Prekretnica u životu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Chulle

#1 Prekretnica u životu

Post by Chulle »

Pozdrav svima. Nadam se da ne kršim pravila ovom temom.
Naime, 4. sam razred srednje Medicinske skole, i mislim da sam si postavio velike ciljeve, i strah me da se nisam precjenio.
Zelim dalje upisat fakultet, to je DEFINITIVNO. Medicina mi je JEDINA opcija. Problem je sto meni svi strucni predmeti idu kao podmazani, ali fizika i hemija... hehe, njih nisam ucio...
Eh, sada me interesuje, kako je na fakultetu, medicinskom naravno. Razmisljam o tome da bi mi bilo tesko, ali posto volim to, mislim da bih se lahko nosio sa tim.
Tu i tamo mi se javi misao da upisem psihologiju, posto volim "filozofirati", i stvarno volim citati knige koje polemisu o nacinu na koji covjek razmislja, i dublje naravno...
Eh, sada...ako mozete da me savjetujete...
Medicina ili psihologija ? i zasto bas to...
i jos jedno pitanje... zaista volim da citam :D, interesuje me, ako bih upisao jedan od ovih fakulteta... bil` imao vremena da citam ? Glupo pitanje, ali citanje je moj odmor, za moj mozak...beletristika naravno...
elizabeth a

#2 Re: Prekretnica u životu

Post by elizabeth a »

Chulle wrote:Pozdrav svima. Nadam se da ne kršim pravila ovom temom.
Naime, 4. sam razred srednje Medicinske skole, i mislim da sam si postavio velike ciljeve, i strah me da se nisam precjenio.
Zelim dalje upisat fakultet, to je DEFINITIVNO. Medicina mi je JEDINA opcija. Problem je sto meni svi strucni predmeti idu kao podmazani, ali fizika i hemija... hehe, njih nisam ucio...
Eh, sada me interesuje, kako je na fakultetu, medicinskom naravno. Razmisljam o tome da bi mi bilo tesko, ali posto volim to, mislim da bih se lahko nosio sa tim.
Tu i tamo mi se javi misao da upisem psihologiju, posto volim "filozofirati", i stvarno volim citati knige koje polemisu o nacinu na koji covjek razmislja, i dublje naravno...
Eh, sada...ako mozete da me savjetujete...
Medicina ili psihologija ? i zasto bas to...
i jos jedno pitanje... zaista volim da citam :D, interesuje me, ako bih upisao jedan od ovih fakulteta... bil` imao vremena da citam ? Glupo pitanje, ali citanje je moj odmor, za moj mozak...beletristika naravno...
Pa dobro sad, je l' medicina JEDINA opcija ili je ipak u igri i psihologija? :P

I sam znaš da su ti u Sarajevu na prijemnom fizika, hemija i biologija, pa dobro razmisli.
A za tu psihologiju probaj vidjeti stanje na birou za zapošljavanje, mislim da kotiraju jako loše :roll:

Moje lično mišljenje je da ti za medicinu treba jaka volja(i još štošta, da se ne zavaravamo), moraš biti spreman na to da ćeš provoditi dosta vremena na predavanjima i da ćeš sve ostalo manje, više morati prilagoditi faksu. Trebaš prvo raščistiti sam sa sobom zbog čega je želiš upisati i da li si spremam žrtvovati neke stvari. Ali opet, to je samo moje mišljenje, nisam je studirala niti planiram. :)

Ali moram dodati da ko god se smatra sposobnim za to i ima kakve, takve mogućnosti apsolutno treba da upiše medicinu, biti ljekar je sigurno jedna od najplemenitijih profesija :thumbup:
nellington

#3 Re: Prekretnica u životu

Post by nellington »

Ja ću da dodam da uvijek ima vremena za čitanje, šta god studirao.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#4 Re: Prekretnica u životu

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Ja ću da dodam da uvijek ima vremena za čitanje, šta god studirao.
Ja sam za šest godina studija pročitao isto toliko nemedicinskih knjiga...možda i manje :D
nellington

#5 Re: Prekretnica u životu

Post by nellington »

Pera Trta wrote:
nellington wrote:Ja ću da dodam da uvijek ima vremena za čitanje, šta god studirao.
Ja sam za šest godina studija pročitao isto toliko nemedicinskih knjiga...možda i manje :D
Ja ono gore napisah iz ličnog iskustva :)
Chischo

#6 Re: Prekretnica u životu

Post by Chischo »

Drug radi ono sto zelis i vjeruj u sebe, najbolje ce ti ici ono sto volis.
Kada sam zavrsio srednju skolu imao sam zelju da odem u legiju stranaca na pet godina i kada je stari to cuo, slomio mi je noge i upisao me na ekonomiju. Sada mi je zao sto nisam isao, fax sam zavrsio i samo sam jos jedna brojka na birou. Radim ko konobar.

Upisi medicinu, ne razmisljaj ni sekunde. Ako propustis godinu dana zbog pokusaja da upises medicinu, nije to nista, teze ce ti biti poslije 10 godina pogledat sebi u oci (u ogledalu :)) i smislit odgovor zasto nisi imao muda. Ne razmisljaj ni sekunde, iz posta ti vidim koliko to zelis.
lilica011

#7 Re: Prekretnica u životu

Post by lilica011 »

Upiši psihologiju.Sa medicinom si se zarobio narednih 11 god(fax,staž,specijalizacija-pod uslovom da na vrijeme daš sve) i posle jos brdo da bi ti ime bilo zvučno i da bi imao sreće u izboru specijalizacije.Nije isto biti ginekolog i infektolog(glede privatne prakse).Psihologiju 5 po Bolonji i još malo budeš psihoterapeut.Ima mjesta i za psihologe,bar sada je to potrebno narodu.Valjda će naše društvo to skontati pa će praviti sistematizacije i uvesti više psihologa.Sa doktorskom diplomom možeš naći prije posao,ali ako nemaš veza :( zapašće te Dom zdravlja u Ilijašu ili Hađićima a tatini sinovi će se šetkati po važnim klinikama i privatnim ordinacijama.U suštini izbor je tvoj a ja možda tipujem na psihologiju jer je to bio moj nedovršeni posao :run: .
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#8 Re: Prekretnica u životu

Post by Pera Trta »

lilica011 wrote:,ali ako nemaš veza :( zapašće te Dom zdravlja u Ilijašu ili Hađićima a tatini sinovi će se šetkati po važnim klinikama i privatnim ordinacijama.
Misliti da je ovo loše mogu samo mamini i tatini sinovi i ostale pokondirene tikve.
Ja sam svoj zanat pekao u malom Domu zdravlja i sve što treba naučiti o tome kako BITI ljekar, naučio sam tu. Specijalizacija i sve što poslije ide je samo "tesanje" čovjeka i nijansiranje. Ako si u prvim godinama propustio naučiti raditi kako treba, džaba ti sto specijalizacija i radnih mjesta.
Ja sam ponosan na svaki svoj dan rada u Domu zdravlja, po terenskim ambulantama udaljenim i po 30 km od grada...to su uglavnom lijepe uspomene. Tu sam naučio raditi S LJUDIMA. Tu sam naučio da razmišljam medicinski, a ne na fakultetu. Naučiš jer si primoran, često si jedini ljekar u ambulanti a dolazi ti sve, od bebe do starca na umoru...ne pita, zna samo da si doktor i od tebe pomoći traži.
Ovo svoje iskustvo i tu životnu školu ne bih mijenjao ni zašta. Zato, ako želiš i voliš medicinu, upiši. I ja sam se kao student skoro svega odrekao i ne žalim ni jedne minute. Danas sam svoj čovjek, posao imam hvala Bogu, ide specijalizacija, uvijek (ali UVIJEK) zaradim nešto i sa strane (na različitim honorarnim poslovima i projektima, nije ono na šta ćete odmah svi pomisliti :D ) i, što je najvažnije, VOLIM ovaj posao! :)
lilica011

#9 Re: Prekretnica u životu

Post by lilica011 »

PRATIMO SE :D Ali neznam što sam pokundurena tikva ,ako mislim da je degradacija kad moraš raditi u malom mjestu, jer nemaš VEZA,umjesto da se šepuriš u bijelom na kafama po Dipu...Momku sam samo dala realnu sliku stanja u medicini.Šta može očekivati posle tolikog truda,ako uopšte i uspije upisti medicinu.
Pera Trta

#10 Re: Prekretnica u životu

Post by Pera Trta »

lilica011 wrote:PRATIMO SE :D Ali neznam što sam pokundurena tikva ,ako mislim da je degradacija kad moraš raditi u malom mjestu, jer nemaš VEZA,umjesto da se šepuriš u bijelom na kafama po Dipu...Momku sam samo dala realnu sliku stanja u medicini.Šta može očekivati posle tolikog truda,ako uopšte i uspije upisti medicinu.
Nisam mislio na tebe.
Mislim, ljudi različito gledaju na stvari. Neko voli da se šepuri u bijelom, neko voli da istinski radi. Možda sam idealista, ali ja spadam u ovu drugu grupu. Sam sam odabrao takav put, a nisam čučao na birou u Saraj'vu čekajući da me neko progura negdje na kliniku da glumim velikog doktora a radim kao pisar.
Mislim, bezveze mi je to...kao da nisi savladao tablicu množenja a kreneš učiti logaritme.
Ja momku naprotiv iz ličnog iskustva govorim da rad u ambulanti može da bude super stvar...teška jeste, svakakih ljudi ima, generalno koliko god se trudio uvijek će nezadovoljnih biti, ali malo-pomalo, uvidiš da se polako izgrađuješ, stičeš iskustvo i sigurnost. Valjda je tako u svakom poslu.
Ili bi trebalo biti.
Tebi lijep pozdrav.
lilica011

#11 Re: Prekretnica u životu

Post by lilica011 »

Hvala na pozdravu . :-D
Post Reply