Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
atko

#226 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by atko »

Mirno spavajte, grijanja nece biti :D :D :D
chaos158

#227 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by chaos158 »

mostarac wrote:
Brisbane wrote:Samo mogu reci da nakon 8 procitanih strana, najbolji Bosanski humor ispliva kada je najteze :thumbup:
meni ovo fakat nije ni najmanje smjesno, iako ja direktno apsolutno ni na koji nacin nisam pogodjen ovom nestasicom. Jebeno mi smrdi na rat u buducnosti. Sad da li ce taj rat bit u ovom ili onom obliku, da li oruzjem ili zimom i gladju ne znam, al tukne i osjeti se na daleko. Nadam se da se varam, al mi balkanci ako nesto znamo namirisat onda to znamo namirisat.
Ne mislim da ce rat izbit sutra, al jadna nam majka.
Iskreno govoreći i mene je strah zbog velike mogućnosti za takvim scenarijem.
medaaa

#228 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by medaaa »

pricam ja sinoc na msn sa jaranicom iz sjenice...blabla...
kaze sta ima, rekoh: kriza baaaa, ludilo, ne znamo sta cemo iskljucili plin, i to ciejlom gradu... veli: pa sta je sokantno, mi ga u jenici nikad nismo ni imali, a zivi i zdravi :-) :-) :-)

a spavala sam sa kapom i salom, 2 pidzame, carapama.. 3 deke i jorgan... ustala-smrcem... jajnici se opasno javljaju :( :(
u kuci mi pokazuje 7 stepeni... :roll:
plavusa__

#229 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by plavusa__ »

kod mene na alipasinom u b fazi griju normalno
Better Man

#230 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Better Man »

shaqqa wrote:Mene jedino tješi što je maltene pola evrope popušilo, sumnjam baš da će takva situacija moći potrajati...
Kažeš pola Evrope popušilo. Ista ta Evropa koja je navodno popušila ima alternativu. uzmimo Njemačku koja od Rusije nabavlja 30% potrebne količine plina, dok ostalih 70% nabavlja od Norveške i drugih zemalja. Najgore će posljedice trpjeti zemlje kao BiH koje nemaju nikakvu alternativu. Ovim potezom Rusija je pokazala i dokazala da je uz kinu trenutno svjetska sila broj 1 u svijetu i da neće više nikada dozvoliti da ih iko ucjenjuje i da se snjima šprda. I da se zna ovo je period i vrijeme kada Amerika više nije svjetska sila broj 1, već tek možda 3 u svijetu i proći će puno vremena dok opet to budu, ako ikada više i budu, jer i drugi napreduju i razvijaju se.
slavkoimamodilera

#231 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by slavkoimamodilera »

karanana wrote:
plavusa__ wrote:kod mene na alipasinom u b fazi griju normalno
pa lutko ti si na toplanama. ja i ti imamo jos par dana fore, a poslije toga mozemo da se grijemo zajednicki na neki nacin.

kad se sve skonta jedino je balkan popusio.
Besim, the Frizura Man je obecao da ce nafta i maHzuta da bidne za toplane.... :mrgreen:
veljaca

#232 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by veljaca »

Ama i ovo ce proci i to veoma brzo. Nikome nije u interesu duza nestasica plina ( osim onima koji prodaju loz ulje i mazut, te drva i cumur, kao i grijalice ... ).
Dogovorice se Rusija i Ukrajina - pare su u pitanju.
Mene nervira odnos odgovornih u BiH spram ovog problema.
Ima ona narodna .." izdrzo je Mujo i gore ...". Sjetite se ( oni koji su bili ovdje od 1992 - 1996 ) kako smo mogli i bez struje, plina, vode, ... Covjek je cudo - sta sve moze izdrzati ...
Iz ovoga svi pametni trebaju izvuci zakljucak - ALTERNATIVA je cudo ...
madner

#233 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by madner »

Meni je temperatura pala na 20 stepen u kuci!

Ona izolacija nije bas efektivna kao sto je hvale :x
karanana

#234 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by karanana »

slazem se da ce se ovo brzo rijesiti. najmanje je rusiji interes da ovo drzi zavrnuto jer im u ovom trenutku ne dolaze nikakvi prilivi love.
Jazz_Junkie

#235 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Jazz_Junkie »

Austrija ima zalihe za 3 mjeseca. Znaci dovoljno da se prezivi zima. :D

Sretna Nova 2009.
Dori

#236 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Dori »

Pozdrav od raje sa Butmira :D
Image
Dori

#237 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Dori »

Ma nije jos toliko strasno.....Rusi jos uvijek hodaju otkopcanih kosulja :D

Opis pojedinih temperaturnih vrijednosti:

+18°C Na Havajima uzimaju drugi pokrivac.
+10°C U zgradama u Helsinkiju iskljucuju grijanje.
+2°C Talijanski automobili ne mogu upaliti.
0°C Destilirana voda se smrzava.
-1°C Dah se vidi. Rusi jedu sladoled i piju pivo.
-4°C Pas vam se uvaljuje u krevet.
-10°C Francuski automobili ne mogu upaliti.
-12°C Politicari pocinju pricati o beskucnicima.
-15°C Americki automobili ne mogu upaliti.
-20°C Dah se cuje.
-24°C Japanski automobili ne mogu upaliti.
-28°C Pas vam se uvaljuje u pidzamu.
-29°C Njemacki automobili ne mogu upaliti.
-30°C Ni jedan normalan automobil ne moze upaliti.
-36°C Ruski automobil ne moze upaliti.
-39°C Rusi zakopcavaju sve gumbe na kosuljama.
-50°C Automobil ti se uvaljuje u krevet.
-60°C Zitelji Helsinkija se smrzavaju. U Moskvi zakopcavaju kapute.
-70°C Smrzavaju se i u paklu. Univerzitet u Kuznjecku organizira cross-country.
-72°C Odvjetnicii zavlace ruke u vlastite dzepove.
-120°C Alkohol se smrzava. Rusi zato potpuno u kurcu.
-273,15°C Apsolutna nula. Prekida se kretanje elementarnih cestica. Rus lize smrznutu vodku.
VjecitiStudent

#238 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by VjecitiStudent »

Ne znam o kakvom vi prekidu pricate kad dotok plina nije prekinut, nego je "isporuka smanjena za 100 posto" :D
http://www.fena.ba/public2/Category.asp ... =FSA690322
BH-GAS: UKRAJINA I RUSIJA SMANJILE ISPORUKE PRIRODNOG GASA PREMA BiH ZA 100 POSTO U ODNOSU UGOVORENE KOLIČINE TOG ENERGENTA

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - BH - Gas saopćio je da je danas u 15.30 sati od mađarskog transportera F6SZ LTD., dobio obavještenje da je Ukrajina i Rusija smanjila isporuke prirodnog gasa prema Bosni i Hercegovini za 100 posto u odnosu na ugovorene količine tog energenta.

"Ovim smanjenjem dotoka prirodnog gasa situacija se upotpunosti iskomplikovala i ugrozila sve potrošače na gasnom sistemu Bosne i Hercegovine. O daljem razvoju situacije javnost će biti blagovremeno izvještavana", saopćeno je iz BH-Gasa.

(Fena)
energIs

#239 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by energIs »

mene ona guzva u robotu sinoc podsjeti ko red za vodu u ratu, ista situacija... tuzno... na sta smo spali, ja drzave i govana...
hamdija

#240 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by hamdija »

Eto vidis komsija,,,,

uopste nije nestalo plina samo je smanjena njegova isporuka (doduse za 100%)
spreca

#241 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by spreca »

Evo bas sada citam na RIA da je Ukrajina zarvorila sve ventile za Evropu navode razlog tome je da je Gazprom prestao da isporucuje plin kroz Ukrajinu ako se nevaram ostala je samo ona marsruta kroz Bjelorusiju.Sinoc sam na ruskim vjestima gledo izjavu glavnog iz Gasproma koji kaze da su spremni u svaku minutu sjesti za stol pregovora i da im e cudno sto to ukrajina odlaze na 08 januara.

Pa dok se dogovore pa dok ponovno plin dodje do vas(neznam koliko je potrbno vremena)neka vam je bog na pomoci.

Svako kako moze neka se pobine za neku alternativu.
VjecitiStudent

#242 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by VjecitiStudent »

spreca wrote:Evo bas sada citam na RIA da je Ukrajina zarvorila sve ventile za Evropu navode razlog tome je da je Gazprom prestao da isporucuje plin kroz Ukrajinu ako se nevaram ostala je samo ona marsruta kroz Bjelorusiju.Sinoc sam na ruskim vjestima gledo izjavu glavnog iz Gasproma koji kaze da su spremni u svaku minutu sjesti za stol pregovora i da im e cudno sto to ukrajina odlaze na 08 januara.

Pa dok se dogovore pa dok ponovno plin dodje do vas(neznam koliko je potrbno vremena)neka vam je bog na pomoci.

Da smo Kazahstanu dali termoelektrane, doturio bi nama Heco plin iz Kazahstana ravno kroz srediste zemlje, koja crna Ukrajina. :D
I molim vas, plina nije nestalo, vec je isporuka smanjena 100%, kazu nam BH gas i Fena :D
spreca

#243 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by spreca »

VjecitiStudent wrote:
spreca wrote:Evo bas sada citam na RIA da je Ukrajina zarvorila sve ventile za Evropu navode razlog tome je da je Gazprom prestao da isporucuje plin kroz Ukrajinu ako se nevaram ostala je samo ona marsruta kroz Bjelorusiju.Sinoc sam na ruskim vjestima gledo izjavu glavnog iz Gasproma koji kaze da su spremni u svaku minutu sjesti za stol pregovora i da im e cudno sto to ukrajina odlaze na 08 januara.

Da smo Kazahstanu dali termoelektrane, doturio bi nama Heco plin iz Kazahstana ravno kroz srediste zemlje, koja crna Ukrajina. :D
I molim vas, plina nije nestalo, vec je isporuka smanjena 100%, kazu nam BH gas i Fena :D
Ti mora da ne zavisis od plina pa ti se *ebe za druge :D mora da si prikopcan na Hecinu cijev iz Kazahstana :lol: sala n stranu ali situacija nije nimao smjesna.
VjecitiStudent

#244 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by VjecitiStudent »

spreca wrote: Ti mora da ne zavisis od plina pa i se *ebe za druge :D mora da si prikopcan na Hecinu cijev iz Kazahstana :lol: sala n stranu ali situacija nije nimao smjesna.
Ministrov humor me grije :D
Moram reci da je svako ko je izduro rat u Sarajevu, a nije spreman docekao ovo, najblaze receno, naivan.
spreca

#245 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by spreca »

Sve one koje intersuje(a ima vas puno) kakva je situacija oko Ukr.Rus odnosa povodom plina mozete naci na sajtu RIA NOVOSTI
http://www.rian.ru
Thinker

#246 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Thinker »

Sada se pokazalo koliko nam je bitna Reisova rezidencija, da smo je izgradili na vrijeme bilo bi plina a i vize bi nam ukinuli. Ali u svakom slučaju ovaj problem sa grijanjem nas ni upola ne pogađa koliko rat Izraela i palestine ili ti Biberova organizacija sindikata.

Mi smo kao nacija uvijek znali poredati prioritete
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#247 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by mIRCerka »

VjecitiStudent wrote:
spreca wrote: Ti mora da ne zavisis od plina pa i se *ebe za druge :D mora da si prikopcan na Hecinu cijev iz Kazahstana :lol: sala n stranu ali situacija nije nimao smjesna.
Ministrov humor me grije :D
Moram reci da je svako ko je izduro rat u Sarajevu, a nije spreman docekao ovo, najblaze receno, naivan.
:thumbup: imam i kvarcnu i kalorifer :D
vratnik

#248 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by vratnik »

Evo i u Njemackoj kriza.. Smanjili dostavu za citavih 25% :x . Kaze Ministar, ako se ovako nastavi i ako i dalje temperatura bude -20° zahladnice pravo za jedno 30 mjeseci.
(sorry)
Mahalac

#249 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Mahalac »

Ma treba sacekati 60minuta (naravno iz "toplih" domova) i viditi sta ce oni reci...
Ko zna mozda ima neko i odgovoran za novonastalu situaciju i kako smo je docekali....kazem samo mozda je neko odgovoran :skoljka:
u svakom slucaju sacekat kod kuce :dance:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#250 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by mIRCerka »

besana wrote:
spreca wrote:Sve one koje intersuje(a ima vas puno) kakva je situacija oko Ukr.Rus odnosa povodom plina mozete naci na sajtu RIA NOVOSTI
http://www.rian.ru

'bo te ovo... ko normalan zna ruski? :lol:
velahavle odes na gugl prevodilac prevedes ga sebi na bengleski (prevodi na srpski i hrvatski su grozni)
Ukraine to stop gas deliveries to Europe - "Naftogaz"
full story
context

* The situation around Russian gas supplies to European countries
* The Russian-Ukrainian gas crisis
* Gas dispute Russia and Ukraine: A View from Europe
* Timeline "gas conflict with Ukraine, 2008-2009. Help

Multimedia

*

infografika: How to supply gas to Europe via Ukraine

The gas compressor station in the city Boyarka
REUTERS / Gleb Garanich
10:39 07/01/2009

KIEV, December 7 - RIA Novosti, Alain Meyta. Ukraine is obliged to halt the transit of gas to Europe in view of the fact that Russia's Gazprom is completely stopped gas supplies to Ukraine, told RIA Novosti on Wednesday, press secretary of the company Naftogaz of Ukraine Valentin Zemlyanskiy.

"If the supply to Ukraine is zero, the supply to Europe will be the same," - said Zemlyanskiy.

But he noted that in this situation, "Gazprom" have to deal with Europe. "

On Wednesday morning at Naftogaz "said Russia's Gazprom is completely stopped gas supplies to Ukraine.

On Tuesday, completely stopped the supply of Russian gas through Ukraine to Hungary, Serbia, Macedonia, Croatia, Bulgaria, Turkey and Greece, and Bosnia. There have been severely disrupted deliveries to Italy, Poland, the Czech Republic, Austria, Slovakia and Slovenia. This happened after the Gazprom gas supplies Ukraine canceled because of the lack of a contract for 2009, and refused to compensate the selected Ukrainian gas intended for export to third countries.

European consumers, according to Gazprom, because of gas by Ukraine from 1 to 4 January nedopoluchili 65.3 million cubic meters of "blue fuel". Russia demanded that Ukraine repay these volumes from its own reserves.
Russian

>
English

swap
Translate
Post Reply