Prelazak na fakultet u USA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
dr. sci

#1 Prelazak na fakultet u USA

Post by dr. sci »

Pozdrav

Zavrsio sam jednu godinu na ETF ovdje kod nas, i pravo sam zagrijan za prebacivanje u USA, jer mi je par drugara tamo otislo, a i onako volio bih tamo nastaviti. Zanima me vise stvari: da li je uopste moguce nastaviti tamo, tj da li je moguce da mi priznaju neke polozene stvari, jer matematika je ista i u BiH i u SAD, elektrotehnika i gaussov zakon je isti svugdje :-D i tako dalje, znaci kako ide s tim? I dalje, kako ide sama procedura upisa, recimo da engleski jezik znam i ne bi mi bio problem raditi TOEFL i tako te testove ako je potrebno, kako dalje ide za placanje, stipendije i slicno? Da li je moguce dobiti stipendiju? Napominjem da sam ovdje bio dobar student sa prosjekom preko 9, ucenik generacije u srednjoj i dosta diploma sa nekih takmicenja i smotri u vezi programiranja, da li to moze imati kakve koristi? Znam da je kod njih malo drukciji sistem sa kreditima i to, ali generalno da li bi mi moglo biti ista priznato od polozenih predmeta ovdje tako da skratim barem nekoliko duzinu skolovanja. Da li bih morao raditi prijemni ukoliko ne idem od starta ovako nego nastavljam?

Eto to je za sad sto se tice pitanja, pa cemo nastaviti :-D Hvala unaprijed svima
Delirium

#2 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by Delirium »

bjez ba,pusti to,neka te kod nas :o
doboj

#3 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by doboj »

Pokusaj kontaktirati dr. Moamera Hasanovica u Sarajevu ,covjek je zavrsio Elektrotehniku na Syracuse University.
Malo proguglaj ,pa ces naci vise informacija o njemu.
Dr.Mr.Fr.

#4 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by Dr.Mr.Fr. »

pa pitaj te drugare, oni ti to najbolje znaju ;-)
suncica24

#5 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by suncica24 »

Najbolje je da se raspitas ovdje:

http://www.stipendije.ba/novost/732

EducationUSA
Američko vijeće za međunarodno obrazovanje
Kralja Tvrtka 13/1
71 000 Sarajevo
Bosna and Hercegovina
Tel/fax: +387 33 212 076
E-mail: [email protected]

Radno vrijeme:

Ponedjeljak: 12:00-20:00
Utorak - Petak: 12:00- 17:00

Oni ce te najbolje uputiti kako da nadjes adekvatan faks, apliciras, koja je procedura priznavanja ispita, sta trebas polagati (SAT, GMAT...), koja je procedura stipendiranja...
dr. sci

#6 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by dr. sci »

Dr.Mr.Fr. wrote:pa pitaj te drugare, oni ti to najbolje znaju ;-)
ma pitao bih, ali ni oni nisu upuceni u prebacivanja i to, jer oni su odmah poslije srednje skole (united world college in mostar) upisali tamo fax, pa nije neka procedura posebna bila.
miki27A

#7 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by miki27A »

@dr.sci,

Evo jedan link za pitanje transfera na jedan univerzitet
http://admissions.illinois.edu/apply/re ... nsfer.html
Male su sanse da ces dobiti kakvu stipendiju na dodiplomskom studiju (ako nisi neki genije iz matematike, sporta ili tako toga). Obzirom da ces biti out of state status (stranac) cijena studija se povecava skoro pa duplo, znaci minimum
International 2011-12 Estimated Summary of Expenses
Tuition and fees $29,056 - $37,528*
Books & supplies** $1,200
Room and board (10 meals/week) $10,080
Other expenses*** $2,510
TOTAL ESTIMATED COSTS $42,846 - $49,670* (ovo je za jednu godinu). Postoje stipendije, ali nijedna ti nece pokriti sve ovo, najcesce idu od $500-5000, ali opet, prema cijeni za jednu godinu..., jos za neke moras biti US citizen, GPA je vrlo vazan...ali ti vidim imas preko 9.

Postdiplomski vec imas sansi. Ako te to bude zanimalo, posalji mi pp.

Uglavnom, kao sto je neko vec predlozio, naleti do American Council-a, pa ce ti biti jasnije sta, kako i gdje..

Puno srece!
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#8 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by anthraxQ »

zna li neko podatke za studiranje u Kanadi - master studije? kako funkcionira i itd?
jefferson

#9 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by jefferson »

dr. sci wrote:Pozdrav

Zavrsio sam jednu godinu na ETF ovdje kod nas, i pravo sam zagrijan za prebacivanje u USA, jer mi je par drugara tamo otislo, a i onako volio bih tamo nastaviti. Zanima me vise stvari: da li je uopste moguce nastaviti tamo, tj da li je moguce da mi priznaju neke polozene stvari, jer matematika je ista i u BiH i u SAD, elektrotehnika i gaussov zakon je isti svugdje :-D i tako dalje, znaci kako ide s tim? I dalje, kako ide sama procedura upisa, recimo da engleski jezik znam i ne bi mi bio problem raditi TOEFL i tako te testove ako je potrebno, kako dalje ide za placanje, stipendije i slicno? Da li je moguce dobiti stipendiju? Napominjem da sam ovdje bio dobar student sa prosjekom preko 9, ucenik generacije u srednjoj i dosta diploma sa nekih takmicenja i smotri u vezi programiranja, da li to moze imati kakve koristi? Znam da je kod njih malo drukciji sistem sa kreditima i to, ali generalno da li bi mi moglo biti ista priznato od polozenih predmeta ovdje tako da skratim barem nekoliko duzinu skolovanja. Da li bih morao raditi prijemni ukoliko ne idem od starta ovako nego nastavljam?

Eto to je za sad sto se tice pitanja, pa cemo nastaviti :-D Hvala unaprijed svima
Na koji fakultet bi presao? Kada suzis spisak svima posalji e-mail (ne cirkularni, nego svakom posebno). Objasni svoje interesovanje (nemoj previse prosipat socijalnu pricu). Pitaj ih bas sve. Americko obrazovanje pociva na principu da glupo pitanje ne postoji!
Melami

#10 Re: Prelazak na fakultet u USA

Post by Melami »

Prekookenaski studenti placaju debelo. ovdje skola skuplja svaki dan, tako da bi ti sad kao internacionalni student po casu placao od 600-700 dolara, za neke casove sa 2 boda pa i preko 1000$, zavisi koji casovi, pa i do $1500.
Za americke studente je cas oko $100, opet zavisi koji cas.
Da bi bio redovan student moras ziviti ovdje godinu dana. Ovo ti sve kazem za CA, ne znam kako je u drugim drzavama.
Upis na faks je lagan, ne treba ti nista osim love.
Ako ne znas engleski imas cas na faks koji se zove ESL, engleski kao drugi jezik. nakon toga imas cas engleskog 1 on1 koji mora svako zavrsiti na faksu.
opet nisam siguran za inostrane turiste, moozda bi morao zavrsiti taj test prije upisa, al to nije tesko. Trebo sam stati pisati nakon cijena, je riza toga vjerovatno te nista ne zanima vise :D
I da. mozes konkurisati za stipendiju al ne znam mnogo oko toga.
Post Reply