Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bokibl

#1 Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by bokibl »

Pozdrav! Zanima me da li bih mogao voziti auto preko granice koji je uvezen na povlasticu i glasi na moju babu (nije isto prezime). Koja bi bila procedura da bih ga vozio preko i da li je uopste moguce? Hvala unaprijed!
HAVANA

#2 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by HAVANA »

Napravi punomoc,zeleni karton i pici.Koga briga jel od babe.
ins

#3 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by ins »

Ne da ne možeš preko granice, već i ako voziš u svom gradu već si u carinskom prekršaju, i svaki ti policajac može/mora oduzeti auto.

Samo članovi užeg domaćinstva mogu voziti auto uvezen na povlasticu.
condy

#4 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by condy »

ins wrote:Ne da ne možeš preko granice, već i ako voziš u svom gradu već si u carinskom prekršaju, i svaki ti policajac može/mora oduzeti auto.

Samo članovi užeg domaćinstva mogu voziti auto uvezen na povlasticu
.
Na osnovu kojeg propisa smatraš da samo članovi užeg domaćinstva mogu voziti tako uvezeno vozilo, koje je uredno registrovano, ima saobraćajnu, i da policija može oduzeti to vozilo, ako ga neko drugi regularno vozi sa urednom saobraćajnom dozvolom ? Propis ?
HAVANA

#5 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by HAVANA »

ins wrote:Ne da ne možeš preko granice, već i ako voziš u svom gradu već si u carinskom prekršaju, i svaki ti policajac može/mora oduzeti auto.

Samo članovi užeg domaćinstva mogu voziti auto uvezen na povlasticu.
Gdje to pise?U skoro svaku zemlju eu sam isao,i jedino sto je bitno je da je vozilo osigurano i ima vazeci zeleni karton.Ni punomoc mi nikad niko nije trazio, mada sam je imao.Cak vise cini mi se i zabrana otudjenja ne pise u saobracajnoj dozvoli...
ins

#6 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by ins »

To je carinski prekršaj.

Pitajte one koji su ostali bez auta...
HAVANA

#7 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by HAVANA »

Kao i sve kod nas,tako je i ovo nebulozno.Ako je moj otac invalid i ima vozilo koje koristi,ja ga posudim da odem u italiju sa zenom i djecom.Napravim punomoc...Ko je taj ko ce to zabraniti i kojim clanom zakona ? A posebno to sto recimo talijana to apsolutno ne zanima,vazeci zeleni karton,eventualno da pogleda punomoc i vozi...Ne znam ,ne vozim auto na povlasticu ali sam isao par puta sa tudjim autom koje je tako registrovano,bez ikakvih problema.
helpdesk1

#8 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by helpdesk1 »

Ja ne kontam raju koja više vjeruje forumu nego nekoj zvaničnoj instituciji. Lijepo odeš do BIHAMK-a, pitaš sve što te zanima i to je zvanična informacija. Ovako, ako te mlatne carina ili policija, možeš se jedino pozvati na Klix i savjete nas stručnjaka :lol:
ins

#9 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by ins »

HAVANA wrote:Kao i sve kod nas,tako je i ovo nebulozno.Ako je moj otac invalid i ima vozilo koje koristi,ja ga posudim da odem u italiju sa zenom i djecom.Napravim punomoc...Ko je taj ko ce to zabraniti i kojim clanom zakona ? A posebno to sto recimo talijana to apsolutno ne zanima,vazeci zeleni karton,eventualno da pogleda punomoc i vozi...Ne znam ,ne vozim auto na povlasticu ali sam isao par puta sa tudjim autom koje je tako registrovano,bez ikakvih problema.
Bujrum, probaj i dalje.

Mješaš kruške i jabuke, ovo nema veze sa ZOBS, već kako rekoh carinski je prekršaj. Imaš stotine oduzetih vozila registrovanih na povlasticu, eno ih trunu na skladištima UINO
condy

#10 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by condy »

Vlasnik vozila ima pravo da to vozilo da na upravljanje bilo kome, i u tome nema nikakvog carinskog prekršaja.
HAVANA

#11 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by HAVANA »

Kazem,ne znam,ali nije logicno.Jedno je zloupotreba invalidske povlastice a drugo upravljanje motornim vozilom u nekoj situaciji...Sta je to i kako ce razluciti sta je zloupotreba a sta nije?Posudim tourana od kolege da dovucem ves masinu iz zenice.I sta,oduzmu vozilo?
HAVANA

#12 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by HAVANA »

Drugo,kod kolege mi uopste nema zabrane otudjenja u saobracajnoj.Posudim auto i odem...haj necu sad u italiju,odo u holandiju :D Kakav problem mogu ocekivati ako imam punomoc i vazeci zeleni karton?
condy

#13 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by condy »

HAVANA wrote:Kazem,ne znam,ali nije logicno.Jedno je zloupotreba invalidske povlastice a drugo upravljanje motornim vozilom u nekoj situaciji...Sta je to i kako ce razluciti sta je zloupotreba a sta nije?Posudim tourana od kolege da dovucem ves masinu iz zenice.I sta,oduzmu vozilo?
Upravo to, zloupotreba invalidske povlastice je nešto drugo. Uglavnom, veš mašina bi bila dovučena :D
autoskolee

#14 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by autoskolee »

Ako je proslo ono godina koliko treba da se auto moze prodati tad bi smio vozit iako nisi clan uze porodice a ako nije prosao taj period onda ne bi smio ali ne bi niko trebo pravit problem ako imas sve papire (ne mogu oni znat jel na povlasticu il nije?)
bokibl

#15 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by bokibl »

Cini mi se da bas u saobracajnoj pise da je uvezen na povlasticu ili je od invalida... nesto od toga dvoje i da po tome te mogu ili vratiti ili ne znam ni ja vec sta... Hvala vam na odgovorima!
hopi

#16 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by hopi »

izgleda da se ovdje nešto pobrkalo samo ne znam gdje šta

iz ličnog iskustva, više puta ma sto puta sam vozio auto uvezeno na povlasticu, (nije mi isto prezime) i više puta išao u HR gdje gledaju saobraćajnu, isto tako mađarska i slovenska granica, mislim da je čak i pisalo zabrana otuđenja 5 godina. Niko mi nikada ništa nije rekao, imao i punomoć nikada je nisu tražili ni naša ni granična policija. Ne znam što bi to bio problem, auto uredno uvezen, svi papiri i procedure carine i ostalog odrađeni, tehnički i registracija sve ok, šta mi ima s time uzeti auto. To nije moj auto, piše u punomoći da mogu samo voziti.
mayab

#17 Re: Prelaz preko granice automobila koji je uvezen na povlasticu

Post by mayab »

Problem mozes najprije imati ovde, kod nas, gdje si "zakinuo drzavu za carinu i sta sve jos ne" :D :izet: , mislim, sa tom povlasticom, :thumbup: , a vani, sta koga briga za te unutardrzavne beha formalnosti, tamo je bitno da imas vozacku, da je auto reg i osigurano i tehnicki ispravno, eto mozda punomoć za svaki slučaj i to je to!
Ali daj ti Boze da ovde policija radi svoj posao kako bi trebalo, pa da kad te slucajno zaustave, kad to sve vide, oduzmu ti auto i kazne te, da cujem kad je to kome bilo :lol:
:bih:
Post Reply