Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
cyprus

#51 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Muhamed Đakmić wrote:Ja nisam siguran da je argument o koncentraciji kvaliteta potpuno ispravan, ali eto hajde. I ja sam za smanjenje lige, ali ne mislim da bi to donijelo neku značajnu promjenu u kvalitetu cjelokupne lige.
Ovdje se slažem... Ovaj argument mi je od početka bio sumnjiv i zbog njega sam dugo bio protivnik smanjenja lige... Mišljenje sam promijenio u protekle 2-3 sezone, kada je postalo evidentno da se dobar dio premijerligaša i infrastrukturno i finansijski i igrački jednostavno nalazi znatno ispod potrebnog nivoa... Prije dok je liga bila ujednačenija, taj kontrast nije toliko dolazio do izražaja, ali situacija je danas drugačija u negativnom kontekstu... To međutim ne znači da sam prihvatio argument da će koncentacija kvalitete nešto naglo i osjetno skočiti... Neće... Ako i skoči, neće se raditi o nekom značajnom skoku... Pogotovo ne kada se govori o ovim jačim klubovima... Ni Sarajevo, ni Željo, ni Široki, ni Zrinjski neće kvalitetom profitirati zbog toga što Mladost ili Radnik neće više igrati PL... Ako koji bolji igrač Radnika i završi lupam u Želji, teško da će se to značajno odrazit na njegovu kvalitetu...

Al eto, živi bili pa vidjeli...
El_comadante

#52 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by El_comadante »

trebamo sačekati i vidjeti sa kojim če prijedlogom savez izadji u javnost i da li če se isti usovjiti.
ja sam za smanjenje lige jer vidimo da su klubovi u finasijskim problemima. npr. prošle sezone je Leotar več na polu sezoni finansijski propao pa je sezone završio sa juniorima. pa sezonu prije toga je ispala Gradina finansijski problemi davno se znalo da če ispasti, pa sezonu prije toga Kozara itd itsl. znaći imamo klubove koji finansijski jedva opstaju u ovoj ligi a neki samo zahvajujući činjenici da ima i gori od njih finansijski. dakle treba smanjiti na max12
Herr Flick

#53 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Herr Flick »

Liga ce se sama od sebe smanjit.Kako se budu poostravala pravila UEFE i nas savez pod prtiskom sami ce oni otpadati i tako ce se doci do brojke od 10 klubova.Da se nas savez sad strikno drzi pravila UEFE nebih se 6-7 klubova takmicilo u ligi,ovako se pojedinim gleda kroz prste.Jednostavno moraju se poostrit pravila,kao sto su recimo;nemas uvjetan stadion,dakle nemas reflektore,normalne tribine,svlacionce,zatim sigurnost,otpadas i kraj price a to ce vrlo brzo doci,budite uvjereni u to.Svima je nama jasno da FSRS nije u interesu da se smanji liga,jer bi oni u tom slucaju imali 1-2 predstavnika ali doci ce trenutak kada nece moci nista kad UEFA zaprijeti
ado1230

#54 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

Darko Ljubojevic:
"Ovo je preglomazna liga za uslove u kojima mi živimo. Zemlje u okruženju su uradile istu stvar i imaju pozitivna iskustva. Lige i klubovi su doživjeli znatan napredak, tako da ćemo o smanjenju lige razgovarati u narednim sedmicama i mjesecima. Stvorila se ideja da na narednoj Skupštini predložimo smanjenje Premijer lige kao jednu od tačaka dnevnog reda, o čemu se trebaju izjasniti delegati", rekao je potpredsjednik NSBiH.

Premijer ligu bi u budućnosti trebalo činiti 10 ili 12 klubova.

"Razmišljali smo o ligi od 10 ili 12 klubova, ali je ipak najvažnije da se liga smanji. Lično vjerujem da je najbolje rješenje liga od 10 klubova, ali ne bih imao ništa protiv lige u kojoj bi ih bilo 12", jasan je bio Ljubojević.

Nadziru se promjene!
supercali

#55 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by supercali »

smanjite na 12 pa onda na 10 i to je to
Maharadza

#56 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Maharadza »

Image

Objasnili! :P
Kemal Malovčić

#57 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kemal Malovčić »

Ne može liga bez Čelika.
Kemal Malovčić

#58 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kemal Malovčić »

ado1230 wrote:Darko Ljubojevic:
"Ovo je preglomazna liga za uslove u kojima mi živimo. Zemlje u okruženju su uradile istu stvar i imaju pozitivna iskustva. Lige i klubovi su doživjeli znatan napredak, tako da ćemo o smanjenju lige razgovarati u narednim sedmicama i mjesecima. Stvorila se ideja da na narednoj Skupštini predložimo smanjenje Premijer lige kao jednu od tačaka dnevnog reda, o čemu se trebaju izjasniti delegati", rekao je potpredsjednik NSBiH.

Premijer ligu bi u budućnosti trebalo činiti 10 ili 12 klubova.

"Razmišljali smo o ligi od 10 ili 12 klubova, ali je ipak najvažnije da se liga smanji. Lično vjerujem da je najbolje rješenje liga od 10 klubova, ali ne bih imao ništa protiv lige u kojoj bi ih bilo 12", jasan je bio Ljubojević.

Nadziru se promjene!
I kažnjavaju.
Maharadza

#59 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Maharadza »

Kemal Malovčić wrote:Ne može liga bez Čelika.
Njih stadion vadi! :D
Kemal Malovčić

#60 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kemal Malovčić »

Maharadza wrote:
Kemal Malovčić wrote:Ne može liga bez Čelika.
Njih stadion vadi! :D
Čelik je, uz Sarajevo, Velež i Široki Brijeg, tim sa najbogatijom tradicijom i ekipa sa kojom se uvijek može odrigrati remi.
supercali

#61 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by supercali »

siroki ispred borca i slobode po tradiciji?
ne bi se slozio
ZonFon

#62 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ZonFon »

Kakva vas "tradicija" spopala prvih 10 klubova koji prethodnu sezonu zavrse na tabeli ostaju u PL BiH, ostali zdra'o.
ado1230

#63 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

Moj licni prijedlog bi bio:
Sarajevo
Zeljo
Siroki
Zrinjski
Borac
Sloboda
Celik
Velez
Olimpic
Slavija
Radnik
Travnik
Zastozato

#64 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Zastozato »

Medju tih 12 moraju biti dva nova kluba iz prvih liga federacije i rs-a. Najvjerovatnije ce to biti Leotar i Gorazde. Najbolje bi bilo da ove godine 6 klubova ispadne iz lige, sa dva nova, liga bi se smanjila na 12 klubova.
ado1230

#65 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

KAda se vrsi reorganizacija, uglavnom ne ulaze ti klubovi naprijed nego ostaju u istoj ligi, dok vecina njih napusta ligu.
Obuca9

#66 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Obuca9 »

Cyprus se počeo zalagati za smanjenje Lige, da li je to moguće? :shock: :shock:
Obuca9

#67 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Obuca9 »

Zastozato wrote:Medju tih 12 moraju biti dva nova kluba iz prvih liga federacije i rs-a. Najvjerovatnije ce to biti Leotar i Gorazde. Najbolje bi bilo da ove godine 6 klubova ispadne iz lige, sa dva nova, liga bi se smanjila na 12 klubova.
Ne može se ove godine ništa mijenjati. Pravila o ispadanju se mogu donijeti samo prije početka takmičenja, ne možeš usred sezone promjeniti Pravilnik i povećati/smanjiti broj ekipa koje ispadaju iz Lige.

Tako da, sve da sutra sjednu i dogovore se da će se Liga smanjiti, to se ne može realizovati prije sezone 2016/17.
Obuca9

#68 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Obuca9 »

http://sportsport.ba/bh_fudbal/generaln ... -pl/144868

"U pravu ste, kada se pričalo o momentalnom smanjenu Premijer lige predlagali smo da određeni broj naših klubova učestvuje u premijernoj sezoni i to samo iz sportskih razloga jer teoretski se moglo desiti da RS ostane recimo sa jednim klubom u elitnom rangu takmičenja. Uostalom i kada se osnovala Premijer liga iz RS-a je dolazio ranije dogovoren broj klubova", ističe Petković

Ali džaba mi sve ovo pričamo. Dok god u manjem entitetu razmišljaju ovako, od smanjenja nema ništa.
ado1230

#69 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

"Apsolutno podržavam ideju o smanjenu broja klubova u Premijer ligi. O tome se mora pričati, svi zajedno moramo pronaći najbolje rješenje. Mi smo u Republici Srpskoj već krenuli sa smanjenjem Prve lige, odnosno od ove sezone ista broji 14, a od naredne će brojati 12 klubova", za SportSport.ba je istakao Petković.
ado1230

#70 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

Obuca9 wrote:http://sportsport.ba/bh_fudbal/generaln ... -pl/144868

"U pravu ste, kada se pričalo o momentalnom smanjenu Premijer lige predlagali smo da određeni broj naših klubova učestvuje u premijernoj sezoni i to samo iz sportskih razloga jer teoretski se moglo desiti da RS ostane recimo sa jednim klubom u elitnom rangu takmičenja. Uostalom i kada se osnovala Premijer liga iz RS-a je dolazio ranije dogovoren broj klubova", ističe Petković

Ali džaba mi sve ovo pričamo. Dok god u manjem entitetu razmišljaju ovako, od smanjenja nema ništa.
Nema veze i nek bude tako, pa za nekoliko godina ce opet biti samo jedan eventualno 2 kluba. Jer ako 2 ispadaju na kraju i oba budu iz RS a ulazi jedan ili 2 iz FBiH zavisi kako ce 2 liga biti napravljena da li ce ona biti na nivou BiH ili entitetska.
cyprus

#71 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Obuca9 wrote:Cyprus se počeo zalagati za smanjenje Lige, da li je to moguće? :shock: :shock:
Došo tobe kad onda kad je postalo očigledno da Mladost iz Velike Obarske ulazi :mrgreen: Al ostajem pri tome da bi 10 klubova (4x9 kola) bilo sranje... Sa optimalnim brojem 12 bi bilo puno zanimljivije...

A sudeći prema ovim izjavama, izgleda da je smanjenje lige postala realnost... Samo eto, na to moramo čekat bar do jeseni 2016. godine...

I o kakvoj se tradiciji ovdje priča :-) Klubovi koji rezultatima zasluže da ispadnu - ispadaju... I to još pominju klubove ala Sloboda, koja u svojoj historiji nema jedne jedine titule (lafo neka tradicija), ali nema veze, ona treba imat zagarantovano mjesto u ligi :mrgreen: Pa nije ovo NBA...
Obuca9

#72 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Obuca9 »

ado1230 wrote:
Obuca9 wrote:http://sportsport.ba/bh_fudbal/generaln ... -pl/144868

Nema veze i nek bude tako, pa za nekoliko godina ce opet biti samo jedan eventualno 2 kluba. Jer ako 2 ispadaju na kraju i oba budu iz RS a ulazi jedan ili 2 iz FBiH zavisi kako ce 2 liga biti napravljena da li ce ona biti na nivou BiH ili entitetska.
Ima veze, jer ti ostali klubovi nece pristati na to da se ucesnici u Ligi određuju po entitetu iz kojeg dolaze, a ne po tabeli. Hipotetički gledano, da je ove godine odluka da se ide na Ligu 12, znači ostaje deset timova i ulaze dva iz entitetskih Liga, to znači da bi u Ligi ostali lištica, Zrinjski, Olimpic, Sarajevo, Željezničar, Velež, Borac, Slavija, Drina, Travnik i dva tima iz niže Lige, recimo Leotar i Goražde.

A kad bi recimo, išlo s nekom opcijom, da šta ja znam, u novoj Ligi mora biti 5 klubova iz RS-a i 7 iz FBiH, onda bi u toj novoj Ligi bili Zrinjski, Olimpic, Sarajevo, Željezničar, Velež, Borac, Slavija, Drina, dva tima iz niže Lige, recimo Leotar i Goražde, a dvanaesti tim bi morala biti slijedeća ekipa iz RS-a na tabeli, a to je u ovom trenutku Radnik iz Bijeljine, koji je 15. na tabeli.

Znači tom logikom, kojom se vode glavonje iz RS-a, moglo bi se desiti da u toj novoj Ligi bude Radnik, koji je bio 15. na tabeli, a tamo ne bude Travnika, Viteza, Slobode, Čelika i Zvijezde iako su svi ovi timovi osvojili više bodova od Radnika.

Zbog tog njihovog zadrtog stava, da mora biti fiksni broj timova iz RS-a, nikad se neće izglasati odluka o smanjenju Lige. Nikad.
ado1230

#73 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

Nema veze nek traze i to, mora se na neki nacin platiti cijena smanjivanja lige.
JA sam za to da NSBiH ako i kada rekonstruise lige, da prvu godinu samo izbaci iz Premjer lige 4 kluba s tim da niko ne udje te godine u premjer ligu.
Prvacima 1. lige FBiH i prvacima 1. lige RS uvecati nagradni fond za osvojena prva mjesta sto bi im bila dodatna inekcija za ravnopravnu borbu sa gostima iz Premjer lige.
Havatar

#74 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Havatar »

Ako niko ne udje onda je igranje druge lige besmisleno i bolje da ni ne igraju nego da pauziraju.
Muhamed Đakmić

#75 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Muhamed Đakmić »

ado1230 wrote:Nema veze nek traze i to, mora se na neki nacin platiti cijena smanjivanja lige.
JA sam za to da NSBiH ako i kada rekonstruise lige, da prvu godinu samo izbaci iz Premjer lige 4 kluba s tim da niko ne udje te godine u premjer ligu.
Prvacima 1. lige FBiH i prvacima 1. lige RS uvecati nagradni fond za osvojena prva mjesta sto bi im bila dodatna inekcija za ravnopravnu borbu sa gostima iz Premjer lige.
Tako kako si ti zamislio, komotno se mogu i ugasiti entitetske lige. Čuj da niko ne ulazi :-)

Postepeno smanjivanje je sasvim legitimna opcija, na 14 pa 12 klubova. Druga opcija je da se kaže da će te i te godine liga biti smanjena, da ispada tačno toliko klubova, i da svi znaju šta ih čeka. Nema smisla u januaru 2015. godine odrediti da u sezoni 2015/2016 ispada 4 kluba. Treba dati klubovima malo vremena da se spreme.
Locked