Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
otsam
#1 Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
x hvala
moze kljuc
Last edited by otsam on 20/11/2011 18:45, edited 3 times in total.
- poznanik
#2 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Sud će dobiti taj nalog u spisima od policije. Ako ti potvrdu nije izdao nadležni organ (policija, CIPS), onda si načinio prekršaj vozeći automobil bez validne saobraćajne dozvole ili Potvrde o registraciji.otsam wrote:...Dobio sam kaznu večeras, saobraćajnu dozvolu nisam imao, ali imao sam sljedeći dokument, od kuće gdje registrujem auto, tačnije račun o plaćenoj registraciji vozila i policu osiguranja gdje piše da je vozilo osugrano prije par dana tog i tog datuma u toliko i toliko sati, i dobio sam informaciju iz kuće gdje redovno registrujem vozilo da smijem voziti 30 kilometara od ulice gdje je vozilo registrovano(DIN BH, grbavica) ...Potpisujem na sudsko odlučivanje...Imenovani upravaljao motornim vozilom, istekla registracija 11.11.2011.
čl. 2.11 st. 1 kažnjivo po čl. 235 , st.1 tačka 32 - 100km
čl.2.11 st. 1 kažnjivo po čl 235 st.2 kazneni bodovi 2
čl 211 st. 1 kažnjivo po čl 235 st.2 zaštitna mjera upravljanjem voz . B kategorije u trajanju 30 dana
jel mi može neko dati zakon ili print screen ovih članova po kojima sam kriv i da li sam stvarno smio voziti bez saobraćajne dozvole i kakve su šanse da prođem na sudu ? ....i da li trebam ja ovaj nalog nositi na sud ili ?
Potvrda od firme koja vrši usluge i posredovanje u postupku registracije automobila nije validan dokument, vrijedi samo u internoj upotrebi između vas. Predlažem ti da platiš kaznu, i da zahtijevaš od te firme da ti je refundira, mada je na tebi najveća odgovornost (npr. mogli su ti reći da s tim papirom voziš ulicama u suprotnom pravcu - ti bi učinio...).
Evo i konkretnih odredbi iz Zakona:
Z A K O N O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI
Član 9.
Pojedini izrazi upotrijebljeni u ovom zakonu imaju sljedeća značenja:
45) potvrda o registraciji je javna isprava koju za registrirano vozilo izdaje nadležni organ;
48) saobraćajna dozvola je javna isprava koju je izdao nadležni organ i kojom se dokazuju vlasništvo određenog vozila, njegove tehničke i druge osobine i karakteristike;
Član 211.
(1) Kad upravlja motornim i priključnim vozilom, vozač mora imati kod sebe važeću potvrdu o registraciji izdatu za to vozilo kao i policu obaveznog osiguranja, a motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji i međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koja važi na području Bosne i Hercegovine i dužan je pokazati na zahtjev policajca ili drugog ovlaštenog lica.
Član 235.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit će se za prekršaj:
32) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim ili priključnim vozilom poslije isteka važenja saobraćajne dozvole ili potvrde o korištenju probnih tablica (član 211. stav 2.);
Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ( 'Službene novine FBiH' broj: 56/06 )
Pročitaj i ovdje: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =4&t=40428
-
blue033
#3 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Nisam sad siguran za te tvoje datume, ali kaznjavaju te po ovom članu:
Član 235.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit će se za prekršaj:
32) vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim ili priključnim vozilom poslije isteka važenja saobraćajne dozvole ili potvrde o korištenju probnih tablica (član 211. stav 2.);
Što znači ako ti dobiješ saobraćajnu dozvolu u kojoj piše da je vozilo bilo registrovano na taj datum kad su te kaznili, mislim da te ne me mogu kazniti. Na sudu priložiš saobraćajnu u kojoj piše da je vozilo bilo registrovano u momentu kad su te zaustavili.
Sad nisam siguran ima li kazna zato što nisi imao validan dokument. jer to što ti nisi imao validan dokument kod sebe ne znači da vozilo stvarno nije registrovano.
Šta bi bilo da si recimo zaboravio saobrtaćajnu. Isto bi mogli napisati da je istekla registracije po slobodnoj procjeni.
Član 235.
Što znači ako ti dobiješ saobraćajnu dozvolu u kojoj piše da je vozilo bilo registrovano na taj datum kad su te kaznili, mislim da te ne me mogu kazniti. Na sudu priložiš saobraćajnu u kojoj piše da je vozilo bilo registrovano u momentu kad su te zaustavili.
Sad nisam siguran ima li kazna zato što nisi imao validan dokument. jer to što ti nisi imao validan dokument kod sebe ne znači da vozilo stvarno nije registrovano.
Šta bi bilo da si recimo zaboravio saobrtaćajnu. Isto bi mogli napisati da je istekla registracije po slobodnoj procjeni.
-
otsam
#4 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
pa da, upravo to, saobraćajnu ću dobiti vjerovatno u ponedjeljak i na njoj će pisati da je 14.11. vozilo registrovano, a kazna je napisana 20.11.blue033 wrote:Nisam sad siguran za te tvoje datume, ali kaznjavaju te po ovom članu:
Član 235.
ma idem na sud, pa šta god da bude, dosta mi je više plaćanja kazni za ništa...
-----
ok, nije validan dokument, znači nemam saobraćajnu dozvolu, kazna je 30km za to jel tako? to što nije još uvijek prošlo kroz cips nije moj problem, registracija je uredno plaćena, a to što u sistemu stoji da je istekla registracija ponovo, nije moj problem ...Potvrda od firme koja vrši usluge i posredovanje u postupku registracije automobila nije validan dokument, vrijedi samo u internoj upotrebi između vas. Predlažem ti da platiš kaznu, i da zahtijevaš od te firme da ti je refundira, mada je na tebi najveća odgovornost (npr. mogli su ti reći da s tim papirom voziš ulicama u suprotnom pravcu - ti bi učinio...).
Član 211.
(1) Kad upravlja motornim i priključnim vozilom, vozač mora imati kod sebe važeću potvrdu o registraciji izdatu za to vozilo kao i policu obaveznog osiguranja
ovo sam imao, samo ne od mupa , već od kuće gdje sam i registrovao, i sada to kao nije validno?
bio sam na tehničkom pregledu i tamo su mi također rekli da smijem voziti 30km , al dobro ponovo nisu oni nadležni organ jelde, oni samo vrše tehnički
hvala vam na odgovorima
- HaHaHa2
#5 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
tebe izgleda lova zulja pravo 
-
Oxygenn
#6 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Jesil se fino ponas'o kad su te zaustavili ili si vec bio iziritiran, nisi napis'o lokaciju gdje su te zaustaviliotsam wrote:Vozdra, treba mi vaša pomoć...
Dobio sam kaznu večeras, saobraćajnu dozvolu nisam imao, ali imao sam sljedeći dokument, od kuće gdje registrujem auto, tačnije račun o plaćenoj registraciji vozila i policu osiguranja gdje piše da je vozilo osugrano prije par dana tog i tog datuma u toliko i toliko sati, i dobio sam informaciju iz kuće gdje redovno registrujem vozilo da smijem voziti 30 kilometara od ulice gdje je vozilo registrovano(DIN BH, grbavica) ...
Zaustavlja me patrola jučer i alkotestira i sve je po zakonu i puštaju me bez ikakve kazne!
Večeras, zaustavlja me ponovo patrola, alkotestira, 0.27, dozvoljeno, iziritiran što nisam više popio, piše mi ovu kaznu, iako sam predočio sve ko i jučer..
-
otsam
#7 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
ponašao sam se najpristojnije, nisam ja bio iziritiran, već on kad nisam napuhao preko dozvoljenog, i onda je samo tražio bilo šta da napiše ...
hvala na odgovorima dobri narode bejha
hvala na odgovorima dobri narode bejha
-
suljke
#8 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Samo da znate da i pojedine kuce koje posreduju u registrovanju vozila, znaju drzati saobracajne kod sebe, dok im se ne nakupi par komad,a pa nakon par dana tek predaju u MUP.
U svakom slucaju kad podignes saobracajnu dozvolu pogledaj datum produzenja tj vaznosti. Ako pokriva kako kazes 14.11. a nalog ti je napisan 20.11. sasvim opravdano trazis sudsko odlucivanje
Nije mi jasno na osnovu cega je zakljucio kad ti je registracija istekla ( da li je provjeravao preko stanice), jer u potvrdama od posrednika stoji samo da je saobracajna zadrzata zbog registracije do xx.yy. datuma
Molim te javi ishod
U svakom slucaju kad podignes saobracajnu dozvolu pogledaj datum produzenja tj vaznosti. Ako pokriva kako kazes 14.11. a nalog ti je napisan 20.11. sasvim opravdano trazis sudsko odlucivanje
Nije mi jasno na osnovu cega je zakljucio kad ti je registracija istekla ( da li je provjeravao preko stanice), jer u potvrdama od posrednika stoji samo da je saobracajna zadrzata zbog registracije do xx.yy. datuma
Molim te javi ishod
-
otsam
#9 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
važi , ne vjerujem da će brzo, al dobiješ ppsuljke wrote:Samo da znate da i pojedine kuce koje posreduju u registrovanju vozila, znaju drzati saobracajne kod sebe, dok im se ne nakupi par komad,a pa nakon par dana tek predaju u MUP.
Molim te javi ishod
-
suljke
#10 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Nisi nam javio koji je datum produzenja u saobracajnoj dozvoli
- holowey
#11 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
obicno par dana pred istek registracije predam dokumente u autokucu sidro i oni obave proces registracije... sad, bez obzira kada predao ja njima predao dokumente, jedan dan ranije ili sedmicu ranije, potvrda registracije je u saobracajnoj uvijek vezana za prethodni datum...
neko ranije na ovoj temi je spomenuo ako se datum prekrsaja i datum registracije preklapaju da se moze traziti sudsko odlucivanje... moze, ali se onda plate i dodatni troskovi... mene su zaustavili u rutinskoj kontroli, po pehu obukao drugu jaknu i zaboravio novcanik kod kuce, saobracajna u autu ali vozacka nije kod mene... nazovem prijatelja, zamolim da ode do moje kuce i da mi donese novcanik, objasnim gdje sam zaustavljen i u roku 15min ja dobijem svoj novcanik da pokazem i vozacku... oni nesto zapisase, rekose da drugi put pazim i pustise me... nakon cca dva mjeseca stize kazna zbog voznje mv bez pripadajucih dokumenata, vozacke i saobracajne (30+30 i 10 sudskih troskova)... napisem zalbu i objasnim da sam imao saobracajnu ali da sam zaboravio vozacku, da nisam vozio bez polozenog vozackog nego sam, eto, zaboravio ponijeti... i sud pozove na suocenje sa policajcem... i naravno povjeruje policajcu i ja osim prvobitnih 70, platim dodatnih 30 sudskih troskova... naravoucenije: kusat se sa rogatim ne bode
neko ranije na ovoj temi je spomenuo ako se datum prekrsaja i datum registracije preklapaju da se moze traziti sudsko odlucivanje... moze, ali se onda plate i dodatni troskovi... mene su zaustavili u rutinskoj kontroli, po pehu obukao drugu jaknu i zaboravio novcanik kod kuce, saobracajna u autu ali vozacka nije kod mene... nazovem prijatelja, zamolim da ode do moje kuce i da mi donese novcanik, objasnim gdje sam zaustavljen i u roku 15min ja dobijem svoj novcanik da pokazem i vozacku... oni nesto zapisase, rekose da drugi put pazim i pustise me... nakon cca dva mjeseca stize kazna zbog voznje mv bez pripadajucih dokumenata, vozacke i saobracajne (30+30 i 10 sudskih troskova)... napisem zalbu i objasnim da sam imao saobracajnu ali da sam zaboravio vozacku, da nisam vozio bez polozenog vozackog nego sam, eto, zaboravio ponijeti... i sud pozove na suocenje sa policajcem... i naravno povjeruje policajcu i ja osim prvobitnih 70, platim dodatnih 30 sudskih troskova... naravoucenije: kusat se sa rogatim ne bode
-
suljke
#12 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Nije ni napisao u nalogu da nemas polozen vozacki, nego da prilikom kontrole kod sebe nisi posjedovao vozacku dozvolu kao ni saobracajnu, sto i sam kazes
- holowey
#13 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
ok, prihvatam to i ne bunim se, plati pa se klati...a sad objasni sto me kaznise i zbog neposjedovanja saobracajne kada je bila u autu? saobracajna mi je uvijek u autu jer nekad vozim ja, nekad zena pa da se ne peglamo... policajac je tvrdio da nisam imao nikakvih dokumenata, njegova rijec protiv moje i ja donji...suljke wrote:Nije ni napisao u nalogu da nemas polozen vozacki, nego da prilikom kontrole kod sebe nisi posjedovao vozacku dozvolu kao ni saobracajnu, sto i sam kazes
- poznanik
#14 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Zašto policajcu nije pokazana saobraćajna dozvola? U propisima nije određeno samo da vozač posjeduje saobraćajna dokumenta, već i da ih pokaže na zahtjev ovlaštenog lica. Kako bi policajac drugačije znao da li ih vozač ima, uredne ili ne, ili nemaholowey wrote:ok, prihvatam to i ne bunim se, plati pa se klati...a sad objasni sto me kaznise i zbog neposjedovanja saobracajne kada je bila u autu? saobracajna mi je uvijek u autu jer nekad vozim ja, nekad zena pa da se ne peglamo... policajac je tvrdio da nisam imao nikakvih dokumenata, njegova rijec protiv moje i ja donji...suljke wrote:Nije ni napisao u nalogu da nemas polozen vozacki, nego da prilikom kontrole kod sebe nisi posjedovao vozacku dozvolu kao ni saobracajnu, sto i sam kazes
- holowey
#15 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
jeli me fakat smatras za idiota? Saobracajnu i potvrdu o osiguranju sam odmah pruzio na uvid jer je na dohvat ruke a shvatio da nemam novcanik tek kad sam pregledao jaknu... Anyway, poenta moje price je da sudsko odlucivanje za saobracajne prekrsaje rijetko ide protiv prvobitne odluke sl te da je bolje ne talasatipoznanik wrote:Zašto policajcu nije pokazana saobraćajna dozvola? U propisima nije određeno samo da vozač posjeduje saobraćajna dokumenta, već i da ih pokaže na zahtjev ovlaštenog lica. Kako bi policajac drugačije znao da li ih vozač ima, uredne ili ne, ili nemaholowey wrote:
ok, prihvatam to i ne bunim se, plati pa se klati...a sad objasni sto me kaznise i zbog neposjedovanja saobracajne kada je bila u autu? saobracajna mi je uvijek u autu jer nekad vozim ja, nekad zena pa da se ne peglamo... policajac je tvrdio da nisam imao nikakvih dokumenata, njegova rijec protiv moje i ja donji...
-
otsam
#16 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
dobro si me ti pajdo zajebao, ja sa suda ništa nisam dobio, a kazna mi stoji u registru , a po vozačku su neki dan došli... sud uopšte nije primio predmet.Sud će dobiti taj nalog u spisima od policije. Ako ti potvrdu nije izdao nadležni organ (policija, CIPS), onda si načinio prekršaj vozeći automobil bez validne saobraćajne dozvole ili Potvrde o registraciji.
Potvrda od firme koja vrši usluge i posredovanje u postupku registracije automobila nije validan dokument, vrijedi samo u internoj upotrebi između vas. Predlažem ti da platiš kaznu, i da zahtijevaš od te firme da ti je refundira, mada je na tebi najveća odgovornost (npr. mogli su ti reći da s tim papirom voziš ulicama u suprotnom pravcu - ti bi učinio...).
Član 9.
45) potvrda o registraciji je javna isprava koju za registrirano vozilo izdaje nadležni organ;
48) saobraćajna dozvola je javna isprava koju je izdao nadležni organ i kojom se dokazuju vlasništvo određenog vozila, njegove tehničke i druge osobine i karakteristike;
Član 211.
(1) Kad upravlja motornim i priključnim vozilom, vozač mora imati kod sebe važeću potvrdu o registraciji izdatu za to vozilo kao i policu obaveznog osiguranja, a motorna i priključna vozila registrirana u stranoj zemlji i međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koja važi na području Bosne i Hercegovine i dužan je pokazati na zahtjev policajca ili drugog ovlaštenog lica.
Član 235.
Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ( 'Službene novine FBiH' broj: 56/06 )
znači JA sam trebao odnijeti to na sud! i nisam jer sam došao na sarajevo x pitati pametnjakoviće... jebem ti državu i pravosuđe.. i ovaj forum prokleti
uglavnom čist sam sto posto, ali ipak ću morati dati vozačku i platiti kaznu, jer do suda predmet nikad nije stigao iako sam ZAHTJEVAO sudsko odlučivanje, mup ništa ne šalje sudu..
-
Gray
#17 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
otsam wrote:dobro si me ti pajdo zajebao, ja sa suda ništa nisam dobio, a kazna mi stoji u registru , a po vozačku su neki dan došli... sud uopšte nije primio predmet.Sud će dobiti taj nalog u spisima od policije. Ako ti potvrdu nije izdao nadležni organ (policija, CIPS), onda si načinio prekršaj vozeći automobil bez validne saobraćajne dozvole ili Potvrde o registraciji.
Član 9.
Član 211.
Član 235.
znači JA sam trebao odnijeti to na sud! i nisam jer sam došao na sarajevo x pitati pametnjakoviće... jebem ti državu i pravosuđe.. i ovaj forum prokleti
uglavnom čist sam sto posto, ali ipak ću morati dati vozačku i platiti kaznu, jer do suda predmet nikad nije stigao iako sam ZAHTJEVAO sudsko odlučivanje, mup ništa ne šalje sudu..
Upravu je bio, tvoje je bilo da potpišeš da želiš sudsko odlučivanje i onda je do MUP-a da dostavi sudu i do suda da tebi pošalje poziv. I meni se isto desilo, potpisao sam da želim sudsko odlučivanje, poslije par mjeseci mi je došao poziv sa suda, nisam ništa morao ja prije toga nositi. Dakle, nije te forum zajebao nego je policija očito pogriješila. Ako imaš kopiju naloga gdje se vidi da si potpisao da želiš sudsko odlučivanje možeš možda s tim od suda tražiti poništavanje kazne i sudsko odlučivanje.
-
otsam
#18 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Bio sam u sudu jutros, ne mogu tražiti ništa jer nisam dostavio nalog u roku 8 dana od prijema kazne! Ja sam kofa čekao da mup to uradi, aha jes jes.Gray wrote:otsam wrote:dobro si me ti pajdo zajebao, ja sa suda ništa nisam dobio, a kazna mi stoji u registru , a po vozačku su neki dan došli... sud uopšte nije primio predmet.Sud će dobiti taj nalog u spisima od policije. Ako ti potvrdu nije izdao nadležni organ (policija, CIPS), onda si načinio prekršaj vozeći automobil bez validne saobraćajne dozvole ili Potvrde o registraciji.
Član 9.
Član 211.
Član 235.
Upravu je bio, tvoje je bilo da potpišeš da želiš sudsko odlučivanje i onda je do MUP-a da dostavi sudu i do suda da tebi pošalje poziv. I meni se isto desilo, potpisao sam da želim sudsko odlučivanje, poslije par mjeseci mi je došao poziv sa suda, nisam ništa morao ja prije toga nositi. Dakle, nije te forum zajebao nego je policija očito pogriješila. Ako imaš kopiju naloga gdje se vidi da si potpisao da želiš sudsko odlučivanje možeš možda s tim od suda tražiti poništavanje kazne i sudsko odlučivanje.
Do mupa nije ništa da dostavlja sudu već sam ja to trebao uraditi pročitaj
LINK
http://imageshack.us/photo/my-images/337/pajdo.png/
-
Gray
#19 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Onda se izvinjavam, stvarno se ne sjećam da sam tako ja radio (mada, moram priznati da je moguće). U tom slučaju si ipak trebao pročitati šta piše i poslušati. Žao mi je što je tako ispalo.
BTW, na tom malom dijelu naloga se vidi nepismenost onoga ko je pisao.
-
otsam
#20 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Ma jok, ima četri razreda osnovne...Gray wrote:Onda se izvinjavam, stvarno se ne sjećam da sam tako ja radio (mada, moram priznati da je moguće). U tom slučaju si ipak trebao pročitati šta piše i poslušati. Žao mi je što je tako ispalo.
FUJ!
-
otsam
#21 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
otsam wrote:Ma jok, ima četri razreda osnovne...Gray wrote:Onda se izvinjavam, stvarno se ne sjećam da sam tako ja radio (mada, moram priznati da je moguće). U tom slučaju si ipak trebao pročitati šta piše i poslušati. Žao mi je što je tako ispalo.
FUJ!![]()
![]()
- poznanik
#22 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
otsam wrote:dobro si me ti pajdo zajebao, ja sa suda ništa nisam dobio, a kazna mi stoji u registru , a po vozačku su neki dan došli... sud uopšte nije primio predmet.poznanik je napisao/la:
Sud će dobiti taj nalog u spisima od policije. Ako ti potvrdu nije izdao nadležni organ (policija, CIPS), onda si načinio prekršaj vozeći automobil bez validne saobraćajne dozvole ili Potvrde o registraciji.
Član 9.
Član 211.
Član 235.
Ja sam pisao – konstatovao da će sud dobiti taj nalog u spisima od policije, niti jednom rječju nisam ti dao instrukcije i napisao da ga ti trebaš odnijeti ili ne, nisam to ni razmatrao, već sam svoj post bazirao na pravu kojim je nedozvoljeno upravljanje motornim vozilom bez validnih saobraćajnih dokumeneta. I dalje tvrdim da si načinio prekršaj, jer u momentu kontrole nisi imao traženi saobraćajni dokument.
Ukoliko mene okrivljuješ za propuštenu priliku sudskog odlučivanja kojom si mogao izbjeći plaćanje kazne, spreman sam ti refundirati naknadu i sve pripadajuće troškove, i molim te da mi na PP pošalješ podatke prema kojima ću izvršiti bankovnu uplatu, iako ja mislim da si dobro u zabludi.
Istovremeno, podsjećam te na ZOBS, na član 211. i član 9. st. 45. i 48., a ti preispitaj svoje stavove i namjeru da sudskim odlučivanjem pobiješ činjenicu da si upravljao m/v bez validne saobraćajne dokumentacije, zbog čega si i kažnjen. Kojekakve agencije za posredovanje u registraciji m/v nisu pravna lica kojima je zakonom odobreno izdavanje potvrda o vlasništvu ili registraciji m/v. To što te agencije čine i izdaju potvrde je obmana, dovođenje u zabludu korisnika njihovih usluga, i ima obilježja krivičnog djela. Iz jedne takve zablude si i ti kažnjen.
Usput, obzirom da si propustio žalbeni rok, ukoliko smatraš da posjeduješ neke nove činjenice ili dokaz koji bi doveo do drugačije odluke suda, a da su mu bili poznati u vrijeme provođenja postupka, slobodan si zatražiti, od istog suda koji ti je donio rješenje, ponavljanje prekršajnog postupka, shodno članu 73. Zakona o prekršajima FBiH. Rok za podnošenje ovog zahtjeva je 6 mjeseci od dana pravosnažnosti rješenja.
-
otsam
#23 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
haha.veliko poštovanje!
izvini!stvarno izvini,ja sam pretjerao s postom!
a naravno da imam dokaz. kazna je napisana 20.11. da auto nije registrovano, a ja imam saobraćajnu gdje je upisano uredno 14.11.

izvini!stvarno izvini,ja sam pretjerao s postom!
a naravno da imam dokaz. kazna je napisana 20.11. da auto nije registrovano, a ja imam saobraćajnu gdje je upisano uredno 14.11.
Poslao sam na sud prigovorTi ako budeš imao saobraćajnu kod sebe kad budeš išao na sud, gdje bi trebao biti upisan datum registaracije, bićeš oslobođen sigurno. Jer, policijski službenik ti je pogrešnu kaznu pisao, tebi koliko ja shvatam nije bila istekla registracija nego ti je saobraćajna bila u MUPu na produženju, elem, svejedno bila ona kod tebe kući ili u MUPu ili bilo gdje, on ti je trebao pisati sledeću kaznu u iznosu od 30KM po
Članu 239 stav 34. vozač koji nema kod sebe važeću saobraćajnu dozvolu za vozilo kojim upravlja ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica (član 211. stav (1) i član 212.);
Tako da si čist ko suza!
Znači na sudu se samo pozovi na ovaj član i pokaži saobraćajnu gdje je upisan datum, naravno ako si registrovao auto.
A to što ti je on pisao je kazna za isteklu registraciju.
- AmADin_gospo
#24 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
ma jok ba, imao je onu "potvrdu" od osiguranja, pa konta da mu je to dovoljno
-
Saka
#25 Re: Prekršajni nalog, sudsko odlučivanje, POMOĆ!
Heh pa i meni na tehničkom vazda daju potvrdu i kažu možeš s tim voziti dok ne dođe saobraćajna zapečaćena od MUP-a. Kako zavaljuju raju.
Nego i meni danas napisaše kaznu, ja potpisao da ne prihvatam odgovornost i naravno oni ni riječi da ja to trebam odnijeti na sud. I ja sam pretpostavljao da oni šalju. Otići ću sutra odmah.
Nego me zanima jel ja ne plaćam kaznu dok Sud ne potvrdi ili platim pa tražim povrat kasnije. Ako platim da li plaćanjem priznajem odgovornost?
Nego i meni danas napisaše kaznu, ja potpisao da ne prihvatam odgovornost i naravno oni ni riječi da ja to trebam odnijeti na sud. I ja sam pretpostavljao da oni šalju. Otići ću sutra odmah.
Nego me zanima jel ja ne plaćam kaznu dok Sud ne potvrdi ili platim pa tražim povrat kasnije. Ako platim da li plaćanjem priznajem odgovornost?