prelazak stenadi preko granice ?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
PriNc_ba

#1 prelazak stenadi preko granice ?

Post by PriNc_ba »

Imam pitanje pa bih volio ako se nadje neko ko je vec prosao ovo ili ko zna sta treba uraditi.

Naime trebam kupiti zlatnog retrivera iz srbije. stene je jos mlado i vlasnica meni kaze da tek za nekih mjesec dana moze dobiti taj neki pasos ili knjizicu s kojom moze preci granicu jer ima potvrdu da je dobio vakcinu protiv bjesnila sto je i uslov da moze preci granicu. stene je staro skoro 2 mjeseca ako ne i 2 mjeseca. a meni ce biti kasno za mjesec da ga uzmem jer mi treba sto manji. jel ima neko iskustva sa ovim jel morao kriti psa na granici ? i jel moguce ranije nekako dobiti tu vakcinu ili bar taj pasos ili kako vec to nazivaju?

u frci sam pa sam mozda i nejasno napisao ali bio bih zahvalan na bilo kakvoj pomoci :)
SenSen

#2 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by SenSen »

Ja nemam iskustva sa prelazom iz Srbije, ali ti mogu dati primjer da poredis: u Skandinaviju nije dozvoljeno uvesti zivotinje mladje od tri mjeseca, zbog booster vakcina koje se daju tek tada (znaci daju im prvu dozu sa dva mjeseca, pa moraju sacekati mjesec dana da bi dali drugu dozu). Pretpostavljam da je tako i u ovom slucaju. Znaci ne moze se proces ubrzati, jer se taj booster treba dati izvjesno vijeme nakon sto se da prvi. A bez potvrde o primljenoj vakcini se ne moze uci u zemlju.. Mozes li mi reci zasto je toliko hitno da stene dodje?
PriNc_ba

#3 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by PriNc_ba »

hvala na info :) i ostali ako imaju kakvog iskustva neka se ne suzdrzavaju.

a hitno je jer je poklon a bas tog zelim i tu je doslo onda do komplikacije :)
SenSen

#4 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by SenSen »

Ako je cuko za poklon mozda mozes toj osobi da "poklonis" sliku cukice, i objasnis kada dolazi itd. Onda ce oni imati vremena da se pripreme i raduju dolasku. Samo prijedlog. Sretno :)
cls

#5 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by cls »

heh i ja sam isto kao poklon kupio stene iz srbije westy moras sacekati nema ti druge ili da pokusas da ga sakrijes al ako ti nadju tu je veliki problem.....znaci osoba od koje kupujes cuku mora sve to da zavrsi i odes po cuku kad krenes prema bosni na granici predas dokumente i pasos pokazes cuku na uvid i to je to ides dalje nema komplikacija nikakvih al moras imat taj pasos. moja preporuka sacekaj pasos.
saga

#6 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by saga »

Sto ti je kasno cekat mjesec dana?
Pa tad ce imat samo 3 mjeseca
Meni mojo nisu ni htjeli dat dok ne navrsi 3 mjeseca, da je prerano ne odvoje od mame...
Mislim da je pametnije sacekati pasos...
Mi smo sa ovom putovali u Hr... i ona se cesto sama scucuri na dnu auta, bude joj muka, pa je ni ne vide na granici... Ali opet je tu bio pasos, ako ova odluci da proviri kroz prozor :)
PriNc_ba

#7 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by PriNc_ba »

jel mi moze neko pojasniti sta je ustvari taj pasos ? jel to stenetova zdravstvena knjizica ? ona u kojoj se upisuju kontrole, vakcinacije i ostala cuda ? i sta jos pise u njoj posto ja to nikad nisam vidio :) pa da znam kakvi mi sve podaci trebaju za upisivanje u knjizicu tog steneta :)

kontam neku malverzaciju napraviti, posto ev ocigledno jedan prijatelj ima nekog veterinara koji bi mogao izdati tu neku knjizicu, ali ne znam jel to to i moram znati kakvi mi sve podaci za upis u tu knjizicu trebaju.

a stvarno ne mogu cekati jer ima jos dodatnih nekih poteskoca uz taj rok, jer osoba kojoj se poklanja ide na put od skoro mjesec i po a vazno je da dobije prije nego ode , a imat ce se ko brinuti o njemu kad ona ode :) a ako ode kad se vrati tad ce vec oni porasti jer jedu ko telad dok su mali :D

a ak ne uspije ovo sa knjizicom (ukoilko je ona taj pasos) onda mi ne preostaje nista drugo osim da ide standardni sverc i da molim Boga da prodje :)

a evo citam i na nekom banjaluckom forumu da navodno u ovim nasim zemljama se moze stene mladje od 3 mjeseca prevesti bez vakcine protiv bjesnila... :S
SenSen

#8 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by SenSen »

Moze biti da su zakoni manje rigorozni medju nasim (bivsim) zemljama.. U svakom slucaju nemojte zaboraviti da cukici treba i ta druga doza vakcine, posto ova prva ima kratko dejstvo (6 mjeseci ili tako nesto)

Mislim da uzgajivac ili veterinar najbolje zna sta treba da bude u knjizici. Ali ce definitivno pisati koje je vakcine cuko dobio, a za neke zemlje treba i potvrda da je pregledan u zadnjih npr mjesec dana..
luckylaka

#9 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by luckylaka »

Zna li neko kakva je procedura sa prelaskom pasa preko granice iz Amerike.Planiram na godisnju u Bosnu i povesti svog,,aust.blue heelera,,jer ga ustvari nemam gdje ostaviti.Ima li ko kakva iskustava na relaciji Usa-BiH
duda

#10 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by duda »

Prosto ne mogu da vjerujem sta ovaj covjek prica???
Mislim, plemenita je tvoja namjera da poklonis osobi (do koje ti je ocito stalo) psa, ali nemas pojma u sta si se upustio, tj. uopce nisi informisan sta je sve tom psu potrebno da bi bio adekvatan poklon. Mislim, "treba mi sto prije i treba mi sto manji" - ne mogu da vjerujem.
Za mjesec dana ne postoji pas koji ce narasti "kao tele", nece cak niti udvostruciti svoju tezinu, vjeruj mi. I stene sa tri mjeseca je jos uvijek stene, poprilicno malo uz to jos vakcinisano.
S druge strane imas proceduru na granici koju ispostovati moras, ti ovdje zarad nekakvog velikog gesta priznajes da si spreman muljati, pri tom uopce niti znas, niti zelis znati kakve posljedice svojim muljanjem mozes proizvesti. Prvenstveno za psa, mada ni druge nisu zanemarive.
Put do pakla je popločan dobrim namjerama, očito.
Cholina_Lokica

#11 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by Cholina_Lokica »

luckylaka wrote:Zna li neko kakva je procedura sa prelaskom pasa preko granice iz Amerike.Planiram na godisnju u Bosnu i povesti svog,,aust.blue heelera,,jer ga ustvari nemam gdje ostaviti.Ima li ko kakva iskustava na relaciji Usa-BiH
dovodili macku iz USA. posto je macka sama putovala, isla je kao cargo, sve papire od vet-a i pasos. s tim da nije mogla sletiti u sarajevo, nego u zagreb. pa isli tamo po nju... uglavnom bilo je nest kao nasi ne dozvoljavaju sa svih aerodroma da se uvoze zivotinje, samo sa jednog (da me ubijes ne znam sa kojeg) a sa tog aerodroma ne dozvoljavaju polijetanje zivotinja :D uglavnom macka dosla u zagreb fino, na aerodromu je docekali i preuzeli, i prolazila klasicnu carinu...
sad ako ces ti putovati sa zivotinjom ne znam kako ide, ali mozes izganjati da ti je on potreban kao psihicka podrska prilikom leta, i onda ide sa tobom u avion :D tako je jedan pas dosao
duboka_misao

#12 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by duboka_misao »

par puta vozila stenand i odrasle pse u hr, nije nikada bilo problema stavis psa u transporter (skiper) i to je to
obavzena dokumentacija je knjizicca koja treba biti ispunjena vakcinom za stenecak, ciscenjem od glista i vakcinom za bjesnilo, uz vakcinu za bjesnilo koja se upisuje u knjizicu moras imati i certifikat koji izdaje vet stanica (meni nikada nisu trazili taj certifikat za HR dok vec slovenci traze) Cip je isto jako pozeljan njegov kod se zaljepi u knjizicu a cip se ubrizga psu pod kozu, serijski broj treba da odgovara onom u knjizici,mada rekoh mene nikada nisu zaustavljali niti mi trazili papire od psa.
luckylaka

#13 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by luckylaka »

,,Dile,,hvala za info,ali kad sam se malo bolje raspitao za putovanje zivotinja preko granice bog me ne ubio ako prije ne bi uspio prevesti Bin Ladena preko granice nego svog cuku.Ostace taj mjesec u hotelu za zivotinje(jos me ona pita hocete li gospodine pansion ili sobu za cuku sa telefonom ili bez,rekoh joj zenska glavo to je hajvan ,ne prica sta ce mu telefon,kaze pa da ga nekad cujete,ma mrsh,obicnu kolibu mu daj).Zao mi sto ostaje al velika procedura.
Cholina_Lokica

#14 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by Cholina_Lokica »

luckylaka wrote:,,Dile,,hvala za info,ali kad sam se malo bolje raspitao za putovanje zivotinja preko granice bog me ne ubio ako prije ne bi uspio prevesti Bin Ladena preko granice nego svog cuku.Ostace taj mjesec u hotelu za zivotinje(jos me ona pita hocete li gospodine pansion ili sobu za cuku sa telefonom ili bez,rekoh joj zenska glavo to je hajvan ,ne prica sta ce mu telefon,kaze pa da ga nekad cujete,ma mrsh,obicnu kolibu mu daj).Zao mi sto ostaje al velika procedura.
ma znam... macka je dolazila prije nekoliko godina, pa se i ne sjecam svega... ali sve u svemu, procedura je katastrofa. ali znam da je tad bilo najlakse da ti psihijatar da potvrdu da si lud, i da ne mozes bez psa :-)
ali eto, mozda je i najbolja solucija da ostane, da se ne maltretira po avionu, jos ako ide kao cargo... bas ruzno
bars

#15 Re: prelazak stenadi preko granice ?

Post by bars »

PriNc_ba wrote:Imam pitanje pa bih volio ako se nadje neko ko je vec prosao ovo ili ko zna sta treba uraditi.

Naime trebam kupiti zlatnog retrivera iz srbije. stene je jos mlado i vlasnica meni kaze da tek za nekih mjesec dana moze dobiti taj neki pasos ili knjizicu s kojom moze preci granicu jer ima potvrdu da je dobio vakcinu protiv bjesnila sto je i uslov da moze preci granicu. stene je staro skoro 2 mjeseca ako ne i 2 mjeseca. a meni ce biti kasno za mjesec da ga uzmem jer mi treba sto manji. jel ima neko iskustva sa ovim jel morao kriti psa na granici ? i jel moguce ranije nekako dobiti tu vakcinu ili bar taj pasos ili kako vec to nazivaju?

u frci sam pa sam mozda i nejasno napisao ali bio bih zahvalan na bilo kakvoj pomoci :)
Mora imati zdravstvenu knjizicu pelcovano protiv stenecaka ,tretirano od parazita ,cip,papir od veterinara da je stene ili pas klinicki predgledano ako nije starije od 3 mj. nemora biti vakcinisano protiv bjesnila i nema problema pozz
Post Reply