prekid studiranja

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
because_of_you

#76 Re: prekid studiranja

Post by because_of_you »

Desert Wind wrote:
because_of_you wrote:
Desert Wind wrote:fakat jos uvijek ne kontam sta ce vam fakultet - prvi put sam se zajebav'o a sad ozbiljno pitam?

ima li neko da je svoj fakultet fino unovcio a da je po sposobnosti i potrebi a ne politicko-rodjacko-stranackoj liniji :D :mrgreen:

eto jebi ga nemamo imena i prezimena pa eto pitam koliko vas ima koji su unovcili faks... a da ste u BIH - za ove dijasporske mufljuze :mrgreen: pitanje ne vazi :mrgreen:

Isto to možeš da pitaš i za srednju školu, šta će nam?

Al hajd, kad pitaš za fakultet. Šta bi drugo trebali? Djevojke u konobarice, momci u asistente u nekoj automehaničarskoj radnji, i svima dobro, jel? :roll:

Po meni, fakultet je logičan slijed događaja nakon završetka srednje škole, i ma koliko u našoj državi ne bili postavljani na pijadestal čim dobijemo diplomu, makar ćemo biti na boljem položaju i sa većim mogućnostima od na početku spomenutih dviju opcija :wink:
htjela ti ili ne - tako je... samo sto umjesto mehanicarskih radnji idu u praonice... kakav bona pijadestal kakvi bakraci... a i fulila si odgovor...

moje je pitanje bilo nakon pocetne ironije izazvane prema stanju vrijednosti u svijetu a posebno kod nas - ima li ko da je uspio na poslovnom planu da je unovcio svoje zvanje i postao neko i nesto u recimo periodu 2000-naovamo a da nije po stranacko-rodjacko-podobno-poltronskoj liniji - i bezveze se palis k'o zigicalo...

Mislim da je očito ko se ovdje pali i kako.

Ako ti se ne studira i ne vidiš svrhu, ne studiraj. A smatrati da je to pogrešan životni izbor za svakoga, je niđe veze.

Uostalom, prelistaj malo teme "Kako ste našli posao", pa ćeš vidjelti koliko se njih zaposlilo bez štele.

Uostalom, kontradiktoran si, u drugom postu pišeš kako treba pokušati vani studirati. U čemu je razlika studija ovdje, pa otići vani, ili otići vani pa tamo studirati? I kakvog smisla ima kritikovati državu, ako nam treba biti životni cilj bauštela i kafić? Ko će onda biti promjena koju želimo?

No, neću više, ionako si upaljen. :oops:

P.S. Ima i onih koji nađu smisao i zadovoljstvo u studiranju ;-)
blufonka

#77 Re: prekid studiranja

Post by blufonka »

N E M O J! Ja bila lijena da ucim a vadiona vazda ista "ne ide mi, nije taj faks za mene bla bla bla, sad mi zao do neba ali nemam prilike da nastavim!
alica.k

#78 Re: prekid studiranja

Post by alica.k »

Mjesanac wrote:Znam da odosmo u off ali nema veze. Htio sam samo reci tebi i svima koji razmisljaju kao ti da kao sto ti ovdje nesto fali u zivotu fali ce ti i tamo negdje. Zivio i vani i ovdje, u BiH. Kada si vani fali ti onaj nas rahatluk, ono nase druzenje, nasa opustenost, fali ti taj da tako nazovem "svoj" dio zivota, ali kada si ovdje tesko je naci pristojan posao, ponuda bilo cega je oskudna, udubis se u probleme drzave i znas svaki. Tako da bilo tamo bilo vamo vazda ce nesto faliti. Moje najbolje rjesenje je "tamo", a da ti je "vamo" na dohvat ruke.
meni nas "rahatluk" nikad odgovarao nije. politika "ma lako cemo" koja je u mentalitetu svakog bosanca je meni najgora karakteristika naseg naroda.
Una ragazza

#79 Re: prekid studiranja

Post by Una ragazza »

alica.k wrote:
Mjesanac wrote:Znam da odosmo u off ali nema veze. Htio sam samo reci tebi i svima koji razmisljaju kao ti da kao sto ti ovdje nesto fali u zivotu fali ce ti i tamo negdje. Zivio i vani i ovdje, u BiH. Kada si vani fali ti onaj nas rahatluk, ono nase druzenje, nasa opustenost, fali ti taj da tako nazovem "svoj" dio zivota, ali kada si ovdje tesko je naci pristojan posao, ponuda bilo cega je oskudna, udubis se u probleme drzave i znas svaki. Tako da bilo tamo bilo vamo vazda ce nesto faliti. Moje najbolje rjesenje je "tamo", a da ti je "vamo" na dohvat ruke.
meni nas "rahatluk" nikad odgovarao nije. politika "ma lako cemo" koja je u mentalitetu svakog bosanca je meni najgora karakteristika naseg naroda.
:thumbup: i petljanje i trpanje nosa gdje mu nije mjesto...od besposlenosti :-)
antropolog

#80 Re: prekid studiranja

Post by antropolog »

alica.k wrote:
potpis :thumbup:

i ona '' ako Bog da'' sve ce Bog dati mi samo trebamo cekati moliti se Bogu i nista ne poduzimati uvijek se sjetim one latinske DEUS ET MACHINE sve ce pasti s neba i rijesiti sve nase probleme
nellington

#81 Re: prekid studiranja

Post by nellington »

Kod nas država 15 godina funkcioniše po sistemu Deus ex machina, čemu mijenjati koncept koji radi :x
alica.k

#82 Re: prekid studiranja

Post by alica.k »

antropolog wrote:
alica.k wrote:meni nas "rahatluk" nikad odgovarao nije. politika "ma lako cemo" koja je u mentalitetu svakog bosanca je meni najgora karakteristika naseg naroda.
potpis :thumbup:

i ona '' ako Bog da'' sve ce Bog dati mi samo trebamo cekati moliti se Bogu i nista ne poduzimati uvijek se sjetim one latinske DEUS ET MACHINE sve ce pasti s neba i rijesiti sve nase probleme
"ako bog da" mi je inace najjaca izjava kod nas.

necu sad da idem nadugo i nasiroko u off, pa necu ni pisati zasto.

u svakom slucaju, ovo je jedna besperspektivna drzava, i takva ce biti sve dok se nesto ne desi.
lako cemo, i ako bog da u ovom slucaju nijedno nece pomoci.

ne treba mi rahatluk ako uz to dolazi i nezaposlenost, izbrisana srednja klasa, gladovanje, kopanje po kontejnerima, nemogucnost da ista zavrsis na legalan nacin (ne mislim samo na fakultet, vec ISTA. papir ne mozes izvadit, doktoru ne mozes otic bez toga da ti neko ne zove nekoga ko zna nekoga).

ljepo inostranstvo. neka vama rahatluka tu.
Una ragazza

#83 Re: prekid studiranja

Post by Una ragazza »

Ma kakav nas rahatluk, to je ubleha cista, kad se nema drugih argumenata za ostat u drzavi...

Takve fraze, mahalanja, zabadanja nosa gdje mu nije mjesto...ne znam ko jos normalan moze u tome uzivat...

Vani sam na skolovanju, i toliko mi je dobro da ne znam kako cu kad se vratim u BiH, a moram se vratit jer me tamo cekaju neke nezavrsene stvari...inace bih aplicirala za poslove samo tako, al eto, sad usavrsavam strane jezike, i koristim svaku mogucu priliku da nesto novo vidim, naucim...zivjet u sredjenoj drzavi, to je rahatluk! :)

Ali ne planiram ostat dugo u BiH i kad se vratim, imam vec nekih ponuda i planova za dalje...jednostacvno drzava vise i ne stagnira vec ide unazad,..nazalost :-?
Mjesanac

#84 Re: prekid studiranja

Post by Mjesanac »

alica.k wrote:

Nismo se razumjeli, ne govorim o osobinama ljudi koji zive ovdje, vec ponajvise o onom socijalnom zivotu sa kojem onaj zapadnjacki ne moze ni primirisat. A sad sto @ una ragazza spomenu zabadanje nosa u tudje poslove, ja se u slicnom primitivnom drustvu ne krecem.
Una ragazza

#85 Re: prekid studiranja

Post by Una ragazza »

Mjesanac wrote:
alica.k wrote:

Nismo se razumjeli, ne govorim o osobinama ljudi koji zive ovdje, vec ponajvise o onom socijalnom zivotu sa kojem onaj zapadnjacki ne moze ni primirisat. A sad sto @ una ragazza spomenu zabadanje nosa u tudje poslove, ja se u slicnom primitivnom drustvu ne krecem.
Eto ja se krecem, takav mi je najuzi krug prijatelja :lol: :roll:

Pogledaj malo oko sebe, ako si u Bosni, pa ces vidjet...na svakom koraku...ajd reci da toga nema jos...

Jednostavno takav mentalitet valjda...vecinom...ne mora to biti nista lose, al meni jest :)
alica.k

#86 Re: prekid studiranja

Post by alica.k »

Mjesanac wrote:Nismo se razumjeli, ne govorim o osobinama ljudi koji zive ovdje, vec ponajvise o onom socijalnom zivotu sa kojem onaj zapadnjacki ne moze ni primirisat. A sad sto @ una ragazza spomenu zabadanje nosa u tudje poslove, ja se u slicnom primitivnom drustvu ne krecem.
izvini, koji je to nas socijalni zivot o kojem pricas?
petosatno ispijanje kafa u vrijeme pauza (i u vrijeme predavanja), mahalanje o svemu i svacemu?
slusanje goga i jelena i slicnih u turbofolkerskim kafanama?

u bosni je sve djikansko i ne mozes se nigdje okrenuti a da ne vidis malogradjanstvo.

meni to sigurno ne bi falilo, ogadio mi se i narod i drzava, i nema te sile koja bi me sprijecila da ostanem kad bih samo mogla otici odavde.
Una ragazza

#87 Re: prekid studiranja

Post by Una ragazza »

Ni ja ne kontam...

Ma sve zavisi od mentaliteta, ako si navikao ispijati tako kafe po Sa satima i sl, nece ti vani biti dobro sigurno :)

Ali opet, kad neko kaze da vani ljudi ne znaju uzivat i provodit se itekako lazu...i to na milion puta bolji nacin, ako ista putuju ko ludi gdje hoce...imaju sve zivo :)
Mjesanac

#88 Re: prekid studiranja

Post by Mjesanac »

Vidim vama se svaki oblik socijalnog zivota svodi na besposlicarenje sarajevske omladine.

Diskusija je bezveze, otidjite vani pa sami za sebe zakljucite, ja samo zelim pomoci. Pod odlaskom vani mislim na zivot vani, a ne turisticke posjete.

Mjesanac out.
Una ragazza

#89 Re: prekid studiranja

Post by Una ragazza »

Mjesanac wrote:Vidim vama se svaki oblik socijalnog zivota svodi na besposlicarenje sarajevske omladine.

Diskusija je bezveze, otidjite vani pa sami za sebe zakljucite, ja samo zelim pomoci. Pod odlaskom vani mislim na zivot vani, a ne turisticke posjete.

Mjesanac out.
Pa ja sam vani, zato i govorim...i nije turisticka posjeta...

Ako tebi ne odgovara zivot vani i fali ti taj "rahatluk" brate vrati se :)
Mjesanac

#90 Re: prekid studiranja

Post by Mjesanac »

Una ragazza wrote:
Pa ja sam vani, zato i govorim...i nije turisticka posjeta...

Ako tebi ne odgovara zivot vani i fali ti taj "rahatluk" brate vrati se :)

Ja sam u BiH, tako da se nemam gdje vracat :D

edit: gdje si vani?
Una ragazza

#91 Re: prekid studiranja

Post by Una ragazza »

Sorry, ja skontala da si vani po prethodnim postovima, jer si govorio za posao i sl...

Never mind...nekome je dobro, vecini nije...
Mjesanac

#92 Re: prekid studiranja

Post by Mjesanac »

Una ragazza wrote:Sorry, ja skontala da si vani po prethodnim postovima, jer si govorio za posao i sl...

Never mind...nekome je dobro, vecini nije...
Citat iz mog prvog posta koji rijesava dilemu: "Zivio i vani i ovdje, u BiH"
Post Reply