Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

filozofija

#1 Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by filozofija »

Naletih na interesantan tekst na srbijanskom Kuriru, o jednom naučnom radu, no doduše baziran na istraživanju grupe kanadskih naučnika. Tako da bi se moglo reči da je pogled relativno objektivan. Tvrdnja je da prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske.

Image

Kakvo je vaše mišljenje? Kakav je vaš stav naspram ovoga?

Cijeli tekst: http://www.kurir.rs/kanadani-tvrde-bosn ... anak-95819
filozofija

#4 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by filozofija »

dobojlija81 wrote:mislim Kurir ono
Istraživanje je provedeno na kanadskom institutu. Kurir samo prenosi.
Donirajte mi za Pivu wrote:sad kad patriJote navale na tebe i bićeš prijavljen svima od admina, moderatora, ševa, sda IZ pa nadalje!
Pazi, ja ne tvrdim nešto naslijepo, samo govorim o činjenicama proizašlim iz naučnog istraživanja.
Progressive House wrote:"hrvatskih markera" :lol: :lol: :lol:
Tu sam se i ja nasmijao :)
Haris.ba

#5 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by Haris.ba »

Gdje se mogu testirati na hrvatske markere?

Hoću li onda šaru moći dobiti?
filozofija

#6 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by filozofija »

Haris.ba wrote:Gdje se mogu testirati na hrvatske markere?

Jedino ako test bude pozitivan :-) :-) :-) :-)
Haris.ba

#7 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by Haris.ba »

filozofija wrote:
Haris.ba wrote:Gdje se mogu testirati na hrvatske markere?

Jedino ako test bude pozitivan :-) :-) :-) :-)
Hm. Ako imam hrvatske markere, ja ne mogu nikako drugačije shvatiti taj test, osim kao negativan. :D

Ali, svakako hoću šaru.
maraccana

#8 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by maraccana »

Ne postoji ikakav etnički gen i kojekakve slične pizdarije i bilo kakvi pokušaji da se ustanovi je čisti debilizam, sve što genetika prepoznaje je stvar biologije jedinke pa do grupe jedinki, a ne sociologije i socioločkih faktora poput etnije, nacije, religije i sl. koji su produkt ljudskog uma i nepostojeći u prirodi/realnosti.
Haris.ba

#9 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by Haris.ba »

maraccana wrote:Ne postoji ikakav etnički gen i kojekakve slične pizdarije i bilo kakvi pokušaji da se ustanovi je čisti debilizam, sve što genetika prepoznaje je stvar biologije jedinke pa do grupe jedinke, a ne sociologije.
Imam dokaz koji pobija tu teoriju. Molim pogledati:

insomnia78

#10 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by insomnia78 »

Genetiko sta si naumila na Hrvate kad si udarila
Jbt led cime se vi bavite
filozofija

#11 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by filozofija »

maraccana wrote:Ne postoji ikakav etnički gen i kojekakve slične pizdarije i bilo kakvi pokušaji da se ustanovi je čisti debilizam, sve što genetika prepoznaje je stvar biologije jedinke pa do grupe jedinki, a ne sociologije i socioločkih faktora poput etnije, nacije, religije i sl. koji su produkt ljudskog uma i nepostojeći u prirodi/realnosti.
Mislim da nema smisla ulaziti u diskusiju sa tobom :run:
drunken tiger

#12 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by drunken tiger »

Inače Kurir je respektabilan stručni časopis iz oblasti genetike!!! Ja imam samo jednu poruku za "otvarača" tebe i sve vas koji bi da prebrajate krvna zrnca: Na*ijem vas redom!!!Po abecednom redu ili hronološki po godinama rođenja!!!
maraccana

#13 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by maraccana »

filozofija wrote:
maraccana wrote:Ne postoji ikakav etnički gen i kojekakve slične pizdarije i bilo kakvi pokušaji da se ustanovi je čisti debilizam, sve što genetika prepoznaje je stvar biologije jedinke pa do grupe jedinki, a ne sociologije i socioločkih faktora poput etnije, nacije, religije i sl. koji su produkt ljudskog uma i nepostojeći u prirodi/realnosti.
Pa naravno da nema kada je neko kao ti i tebi slični koji ni osnove materije ne poznajete i živite u zabludama ravnim bajkama.

Genetika izučava čovjeka kao jedinku i njegove biološke karakteristike, a ne sociološke jer nemaju nikakvo uporište u istome.
dobojlija81

#14 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by dobojlija81 »

drunken tiger wrote:
Inače Kurir je respektabilan stručni časopis iz oblasti genetike!!! Ja imam samo jednu poruku za "otvarača" tebe i sve vas koji bi da prebrajate krvna zrnca: Na*ijem vas redom!!!Po abecednom redu ili hronološki po godinama rođenja!!!
čitam ga ja,al samo preko posrednickih sajtova :D
http://vukajlija.com/kurir
bh.tornjak

#15 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by bh.tornjak »

jbt....mislim ono... :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

"hrvatskih markera" koji su stari hiljadama godina......a kazu da su dosli na ove prostore u stoljecu sedmom.... :zid: :zid: :zid:
jeza u ledja

#16 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by jeza u ledja »

Koliko sam ja shvatio, Hercegovci, Dalmatinci, Crnogorci imaju vise slicnosti medjusobno nego jedni/drugi sa ostatkom BiH i Hrvatske. Isto vazi za ove sjeverno, nevezano za etnicku pripadnost u ovom modernom smislu. :D

Ne postoje "hrvatski markeri", a Hrvati iz BiH i oni iz Hrvatske se drasticno razlikuju. I da, Bosnjaci su genetski slicniji ljudima iz Hrvatske nego Bosanski Hrvati. Bosanski Srbi su mnogo vise slicni ljudima iz Srbije nego Bosanski Hrvati ljudima iz Hrvatske. Bosnjaci su negdje izmedju. :D
Isto, svi markeri koji imaju veze sa Turskom, BI i ostalo su mnogo vise prisutni kod Srba, Crnogoraca, Makedonaca itd nego kod Bosnjaka i Hrvata generalno. Na kraju sto se tice "slavenskih markera", bosanski Hrvati ih imaju najmanje od 3 grupe u BiH.

Al eto, malo da se zabavimo.
salik79

#17 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by salik79 »

filozofija wrote: Istraživanje je provedeno na kanadskom institutu. Kurir samo prenosi.
Kojem?!
spreca

#18 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by spreca »

etnicki Hrvati sa genetskim kodom starim 'iljade godina :lol: :lol: :lol: :lol: ..........joj dobre emisije :lol: :lol: :lol: ..........koliko je ovo providno ajme gospe moja...........pa kad lazu sto ne lazu bar okruglo da se kotrlja :lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#19 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by jeza u ledja »

maraccana wrote:
filozofija wrote:
Pa naravno da nema kada je neko kao ti i tebi slični koji ni osnove materije ne poznajete i živite u zabludama ravnim bajkama.

Genetika izučava čovjeka kao jedinku i njegove biološke karakteristike, a ne sociološke jer nemaju nikakvo uporište u istome.
Sve si u pravu, ali koliko ja shvatam vrlo cesto se povezuju ove haplogrupe sa jednom regijom, pa onda i narodom, pa kazu taj i taj marker je najprisutniji u X grupi i onda dalje to uzmu kao referencu. Nekad je to neki "narod", nekad regija. Hrvati su isuvise mala i heterogena grupa da bi njima pripisali bilo kakav marker.
bh.tornjak

#20 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by bh.tornjak »

filozofija wrote:Naletih na interesantan tekst na srbijanskom Kuriru, o jednom naučnom radu, no doduše baziran na istraživanju grupe kanadskih naučnika. Tako da bi se moglo reči da je pogled relativno objektivan. Tvrdnja je da prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske.

Image

Kakvo je vaše mišljenje? Kakav je vaš stav naspram ovoga?

Cijeli tekst: http://www.kurir.rs/kanadani-tvrde-bosn ... anak-95819

isto to tvrde jos jedni...isti tekst od slova do slova.....samo sto umjesto Hrvati stoji Srbi...... :-) :-) :-)
filozofija

#21 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by filozofija »

Na klixu se čovjek više nemože ni zajebavati kako treba :run:
spreca

#22 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by spreca »

filozofija wrote:Na klixu se čovjek više nemože ni zajebavati kako treba :run:
a ni lagati vise se nemoze
Dope_Man

#23 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by Dope_Man »

Ako se pazljivo procita lako je vidjeti tu pogresnu interpretaciju. Ne postoji nesto sto su ''hrvatski markeri'' niti bilo kakvih drugi. Postoje slicnosti i razlike, i to je ono sto genetira moze otkriti. Ako su otkrili da su ljudi iz Hrvatske, iz dijelova BiH i CG slicni (a svi smo svakako siti pobogu) onda to samo znaci da dijele zajednicke pretke, a genetika ne pripada niti jednima, niti drugima niti trecima.

Ali tu je neko u interpretaciji poceo sa pozivcije ''ovo su Hrvati'' i onda ostalo dvoje, zato sto je slicno, odlucio tako nazvati. Da je kojim slucajem krenuo iz druge perspektive, dakle da kaze ovo su odlicja Crnogorca, onda bi zakljucak bio ''Hrvati i Bosanci su Crnogorci'' i tako sa trecom opcijom. Uglavnom, supljak kakvog voli podvuci Kurir, i malo nedostatka kritickog razmisljanja.
maraccana

#24 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by maraccana »

jeza u ledja wrote:
maraccana wrote:
filozofija wrote:

Sve si u pravu, ali koliko ja shvatam vrlo cesto se povezuju ove haplogrupe sa jednom regijom, pa onda i narodom, pa kazu taj i taj marker je najprisutniji u X grupi i onda dalje to uzmu kao referencu. Nekad je to neki "narod", nekad regija. Hrvati su isuvise mala i heterogena grupa da bi njima pripisali bilo kakav marker.
Grupe u genetici nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa sociološkim grupama, samim tim ni individualno ni grupacijski nema nikakvog temelja za povezivanjem. Citirat ću Marjanovića: "Genetika ne prepoznaje naciju, ne prepoznaje etničku grupu, nego prepoznaje populaciju, a populacija je definirana nekim individuama koje žive na jednom prostoru, bez obzira kako se one zovu i kojem se bogu mole. "
vade_mecum

#25 Re: Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske

Post by vade_mecum »

salik79 wrote:
filozofija wrote: Istraživanje je provedeno na kanadskom institutu. Kurir samo prenosi.
Kojem?!
respektabilnom :D
Post Reply