Vjerovatno su im odobrili četničko orgijanje po Banjaluci i da igraju sa maticom!Altsa wrote:odluka donesena. sta sa srpskim zahtijevima ?
Premijer liga BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Ras Al Ghul
#451 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
- Pryda
#452 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Odlicno ako se skrati i jos ako bude ovo play off za prvaka i za ispadanje bas ce zanimljivo biti. Jos samo da finale kupa bude jedna tekma, prije sezone odredit stadion i to je to.

-
Eborg
#453 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Svakako sam i ja za to da se za finale Kupa BiH igra jedna utakmica na unaprijed određenom stadionu. Za početak Bilino polje, Koševo i Tušanj. Kasnije Bijeli brijeg i Gradski stadion u Banjoj Luci kada se malo nauče ponašati.
A Superkup BiH da se vrati i također igra na neutralnom stadionu ali isključivo na stadionima koji nemaju premijerligaša i koji zadržavaju 100% ulaznica. Mislim da u nižim ligama ima stadiona koji bi parirali mnogima u Premijer ligi BiH.
A Superkup BiH da se vrati i također igra na neutralnom stadionu ali isključivo na stadionima koji nemaju premijerligaša i koji zadržavaju 100% ulaznica. Mislim da u nižim ligama ima stadiona koji bi parirali mnogima u Premijer ligi BiH.
-
Ras Al Ghul
#454 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Samo da ne bude plejofa, to je kretenluk (belgijska liga) i još neke, daj brate trokružno, s tim da u trećem susretu prednost ima onaj tim koji je bolji omjer ostvario u prva dva meča i riješen problem. Kup jedna utakmica finala na neutralnom terenu ili da se odredi glavni grad kao stalno boravište finala. Superkup isto tako jedna tekma!
- zecko_kupuz
#455 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Što nemere četverokružno?
Ovi naši ne mogu meda kad izađu na evropsku scenu.
Ne znam samo šta je gore po kvalitet lige - pauzirati ovako zimi i ljeti po 3-4 mjeseca ili popuniti zimski "raspust" utakmicama i onda igrati po kaljuži..
Uvijek sam bio za dužu sezonu, ali sam onda pogledao meč Zvijezde i Širokog prije nekoliko dana. 
Ne znam samo šta je gore po kvalitet lige - pauzirati ovako zimi i ljeti po 3-4 mjeseca ili popuniti zimski "raspust" utakmicama i onda igrati po kaljuži..
- zecko_kupuz
#456 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
...i ta ideja neutralnog terena.. to je koketiranje s đav'lom, poznavajući naše prilike. 
-
mirza_15
#457 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Nekako bi najpostenije bilo u nekom narednom periodu smanjiti na 10 klubova pa igrati po cetiri utakmice. Ovako (sa 12 klubova) je postenije imati play off i play out jer bi u trokruznom sistemu neki bili povlasteni.
- agnostic_front
#458 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Samo da ne bude pauza pola godine. Ali hajde, to su sve neke nijanse, neka se prvo skrati, za ostalo ćemo lako.
- Šibicar
#459 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Nema šta neko biti povlašten,ako si ove sezone nekoj ekipi 2 puta gostovao,slijedeće ćeš joj biti 2 puta domaćin i vozdra.mirza_15 wrote:Nekako bi najpostenije bilo u nekom narednom periodu smanjiti na 10 klubova pa igrati po cetiri utakmice. Ovako (sa 12 klubova) je postenije imati play off i play out jer bi u trokruznom sistemu neki bili povlasteni.
Samo da ne bude debilni plej of.
-
mirza_15
#460 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Za to trebaju bolji tereni. Da uslovi zadovoljavaju odredjene standarde vjerovatno bi onda i pauza mogla biti kraca. Volio bih vidjeti taj dan kada ce svi tereni u premijer ligi biti koliko-toliko uslovni. Lijepo pogledati utakmicu s Bilinog polja ko god da igra.agnostic_front wrote:Samo da ne bude pauza pola godine. Ali hajde, to su sve neke nijanse, neka se prvo skrati, za ostalo ćemo lako.
- Logovan
#461 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Ma najbolje četverokružno, iako pristajem na svaku promjenu, samo da ovakvo sranje od lige ne gledam.Šibicar wrote:Nema šta neko biti povlašten,ako si ove sezone nekoj ekipi 2 puta gostovao,slijedeće ćeš joj biti 2 puta domaćin i vozdra.mirza_15 wrote:Nekako bi najpostenije bilo u nekom narednom periodu smanjiti na 10 klubova pa igrati po cetiri utakmice. Ovako (sa 12 klubova) je postenije imati play off i play out jer bi u trokruznom sistemu neki bili povlasteni.
Zamisli dva derbija na Hasetu i dva na Grbavici.
- Šibicar
#462 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Za par godina bi prestigli i beogradski po broju utakmica.Logovan wrote:Ma najbolje četverokružno, iako pristajem na svaku promjenu, samo da ovakvo sranje od lige ne gledam.Šibicar wrote:Nema šta neko biti povlašten,ako si ove sezone nekoj ekipi 2 puta gostovao,slijedeće ćeš joj biti 2 puta domaćin i vozdra.mirza_15 wrote:Nekako bi najpostenije bilo u nekom narednom periodu smanjiti na 10 klubova pa igrati po cetiri utakmice. Ovako (sa 12 klubova) je postenije imati play off i play out jer bi u trokruznom sistemu neki bili povlasteni.
Zamisli dva derbija na Hasetu i dva na Grbavici.Plus još ako bi se sreli u kupu.
- jeza u ledja
#463 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Cetverokruzno ne moze nikako sa 12 klubova. To bi bilo 44 kola. U Engleskoj igraju 38, stoga...
Ako bi se liga smanjila na 10 klubova, onda bi cetverokruzan sistem mozda jos i mogao, to bi bilo 36 kola, ali o tom po tom.
Eborg, sto se tice drasticnog smanjenja sa 16 odmah na 12, slazem se. Medjutim, 14 ekipa je poprilicno nezahvalna brojka sto se tice prvenstva. Dvokruzni sistem je 26 kola, premalo. Mozda bi to bio razlog za 16na12 umjesto 16na14, ako je to tako.
Po meni, jedino realno rjesenje za ligu od 12 klubova bi bio play off. Radije bih to gledao nego trokruzni sistem. Prednost domaceg terena je u nasoj ligi i dalje ogromna, a ona bi se pogotovo osjetila pred kraj prvenstva, tj. u tom trecem krugu.
I ne znam ko spomenu kako bi se odredio taj domacin na osnovu medjusobnog susreta...pa to onda znaci da bi neke ekipe imale vise domacih utakmica od drugih. Ne znam, Siroki Brijeg trenutno vjerovatno ima pozitivan omjer sa svim s kojima su igrali dva puta. Sta to znaci, onda bi cijeli treci krug bili domacini?
Play off ima svojih mana, ali ne vidim bolje rjesenje. Evo, playoff bi bio nakon 22 kola, bas negdje u ovo vrijeme. Za sta se sad bore Velez i Borac, pa eto i Slavija? Ne mogu ni tamo ni vamo. Moze se to rijesiti na drugi nacin. Recimo imas novcane nagrade koje raspodjeljujes na osnovu konacnog plasmana (kao u Engleskoj). Pa nek jedno mjesto vise donosi 10,000KM vise. Borice se ako nista onda za to. Drugi nacin na koji se to moze poboljsati je da se podjele osvojeni bodovi na pola od pocetka play offa, tako da bi se ta razlika na jednoj i drugoj tabeli smanjila.
Znam, ni ja ne volim promjene. Ja bi najradije da imamo i dalje 16 timova, ali sta cemo kad ne ide...
Ako bi se liga smanjila na 10 klubova, onda bi cetverokruzan sistem mozda jos i mogao, to bi bilo 36 kola, ali o tom po tom.
Eborg, sto se tice drasticnog smanjenja sa 16 odmah na 12, slazem se. Medjutim, 14 ekipa je poprilicno nezahvalna brojka sto se tice prvenstva. Dvokruzni sistem je 26 kola, premalo. Mozda bi to bio razlog za 16na12 umjesto 16na14, ako je to tako.
Po meni, jedino realno rjesenje za ligu od 12 klubova bi bio play off. Radije bih to gledao nego trokruzni sistem. Prednost domaceg terena je u nasoj ligi i dalje ogromna, a ona bi se pogotovo osjetila pred kraj prvenstva, tj. u tom trecem krugu.
I ne znam ko spomenu kako bi se odredio taj domacin na osnovu medjusobnog susreta...pa to onda znaci da bi neke ekipe imale vise domacih utakmica od drugih. Ne znam, Siroki Brijeg trenutno vjerovatno ima pozitivan omjer sa svim s kojima su igrali dva puta. Sta to znaci, onda bi cijeli treci krug bili domacini?
Play off ima svojih mana, ali ne vidim bolje rjesenje. Evo, playoff bi bio nakon 22 kola, bas negdje u ovo vrijeme. Za sta se sad bore Velez i Borac, pa eto i Slavija? Ne mogu ni tamo ni vamo. Moze se to rijesiti na drugi nacin. Recimo imas novcane nagrade koje raspodjeljujes na osnovu konacnog plasmana (kao u Engleskoj). Pa nek jedno mjesto vise donosi 10,000KM vise. Borice se ako nista onda za to. Drugi nacin na koji se to moze poboljsati je da se podjele osvojeni bodovi na pola od pocetka play offa, tako da bi se ta razlika na jednoj i drugoj tabeli smanjila.
Znam, ni ja ne volim promjene. Ja bi najradije da imamo i dalje 16 timova, ali sta cemo kad ne ide...
- studeni76
#464 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Slijedeće sezone će biti ludilo i u Prvoj ligi. Teoretski može se desiti da ispadne 9 ekipa od 16. To je ja mislim nezabilježeno u istoriji loptanja.Eborg wrote:2014/15 (trenutna) - 16 klubova, 2 ispadaju
2015/16 - 16 klubova, 6 ispada
2016/17 - 12 klubova, 2 ispadaju
Hoće li ovako biti, od naredne sezone 6 ispada? Ili će ići dvije godine po 4 pa da ligu 12 imamo godinu kasnije, tj. od 2017/18?
Po meni je 6 prežestoko odjednom, trebalo bi razgoditi na dvije sezone jer će to biti baš ludilo.
Ne zna se još hoće li biti play-off ili liga za prvaka i liga za opstanak?
Koliko god se nadali da će se liga poboljšat ovim skraćenem, mislim da tu neće biti nekog pomaka. Takva liga će samo odgovarati onim ekipama iz vrha,koji su tu svakako godinama, a za manje klubove predstavlja propast. Čemu da se nada neka ekipa iz Prve lige kad već par sezona imamo šestorku nedodirljivih koji manje-više nikad neće biti u situaciji da ispadaju (Željo,Sarajevo,Široki,Zrinjski,Borac pa i Olimpic dok je tu G.). Kad još dodamo prilično stabilan Velež i Slobodu sa Husićevim parama, imamo 8 nedodirljivih ekipa. Za šta da se bore ekipe koje uđu, kako da ostanu pored jednog Čelika koji se mora probuditi ili protiv još jednog stabilnog ligaša iz RSa?! Lako bi se moglo desiti da ekipe koje udju odma do godine i ispadaju, nema tu onda nekog napretka. Al eto ne ide i ovako, pa valjda valja nešto mijenjati.
- cyprus
#465 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Ne kontam... kakostudeni76 wrote:Teoretski može se desiti da ispadne 9 ekipa od 16.
- studeni76
#466 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Pa iz PL ispada 6 ekipa. Teoretski je moguće da svih 6 bude iz federacije, plus 4 koja ulaze iz druge lige, dolazi se do brojke od 10 novih ekipa koje bi mogle da igraju Prvi ligu. Kad se uzme u obzir prvak koji će ući u PL, ostaje da je 9 ekipa višak. Kažem da je ovo teoretski, najvjerovatnije je da se neće tako desiti, a možda sam se i malo preračunao.cyprus wrote:Ne kontam... kakostudeni76 wrote:Teoretski može se desiti da ispadne 9 ekipa od 16.
- cyprus
#467 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
aaaa, oprosti do mene jestudeni76 wrote:Pa iz PL ispada 6 ekipa. Teoretski je moguće da svih 6 bude iz federacije, plus 4 koja ulaze iz druge lige, dolazi se do brojke od 10 novih ekipa koje bi mogle da igraju Prvi ligu. Kad se uzme u obzir prvak koji će ući u PL, ostaje da je 9 ekipa višak. Kažem da je ovo teoretski, najvjerovatnije je da se neće tako desiti, a možda sam se i malo preračunao.cyprus wrote:Ne kontam... kakostudeni76 wrote:Teoretski može se desiti da ispadne 9 ekipa od 16.
Inače, ja se slažem da skraćenje lige neće donijeti neki značajan skok u kvaliteti... Al hajd da probamo
- studeni76
#468 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Ma nešto se mora mijenjati, poučen iskustvom iz okoline, ova promjena će biti kozmetička. Samo će ubiti draž loptanja u manjim sredinama koje nemaju miliončić ili dva da se upuste u velike igre.
- Radio Sarajevo
#469 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Najbolji broj je 12, jer ćemo tako gledati najkvalitetnije utakmice u slučaju plej ofa. Ako bude 10 timova, biće četverokružni sistem i onda je to malo dosadno.
-
Eborg
#470 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Ja mislim da će biti bolje.
Ali se slažem da će donekle ubiti manje sredine. Pa jedan Tešanj, Goražde ili Jajce sigurno imaju više premijerligaškog potencijala od "velikih gradova" Bijeljine, Bihaća ili Bugojna.
Nema mi ništa gore kad čujem ove papanske izjave kao "igra se u kukuruzima". Ako je teren dobar, zar je bitno što su pored ovce ili kukuruzi? Treba da mjesto od 5.000 stanovnika napravi stadion od 20.000 da bi svi bili sretni iako su na terenu izborili da igraju u istom rangu kao i "veliki momci" Čelik i Sarajevo koji imaju dobre stadione?
Ali se slažem da će donekle ubiti manje sredine. Pa jedan Tešanj, Goražde ili Jajce sigurno imaju više premijerligaškog potencijala od "velikih gradova" Bijeljine, Bihaća ili Bugojna.
Nema mi ništa gore kad čujem ove papanske izjave kao "igra se u kukuruzima". Ako je teren dobar, zar je bitno što su pored ovce ili kukuruzi? Treba da mjesto od 5.000 stanovnika napravi stadion od 20.000 da bi svi bili sretni iako su na terenu izborili da igraju u istom rangu kao i "veliki momci" Čelik i Sarajevo koji imaju dobre stadione?
- ZonFon
#471 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Ne treba 20.000 dovoljno je 4.000 i to 2 odvojene tribine da mogu smjestiti gostjuce navijace. Jel puno trazimo?Eborg wrote:Ja mislim da će biti bolje.
-
Eborg
#472 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Naravno da nije puno i to je i potrebno. Ali 4.000 je opet "stadiončić" gdje će se na horizontu i dalje vidjeti kukuruzi i ovce.
Eto npr. Zvijezda Gradačac i njihova Banja Ilidža. Provale one sa šumom i slično. Stadion je relativno OK, teren već ne.
Eto npr. Zvijezda Gradačac i njihova Banja Ilidža. Provale one sa šumom i slično. Stadion je relativno OK, teren već ne.
-
TheMule
#473 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Jel iko izvrsio neku studiju o idealnom broju klubova u ligi? Mislim na kvalitete igraca, ulaganje para u mladje generacije, posjetljivost, marketabilnost, itd? Mozda bi najbolje bilo da se liga smanji na 4 kluba za maksimalni kvalitet? 
- Radio Sarajevo
#474 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
I ja mislim da će biti bolje jer ćemo imati više kvalitetnih utakmica.Eborg wrote:Ja mislim da će biti bolje.
Igra u kukuruzima bi trebala biti ipak incident, a ne pravilo, a kod nas najuspješniji klub ima katastrofu od stadiona. Nije problem ako neki klub ima stadion koji prima 5.000 ljudi (ili čak i manje), ali ako taj stadion na nešto liči. U Hrvatskoj su uveli pravilo da svaki prvoligaš mora imati reflektore, kako bi se mogle igrati noćne utakmice. To treba uvesti i kod nas, jer će posjeta biti automatski veća.
Stadioni poput onih u Čitluku, Bihaću, Posušju i sl. su skroz okej i nema potrebe da je išta bolje, ali jbg. onaj stadion u Velikoj Obarskoj ne ispunjava nikakve uslove i tu se ne bi trebalo dopustiti da se igra.
Stadioni koji ispunjavaju uslove, po nekom mom mišljenju su slijedeći:
1. Koševo
2. Grbavica (iako je užasna, ali ne mereš je izostaviti)
3. Zenica
4. Tuzla
5. Banjaluka
6. Bihać
7. Otoka
8. Mostar
9. Vrapčići
10. Široki Brijeg
11. Posušje
12. Čitluk
13. Trebinje
14. Lukavica
15. Travnik
16. Gradačac
17. Banovići
18. Orašje
Stadioni koji trebaju obnovu, a koji nisu tako loši
1. Goražde
2. Bugojno (tu se igrala i 1. liga Jugoslavije jednu sezonu)
3. Prijedor
4. Bijeljina
5. Gradiška
6. Vitez
7. Jajce
8. Visoko
9. Hrasnica
10. Cazin
11. Ugljevik
12. Modriča (nekad bili šampioni, kao i Brotnjo)
Dakle, imamo 18 normalnih stadiona i 12 koji se mogu srediti. Možda sam neki i izostavio.
- Radio Sarajevo
#475 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova
Slažem se, i da sva četiri budu iz SarajevaTheMule wrote:Jel iko izvrsio neku studiju o idealnom broju klubova u ligi? Mislim na kvalitete igraca, ulaganje para u mladje generacije, posjetljivost, marketabilnost, itd? Mozda bi najbolje bilo da se liga smanji na 4 kluba za maksimalni kvalitet?