Preko granice- moze ili ne

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#126 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by tempuser »

Altsa wrote:
dgL_ wrote:Meni je auto bilo na uzem clanu porodice, isto prezime ... Trazili i zeleni i saobracajnu i pasose, nikad me niko nije vratiio zbog toga... Cak me nije ni pitao ko vam je vlasnik vozila ili sl...
Stvar je u tome da ce proci 20 auta da nece nista pitati ali ce 21-og pitati. Pa sto da covjek rizikuje kada mu je vadenje punomoci 5 minuta i da se mora sa granice vracati.
U HR i BiH nema zakonske osnove da ti traze punomoc, tj, mogu ti traziti iz neznanja, ali ti nista ne mogu ako nemas.
tempuser

#127 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by tempuser »

amar1994 wrote:
tempuser wrote:
Na Gabeli generalno ima upola manje guzve nego na Doljanima, mada se i tu stvaraju guzve jer sve vise raje zna za taj prelaz, a treba 20 min vise da se dodje na isto mjesto u Metkovicu nego kad prelazis na Doljane.
Koliko se ceka na Gabeli najvise zavisi od dana u sedmici i doba dana jer nju najvise koriste dnevni kupaci sa poteza Mostar - Capljina. Kad sam prosli put dosao na Gabelu dolazio sam sa HR strane, bio je cetvrtak i bilo je brat bratu 150 auta ispred jer je bilo tacno vrijeme kad se kupaci vracaju. Onda sam se lijepo vratio na Prud/Zvirice, tamo 2 auta, autoput, Trebizat, Capljina i dalje M17.
Hvala Tempuser :thumbup: , mozda onda odem na Cepikuce jer svakako idem na Peljesac :-D
Cepikuce najbolja varijanta za Peljesac, mada je i taj "provaljen", neki dan moj drug naletion na guzvu, sa HR strane i na ulazu i na izlazu radi jedan drot, cekao 2,5 sata.
Kad se ide na Ceoikuce treba voditi racuna da se cesta poslije GP razdvaja, jedan kraka "baca" na Slano prema Dbk, a drugi na Doli prema peljescu. Negdje se ne prati putokaz "Dubrovnik", nego se umjestoo pravo skrene desno na selo Lisac ili tako nesto.
amar1994

#128 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
amar1994 wrote:
tempuser wrote:
Na Gabeli generalno ima upola manje guzve nego na Doljanima, mada se i tu stvaraju guzve jer sve vise raje zna za taj prelaz, a treba 20 min vise da se dodje na isto mjesto u Metkovicu nego kad prelazis na Doljane.
Koliko se ceka na Gabeli najvise zavisi od dana u sedmici i doba dana jer nju najvise koriste dnevni kupaci sa poteza Mostar - Capljina. Kad sam prosli put dosao na Gabelu dolazio sam sa HR strane, bio je cetvrtak i bilo je brat bratu 150 auta ispred jer je bilo tacno vrijeme kad se kupaci vracaju. Onda sam se lijepo vratio na Prud/Zvirice, tamo 2 auta, autoput, Trebizat, Capljina i dalje M17.
Hvala Tempuser :thumbup: , mozda onda odem na Cepikuce jer svakako idem na Peljesac :-D
Cepikuce najbolja varijanta za Peljesac, mada je i taj "provaljen", neki dan moj drug naletion na guzvu, sa HR strane i na ulazu i na izlazu radi jedan drot, cekao 2,5 sata.
Kad se ide na Ceoikuce treba voditi racuna da se cesta poslije GP razdvaja, jedan kraka "baca" na Slano prema Dbk, a drugi na Doli prema peljescu. Negdje se ne prati putokaz "Dubrovnik", nego se umjestoo pravo skrene desno na selo Lisac ili tako nesto.
:thumbup:

Jeste , pravo ide za DU a desno se skrene za Dole :)

Cuj , pa koji q vise , imal igdje da nema guzve :lol: , valjda nece 13tog na ulazu , a 23ceg na izlazu bit guzve :run:
preludezalude

#129 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by preludezalude »

amar1994 wrote:
tempuser wrote:
Ako ides na Peljesac onda nemas sta razmisljati...GP Cepikuce je najbolji izbor. Taj prelaz je je skroz neopterecen a i najbolja opcija za destinaciju koja tebi treba. Stolac- Ljubinje-Ravno-Cepikuce. Poslije granicnog prelaza si ubrzo na magistrali a tu ti je odmah skretanje za Peljesac.
tempuser

#130 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by tempuser »

Jaran neki dan cekao 2,5h na Cepikucama, toliko o neopterecenosti.
novi_korisnik

#131 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by novi_korisnik »

Ja isao do Albanije bez ikakve punomoci, niko me nije pitao cije je auto, iako prezime nije isto.. Cak sam imao manji incident na crnogorskom punktu na albanskoj granici, jer nisam stao na neki znak stop 10m ispred kucice, i da cekam da mi onda ona sto radi da znak da priđem. Vec sam odma isao za ovim ispred mene.. Tako da smo obojica dobili posljednu opomenu pred kaznu.. Mislim da je ova granicarka bila u PMS, ali nisam siguran :D .
Inace je na granici u to vrijeme bila pustos, tako da je htjela mogla me peglati.. Također sam iznenadjen kolicinom opreme za pregled auta na istom tom punktu, znaci imaju sve kao i neki pofino opremljeni autoservis :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#132 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by Tomahawk11 »

tempuser wrote:Jaran neki dan cekao 2,5h na Cepikucama, toliko o neopterecenosti.
Pa to ti je ono, pročulo se nema gužve, i onda svi krenu na taj granični.
I eto ga :skoljka:
dnaxy

#133 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by dnaxy »

prije mjesec cekao na cepikucama 2 i po sata. :D dosao na granicu,kod nas nigdje niko to jest sakrili se u kontejner, a Hrvati pregledaju temeljno.na kraju sam pitao sto se ovako dugo ceka, kaze ne rade im kamere tako da on mora rucno da ubacuje tablice u sistem..i zato traje duze..
amar1994

#134 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by amar1994 »

preludezalude wrote:
amar1994 wrote:
tempuser wrote:
Ako ides na Peljesac onda nemas sta razmisljati...GP Cepikuce je najbolji izbor. Taj prelaz je je skroz neopterecen a i najbolja opcija za destinaciju koja tebi treba. Stolac- Ljubinje-Ravno-Cepikuce. Poslije granicnog prelaza si ubrzo na magistrali a tu ti je odmah skretanje za Peljesac.
:thumbup:
Filter

#135 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by Filter »

tempuser wrote:Jaran neki dan cekao 2,5h na Cepikucama, toliko o neopterecenosti.
cepikuce su postala lutrija od prosle godine.
mozes protrcati skoro bez zaustavljanja a mozes odrapiti momacki.... jbga kako ti grah padne

ja vise volim nocnu voznju od dnevne. krenem u 1 ujutro i nemam tih problema sa granicama
hadzinicasa

#136 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by hadzinicasa »

Altsa wrote:
dgL_ wrote:Meni je auto bilo na uzem clanu porodice, isto prezime ... Trazili i zeleni i saobracajnu i pasose, nikad me niko nije vratiio zbog toga... Cak me nije ni pitao ko vam je vlasnik vozila ili sl...
Stvar je u tome da ce proci 20 auta da nece nista pitati ali ce 21-og pitati. Pa sto da covjek rizikuje kada mu je vadenje punomoci 5 minuta i da se mora sa granice vracati.
Obavještavamo vas da u skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli (''Službeni glasnik BiH'' broj 53/09, 54/10 i 47/14) i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 06/6, 75/6, 44/7, 84/9, 48/10, 18/13 i) nije propisana obveza posjedovanja, odnosno nije potrebna punomoć za upravljanje tuđim motornim vozilom prilikom prelaska (ulaz/izlaz) državne granice Bosne i Hercegovine.
tempuser

#137 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by tempuser »

hadzinicasa wrote:
Obavještavamo vas da u skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli (''Službeni glasnik BiH'' broj 53/09, 54/10 i 47/14) i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ("Službeni glasnik BiH", broj 06/6, 75/6, 44/7, 84/9, 48/10, 18/13 i) nije propisana obveza posjedovanja, odnosno nije potrebna punomoć za upravljanje tuđim motornim vozilom prilikom prelaska (ulaz/izlaz) državne granice Bosne i Hercegovine.
Dzaba citras, sad ce ti pravni eksperti iz Ministarstva za rude i gubljenje vremena objasniti da oni ne znaju da li treba punomoc, ali znaju da te mogu vratiti s granice ako je nemas!
hadzinicasa

#138 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by hadzinicasa »

a dobro, nista onda.
Altsa

#139 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by Altsa »

tempuser wrote:
hadzinicasa wrote:
Dzaba citras, sad ce ti pravni eksperti iz Ministarstva za rude i gubljenje vremena objasniti da oni ne znaju da li treba punomoc, ali znaju da te mogu vratiti s granice ako je nemas!
Sta pise u Sluzbenim novinama Srbije, Slovenije, Italije itd. ? Samo kazem da je bolje potrositi 5 minuta u opstini nego se zahebati. Pa ne moras razmisljati da li ce neko traziti ili ne punomoc.
Last edited by Altsa on 10/08/2017 09:08, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#140 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by hadzinicasa »

Altsa wrote:
tempuser wrote:
hadzinicasa wrote:
Sta pise u Sluzbenim novina Hrvatske, Srbije, Slovenije itd. ?
koliko vidim (pises na forumu), racunarski si pismen, pa na Google i opleti, bar su zakoni i uputstva za prelazak granice, online dostupni.
Altsa

#141 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by Altsa »

Pa posto si vidim strucnjak de mi ti objasni. Hocu do Danske a racunarski si pismena i skolovana pa znas koliko granica moram preci. Ko mi moze traziti punomoc a ko ne. Da li da odem do opstine i potrosim 5 minuta ili ne.
tempuser

#142 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by tempuser »

Altsa wrote:
tempuser wrote:
hadzinicasa wrote:
Sta pise u Sluzbenim novinama Srbije, Slovenije, Italije itd. ? Samo kazem da je bolje potrositi 5 minuta u opstini nego se zahebati. Pa ne moras razmisljati da li ce neko traziti ili ne punomoc.
Slazem se s tobom s tim sto se moj komentar odnosio ekspertnu analizu o izlasku iz BiH i ulasku u HR, gdje je sve provjereno na nacin na koji predlazes. Medjutim, tamo gdje punomoc eventualno treba te opstinske od 5 KM koji ti predlazes nemas nikakve koristi. Sta SLO, DK ili IT policajcu znaci komad papira na bosanskom jeziku ovjeren u optini N. Sarajevo? Nista! Ono sto se priznaje je FIA obrazac koji izdaje BIHAMK, sto dalje povlaci pitanje ovlastenje BIHAMK-a za ovjeru potpisa koju, a nisam sigira da po zakonu o ovjeri potpisa BIHAMK ima tu ovlas.
tempuser

#143 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by tempuser »

Altsa wrote:Pa posto si vidim strucnjak de mi ti objasni. Hocu do Danske a racunarski si pismena i skolovana pa znas koliko granica moram preci. Ko mi moze traziti punomoc a ko ne. Da li da odem do opstine i potrosim 5 minuta ili ne.
Ako ces do Danske od te opstinske nemas nista. Taj komad papira na nasem jetiku nista ne znaci. Jedino sto se pika je FIA obrazac koju izdaje clanica FIA-e.
Altsa

#144 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by Altsa »

tempuser wrote:
Altsa wrote:Pa posto si vidim strucnjak de mi ti objasni. Hocu do Danske a racunarski si pismena i skolovana pa znas koliko granica moram preci. Ko mi moze traziti punomoc a ko ne. Da li da odem do opstine i potrosim 5 minuta ili ne.
Ako ces do Danske od te opstinske nemas nista. Taj komad papira na nasem jetiku nista ne znaci. Jedino sto se pika je FIA obrazac koju izdaje clanica FIA-e.
Ok. FIA obrazac. Opet i to bolje nego nista.
tempuser

#145 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by tempuser »

Altsa wrote:
tempuser wrote:
Ok. FIA obrazac. Opet i to bolje nego nista.
E sad se vracamo na pocetak price BIHAMK izdaje FIA obrazac, BIHAMK jeste clan FIA-e, ali koliko znam BIHAMK nema ovlasti ovjere potpisa, a izdavanje punomoci je upravo to. Osim toga BIHAMK svjesno obmanjuje javnost ovakvim stvarima zato sto na tim dokumentima zaradjuju jer po zakonima BiH i RH punomoc nije obavezna:

"Više čitatelja novinske agencije Patria požalili su se da su ih iz BIHAMK-a savjetovali da im treba punomoć ukoliko u Hrvatsku putuju vozilom koje su posudili. Iz BIHAMK-a su potvrdili za Patriju da vozačima savjetuju da imaju punomoć. To je jedini način kako mogu dokazati da vozilo nisu otuđili.

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=27636

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom koje prelazi granicu BiH neophodan je dokument za sve vozače koji koriste tuđe vozilo prilikom putovanja van granica BiH.

http://ilijas.info/vazno-obavjestenje-i ... izvan-bih/
amar1994

#146 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by amar1994 »

Evo svjeze , prijelaz Cepikuce , cekao 5min i nisu nista pregledali :) :thumbup:

Ljepota vozit ovuda , nema debila da vade zivce , na m17 osijedio :run:
dgL_

#147 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by dgL_ »

Svjeze takodjer... Doljani prije 5-6 dana ujutru u pola 6... 5 ili 6 auta ispred mene... (3 od 5 auta iz kolone ukljucujuci i mene kako smo se priblizavali granici skrenuse za Gabelu....ma reko odo pravo pa sta Bog dadne i ispade extra)... Cekao 15ak min... U povratku 10ak do 15 auta... Gledaju strane reg... Hrvati samo mahnuse, onaj nas kaze jel Bosna? Reko jest... Haj kaze... Hahahahah... Mislim se vidis tablice... Bez guzve, bez srkleta... Prezadovoljan
Sodom1

#148 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by Sodom1 »

Bas nam je drago da si zadovoljan :D
Jes naucio plivati ?
dgL_

#149 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by dgL_ »

Sodom1 wrote:Bas nam je drago da si zadovoljan :D
Jes naucio plivati ?
I ronit pajdo! I ronit!

Btw. Nemoj sam sebe persirat... Ili govoris u mnozini? Valjda bas mi je drago... Ne mislis valjda odgovarat za ostale kolege? Hehehehehe dusha draga
Sodom1

#150 Re: Preko granice- moze ili ne

Post by Sodom1 »

dgL_ wrote:
Sodom1 wrote:Bas nam je drago da si zadovoljan :D
Jes naucio plivati ?
I ronit pajdo! I ronit!

Btw. Nemoj sam sebe persirat... Ili govoris u mnozini? Valjda bas mi je drago... Ne mislis valjda odgovarat za ostale kolege? Hehehehehe dusha draga
Ja sam siguran da te svi volimo citav forum :lol: , jedva cekamo da nam dodjes :D
Post Reply