjetonazor i jeste nenormalan po sadasnjim standardima na kojima pociva svijet, jer sve ukazuje na to da je normalno ubijati slabije od sebe, porobljavati i otimati, iskoristavati svakoga koga mozes, gledati samo vlastiti interes. Tome nas uci istorija i vrijednosti koje njegujemo.

Nisam clan nikakvog udruzenja, niti namjeravam biti, moja zivotna filozofija je moj izbor. Prije nekoliko godina sam imala prilike pogledati film o farmskim zivotinjama i odnosu ljudi prema njima, od rodjenja do klaonice. Nakon toga sam pocela istrazivati po internetu, pocela sam citati sve sto mi je doslo pod ruku o toj temi, iz raznih izvora, i donijela sam odluku da vise ni jedno bice na svijetu nece biti ubijeno zbog mene. Ako je to pogresno – meni na dusu!

Ne optuzujem nikoga da je „ubica“ ili nesto gore, ali smatram da ljudi nisu u mnogocemu osvjesteni, jer informacije nisu toliko dostupne. Zapravo, danas jesu, zahvaljujuci internetu, ali ljudi zive po automatizmu od rodjenja, vecinom se ne zamaraju tudjim problemima, kao sto su npr. gladni u Africi, a pogotovo nekakve tamo krave ili pilici. Od djetinjstva smo nauceni da su to nizi oblici zivota, rodjeni samo zato da ih mi ubijemo i pojedemo, i to prihvatamo kao normalno i da tako mora biti. Mesna industrija nas bombarduje reklamama o ukusnim pastetama, hrenovkama, hamburgerima i drugim „poslasticama“ koje ljudi sa radoscu kupiju, punim sastojaka koji su „neophodni za nase zdravlje“. Sva novija istrazivanja pokazuju i dokazuju prednosti bezmesne prehrane (i na sa-x-u se moze naci dosta takvih clanaka) i stetnost konzumacije mesa. Ali nije to nista novo, nikakav modni trend, nego nesto sto ljudi znaju vec vijekovima, tj. oni koji zele znati. Iako veliki uzaivaoci mesa, skoro niko od tih ljudi ne zeli bas tacno znati, a pogotovo ne pogledati, put od stale do tanjura. Svi znamo zasto, htjeli to priznati ili ne...

Tuzno mi je gledati ljude u ovoj nasoj BiH, sa velikim postotkom kardiovaskularnih oboljenja, pretilih, koji se premalo krecu i prerano obolijevaju, a sve je to zbog nacina zivota – rostilj, mesne preradjevinje „žnj“ kvalitete za svaki obrok, alkohol, cigarete, nedovoljno kretanja i opcenito negativan stav. I sto je najgore, u to meso i cigarete gledaju kao u najvecu zivotnu radost.

Do mene je – moja greska! Moja greska je sto sam se ikada javila na forum, sto sam ikada pokusala da otvorim mogucnost za neki novi svjetonazor i civilizovan razgovor. Pih, optimista!
Svima koji su me nazvali pogrdnim imenima mogu samo reci - vama na cast, a ja cu prezivjeti vase isprazne rijeci.
FelisSilvestris

#38 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

DS9, ni na jedno moje pitanje nisi odgovorila konkretno osim sa linkom na šminku koja nije testirana na životinjama. Pročitaj malo svoje postove pa skontaj ko ima problema ovdje.
Nije samo ova tema gdje nasrćeš na mesojede. To što inače šutim ne znači da sam zelen (u prevodu za one sa manjkom proteina iz mesa "nisam mlad") i pokušavam što redovnije pratiti forum.
Ukratko, ponavljam, pročitaj svoje postove i shvati da ti nastup nije u formi dijaloga već monologa, što kod mnogih na forumu izaziva riganje.
I još nešto, da li jedeš jaja? I je li žao nerođenih pilića koje jedeš? Ako ne jedeš ni jaja, reci mi samo gdje kupuješ tjesteninu bez jaja?
:zzzz:
FelisSilvestris

#39 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

I još nešto, ako ti je proglašavanje mesojeda jednakim nacistima "civilizovan" razgovor, onda si ti ta koja ima problema.
Post scriptum
Pile je bilo izvrsno.
delightful

#40 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by delightful »

prestanite sa licnim napadima. ako imate sta reci u vezi sa temom, recite. drzite se pravila foruma. hvala.
FelisSilvestris

#41 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Nisu u pitanju lični napadi već ODBRANA ličnog digniteta, jer ne dozvoljavam nikome da me proglašava zločincem jer jedem meso, a što se teme tiče, niti je vrijeme niti je mjesto ljudima prigovarati da ubijaju planetu jer imaju krave, a istovremeno dokumente nositi u genuine kožnoj tašni (viđeno na jednom od PŽ eventa pred Katedralom).
Razumijem i da škodi zdravlju, i da balega krave ima e.coli u izobilju, ali PR je definitivno ono što ovom sektoru nedostaje.
tranquil

#42 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by tranquil »

Evo ja ću reći nešto na temu.

Neću ići na projekciju filma "Meat the Truth", niti premijernu niti bilo koju jer mislim da su takvi filmovi ili prikazivanje takvih slika nabijeni izrazito negativnom energijom. Evo primjer iz historije o osobi koja je koristila sličnu metodologiju (izvjesni njemački diktator pomenut ranije na temi):
DS9 wrote:There are reports of him disgusting his guests by giving them graphic accounts of the slaughter of animals in an effort to make them shun meat.
Ta negativna energija koja se širi u vezi ovog filma mi ne treba u životu.
MonaNay

#43 Re: Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

Post by MonaNay »

FelisSilvestris wrote:Nisu u pitanju lični napadi već ODBRANA ličnog digniteta, jer ne dozvoljavam nikome da me proglašava zločincem jer jedem meso, a što se teme tiče, niti je vrijeme niti je mjesto ljudima prigovarati da ubijaju planetu jer imaju krave, a istovremeno dokumente nositi u genuine kožnoj tašni (viđeno na jednom od PŽ eventa pred Katedralom).
Razumijem i da škodi zdravlju, i da balega krave ima e.coli u izobilju, ali PR je definitivno ono što ovom sektoru nedostaje.
Da se ne trudim biti nonkonformist, potpisala bih sve sto je FelisSilvestris napisao. Puno toga razumijem, suosjecam, ali mesojed sam... U cetiri navrata pokusala sam izbaciti meso iz svoje prehrane. Jedan je bio prinudni (rat), a tri su bila moja odluka u trenucima kada sam bila svojski prigrlila filozofiju "necu jesti ono sto ima lice" ili "necu da zbog mene zgasne ijedan zivot" i slicno. Svaki put sam zavrsila sa teskom anemijom i izvukla se nakon sto sam vratila meso u prehranu. Mrzim sto to cinim, izbjegavam ga, pokusavam svesti sve na ribu i postati nekakav peskovegetarijanac ili jesti samo ribu i piletinu... Ali, to tesko ide.
Ako je bilo ko pogledao ijedan osrednji dokumentarac National Geographica, a kamoli bolji (ili procitati stogod o Genographic projektu), morao je nabasati na cinjenicu da smo mi ljudi kao vrsta nastali u nekom trenu evolucije kada smo malo vise jeli meso (ono je "krivac" inteligencije ovog homo sapiensa. Bezazlena Lucy, sto je jela bobice, iscezla je). U pravu su, na zalost, oni koji kazu da smo mi predatori. To ne znaci ne mozemo nesto pokusati i postepeno, tu i tamo, ne pojesti burek ili ne odvesti turiste na famozne bascarsijske cevape...
Ipak, za ove vegetarijanske zelote, jedno pitanje: cime cete hraniti svoje prijatelje pse i macke? Valjda znate da mace vec od nekoliko mjeseci jedu iskljucivo meso?
Post Reply