Gusztav wrote:@north
U pravu si pasha moj, imamo iste želje, ali ipak tema je PL 2010/2011 pa nisam htio biti baš previše subjektivan (imamo svoju temu) jer se bojim da ne počnu nepotrebna prepucavanja. Ipak kad malo bolje razmislim, lakše je do grupne faze doći kroz Evropsku Ligu nego kroz LP.................a ta grupna faza nam je san još od Rapida Bu. i od tada smo uvijek blizu, ali.........
Nisi baš u pravu
Ako bi Sarajevo igralo LP, mi bi bili nosioci u drugom pretkolu, tako da bi imali relativno lakši posao da dođemo do trećeg pretkola, a onda nam ostaje duel sa jednim nenosiocem. U slučaju da ih prođeš, imaš zagarantovanu grupnu fazu, samo je pitanje da li LP ili EL, jer ko ispadne u četvrtom pretkolu LP ide direktno u grupe EL.
A i ako ispadneš u trećem pretkolu LP, ideš u četvrto pretkolo EL i opet igraš sa nosiocem (kao mi sa Clujom lani) i imas drugu priliku za grupu. Znači u oba slučaja, za grupnu fazu EL ti je potrebno i dovoljno da izbaciš samo jednog nosioca.
Dok bi recimo za isti poduhvat, ako bi krenuo iz EL morao izbaciti dva nosioca. U prvom i drugom pretkolu bi Sarajevo bilo sigurno nosilac (kao i Zrinjski ove godine), dok u trećem i četvrtom pretkolu sigurno ne bi bio nosilac. A uz to, nemaš ni šansu za popravni, ako ispadneš u trećem pretkolu, vozdrica.
Uz sve to, treba dodati i činjenicu za učešće u pretkolu LP od UEFA-e dobija 340.000 eura, dok za jedno pretkolo u EL dobijaš samo 70.000 eura. Zato i imaš situaciju kao lani, kad je Sarajevo recimo dobacilo do četvrtog pretkola, ali zaradilo 210.000 eura, čak 130.000 eura manje nego Zrinjski kojeg je Slovan natamburo odmah u prvoj utakmici.
Tako da dileme, šta je bolje LP ili EL, definitvno nema