Preispitivanje vjere

Rasprave o vjerskim temama.
Kikibombona

#1 Preispitivanje vjere

Post by Kikibombona »

Trazio sam nesto deseto na netu i sasvim slucajno nabasao na ovaj clanak. Veoma zanimljivo i poucno...

Preispitivanje - put do naseg pravog ja

http://www.story.rs/art-of-living/psiho ... og-ja.html

Nedavno sam imao razgovor sa dobrim drugom koji je inace katolik. U zivotu nisam upoznao iskrenije i otvorenije bice. U njegovom govoru nema proracunatosti, nema rucne kocnice. Ne libi se reci nesto sto mu ide na sramotu, nesto sto mu kvari rejting. Pitam se da li postoji jos takvih ljudi. Nikoga slicnog nisam upoznao. I tako, dotakli smo se religije... Sjecam se da je nakad ranije na peckanja muslimana odgovorio da je ucvrstio vjeru nakon sto je procitao Kuran. Sada mi je priznao da se navukao na debate ateista i krscana, te je poceo istrazivati i citati razmisljanja ljudi koji osporavaju bozansku prirodu Biblije. Zanimalo ga sta drugi misle o njegovoj vjeri. I kaze da je zazalio zbog toga. Sto je vise gledao i citao, sumnja je postajala veca. I odlucio je da prestane sa tim. Obecao si da vise nece preispitivati uvjerenja na taj nacin. Kaze, 'vjera je jedan od temelja moje licnosti... ako prestanem biti vjernik bicu izgubljen, ostat ce u meni ogromna praznina koju necu imati cime popuniti...'. Mene su sokirale te rijeci i posebno nacin na koji je to rekao, tako da nisam nista odgovorio. Ni sada nemam odgovor...

I zaista, vjera je veoma jaka emocija. Nisam vjernik, ali mogu osjetiti tu energiju kod vjernika. Od malih nogu se sistemski usadjuje vjera u male mozgice koji apsorbuju kao spuzve. Sto dijete zavoli dok je cisto od svega - to voli cijeli zivot. Ja sam kao djecak zavolio Crvenu jabuku koja je tada bila aktuelna. Iako sada ne mogu podnijeti lagani zvuk, simpatije prema CJ su ostale. Plazmu keks nikada nisam prestao kupovati. :lol: I jos neke stvari koje sam BAS volio kao dijete... E mogu misliti kako je onda sa vjerom. Malo ljubavi, malo straha, malo nagrade, malo porodicnog okupljanja kada su svi veseli, malo ljubavi, malo straha... pa onda kada se malo poraste osjecaj pripadnosti, pa opet ljubav, strah, nagrada... pa onda kada zivot nagazi utjeha, podrska... pa opet, ljubav, strah... Vjera je mocan koktel svega i svacega!

Meni bi bio strasan problem preci sa heavy metal/rock muzike na folk ili pop, a mogu tek misliti kako je preci sa vjere na nevjeru. Divim se ljudima koji za to smognu snage.

Isto tako, nije jednostavno preci sa nevjere na vjeru, iako je neuporedivo lakse nego u obratnom slucaju. Ateizam je nista, obicni stav, nije ga problem napustiti. Problem je mijenjati se iz temelja. Poznajem jednog covjeka koji je volio gitaru vise od oca i majke a onda se okrenuo vjeri i ostavio gitaru. Nevjerovatna transformacija. Al ako mu je to pomoglo u zivotu - svaka cast na hrabrosti!

Da li preispitujete svoja uvjerenja?
Da li ih kriticki promatrate?
Da li im trazite gresku?

Moja majka je 'umjerena' vjernica. Vjeruje u Boga, ali ne fura vjeru previse. I znala me tako nacepiti, atakovati na moje nevjerstvo. Odmah bih uzvratio munjevitom kontrom. Tacno znam da u vjeri ima toliko toga cemu se opire njena priroda. U vjeri je previse materijala koji vjernicima moze nabiti na nos, posebno zenama. I tacno bih vidio izraz sumnje i straha na njenom licu. Jasno da ni njoj sve to nema smisla i da dosta toga iz vjere smatra nepravednim. Al' indoktrinacija od ranog djetinjstva je odradila posao... 'ne treba se petljati u Bozije...', 'nemamo mi kapacitet proniknuti u slozene koncepte', bla, bla... Vadione, a na licu se vidi velika sumnja. I ima vec godina kako mi nista ne govori, a ni ja njoj, jer je ne zelim dovoditi u nelagodnu situaciju, razbijati uvjerenja koja gaji cijeli zivot... Ima manje osjetljivih pitanja oko kojih se mozemo nadigravati.

Mene su religije oduvijek zanimale. Dosta sam citao i nakon svakog citanja bio veci nevjernik. Ne sjecam se da sam ikada bio vjernik. Mozda su me kao dijete par puta uplasile price o Bogu koji kaznjava i to je to. Bio sam postedjen indoktrinacije i to je za mene bio spas.

Pratim temu forumasa Diwan... Procitao sam makar trecinu komentara. Kod pojedinih forumasa se moze osjetiti strah i nervoza kada se dirne u 'nedodirljivo'. Ne smijes pitati, ne smijes sumnjati, ne smijes kritikovati! Vjernici cesto reaguju na taj nacin kada se dirne u dogmu. U to ukljucujem moju najuzu familiju i bliske prijatelje. Ne podnose kritiku na racun dogme. Zaledjeno stanje, ucahureno! Jedino autoriteti imaju pravo tumaciti, a na stadu je da slijedi...

Toliko za sada, moram ici... a mislio sam jos stosta dodati...
piupiu

#2 Re: Preispitivanje vjere

Post by piupiu »

Samo da se ubilježim. Doći ću i štogod doprinijeti, onako, više sa intimno-filozofske tačke gledišta. :wink:

P.S. Možda ti je ovoj temi više mjesto na Filozofiji. Javi ako hoćeš da prebacim.
Smrcak15

#3 Re: Preispitivanje vjere

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:
Mene su religije oduvijek zanimale. Dosta sam citao i nakon svakog citanja bio veci nevjernik. Ne sjecam se da sam ikada bio vjernik. Mozda su me kao dijete par puta uplasile price o Bogu koji kaznjava i to je to. Bio sam postedjen indoktrinacije i to je za mene bio spas.
koje religije si iscitavao i ako jesi islam sta je u islam podstaklo da budes veci nevjernik?

lakse je u danasnje vrijeme biti vjernik nego prije vise stotina godina, po mom misljenju.
black

#4 Re: Preispitivanje vjere

Post by black »

Image
arzuhal

#5 Re: Preispitivanje vjere

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote: Ja sam kao djecak zavolio Crvenu jabuku koja je tada bila aktuelna. Iako sada ne mogu podnijeti lagani zvuk, simpatije prema CJ su ostale.
black wrote:Image
+1
insomnia78

#6 Re: Preispitivanje vjere

Post by insomnia78 »

Image

Moj Kiki, vise si ti opterecen vjerom nego vecina vjernika
zagortenej

#7 Re: Preispitivanje vjere

Post by zagortenej »

Ja vidim da je @Kiki iskren, a sve ostalo je manje bitno. Ali i nije on tema.
dezurni_ucenik

#8 Re: Preispitivanje vjere

Post by dezurni_ucenik »

Ateizam kao i vjera - privatna stvar pojedinca. Drzis uvjerenja za sebe i ne pokusavaj druge ubjedjivati. Ne moze mene neko ubjediti da nema Boga kao sto i ja ne zelim nekom ateisti dokazivati da Bog postoji.
Kikibombona

#9 Re: Preispitivanje vjere

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote:
Kikibombona wrote:
koje religije si iscitavao i ako jesi islam sta je u islam podstaklo da budes veci nevjernik?

lakse je u danasnje vrijeme biti vjernik nego prije vise stotina godina, po mom misljenju.
Cijeli koncept religije je meni smijesan (blago receno).

Bog odabarao Muhameda i izdiktirao mu pravila za ljude. Muhamed od toga napravio knjigu. I ta knjiga treba odrediti buducnost cijelog covjecanstva!? Svi mi trebamo vjerovati covjeku koji je zivio prije 1 500 godina?

Navodi se da je knjiga savrsena i potpuno jasna. Muslimani su sami demantovali taj navod. Imali su i imaju milijardu sekti, razlicitih tumacenja. Poslije su shvatili da je Kuran nedovoljan. Kako jedna tako mala knjiga moze imati odgovor za sve sto ljude zanima!? Nemoguce. Zato su izmisljeni hadisi koji su upotpunili vjeru, dali odgovor na mnoga pitanja... Hadisi su totalna lakrdija. Nemoguce je odvojiti ispravne od neispravnih. Ne postoji nacin za to. I ti hadisi jesu jedan od razloga za podjele medju muslimanima. Ako je Kuran savrsen zasto su mu potrebna upustva za koristenje? Nema nikakvog smisla.

Koncept nagrade i kazne je nelogican. Bog je stvorio covjeka sa ciljem da jedan broj nagradi a drugi kazni. Da je htio, mogao je stvoriti covjecanstvo koje nece grijesiti, savrseno covjecanstvo. Zasto je stvorio covjecanstvo koje ce kazniti i nagraditi? U cemu je poenta? Kao neka sadisticka video igrica!? Bacio nas u lavirint iz kojeg ce najsposobniji izaci!? Zamisli da odlucis imati desetero djece. Unaprijed odredis da muskarci moraju igrati u nekoj profesionalnoj fudbalskoj ligi a djevojke kosrkaskoj. Ko ispuni ocekivanja bice obilato nagradjen, ko ne ispuni odrices ga se i zaboravljas na njega. Da li bi postavio takve ciljeve pred svoju djecu? Valjda razumijes analogiju...

Sta reci za hadise koji prenose da je Muhamed letio na nekakvoj misterioznoj zivotinji do Jerusalema? I treba vjerovati u to...!? Takvih, za mene budalastina, ima gomila u Kuranu i hadisima.

Islam se bavi svim i svacim. Sve sto je napisano tada vazi za sva vremena. Islam je imao za cilj zaustaviti evoluciju drustva. Odredio je propise koji trebaju vaziti za islamsko drustvo. Recimo, tada je bilo potpuno normalno da Osman ozeni dvije Muhamedove kcerke. Nakon sto je umrla druga Muhamed je rekao 'da imam jos jednu kcerku, dao bih je tebi Osmane'. To je tada bilo normalno. Normalno je bilo da bracnu zajednicu sklope djeca od brata i sestre, dakle, rodjaci. Itd...

Islam se bavi ekonomijom, sto je jedan od razloga propasti islamskog svijeta. Zabranjena je kamata iz nebuloznih razloga! Itd...

Moze se ovako nabrajati do beskonacnosti...
MyTao

#10 Re: Preispitivanje vjere

Post by MyTao »

dezurni_ucenik wrote:Ateizam kao i vjera - privatna stvar pojedinca. Drzis uvjerenja za sebe i ne pokusavaj druge ubjedjivati. Ne moze mene neko ubjediti da nema Boga kao sto i ja ne zelim nekom ateisti dokazivati da Bog postoji.
Ne mozes i da zelis.
Kikibombona

#11 Re: Preispitivanje vjere

Post by Kikibombona »

dezurni_ucenik wrote:Ateizam kao i vjera - privatna stvar pojedinca. Drzis uvjerenja za sebe i ne pokusavaj druge ubjedjivati. Ne moze mene neko ubjediti da nema Boga kao sto i ja ne zelim nekom ateisti dokazivati da Bog postoji.
Jedan od temelja vjere je sirenje, promoviranje, pozivanje u vjeru, ukazivanje na pogubnost nevjere...!

Piupiu

Neka teme ovdje sto se mene tice. Ako mislis da joj je mjesto na filozofiji, slobodno prebaci, necu imati nista protiv. :)
dezurni_ucenik

#12 Re: Preispitivanje vjere

Post by dezurni_ucenik »

MyTao wrote:
Ne mozes i da zelis.
Isto kao i sto i ti meni ne mozes, i da zelis, dokazat da nema Boga.
dezurni_ucenik

#13 Re: Preispitivanje vjere

Post by dezurni_ucenik »

Kikibombona wrote:
Jedan od temelja vjere je sirenje, promoviranje, pozivanje u vjeru, ukazivanje na pogubnost nevjere...!
Ono, ne vjeruj/vjeruj u sta hoces, zaboli me ona stvar. :thumbup:
animals

#14 Re: Preispitivanje vjere

Post by animals »

Vjernik moze biti i covjek koji nije vezan za religiju. .
ist tako moze biti dobar i posten, -nevezano za religiju. ..
tako da religija III ateizam nemaju veze sa karakterom. .
MyTao

#15 Re: Preispitivanje vjere

Post by MyTao »

dezurni_ucenik wrote:
MyTao wrote:
Ne mozes i da zelis.
Naravno da ne mogu... ja ne tvrdim da nema boga. Ja sam ateista.
dezurni_ucenik

#16 Re: Preispitivanje vjere

Post by dezurni_ucenik »

MyTao wrote:
dezurni_ucenik wrote:
MyTao wrote:ubjediti da nema Boga kao sto i ja ne zelim nekom ateisti dokazivati da Bog postoji.
Ne mozes i da zelis.
Naravno da ne mogu... ja ne tvrdim da nema boga. Ja sam ateista.[/quote]

Pa sta onda radis na ovim temama :oops:
MyTao

#17 Re: Preispitivanje vjere

Post by MyTao »

dezurni_ucenik wrote:
Sto? bas kool tema... I sam sam napustio vjeru onda kada sam je poceo izucavati i razmisljati "izvan kutije" sto bi se reklo. Tako da znam kako je kada ti razum govori "opusti se, ideja boga je besmislena" a strah od indoktrinacije kaze "to se sejtan igra sa tobom" :-) Veliki broj ateista je prosao kroz ovo, nije niko preko noci odlucio da odbaci "dokaze" za boga koje pruzaju religije.

Vjerovatno da i ovdje ima vjernika koji prolaze kroz isto... Sjecam se da je ovdje bio zakleti vjernik koji je kasnije sam sebi priznao da nema dokaza za postojanje boga i tako ga odbacio i sa tim i strah koji je imao jer su mu lagali od rodjenja...
dezurni_ucenik

#18 Re: Preispitivanje vjere

Post by dezurni_ucenik »

MyTao wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Sto? bas kool tema... I sam sam napustio vjeru onda kada sam je poceo izucavati i razmisljati "izvan kutije" sto bi se reklo. Tako da znam kako je kada ti razum govori "opusti se, ideja boga je besmislena" a strah od indoktrinacije kaze "to se sejtan igra sa tobom" :-) Veliki broj ateista je prosao kroz ovo, nije niko preko noci odlucio da odbaci "dokaze" za boga koje pruzaju religije.

Vjerovatno da i ovdje ima vjernika koji prolaze kroz isto... Sjecam se da je ovdje bio zakleti vjernik koji je kasnije sam sebi priznao da nema dokaza za postojanje boga i tako ga odbacio i sa tim i strah koji je imao jer su mu lagali od rodjenja...
Ej, prosvijetljeni drago mi je zbog tebe :thumbup: .

Ja kazem da nemam problem je li neko vjernik ili nije, a ti imas taj problem vjecitog dokazivanja i nametanja svojih uvjerenja. I reci ko je tu vise zatucan, ja kao vjernik ili ti ateista na baterije koji pati od toga da mora nekom nesto dokazivati.
MyTao

#19 Re: Preispitivanje vjere

Post by MyTao »

dezurni_ucenik wrote:
MyTao wrote:
dezurni_ucenik wrote:

Ja kazem da nemam problem je li neko vjernik ili nije, a ti imas taj problem vjecitog dokazivanja i nametanja svojih uvjerenja. I reci ko je tu vise zatucan, ja kao vjernik ili ti ateista na baterije koji pati od toga da mora nekom nesto dokazivati.
Ja da bi patio od toga da moram nekom nesto dokazivati bi prvo trebao tvrditi nesto... zar ne? Ateizam je stav, da nema boga dok se ne dokaze njegovo postojanje. To da nesto nije tacno dok se ne dokaze je default... tako da se i ti vjerovatno slazes sa tim. Jedina razlika je sto ti unatoc tome, vjerujes da postoji magicni bog koji je od preko 20000000000 ljudi svoju pricu ispricao jednom arapskom trgovcu prije 1400 godina.

Jos nesto, vjerovatno su i galileja zvali zatucanim, kada je masama pokusavao objasniti da svijet nije ravan, ono guro se da dokazuje... tako da cu ovo uzeti kao kompliment. :)
dezurni_ucenik

#20 Re: Preispitivanje vjere

Post by dezurni_ucenik »

MyTao wrote:
dezurni_ucenik wrote:
MyTao wrote:

Ja da bi patio od toga da moram nekom nesto dokazivati bi prvo trebao tvrditi nesto... zar ne? Ateizam je stav, da nema boga dok se ne dokaze njegovo postojanje. To da nesto nije tacno dok se ne dokaze je default... tako da se i ti vjerovatno slazes sa tim. Jedina razlika je sto ti unatoc tome, vjerujes da postoji magicni bog koji je od preko 20000000000 ljudi svoju pricu ispricao jednom arapskom trgovcu prije 1400 godina.

Jos nesto, vjerovatno su i galileja zvali zatucanim, kada je masama pokusavao objasniti da svijet nije ravan, ono guro se da dokazuje... tako da cu ovo uzeti kao kompliment. :)

Cim si ti toliko opterecen sa religijom ti duboko u sebi sumnjas u svoje ideale. Ne brini se, nisi ti ateista, vec samo prozivljavas krizu identiteta. :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#21 Re: Preispitivanje vjere

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kikibombona wrote: Cijeli koncept religije je meni smijesan (blago receno).

Bog odabarao Muhameda i izdiktirao mu pravila za ljude. Muhamed od toga napravio knjigu. I ta knjiga treba odrediti buducnost cijelog covjecanstva!? Svi mi trebamo vjerovati covjeku koji je zivio prije 1 500 godina?

Navodi se da je knjiga savrsena i potpuno jasna. Muslimani su sami demantovali taj navod. Imali su i imaju milijardu sekti, razlicitih tumacenja. Poslije su shvatili da je Kuran nedovoljan. Kako jedna tako mala knjiga moze imati odgovor za sve sto ljude zanima!? Nemoguce. Zato su izmisljeni hadisi koji su upotpunili vjeru, dali odgovor na mnoga pitanja... Hadisi su totalna lakrdija. Nemoguce je odvojiti ispravne od neispravnih. Ne postoji nacin za to. I ti hadisi jesu jedan od razloga za podjele medju muslimanima. Ako je Kuran savrsen zasto su mu potrebna upustva za koristenje? Nema nikakvog smisla.

Koncept nagrade i kazne je nelogican. Bog je stvorio covjeka sa ciljem da jedan broj nagradi a drugi kazni. Da je htio, mogao je stvoriti covjecanstvo koje nece grijesiti, savrseno covjecanstvo. Zasto je stvorio covjecanstvo koje ce kazniti i nagraditi? U cemu je poenta? Kao neka sadisticka video igrica!? Bacio nas u lavirint iz kojeg ce najsposobniji izaci!? Zamisli da odlucis imati desetero djece. Unaprijed odredis da muskarci moraju igrati u nekoj profesionalnoj fudbalskoj ligi a djevojke kosrkaskoj. Ko ispuni ocekivanja bice obilato nagradjen, ko ne ispuni odrices ga se i zaboravljas na njega. Da li bi postavio takve ciljeve pred svoju djecu? Valjda razumijes analogiju...

Sta reci za hadise koji prenose da je Muhamed letio na nekakvoj misterioznoj zivotinji do Jerusalema? I treba vjerovati u to...!? Takvih, za mene budalastina, ima gomila u Kuranu i hadisima.

Islam se bavi svim i svacim. Sve sto je napisano tada vazi za sva vremena. Islam je imao za cilj zaustaviti evoluciju drustva. Odredio je propise koji trebaju vaziti za islamsko drustvo. Recimo, tada je bilo potpuno normalno da Osman ozeni dvije Muhamedove kcerke. Nakon sto je umrla druga Muhamed je rekao 'da imam jos jednu kcerku, dao bih je tebi Osmane'. To je tada bilo normalno. Normalno je bilo da bracnu zajednicu sklope djeca od brata i sestre, dakle, rodjaci. Itd...

Islam se bavi ekonomijom, sto je jedan od razloga propasti islamskog svijeta. Zabranjena je kamata iz nebuloznih razloga! Itd...

Moze se ovako nabrajati do beskonacnosti...
Ja sam svojim stavovima bliži agnostiku nego vjerniku ali kod kamate imaju pravo. Onaj ko uzme kredit zna šta to znači i šta je kamata ali dok ne probaš ne znaš. :( Ostalo je manje-više isto u svim religijama, vjeruješ, ne vjeruješ ili sumnjaš kao ja pa svaki dan nanovo preispituješ razne stvari.
MyTao

#22 Re: Preispitivanje vjere

Post by MyTao »

Kakve ideale? Jeli ozbiljno mislis da sumnjam u to da nesto nije istina dok se ne dokaze? :lol: :lol: Ateizam nema ideale, to je jedan logican stav.

Ja sam uvijek bio opsjednut religijom... jos dok sam i vjerovao, nisam samo pratio ko ovca sve sto mi hodza kaze, vec sam izucavao druge religije, stavove, filozofije. Cak i kao vjernik sam znao da je to sve suplja kao sto veliki broj drugih vjernika ovdje to zna... ali tesko je to mnogima prihvatiti zbog toga sto su od malena plaseni dzehenemom.
dezurni_ucenik

#23 Re: Preispitivanje vjere

Post by dezurni_ucenik »

MyTao wrote:Kakve ideale? Jeli ozbiljno mislis da sumnjam u to da nesto nije istina dok se ne dokaze? :lol: :lol: Ateizam nema ideale, to je jedan logican stav.

Ja sam uvijek bio opsjednut religijom... jos dok sam i vjerovao, nisam samo pratio ko ovca sve sto mi hodza kaze, vec sam izucavao druge religije, stavove, filozofije. Cak i kao vjernik sam znao da je to sve suplja kao sto veliki broj drugih vjernika ovdje to zna... ali tesko je to mnogima prihvatiti zbog toga sto su od malena plaseni dzehenemom.
Image
MyTao

#24 Re: Preispitivanje vjere

Post by MyTao »

dezurni_ucenik wrote:
MyTao wrote:Kakve ideale? Jeli ozbiljno mislis da sumnjam u to da nesto nije istina dok se ne dokaze? :lol: :lol: Ateizam nema ideale, to je jedan logican stav.

Image
Na poslu sam tako da ne mogu vidjeti sliku... ali ako je slika ili smajli to na sto je dosla ova diskusija onda nista, samo ti svojim putem, ova prica je gotovo. :)
sigh

#25 Re: Preispitivanje vjere

Post by sigh »

Ma ateizam odnosno nevjera dodje do ljudi jednostavno kad oni budi spremni na to. Poklope se odredjeni stvari i to je to. Sjecam se da je i meni bio veliki sok kad sam skontao da sam zapravo ateista :mrgreen: Ono na prvu sok neki intelektualni i emocionalni kako recimo od pocetka nisam uvidio besmislenost samih osnova vjere, pa odredjeni stepen ljutnje na drustvo sto mi je usadilo tu ideju u glavu kad nisam mogao razborito suditi o tome. I fkt, iako prije same konstatacije da sam nevjernik nisam narocito praktikovao religiju, cvrsto sam bio ubjedjen u istinitost tih religijskih tvrdnji. Kad se sjetim samo tuge oko afterlife-a i smrti. :lol: Pa se sjetim revolta koji sam osjecao slusajuci dawkinsa kako prica lose o religiji a dns hladno realizujem kako frajer cijelo vrijeme veoma smisleno siri ideju o bitnosti koristenja razuma. U pocetku sam bio agresivan prema religiji medjutim vremenom sam postao dosta tolerantniji pa mi je dns u sustini svejedno, dok to niko ne forsira na mene na ovaj ili onaj nacin. Ali ipak ne mogu da pronadjem razumijevanje za neke vjernike. Recimo dns sam vidio neku zenu totalno pokrivenu, full oprema znaci cak i oci. I hvatam sebe u pomisli kako kontam da bukvalno nije normalna i mentalno nesto s njom nije ok. Mozda zvuci grubo, postujem i podrzavam svaki vid slobode, ali sad na te stvari i osobe posmatram iz nekog totalno drugacijeg ugla gledista. :)
Post Reply