Prelazak preko granice?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
HB_BHF

#1 Prelazak preko granice?

Post by HB_BHF »

Ovako.. Moram da otjeram auto čovjeku u Njemačku. Auto je na njemačkim tablicama, a ja imam bosansku vozačku. Da li to može predstavljati neki problem jer čuo sam od jednog jarana da bi možda mogli da me vrate sa (slovenske) granice zbog toga? Trenutno imam njegovu saobraćajnu i punomoć ovjerenu kod notara da mogu koristiti njegovo auto...
Ima li neko slično iskustvo?
_mufljuz_

#2 Re: Prelazak preko granice?

Post by _mufljuz_ »

ne bi trebao da imas nikakvih problema
citro

#3 Re: Prelazak preko granice?

Post by citro »

HB_BHF wrote:Ovako.. Moram da otjeram auto čovjeku u Njemačku. Auto je na njemačkim tablicama, a ja imam bosansku vozačku. Da li to može predstavljati neki problem jer čuo sam od jednog jarana da bi možda mogli da me vrate sa (slovenske) granice zbog toga? Trenutno imam njegovu saobraćajnu i punomoć ovjerenu kod notara da mogu koristiti njegovo auto...
Ima li neko slično iskustvo?
Striktno po zakonu nemas pravo upravaljati motornim vozilom na kojem su strane tablice ako nemas dozvolu iz drzave u kojoj je auto registrovano. Dozvolu izdaje auto moto savez iste drzave, i kod nas u BiH u BiHAMK-u takodjer postoji mogucnost za izdavanje za auta registrovana u BiH.
Ja ovo govorim iz licnog visestrukog iskustva jer sam dugo vozio sluzbene aute registrovane u inostranstvu i uvijek sam imao tu medjunarodnu dozvolu. I nisu me jednom pitali za nju na granicama. S druge strane, takodjer sam vozio tudje auto registrovano u BiH i pitali su me par puta za istu dozvolu na granici, doduse prema istoku.
Sanse da te danas neko na granicnom prelazu prema zapadu ista pita za auto osim da pokazes zeleni karton su veoma male, tako da se mozes lobodno zaputiti ali za svaki slucaj imaj to oobrenje od notara (iako to po zakonu ne pije vode ali je bar neki dokaz da si legalan). Ja bih u tvom slucaju krenuo, mislim da je rizik vise nego minimalan.
HB_BHF

#4 Re: Prelazak preko granice?

Post by HB_BHF »

Aha... Hvala puno :thumbup:
mayab

#5 Re: Prelazak preko granice?

Post by mayab »

Po meni, jos bi najvise problema mogao imati u BiH, ovde si ti u prekrsaju 1000 %, jer NE SMIJEŠ voziti auto registrirano vani, ako nemas boravisnu vizu u nekoj inostranoj drzavi, dzaba punomoc ovjerena kod notara!
sparky

#6 Re: Prelazak preko granice?

Post by sparky »

ma samo pun gas, nasi ti nece traziti nista osim pasosa 98%, hrvati sa tim nemaju nista svakako, slovenci su na granici cisto kao ispomoc hrvatima i mogu ti samo pogledati pasos, eventualno...
_mufljuz_

#7 Re: Prelazak preko granice?

Post by _mufljuz_ »

mayab wrote:Po meni, jos bi najvise problema mogao imati u BiH, ovde si ti u prekrsaju 1000 %, jer NE SMIJEŠ voziti auto registrirano vani, ako nemas boravisnu vizu u nekoj inostranoj drzavi, dzaba punomoc ovjerena kod notara!
vise puta sam vozio auto samo sa sobracajnom i zelenom kartom i stranim tablicama i dolazio tako u BIH...
Post Reply