Ahmmed wrote:jeza u ledja wrote:Ahmede sta je 'socijaldemokratija'?
danas ti je odgovorila....
Nije, a nisi ni ti.
Socijaldemokracija, koja se na ovom forumu cesto spominje, nema nikakve veze sa etnickom pripadnosti niti je ideja socijaldemokracije uopste u nekoj ravni u kojoj bi se mogla staviti u kontekst multi- ili jedno- nacionalnih grupa ljudi. Ljudi su kod nas skontali da 'socijaldemokrata' znaci 'multinacionalan'. Pa to nema veze jedno s drugim. Neki ljudi ovdje shvataju da ako je stranka jednonacionalna da ona ne moze biti socijaldemokratska. To nije tacno. (nacicu vam gomilu primjera za to)
Da li je SNSD socijaldemokratska stranka to je pitanje, cisto za to sto kad nas ako si vladajuca stranka moras srati o nacionalizmu, pogotovo ako je to u RS. Tako da prakticno nijedna stranka nema vremena da puca neki normalni politicki program.
Najveca razlika izmedju SDP i SNSD je u multinacionalizmu jedne i nacionalizmu druge. Njihova 'socijaldemokratija' je jedino u cemu su slicne.
SDS, SDA, SBiH i HDZ su najbolji primjeri suprotnosti, elitisticke stranke u kojima uhljupi i tatini sinovi dobijaju pozicije.
Eh, zato SNSD vodi seljacina iz Laktasa koji je sam sebe progurao tu gdje jeste, a nije postavljen tu zato sto je hodzin sin ili sta li vec. Zato Dodik i kaze 'necemo raditi onako kako dogovaraju safovi u Sarajevu', u tome lezi mnogo o tome kako on razmislja, samo treba skontati.
Na kraju napravite samo usporedbu Spiric, Jelic, Radmanovic sa recimo triom Terzic, Brankovic, Halilovic.
Al eto jebiga ja sam cetnik.